Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=42420 Datum ispisa: 04.Lipanj/Jun.2026 u 13:06 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Unforgiven (1992)Objavio: CSInvestigator
Tema: Unforgiven (1992)
Datum objave: 01.Kolovoz/Aug.2011 u 17:46
Paul Moony ostarjeli je revolveraš koji nakon
ženine smrti živi osamljen na maloj farmi sa svoje dvoje djece - kćeri i
sinom. Život je težak: stoka umire od bolesti, žetva je podbacila zbog
suše, on više nije mlad, a i nevješt je u farmerskim poslovima. Jednog
dana u njegov život ulazi Scofield Kid, žutokljunac koji dolazi po njega
nudeći mu unosan posao: treba srediti nekoliko kauboja koji su
prostitutku "izrezbarili" nožem po licu. On pristane, ali sa sobom vodi
svog starog prijatelja, veterana iz građanskog rata. No, šerif je već
proveo pravdu, ali ta pravda ne zadovoljava ni žrtvu ni njezine
prijatelje. Ostarjelom revolverašu ponuđena je dobra nagrada da sam
završi posao i zadovolji pravdu...
Film "Nepomirljivi" možda je
jedan od najboljih (anti)vesterna snimljenih u posljednjih tridesetak
godina. Kao i uvijek kad su Eastwoodovi filovi u pitanju, ispričani siže
ne govori mnogo, a u filmu je zapravo riječ o snažnoj analizi morala i
licemjerja starog Zapada, o "ubiti ili biti ubijen", o razlici između
mita i povijesti.
Film je dobio četiri Oscara: za najbolji film, režiju, mušku epizodnu ulogu (Gene Hackman) i montažu (Joel Cox).
------------- Your soul could never grow old, it's evergreen
Odgovori: Objavio: Bad Spenser
Datum objave: 22.Rujan/Sep.2019 u 15:53
Odličan film.
Obavezno za gledanje.
Ocena 9/10.
Objavio: puppet_master
Datum objave: 07.Ožujak/Mar.2022 u 08:48
Sjajni "Old Henry" me je nedavno podsetio na poigravanje mitovima i na neizbežni Eastwoodov "Unforgiven", jedan od meni najdražih westerna, pa i filmova uopšte.
Priča je ovo o ozloglašenom Williamu Munnyju, svojevrsnoj ostareloj verziji Bezimenog iz dolarske trilogije. Dani nasilja, besa, odmetničkog života su daleko iza njega, na od sveta izolovanoj farmi živi sa dvoje dece, kao udovac i svinjar, u siromaštvu i sve većim problemima sa bolesnim svinjama.
Istovremeno u susednoj državi, prostitutka biva brutalno unakažena usled čega kurtizane nude veliku nagradu (1000 $) za ubistvo dvojice u sakaćenje umešanih kauboja. Igrom slučaja ta vest dolazi i do Williama u vidu napaljenog momka Schofield Kid-a, koji želi da se predstavi kao hladnokrvni ubica i lovac na ucene,predlažući legendarnom William Munnyju da krene sa njim na ucenjene kauboje i da podele novac. Munny to na prvu loptu odbija, misleći da je prestar za takav tip zadatka, sa jasnom svešću da više nije ono što je nekada bio. No ubrzo se predomišlja, shvatajući da je stanje na farmi sve gore i da mora delovati zbog svoje dece, kojima osim bolesnih svinja i nema šta ostaviti, te (na jedvite jade) seda u sedlo i kreće u svoj možda poslednji obračun. Ono sto Munny ne zna, je to da iza ucenjenih kauboja stoji još jedna legenda divljeg zapada, Little Bill Daggett (fenomenalni Gene Hackman) itekako rešen da kao šerif sačuva mir u svom gradu.
Apsolutno savršeni vestern, na svakom mogućem nivou, briljantno ispričan, vođen, odglumljen. Na tragu Leoneovih filmova, mitski divlji zapad se ruši kao nikada pre. Okoreli avaj i ostareli Munny ne može da uhvati ni svinju u oboru, niti uzjaše konja bez da se izlomi, pa ni da pogodi konzervu iz pištolja na 10 m…ali da li je autentična legenda vremena ? O da, u to možemo biti itekako sigurni, jer kada dođe njegovih 5 min on ce isprašiti svaku guzicu koja mu se nađe na putu, onda kada se to računa. Savršene su i epizode Morgana Freemana kao starog Munnyjevog kompanjona, čak i živopisnija uloga Richard Harrisa kao takođe ostarelog revolveraša, pa i napaljenog Schofield kid-a u koži James Woolvetta.
Uz do detalja poštovanu ikonografiju žanra, ovde imamo i drugačiju priču o onome šta je u stvari divlji zapad, gde je prava istina u legendama. Unforgiven je briljantan uvid u jedno vreme, film koji na vešto komponovan način, podjednako nemilosrdno, cool kao i toplo, ljudski priča svoju priču o divljem zapadu.
Objavio: Freak37
Datum objave: 17.Prosinac/Dec.2022 u 15:13
Obavezno filmsko stivo , sta drugo dodati.
Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 17.Prosinac/Dec.2022 u 15:28
Da klasik zanra i meni dobar film, verovatno je puppet sve ispricao o radnji i likovima, tako da nema potrebe da nesto pisem, ko voli nek izvoli, kao sto se veli. Remasterovan i ima UHD, samo treba imati i prostora.
Datum objave: 17.Prosinac/Dec.2022 u 18:25
Je, to mi je jedan od dražih komentara/osvrta, predstavih ga tek, nisam se odveć zadržavao na likovima i priči, mnogo volim taj film, nema jelki i praznika ali ga ja doživljavam kao praznični film koji bih uvek gledao sa onima koje volim.
Objavio: brgljez
Datum objave: 02.Ožujak/Mar.2025 u 23:58
rip gene. za mene u top 100 filmova svih vremena i top 5 vesterna. uredno jednogodipnjak,
ovdje je sve vrhunski, a neke stvari i iznad toga.
demistificiranje velikih revolveraša, ismijavanje vlastitim likom, ugođaj, glumu neću ni spominjat.
jedan od onih filmova koji je dobio više oskara i imao još više nominacija, ali potpuno zasluženo.
Objavio: Mizi
Datum objave: 16.Ožujak/Mar.2025 u 18:41
Gledao opet posle dužeg osećaja filinga za period vremena, meni nije ništa, a nekome je sve. Verovatno se u Ameriki smatra za klasik i kult, za mene jok. Kisela voda....
P.S. Serđo Leone rulez!
Datum objave: 16.Ožujak/Mar.2025 u 23:03
Te tvoje logike 😂😂 Pa otkud sam ja iz Amerike, gledao ga u Jugoslaviji, svideo mi se kao Jugoslovenu, ima sigurno mase Amera koji ga ne vole ič.
Kult svakako nije, ma gde. Klasik verovatno bude, neizbežno po meni, ama i to ne znači samo po sebi da će svima leći a kamoli svima biti voljen. Pleme kojim se ko god već deklariše ili i grđe, definiše, tek ne mora imati ikakve moguće veze, igrom slučaja je priča postavljena na divlji zapad, mogla je (A ima ih) biti bilo gde i kada drugde. I opet im ne mora biti bliska ili pa dalja zbog toga.
Slažem se, Leone je Leone, zamene mu nema, niti ju je bilo.