Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=40477 Datum ispisa: 06.Lipanj/Jun.2026 u 01:02 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Blonde Venus (1932)Objavio: Kneginja
Tema: Blonde Venus (1932)
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2011 u 03:37
Režija: Josef von Sternberg Scenarij: Jules Furthman, S.K. Lauren Žanr: Drama Država: USA Jezik: Engleski, Njemački, Francuski Trajanje: 93 min
Marlene Dietrich ... Helen Faraday, aka Helen Jones Herbert Marshall ... Edward 'Ned' Faraday Cary Grant ... Nick Townsend Dickie Moore ... Johnny Faraday Gene Morgan ... Ben Smith Rita La Roy ... Taxi Belle Hooper Robert Emmett O'Connor ... Dan O'Connor Sidney Toler ... Detective Wilson Morgan Wallace ... Dr. Pierce
Marlena u ulozi žene rastrzane između muža i ljubavnika, materinstva i karijere, partner filmskoj divi je tada mladi glumac koji će uskoro i sam postati legenda - Cary Grant.
Američki kemičar Ned Faraday (Herbert Marshall) oženi se sa njemačkom umjetnicom Helen (Marlene Dietrich), koja radi kao pjevačica u noćnom klubu. U New Yorku žive idiličan bračni život, sve dok se Ned ne razboli zbog dugotrajnog izlaganja sjevanju radia. Helen se vrati pjevanju u noćnom klubu da zaradi novac za Nedovo liječenje. Uskoro se upusti u vezu sa Nickom, (Cary Grant) ženskarom i milijonarom, dok je Ned na lječenju.
Jedna od najznačajnijih filmskih diva svih vremena, neponovljiva Marlene Dietrich, u trenutku kada dolazi u Ameriku, iako velika evropska zvijezda, praktično je nepoznata u Holivudu. Vođena nepogriješivom rukom Josefa von Sternberga, njemačka diva niže uspjeh za uspjehom, tako da vrlo brzo ulazi u red najvećih.
Prva tri filma iz te serije na najbolji mogući način pokazuju transformaciju glumice koja je svoj tekst učila fonetski, do ultimativne dive koja će svojim sjajem sijati sve do kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
Prvi nastup zabeležen u svijetu, u tom filmu, odredio je psihološki tip koji je ona zatim vizualno razradila, izmjenivši svoje telo: vitka figura sa obavezno istaknutim nogama, sasvim svijetla, "platinum" kosa, poluotvorene oči sa obrvama u savršenom luku, ironičan i tajanstven poluosmeh, cigareta u dugoj muštikli, a kada progovori, dubok i zamaman glas, i laki strani akcenat koji dodatno unosi egzotiku.
I danas ovi filmovi blistaju neverovatnom stilizacijom i snagom Marleninog filmskog genija.
prevod radi Filaret
izvor:inter.okr.
------------- Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
Odgovori: Objavio: Kneginja
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2011 u 18:09
Filaret hvala za prevod
Titl mozete preuzeti http://titlovi.com/titlovi/blonde-venus-124136/ - OVDJE
Objavio: Filaret
Datum objave: 11.Travanj/Apr.2011 u 22:54
Kad Kneginja ovako predstavi film i Marlenu Ditrih, čovek prosto nema tri čiste da kaže da je Plava Venera u stvari osrednji pokušaj tandema Šternberg-Ditrih da ponovi uspeh nedostižnog Plavog anđela, snimljenog u Nemačkoj dve godine ranije. A bogami je i Ditrih kao gospođica Džons prilično koščata i manje zanosna od Lole u Plavom anđelu.
Kao Lola 1930.
I kao Plava Venera 1932.
Vreme teče, sve se menja, osim šešira...
Doduše, Lola je fatalna žena, a Hatavej/Džons klasični vamp, pa zato i treba da deluje običnije. Ali, nije bitno, važno je da se oseća opojni miris naftalina, kako bi rekla MarijanaT
Objavio: Kneginja
Datum objave: 11.Travanj/Apr.2011 u 23:10
Kao i obicno MarijanaT ima pravo
Moje pomalo neumereno hvaljenje nije se toliko odnosilo na sam film, koliko na Marlenu,
a kako vidim shvatio si znala sam da neces odoliti da ne postavis jos koju slicicu
Moras priznati da musko odelo nikad nikome nije bolje stajalo
Objavio: Filaret
Datum objave: 11.Travanj/Apr.2011 u 23:52
Možda samo Džejmsu Mejsnu i Belmondu, ali možda...
Pošto se oni ne računaju, potpuno se slažem.
Na drugo mesto stavljam Džuli Endrjus u Viktor/Viktorija, ali nema smisla da ovde kačim njenu sliku.