Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Melancholia (2011)

Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=42322
Datum ispisa: 24.Lipanj/Jun.2024 u 12:49
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com


Tema: Melancholia (2011)
Objavio: CSInvestigator
Tema: Melancholia (2011)
Datum objave: 29.Srpanj/Jul.2011 u 11:19

Melancholia (2011)Žanr: Drama, SF

Režija: Lars von Trier

Jezik: Engleski

Uloge: http://www.imdb.com/name/nm0000379/ - Kirsten Dunst , http://www.imdb.com/name/nm0001250/ - Charlotte Gainsbourg , http://www.imdb.com/name/nm0000662/ - Kiefer Sutherland , http://www.imdb.com/name/nm0001648/ - Charlotte Rampling , http://www.imdb.com/name/nm0000457/ - John Hurt

Datum premijere: 11.11.2011. god.
Reč melanholija (μελαγχολία) na grčkom predstavlja izraz za tugu. Najnoviji film Larsa fon Trira, međutim, nije tužan, već potpuno tragičan po glavne likove. Melanholija u ovom slučaju ne opisuje emociju, već predstavlja ime misteriozne planete koja se približava Zemlji i sudar je neizbežan.

Fokus filma je depresija od koje se lečio sam režiser, a upravo lično iskustvo ga je inspirisalo da ovu tešku bolest što vernije prenese na platno. Glavna zvezda Melanholije, Kirsten Danst, je u potpunosti ispunila zadatak, čak i prevazišla očekivanja, verujem i samog fon Trira, obzirom da nije bila njegov prvi izbor za glavnu ulogu. Naime, Penelope Kruz je trebalo da bude prva violina ovog ostvarenja, pošto je i sama dala neke ideje tokom pisanja scenarija.

Radnja filma se vrti oko dve sestre (Kirsten Danst, Šarlota Geinsburg) i njihovih psihičkih poremećaja. Upravo iz razloga da bi zadržao psihološki profil sestara u centru pažnje, već na samom početku filma, autor ne ostavlja nikakvu dilemu da li će se planete sudariti. U prvim minutima gledaoci prisustvuju kadrovima u kojima Melanholija proguta Zemlju.

Prvi deo filma je posvećen mlađoj sestri, oboleloj od depresije, gde kao u retko kojem filmu, možemo videti kroz šta sve prolaze osobe koje su žrtve ovog poremećaja. Ovaj lik je u velikoj meri Larsov autoportret.

Drugi deo filma u prvi plan ističe stariju sestru koja pati od teškog oblika anksioznosti, kao i njenog supruga (Kifer Saterlend), stabilnog, racionalnog čoveka, pasioniranog astronoma.


Ljubiteljima psihologije bih na prvom mestu preporučio da pogledaju ovo ostvarenje. Sa druge strane, ljubiteljima naučne fantastike, kao i “disaster movie” kategorije, bih najtoplije preporučio da ga zaobiđu.

Ono što će većina ljudi istaći kao veliku manu “Melanholije” je izuzetno spor tempo. Međutim, ono što niko ne može da ospori je vrhunska gluma glavnih glumica koja se može bez dileme uporediti sa ulogom Natali Portman u “Crnom labudu”. Detalj koji gledaoca potpuno uvlači u atmosferu je prigušen zvuk Melanholije u pozadini, koji se sve jače čuje kako se ona približava Zemlji. Fenomenalan detalj koji filmu daje dodatni kvalitet.Izvor: http://svetfilma.rs
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1527186/ - http://www.imdb.com/title/tt1527186/-------------
Your soul could never grow old, it's evergreenOdgovori:
Objavio: CSInvestigator
Datum objave: 24.Prosinac/Dec.2011 u 18:47
Audio-vizuelno očaravajući... Svaki kadar je kao neka umetnička slika, sa klasičnom muzikom u pozadini... Film je spor, bez mnogo radnje i govora i to je omogućilo da stvorim osećaj kao da sam u galeriji... Režiser je u potpunosti uspeo da dočara stanje melaholije, kao da je uzeo definiciju i obradio je reč po reč... Jaka melanholična drama sa kadrovima koji oduzimaju dah (u 720p LOL), jezivom klasičnom muzikom i jakim glumcima... Od mene 8/10

-------------
Your soul could never grow old, it's evergreenIspiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk