Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=50234 Datum ispisa: 04.Lipanj/Jun.2026 u 08:21 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: L'avventura aka The Adventure (1960)Objavio: A2D2
Tema: L'avventura aka The Adventure (1960)
Datum objave: 09.Sijecanj/Jan.2013 u 14:45
Za krstarenja u arhipelagu Liparskog
otočja, Ana nestane. Njezin ljubavnik Sandro i prijateljica Claudia bezuspješno
je traže. Za potrage, oni postaju ljubavnici, no budućnost njihove veze nije
ništa izvjesnija od razloga Anina nestanka.
Tijekom premijere na filmskom festivalu
u Cannesu Avanturu je popljuvala i
izviždala uglavnom neprijateljski raspoložena publika, premda je veliki broj
utjecajnih kritičara i filmaša potpisivao izjavu kojom odbacuju tu reakciju i
pozdravljaju film kao najbitniji ikada prikazan na festivalu.U sljedeće dvije
godine, Avantura je u međunarodnoj
anketi filmskih kritičara u časopisu Sight
& Sound smatrana drugim najvećim filmom ikad napravljenim.To je bila
Antoniolieva prva saradnja (i privatna) sa Monicom Vitti, glumicom koja je
ljudski i humani kanal kroz koji se učmalo blazirano, dehumanizirano društvo
vidi te koja će postati žerištem njegovih sljedećih filmova iz labave
tetralogije, koju čine još → http://film.lzmk.hr/clanak.aspx?id=1221 - Noć , → http://film.lzmk.hr/clanak.aspx?id=1420 - Pomrčina , i → http://film.lzmk.hr/clanak.aspx?id=261 - Crvena pustinja .
Prvi njegov film u sinemaskopu,
Avantura je remek-djelo i klas. primjer modernističkoga filma. Fabula temeljena
na odnosu Claudije i Sandra dedramatizirana je uporabom kadra sekvence bez
premca u povijesti filma. Vrijeme potpuno je izjednačeno sa stvarnim vremenom
pa trajanje svakoga prizora odgovara realnom trajanju bez obzira na montažne
rezove. Inovativna uporaba dubinske oštrine u dugim kadrovima organski uklapa
likove u okolinu u kojoj se zatječu, kompozicije su određene vertikalama i
horizontalama briljantno koristeći dani prirodni ili arhitektonski okvir, pri
čemu su ljudi obično premješteni iz središta, ne gledaju u kameru, niti jedni
druge. Claudia je često prikazana uokvirena prozorom, kao promatrač aktivnosti
drugih likova, koje su ugl. povezane s frustriranim i iznevjerenim seksualnim,
emocionalnim i kreativnim nastojanjima. Struktura potrage, koju je sam redatelj
nazvao »izvrnutim krimićem,« smješta gledatelja – s obzirom na podatke o
zbivanjima – na istu razinu s protagonistima, ali i sa samim film. pogledom:
razlozi Anina nestanka, koji metonimijski predstavlja sve druge odnose među
likovima i njihovom okolinom, svima su podjednako nedokučivi, dok je istodobno
ta zagonetka jedino što i likove i gledatelje i film drži na okupu.
Trailer
Izvor teksta: Filmski Leksikon, 1001 film koji morate pogledati
------------- Nitko nije toliko bogat da može bez osmjeha i nitko toliko jadan da ga ne bi zaslužio.
Odgovori: Objavio: Alreadydead
Datum objave: 16.Lipanj/Jun.2017 u 20:54
Meni ovaj film ne lezi, nije za mene. Ne kazem da je los film, ovo je dobar film ali meni prosto ne lezi. Ono sto mi se svidelo su lepi kadrovi, dobar zvuk i muzika, bilo bi dobro da je imalo jos muzike. Ne znam sta bih jos rekao, svakako treba pogledati ali mozda bas i nije za svaciji ukus. Ocena: 6/10
Objavio: bojanadj
Datum objave: 27.Lipanj/Jun.2017 u 17:29
Iskreno, ne znam kako da ocenim film. Meni je ovo bio jedan od onih filmova bez početka i bez kraja i sa nekom nazovi radnjom, koja se kao razvija nama pred očima, ali zapravo ništa konkretno za šta bih se uhvatila. Možda je to i najbolji opis. Za mene je ovo bio jedan "nekonkretan" film, ako uopšte postoji ta reč. LOL
Početak filma s razmaženom bogatašicom mi je okrenuo želudac, ali hajde, mora se. No, kasnije izmotavanje glavih aktera me ubija u pojam. Ne mislim na "preteranu glumu" tipičnu za to vreme i te filmove, nego na činjenicu da verenicu koju obožava i najbolju drugaricu prežale doslovno za jednu noć, a već drugog se među njima razvija takva hemija, koja ih 5 dana baca u očaj i suze. Ma, daaaaaaj! Progutala bih to da mi film priča priču o napaljenim tinejdžerima od 15-16 godina, kojima je sve smak sveta i kojima je sat vremena večnost, ali ljudima preko 20 ne tolerišem takve stvari. Da su prikazali da se sve to dešavqa u nekih mesec- dva, pa hajde i nekako, ali su sve strpali u 5 dana, a to ne mogu nikako da progutam. Da ne spominjem činjenicu da je nestala kćerka političara i da se nije "digla cela zemlja", nego su je malo tražili jedan dan, objavili u novinama drugi i to je sve.
Sporedni likovi su mi tako sporedni i nevezani, da ne znam šta tek o njima da napišem, sem da su se eto pojavili u filmu. LOL
Najviše od svega su mi pažnju držali pejzaži. LOL Ovaj film je bilo putovanje kroz različite krajolike Italije, što je bilo simpatično. Da me pogrešno ne razumete, videla sam da oni slikaju/prikazuju život džet-seta, kao i onih koji se penju ka vrhu i koji se nađu tu, iako nisu rođeni bogati, razmaženost, hladnoću, površnost, dubine, preljubu... Ipak, bez obzira što su mnogo toga hteli prikazati, mene ništa iz ovog filma nije dotaklo. Nek bude 5/10. Svakako nema prelaznu ocenu od mene. :(
Objavio: puppet_master
Datum objave: 19.Studeni/Nov.2017 u 06:50
Vi ste još i blagonakloni, meni je Avantura izrazito dalek film, dobro to sa ocenama ja ne praktikujem predugo, zbilja ne bih ni znao utisak da pretočim u brojku, predugo sam u drugoj priči, no film mi je tada kada sam gledao bio izuzetno naporan (2013, 2014, nisam mogao ranije). Suviše daleko od mog univerzuma, kao i sami likovi, autorski/filmski jezik...ma ne znam šta mi je dalje tu bilo. Nije svaki film za svakog, čudna li čuda.