XP i Office 2003 odlaze u mirovinu
Web: Titlovi.com
Kategorija: HI-TECH i informatički svijet
Ime foruma: Software
Opis foruma: Za sva pitanja, probleme i diskusije o programima.
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=46937
Datum ispisa: 04.Lipanj/Jun.2026 u 16:19 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: XP i Office 2003 odlaze u mirovinu
Objavio: iromafia111
Tema: XP i Office 2003 odlaze u mirovinu
Datum objave: 11.Travanj/Apr.2012 u 19:34
Za dvije godine - točnije, 8. 4. 2014. - Microsoft će prestati
podržavati Windows XP SP3 i i Office 2003.

Jedna od najpopularnijih inačica tog operativnog sustava nakon tog
datuma više neće dobivati sigurnosne nadogradnje, hitne popravke koji
nisu vezani uz sigurnost i tehničku podršku, piše ttp://www.foxnews.com/scitech/2012/04/10/death-watch-microsoft-to-kill-windows-xp-in-two-years/#ixzz1riRwrUI3 - Fox News .
Microsoftova direktorica marketinga Stella Chernyak u blogu u kojem je
podsjetila na taj rok još je napisala da su XP i Office 2003 u svoje
vrijeme bili odličan softver. No, tehnološko okruženje se promijenilo.
Tehnologija se nastavlja razvijati, kao i ljudske potrebe i očekivanja.
Podsjetnik nije iznenađenje. Prestanak podrške u skladu je s
Microsoftovom politikom, prema kojoj je predviđeno da je životni vijek
pojedinog proizvoda minimalno deset godina - barem pet godina osnovne i
još pet godina produljene podrške.
tportal.hr
-------------

|
Odgovori:
Objavio: icemaher
Datum objave: 11.Travanj/Apr.2012 u 22:23
ja josuvek koristim office 2003, i ne vidim potrebu od sve noviju i noviju verziju. Treba mi da ucitam neki doc/txt srt/sub unicode tekst i za neke tabele za proracun, i drugo nista. Xp zasluzeno neka ide u mirovinu.
------------- https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME
|
Objavio: snajp
Datum objave: 12.Travanj/Apr.2012 u 15:22
|
A, da vam ja ispričam jednu bajku:
Nekada davno, u vreme kad su živeli prinčevi i princeze, pre pojave worda, windowsa i ostalih savremenih programa, čak i pre pojave starog windowsa 95 (čukun-pradede windows-a 7), u čudnom okruženju malih kockastih kompjutera živeo je Word Perfect. To je bio ovaj čika:  Taj čudni čika Perfekt se negde izgubio u vremenu i prostoru, zajedno sa onim ostalim programčićima. A, imao je svašta (čak i igrice u jednom panelu), obavezni digitron, i... svašta po nešto. Ali, pojavio se tada zli čika word95 i počeo da ćuška mali dobri world perfect, i on je pobegao u šumu gde je ostao da živi sa čika Jetijem, Snežanom i 7 patljaka i malim vilenjacima...
Toliko, za ovo uspavljivanje iz jedne stare bajke pre spavanja 
p.s. nostalgija je čudo, a pitanje je koliko će u budućnosti da bude još ovakvih "bajki" 
------------- I am Connor MacLeod of the Clan MacLeod. I was born in 1518 in the village of Glenfinnan on the shores of Loch Shiel. And I am immortal.
|
Datum objave: 09.Ožujak/Mar.2014 u 13:29
Posljednji pozdrav Windowsima XP
Kako bi vam pomogli pri migraciji, u Microsoftu su pripremili besplatni
migracijski alat - PCmover Express za Windows XP - koji kopira dokumente
i postavke s Windows XP PC-a na novi uređaj koji pokreće Windows 7, 8
ili 8.1. Ako još uvijek koristite XP, Microsoft vas namjerava http://www.tportal.hr/scitech/tehno/319314/Microsoft-ce-vas-poceti-maltretirati-ne-ostavite-li-se-Windowsa-XP.html - gnjaviti obavijestima da vas potakne na to da tu časnu starinu među operativnim sustavima zamijenite novijim izdanjem. Stigla je potvrda i za domaće tržište. Od 15 sati u subotu, 8. ožujka, korisnicima XP-a Home i Professional koji su odabrali
primati obavijesti putem Windows Updatea na radnu površinu će početi
stizati notifikacija o prestanku podrške za taj operativni sustav od 8.
travnja. 
Bit će prikazivana svakog 8. u mjesecu, javljaju iz Microsofta, sve dok
je ne onemogućite ili ne promijenite operativni sustav. Imat će link
koji će voditi na lokalnu verziju web-stranice za podršku.
Kako bi vam pomogli pri migraciji, u Microsoftu su pripremili besplatni
migracijski alat - PCmover Express za Windows XP - koji kopira dokumente
i postavke s Windows XP PC-a na novi uređaj koji pokreće Windows 7,
Windows 8 ili Windows 8.1.
PCmover Express bit će dostupan za preuzimanje na engleskom jeziku krajem sljedećeg tjedna na http://www.windowsxp.com/ - www.windowsxp.com ,
francuska, njemačka, talijanska, japanska i španjolska verzija dolaze
kasnije u ožujku, a korejska, kineska, ruska i brazilsko-portugalska
verzija stići će nakon toga.
tportal.hr
-------------

|
Objavio: Sineast
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 14:03
|
Uh ja sam još na XP-u i trebam prvo spržiti nekiloko stotina GB filmova na DVD-e da bi prešao na mjenjanje Windowsa. Na koji da pređem? Win 7 ili Win 8?
|
Objavio: MrDaky78
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 14:32
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 14:56
Sineast piše:
Uh ja sam još na XP-u i trebam prvo spržiti nekiloko stotina GB filmova na DVD-e da bi prešao na mjenjanje Windowsa. Na koji da pređem? Win 7 ili Win 8? |
1. Ne prži DVD-e nego uzmi još jedan HDD. 2. Win 7, 32-bitni.
-------------

|
Objavio: Masinac85
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 16:59
iromafia111 piše:
2. Win 7, 32-bitni.
|
Zavisi od toga koliko ima RAM memorije. Ako ima vise od 3GB onda nikako 32-bitni, vec 64-bitni. 
Sineast piše:
Uh ja sam još na XP-u i trebam prvo spržiti nekiloko stotina GB filmova na DVD-e da bi prešao na mjenjanje Windowsa. Na koji da pređem? Win 7 ili Win 8? |
Ukoliko imas 2 paticije na HDD-u, samo prebaci sve filmove, slike, muziku i sta vec imas od podataka (znaci sve osim programa) na particiju D: (ili koje god da je slovo, samo da nije C:) i nemas potrebe da rezes na diskove ili prebacujes na eksterne... Prilikom obaranja sistema se formatira SAMO particija C: a ne ceo hard disk.
------------- 7th Son of a 7th Son
|
Objavio: Neshoo10
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 18:49
Ček, ček. Ljudi koji koriste XP će i posle 8.4. moći da koriste isti operativni sistem, zar ne?
------------- Samo su ljudska glupost i univerzum beskonačni, za univerzum nisam siguran.
|
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 19:50
Objavio: ninjawhite
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 20:26
Neshoo10 piše:
Ček, ček. Ljudi koji koriste XP će i posle 8.4. moći da koriste isti operativni sistem, zar ne?
|
Naravno, još par mjeseci dok im internetske stranice ne počnu blokirati pristup zbog zastarjelog sistema a onda zbogom xp. Trgovci računarima i M$ već uveliko trljaju ruke i u mislima prebiru po novčanicama koje će da padaju. 
|
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 20:50
Jedino ih može sjebat ako Kinezi pređu na Linux.
-------------

|
Objavio: ninjawhite
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 21:09
Uh, mogla bi to biti itekako prijetnja.  Ne gura se džaba canonical već par godina u Kinu. Ali ovde, eh to je već neka druga priča. Bojim se ipak da će gazda "Goran" i te kako uspjeti da progura onih 1000 kom. ddr1 512mb, koje je nabavio zadnjih dana jer kako reče:"Došlo vrjeme da i okolna sela pređu na sedmicu".
|
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 21:44
iromafia111 piše:
U isto vrijeme na laptopu imam 32-bitnu Sedmicu koja radi savršeno s 2 gige memorije. Igre sa XP-a koje rade na 32-bitnoj Sedmici ne rade na 64-bitnoj. Bluetooth koji savršeno radi na 32-bitnoj ne radi mi na 64-bitnoj tj. radi kad se njemu hoće. Netko će reći da je stvar u driverima, ali nisam ja kriv što ljudi naprave drivere za 32-bitnu verziju, a za 64-bitnu ne.
|
Za sve to ima leka. Na primer za igrice koje rade na x32 verziji, a ne rade na x64, se resava tako sto namestis compatibility za tu igricu. A sto se drajvera tice, uvek mogu da se nadju i drajveri za x64 verziju sistema. Naravno, za neke programe koji su napravljeni daleko pre nego sto je i postojao XP nema drajvera, ali uglavnom moze i to da se sredi namestanjem compatibility moda.
Ako imas instaliran 32-bitni sistem, mozes da imas i 16GB RAM memorije. Od sve te memorije, mocices da koristis samo 3GB i ni 1b preko toga. Svrha 64-bitnih sistema je koriscenje vece memorije i ne vidim logiku da koristis 32-bitni ako imas 4-6-8GB RAMa...
|
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 22:30
Masinac85 piše:
Za sve to ima leka. Na primer za igrice koje rade na x32 verziji, a ne rade na x64, se resava tako sto namestis compatibility za tu igricu. |
Compatibility je prva stvar koju sam podesio. Ne radi jer izbacuje poruku da ne može otvoriti igru u "full screen" modu, dok mu u 32-bitoj verziji to ne predstavlja problem.
Masinac85 piše:
Ako
imas instaliran 32-bitni sistem, mozes da imas i 16GB RAM memorije. Od
sve te memorije, mocices da koristis samo 3GB i ni 1b preko toga. Svrha
64-bitnih sistema je koriscenje vece memorije i ne vidim logiku da
koristis 32-bitni ako imas 4-6-8GB RAMa... |
Komp je star 8 godina i koristim ga kao HTPC. Ima 4GB DDR2 memorije (800MHz). Nema te sile koja će ga natjerati da koristi više od 3 gige memorije za gledanje filmova ili internet, a bome nema ni te sile koja će me natjerati da ugradim 16 giga DDR2 memorije u komp star 8 godina. Osim toga, 64-bitna Sedmica je jedini OS koji mi je izbacio BSOD, osim XP-a kod kojeg sam mislio da je to screensaver. 
-------------

|
Objavio: CSInvestigator
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 22:39
Ja odavno imam Win 7 i zadovoljna sam, jedino me malo zajebava Word 2007, nikako da naviknem gde se koja opcija nalazi, a pogotovo što poslu i dalje imamo Office 2003...
-------------
Your soul could never grow old, it's evergreen
|
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 22:48
|
haha Iro, instaliraj SolidWorks ili Matlab, pa da vidis kako mu ni 16GB RAMa nije dovoljno... :D Kazem iz licnog iskustva. Da bi program "normalno" radio potrebno ti je minimum 2GB rama, a sa ta 2 GB koci, sece, jedva radi program. Za gledanje filmova i internet naravno da ti ne treba toliko, nisam ja to ni rekao. Rekao sam da ne vidim svrhu instaliranja x32 sistema na masinu koja ima 4 i vise GB RAM memorije...
A sto se tice koriscenja win7, evo od kada ja koristim svoj sistem bez i jednog obaranja istog:
http://img89.imageshack.us/img89/7752/ifdl.png - http://img89.imageshack.us/img89/7752/ifdl.png
Pogledajte datum instaliranja prvog apdejta.  Do dan danas nisam imao nikakvih problema, niti potrebe da obaram sistem...
Nego da ne ofujemo vise, ipak je ovo tema o prestanku podrske za XP, a ne o tome koliko je potrebno memorije za koje programe...
|
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2014 u 23:12
Zaboravili smo možda preporučiti ljudima da pređu na Vistu.
-------------

|
Datum objave: 12.Ožujak/Mar.2014 u 01:59
haha bolje da ostanu na XP nego da prelaze na Vistu 
|
Datum objave: 12.Ožujak/Mar.2014 u 13:11
Objavio: icemaher
Datum objave: 12.Ožujak/Mar.2014 u 15:09
|
Koristim win8 64bit, radi savrseno, ne znam da li ima potrebe da odem na 8.1? Takodje koristim office 2003 odaaavno bez ikakvih problema, instalirao sam i FileFormatConverters office 2007 da mi cita i docx i sve ostale novije formate i nemam nameru menjati ga ionako ih koristim za najprostije stvari.
------------- https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME
|
Datum objave: 12.Ožujak/Mar.2014 u 15:34
A da li sve ovo ima ikakve veze sa činjenicom da je skoro svaki naš XP hakovan (ilegalan)??
------------- Samo su ljudska glupost i univerzum beskonačni, za univerzum nisam siguran.
|
Datum objave: 12.Ožujak/Mar.2014 u 16:01
Nećeš vjerovati, ali moj XP Home je legalan. Jedini problem je što više ne mogu pročitati aktivacijski broj s naljepnice.
-------------

|
Datum objave: 12.Ožujak/Mar.2014 u 17:22
icemaher piše:
Koristim win8 64bit, radi savrseno, ne znam da li ima potrebe da odem na 8.1?Takodje koristim office 2003 odaaavno bez ikakvih problema, instalirao sam i FileFormatConverters office 2007 da mi cita i docx i sve ostale novije formate i nemam nameru menjati ga ionako ih koristim za najprostije stvari. |
Ja imam win8.1 na laptopu. Lepo radi, a nije neka velika razlika izmedju njega i win 8... U sustini, kako hoces...
|
Datum objave: 13.Ožujak/Mar.2014 u 22:14
Neshoo10 piše:
A da li sve ovo ima ikakve veze sa činjenicom da je skoro svaki naš XP hakovan (ilegalan)??
|
|
Datum objave: 13.Ožujak/Mar.2014 u 22:41
Ima. Ako mozes da instaliras azuriranja, onda ti je sistem prakticno legalan iako je krekovan...
|
Datum objave: 16.Ožujak/Mar.2014 u 16:38
|
Hvala na informacijama. Istina je da imam samo 3 GB RAM-a i 2GHz ali sam ih mislio uskoro nadograditi i znači da tada usnimim 64bit Win7 jer 32bit neće koristiti te RAM-e.
|
Datum objave: 16.Ožujak/Mar.2014 u 20:07
Ako imas 3GB RAM-a, mozes da instaliras i 64bit-ni sistem, ali preporucio bih ti ipak 32bit-ni.
|
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2014 u 13:34
|
OK instalirao sam Win7. Trebali ste vidjeti kako se XP nisu dali ugasiti zadnji put. Po prvi put je zastao masu puta pitajući me hoću li zatvoriti i ovaj i onaj progam prvo iako neke nisam ni otvarao. Zbogom dugogodišnji druže!
Od XP-a moram priznati da mi je malo puno glupo kako su svi programi nagurani u "Start" meniju za razliku od XP-a gdje su bile kao one tabele koje su se otvarale s obzirom koliko programa imaš. Također Minesweeper je ružniji, na XP-u je bio ljepši.
|
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2014 u 14:23
Zato je šah 3D.
-------------

|
Objavio: seaport
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2014 u 19:00
Nije valjda, pa tek je 2014 godina?! Rano je za takve rezove  
|
Objavio: srkis
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2014 u 19:52
|
Brate, ne sviđa mi se WIN7 (ili 8, šta li je već) - kad sam morao na tuđi računar... Ali, nije mi se svideo ni XP, duugo, nervirao me opako, pa sam tvrdoglavo koristio 2000 (taj mi se svideo iz cuga, jer je iskombinovao sve prednosti 98-ice i NT-a).
Elem, kao što sam, na kraju, prešao na XP, preći ću i na taj WIN7, samo je problem što sam na XP prešao u kasnim tridesetim, a na ovaj ću morati u ranim pedesetim. Nije to lako... 
------------- Моја господо, бољи и виши пођоше бољијема и вишијема, а ја једва вас допадох!
|
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2014 u 20:06
Kukaš, a tek si na pola puta do stotke.
-------------

|
Objavio: Mandarinan
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2014 u 20:09
Objavio: seaport
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2014 u 20:14
Datum objave: 11.Travanj/Apr.2014 u 21:48
Genijalna igra ne dopušta da nestane Windows XPMicrosoft je i službeno ugasio podršku za Windows XP, a iako još nešto
preko četvrtine svih korisnika nije prešlo na novije operativne sustave,
u kompaniji su se odlučili našaliti izradivši jednostavnu igru za
razbibrigu, nazvanu 'Escape from Windows XP'. Riječ je o arkadnoj pucačini koju se pokreće unutar internetskog
preglednika, a u kojem igrač za cilj ima...pa pobjeći iz Windows XP
sustava. Napucavanjem zombi računala, hordi starih Internet Explorer
verzija i zle inkarnacije pomoćnika Clippy.
U slučaju da vas već sada puca nostalgija ili jednostavno želite
provjeriti o čemu je riječ, bacite oko na službenu stranicu humoristične
igre i odigrajte http://www.modern.ie/en-us/virtualization-tools#escape-from-xp - koju rundu .
Podsjetimo, 8. travnja je i službeno prekinuta podrška ovog 12 godina
starog operativnog sustava, nakon što je na 'održavanju života' bio još
od 2009. godine. Sljedeći sustav kojeg čega ista priča jest Windows
Vista i to 2017. godine. tportal.hr
-------------

|
Objavio: LjubicaSP
Datum objave: 11.Travanj/Apr.2014 u 23:49
Objavio: silent_passenger
Datum objave: 23.Travanj/Apr.2014 u 23:10
Ja još uvijek koristim XP, ali imam i 7 na drugoj particiji pa prema potrebi. Što se Viste tiče - to smeće nikad nije trebalo ni ugledati svjetlo dana, ali Microsoft ionako izbacuje novi OS sve češće samo zbog pohlepe....
------------- ...Cheeks are hollow, skin is withering. Crone time comes, this life comes to an end. Life, life, death, life. The words of a crone. Cheeks are hollow, skin is withered...
|
|