Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=39650 Datum ispisa: 08.Lipanj/Jun.2026 u 14:51 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: The Towering Inferno (1974)Objavio: A2D2
Tema: The Towering Inferno (1974)
Datum objave: 21.Veljaca/Feb.2011 u 18:29
THE TOWERING INFERNO (1974)
Država : SAD, 159 min. , Warner Bros/20th Century Fox Ocjena na imdb : 6,8/10 Režija : John Guillermin Uloge : Paul Newman, Steve McQueen, William Holden, Fred Astaire, Faye Dunaway
Oscar : najbolja pjesma, kamera, montaža Nominacije za Oscara :sporedna muška uloga (Fred Astaire) ,muzika ,zvuk ,fotografija/slika, najbolja originalna muzika Izvori za scenario filma : roman "The Tower",roman "The Glass Inferno"
Radnja : U jednom od najvećih poslovno - stambenih građevina svijeta ,veličanstvenom tornju od 135 spratova, na dan otvaranja te zgrade dolazi do požara katastrofalnih razmjera. Zanimljivosti u i oko filma : - smatra se najboljim filmom katastrofe ikad snimljenim (manite se onih iz 90-tih godina ) - buđet filma je iznosio u ono vrijeme velikih 13 mil.dolara - U filmu se pojavljuje i Fred Astaire u ulozi vremešnog zavodnika ,koji se koristi lažima da bi osvojio ženska srca - Kritičari su filmu pripisivali plošne i površne likove, međutim publika je hrlila u kina fascinirajući se scenama požara i kaskaderskim akrobacijama... - Dva studija (Warner i Fox) su u isto vrijeme imali ideju za snimanje ovakovog filma katastrofe.Warner Bros je otkupio prava za roman "The Tower" ispred nosa Foksu za 390 000$, a nakon par sedmica studio Fox je iskaširao 400 000 $ za roman "The Glass Inferno" ,koji pogađate obrađuje temu požara u novoizgrađenom tornju.Onda se desilo malo čudo.Dva studija su se zdogovorila da zajednički financiraju jedinstven film ,a da se knjige spoje u jedan zanimljiv scenario.Kompromis je bio i u nazivu filma "The Towering Inferno" ,kao izvedenica dvaju naslova romana. - Steve McQueen je trebao da igra arhitekta i potpisao je ugovor za tu ulogu.Međutim, kad je shvatio ,da je uloga vatrogasnog zapovjednika idealna za njega, vratio se u studio i rekao im : #Ako netko mog kalibra može glumiti arhitekta, ja ću glumiti vatrogasnog zapovjednika #. Odgovor kao da se sam nazirao : Paul Newman - Antagonizam svadljivog ,arogantnog i plejbojevski raspoloženog McQueena prema Newmanu ,koji je važio za pristojnog i politički osvještenog glumca dosezao je do toga ,da je Steve McQueen čak i brojao retke u scenariju.Ispostavio je da uloga arhitekte ima 12 redaka više nego uloga vatrogasca.Tu je poludio rekavši : # K vragu !! Taj seronja(Newman) me svaki put prevesla #.Scenarij je morao biti prepravljen i tih 12 redaka je uklonjeno. - Film ostaje u upamćen po sjajnim kaskaderskim bravurama (čak su se i profesionalni glumci morali dobrano potruditi da bi scena ispala atraktivna ),budući da nije bilo računalnih efekata kao sada. - I evo još jedne zanimljivosti za kraj .Steve McQueen poznat po svojoj ekcentričnosti ,kada je razgovarao i izučavao posao vatrogasaca za ulogu i sam je kriomice zamaskiran sudjelovao u gašenju požara i tu ima jedna zanimljiva anegdota. Kada ga je vatrogasac u jednoj akciji gašenja požara prepoznao ,obratio mu se sav uzbuđen : # Sranje !! Steve McQueen ? Žena mi neće povjerovati !! # # Neće ni meni moja # hladno će McQueen ,aludirajući na Ali McGraw svoju tadašnju suprugu.