|
Vrelo leto u bečkom predgrađu čiji žitelji su nam predočeni u kolažnom maniru više nepovezanih pričica, sve u slavu mizantropije. Onima kojima se ljudi nisu gadili pre ovoga filma, svakako da će se gaditi posle istog.
Pratimo dane predebelog penzionera koji je opterećen trivijalnostima, bukom u komšiluku, težinom konzervi hrane... Takode i dane nekada prelepe milice koja igra u striptiz baru i nad kojom se ljubomorni (ili šta već, deluje gore od toga) dečko iživljava, te mučni psihološki rat para koji je razveden već duže vreme no na sliu oboje žive u istoj kući sa namerom da se jedan od njih iseli, vidimo i psihotičnu devojku koja dočekuje mušterije ispred Maksija (  ) da bi se vozila sa njima, pri tome lupetajući nebulozne stvari od kojih i gledaocima biva neprijatno. Pratimo i depresivnu uč'teljicu u godinama koja je u vezi sa ljigavim makroom, kojoj se veče pretvara u neželjenu pijanku i torturu...
Uh, trebalo bi biti posebno mazohistički nastrojen da odgledate ovih mučnih 2 sata onog najgoreg u svakodnevnici, verujem da je upravo to ono što izdvaja ovaj film...ma koliko ovi likovi bili izmučeni, depresivni, usamljeni, poremećeni, nekako se suviše uklapaju u tipičan svet oko nas, ovdašnji ekstremi uopšte nisu fantastični, svega toga ima i previše u našem okruženju. Posebnu dozu realnosti čini izbor autora da angažuje naturščike, mislim da je ovde malo pravih glumaca i to filmu daje dokumentaristički izgled. Ne znam tačno kako bih mogao da podvučem crtu i u jednoj rečenici dam celokupan utisak, recimo da film vredi zbog svoje atipičnosti, no opet kome sve ovo treba ?
U ovoj uncut verziji koju sam gledao ima i nešto eksplicitnog seksa, tek da znate. Pa tako, oni koji bi da pogledaju kakav užasno tmuran i mizantropski film sa svojom malom decom, neka to bude ipak neki drugi film  
|