|
Nešto me podseti na dati film.Opis je dovoljan. Film koji svakako ne treba da propustite i jedan od indijskih koji mi je ostao urezan u sećanju, i po mom mišljenju dragulj indijske kinematografije. U svakom slučaju preporuka za one koji ga do sada nisu pogledali, iako ne vole preterano kinematografiju date zemlje. Sada ide, zašto?
Po mom mišljenu i dalje se u to vreme prožimao strah u narodu od terorističkih napada (to nije stavljeno u opis, početne dve scene), to sam primetio tih godina kada sa posećivao Indiju,
Sa "bengalskom tigricom" Vydia Balan/Vydia Bagchi, kao i policajcem Satyokia ili "Rana" kroz dramu ( na momente melodramu) i triler ( bez gubljenja na opštosti odličan, čak su mi fina i ta promišljanja u vidu retrospekcija, a obrt je fantastičan, sve sam se tada pitao nešto mi promiče, ali će se sve lepo iskristalizovati na kraju, i bićete iznenađeni) maestralno realizovana i prikazana simbolika iz Hinduisticke religije, kulture Indije ali i iz bezbednosne sfere ( videli smo u Mumbaju kako je vlada prolongirala slanje antiterorističke jedinice, kontroverzna prica).
Vidimo i neke opšte moralne i profesionalne etičke dileme kroz dijaloge, vidim da je NikolaJe naveo jedan od njih. One su standardne," u ime zakona...", "u ime pravde...", ispravno ili pak nije?, poistovećivanje,.. i često se diskutuje o njima, imaju različita mišljenja, u praksi je pa tako, ali nije ih na odmet pomenuti, tako da se dobije i na "težini" ali i ...  Sve što je prikazano a nije vezano za službu bezbednosti je tako, nije bilo potrebe za više, jer više dominira u drugim filmovima, ovde je akcenat na nečemu drugom, a tempo je baš kakav treba da bude, muzička podloga dobra i baš u nekim scenama dominira u tim psihološkim otkrovenjima, e sad gluma je promenljiva, ima i nekih naivnih scena, ali je upotpunjena nadovezanim gestima različitog tipa i kada vidite sta su autori hteli da vam serviraju, tj. servirali zaboravićete na njih . Može još da se piše i analizira ali nema potrebe, možda onda gubi draž.
Pomenuta Durga Pooja je javna desetodenvna svečanost u čast Boginje Majke Durga-e iz Hinduističke religije, prožeta religioznim delovanjema kroz različite oblike, vremenom se menjala postala društveno-socijalna svetkovina i važna u indijskoj kulturi , ali je nakon posmatranja u Kalkuti, ušla u UNESCO-vu nematerijalnu kulturnu baštinu. Sada ide SPOILER .
Dakle oduševilo me kako je kroz triler/dramu prikazana duboka i složena simbolika Boginje Majke Durga-e, vezana za njen nastanak ( vidimo da je u suštini glavna junakinja okružena muškarcima i da je njih iskoristila za postizanje cilja), zatim njenu borbu sa... kao i u konačnom njenu pobedu nad demonom Mahishasura koji menja oblike još jedna simbolika ( vidimo i na kamionu tu scenu, jednu njenu inkarnaciju u kojoj je na lavu, mada često je na i na tigru, i sa više ruku, i stavljaju joj oružje, jedno po jedno ,još jedna simbolika koja je propraćena i kroz delovanje glavne protagonistkinje), tj. pobeda "dobra" nad "zlom", ali odraz je i snage, i materinstva, i pobede što je isto jako lepo povezano sa narativom kroz specifični vid alegorije.
|