Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=46106 Datum ispisa: 09.Lipanj/Jun.2026 u 18:41 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Ovsyanki aka Silent Souls (2010)Objavio: Kneginja
Tema: Ovsyanki aka Silent Souls (2010)
Datum objave: 15.Veljaca/Feb.2012 u 05:21
Režija: Aleksei Fedorchenko Scenarij: Denis Osokin Žanr: Drama Država: Rusija Jezik: Ruski Trajanje: 75 min
Yuliya Aug ... Tanya Larisa Damaskina Olga Dobrina ... Yulya Viktor Gerrat Olga Gireva ... Seller in the shop Artem Habibulin Vyacheslav Melechov ... Bird's seller Igor Sergeev ... Aist Leisan Sitdikova ... Rimma Viktor Sukhorukov ... Vesa Yuriy Tsurilo ... Miron Ivan Tushin ... Little Aist Yulia Tushina ... Aist's mother Sergey Yarmolyuk ... STSI Inspector
Kada Mironova voljena žena premine, on zamoli svog najboljeg prijatelja Aista za pomoć oko posljednjeg ispraćaja prema obredima kulture Merja, prastarog ugro-finskog plemena s područja jezera Nero, slikovitog predjela zapadnog dijela središnje Rusije. Iako se narod Merja stopio s Rusima u 17. stoljeću, njihovi mitovi i legende i dan danas žive kroz njihove potomke. Dvojica se muškaraca spremaju na put tisućama kilometara preko beskrajne zemlje. Usput, kako je i običaj kod Merja, Miron dijeli svoja intimna sjećanja o svome bračnom životu. Ali dok dolaze na obale svetog jezera gdje će se zauvijek oprostiti od njezinog tijela, Miron saznaje kako nije bio jedini koji je volio Tanyu.
NAGRADE: 2010: Venice Film Festival; Aleksei Fedorchenko, dobitnik nagrade FIPRESCI Aleksei Fedorchenko, dobitnik nagrade Nazareno Taddei Aleksei Fedorchenko, dobitnik nagrade SIGNIS Mikhail Krichman, dobitnik nagrade za izvanredna tehnička dostignuća 2011: Asia Pacific Screen Awards; Denis Osokin, dobitnik nagrade za najbolji scenarij 2010: Mar del Plata Film Festival; Aleksei Fedorchenko, dobitnik nagrade za najbolju režiju Denis Osokin, dobitnik nagrade za najbolji scenarij Aleksei Fedorchenko, nominacija za najbolji film
prevod najavio Filaret
izvor:inter.okr.
------------- Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
Odgovori: Objavio: Kneginja
Datum objave: 16.Veljaca/Feb.2012 u 19:47
Filaret hvala za prevod
Titl mozete preuzeti http://titlovi.com/titlovi/ovsyanki-aka-silent-souls-141210/ - OVDJE
------------- Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
Objavio: Filaret
Datum objave: 17.Veljaca/Feb.2012 u 00:33
Kneginja je sve napisala o radnji filma, koja je krajnje
jednostavna. Čovek želi umrlu ženu da sahrani po paganskim običajima svog
naroda i to je skoro cela priča. Ima još, ali da ne kvarim.
U osnovi je film posvećen prolaznosti kako ljudi tako i
naroda. Merji su narod koji više praktično ne postoji, osim kroz "opustela
sela, nekoliko obreda i reke zaboravljenih naziva". Gledamo njihove pogrebne i svadbene običaje kao neku vrstu nekrologa. Kad na samom kraju saznamo ko nam u stvari
priča tu priču, Miron i Aist, obojica bez dece, postaju otelovljenje sudbine
naroda kome pripadaju. Prvo pod led ide
pisaća mašina Aistovog oca, lokalnog merjskog pesnika čije pesme niko nije
čitao, znači da prvo nestaje kultura jednog naroda, zatim sam narod, a o onome
što preostane pažljivo će brigu voditi kustosi i nostalgičari.
Film je stvarno odličan, poetski i melanholičan, mada će
spor ritam i sama tema mnoge da odbiju od gledanja. Snimatelj je radio i
Zvjagincevljev Povratak, pa odatle potiče vizuelna sličnost ova dva filma. Sve
drugo je originalno i itekako vredno potrošenih 75 minuta koliko film traje.