Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=39947 Datum ispisa: 04.Lipanj/Jun.2026 u 00:02 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Barry Lyndon (1975)Objavio: A2D2
Tema: Barry Lyndon (1975)
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2011 u 18:12
BARRY LYNDON (1975)
Država : Velika Britanija, 184 min., (Hawk, Peregine) Boja : Eastmancolor Jezik : engleski/njemački/francuski Ocjena na imdb : 8,1/10 Režija : Stanley Kubrick Uloge : Ryal O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Hardy Kruger, Gay Hamilton... Oscar : Adam/Walker/Dixon (scenografija), John Alcott (kamera), Soderlund/Canonero (kostimi), Leonard Rosenman (muzika) Nominacije za Oscara : Stanley Kubrick (najbolji film), Stanley Kubrick (režija), Stanley Kubrick (scenarij)
Radnja :
Životni put
Redmonda Barryja, od ranih 1760-ih do 1789., njegova lutanja Europom za
Sedmogodišnjeg rata, pustolovine što ih proživljava kao kockar i pruski
špijun, potom brak s bogatom nasljednicom Lady Lyndon, od koje dobiva
titulu i prezime.
Zanimljivosti :
- protagonistov je život podjeljen u dva naslovljena dijela i epilog.Prvi i renesansni dio uspona se odvija u eskterijerima, a drugi koji javni uspjeh braka prikazuje kao unutrašnje ponašanje lika, pretežno se zbiva u komornim interijerima i rtmu obiteljskih objeda...
- kompozicije dugih kadrova dodatno pojačavaju dojam dramatičnog poniranja/uzdizanja uokvirujući likove u sklopove određene arhitekturom ili krajolikom...
- govori o integraciji pojedinca u društvene strukture dizajući da u prvom dijelu u nebesa i spuštajući ga u drugom dijelu u bezizlaznu rupu .Istodobno ti putevi su ili duboko tragični ili apsurdno komični...
- Kubricka su često optuživali za neemotivnost, ali njegova suzdržanost je ovdje još ganutljivija kao kada je Barry pogođen smrću dragih osoba, kad njegova supruga zapada u ludilo ili kada njegov posinak povraća prije nego što stane na crtu u dvoboju...
- u filmu je plasiran i vrlo širok repertoar klasične muzike (Vivaldi, Bach, Handel, Schubert, Mozart, Paisiello, Frederick Veliki,The Chieftains), koji se idealno sjedinjuje sa radnjom filma...
TRAILER
Titlove možete preuzeti http://titlovi.com/titlovi/titlovi.aspx?prijevod=Barry%20Lyndon&jezik=" rel="nofollow - OVDJE
Dio teksta preuzet sa Filmskog Leksikona i knjige 1001 film koji morate pogledati...
------------- Nitko nije toliko bogat da može bez osmjeha i nitko toliko jadan da ga ne bi zaslužio.
Odgovori: Objavio: brgljez
Datum objave: 07.Prosinac/Dec.2025 u 15:17
vrhunski film koji sam pogledao samo 3 put do sad. tema, apsurdnost društvenih staleža i rata, ljudska pohlepa i želja za moći (nešto od toga već obradio u paths of glory). sve je u filmu na jako visokom nivou. vjerujem da je ovo bila produkcijska noćna mora s obzirom na trajnje snimanja, povjesni kontekst (šminka, kostimografija, scenografija, oružari i sp. efekti) i naravno kubrickov način rada, ali rezultat nije izostao.
------------- Aaa?
Objavio: payutti
Datum objave: 07.Prosinac/Dec.2025 u 22:39
Potpisujem.
Nepravedno zaboravljen i potcenjen film legendarnog Kjubrika.
Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2025 u 12:10
Svaki Kjubrikov volim, sad samo manje ili više, pogledah dati kad je izašla 4k res...
Objavio: Mizi
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2025 u 18:18
Čista umetnost!
Objavio: puppet_master
Datum objave: 09.Prosinac/Dec.2025 u 03:53
Meni je između tamo 14. i 20. god upravo Barry Lydnon bio najdraži Kjubrik ali što Alex reče, stvarno spada u red tih malobrojnih stvaralaca čiji se filmovi vole, po meni, pride i često to koji mi je najupečatljiviji zavisi od perioda do perioda, pa i samo toga koji sam prosto gledao poslednji 🤣 Spartaka npr ne volim, ali to je ionako zaseban film u njegovoj filmografiji, skroz studijski, dok uostalom i njemu dadoh 4 zvezdice (od 4,nemao petice, one mi zapravo obezvređuju i filmove i način na koji ih doživljavam, da se ne petljam sada u to, ko hebe ocene ionako, ne bavim se decenijama time više).
Objavio: kjovo
Datum objave: 09.Prosinac/Dec.2025 u 14:07