Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Komp se ugasi nakon 5 min??

Web: Titlovi.com
Kategorija: HI-TECH i informatički svijet
Ime foruma: Hardware
Opis foruma: Sve vezano uz hardware pronađite ili pitajte na ovom forumu. Ne znate što i gdje kupiti? Pitajte i diskutirajte na ovom forumu.
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=39129
Datum ispisa: 05.Lipanj/Jun.2026 u 12:06
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com

Tema: Komp se ugasi nakon 5 min??
Objavio: ddavid14
Tema: Komp se ugasi nakon 5 min??
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 14:59
Jel zna netko u čemu je problem!?
Nije moj komp nego od brata,riknula mu matična i to smo sad sredili,sad sve štima,ali ako se ništa ne radi na kompu,ako se ne dira miš 5 minuta,on se sam ugasi kao da je nestalo struje!?
Gledao sam i pod "Control Panel"-"Power Options"-Power Schemes" i sve je narihtano na "Never"!
Jel postoji da se još negdje to da porihrat,ja neznam,pa ako netko zna u čemu je problem super!
Hvala!!

-------------

Odgovori:
Objavio: Salvador
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 15:02

Možda ti ventilator ne radi pa ti se komp pregrijava ili je pun prašine pa ti dođe na istoWink

Objavio: Vladika
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 15:08
Ili je struja ili je temperatura, trece mi ne pada na pamet!!!

-------------
Vladika

Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 15:18
Hm...neznam,komp je očišćen od prašine,nije prašina sigurno,a i ventilatori rade,a temparatura da se pregrije za 5 minuta,hm...neznam,ja dok god nešto čaćkam po njemu on radi,ne gasi se,ali kad ne diram miš 5 min.on se ugasi!?
Neznam šta bi moglo bit,čitao sam i na nekakvom drugom forumu:
-da probam dok se komp pali stisnut F8 (Safe mode (dok se komp pali stisci F8)!?
-provjeri i u BIOS-u, mislim da se i u njemu može regulirati paljenje/gašenje računala
-ako ima opciju automatskog isključivanja
-probaj sve stavit ina default
Neznam stvarno jel se da tu šta napravit!?

-------------

Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 15:19
U najvećem slučaju je to prašina koja uzrokuje porast temperature pa dolazi do gašenja kompjutera.Naravno može biti i da ventilator ne radi pa i napajanje.

Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 15:22
E sad jesi li možda ramove mjenjao.Ako jesi onda ti može biti da ti oni nisu kompaktibilni ili ih nisi dobro stavio.

Objavio: icemaher
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 15:24
mozda ali mozda kad su ti promenili plocu da su stavili malo paste za kuler, mozda nije namesten dobro kuler pa da pregreva procesor, ili nesto nisu prikljucili kako treba, ima puno razloga.

-------------
https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME

Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 15:40
E sad ga je..Smile
Neznam,nisam ja mijenjao,frend je mijenjao matičnu,budem se čuo sa njim pa da dođe to pogledat,možda je nešto krivo napravio,ja se stvarno ništa ne kužim u to!
Hvala vam!Wink

-------------

Objavio: Movie Master
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 16:31
Nema šanse da se pregrejava dok ne radiš ništa, a ne pregrejava kad radiš nešto, čista logika.
Ostaje ti da pogledaš u BIOS-u da nije namešten da se ugasi za određeno vreme (obično od 10-20min). Kod starta računara (mada mislim da to znašWink) stisni "delete" za ulaz u BIOS i nađi stavku za "Power settings". Ne diraj ništa način gašenja (prva stavka odozgo), samo pogledaj da nije uključen da se sam gasi, ili ide u sleep mode, možda ti to pravi problem.

Objavio: let4mi
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 17:18
ovo moze da bude mnogo stvari, od pregrevanja - sto je najmanja sansa, ili napajanja, pa do lose memorije ili cak neispravne ploce... dok ne krenes da menjas jedno po jedno, ne mozes drugacije da saznas...

Objavio: Fokan
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 17:59
Ne bih mu bio u koži, najgora vrsta problema: u principu radi ali... Vjerovatno je nešto banalno.

Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 18:14
Neznam da,evo ovo mi piše u "Biosu"(neznam jel tu treba šta mijenjat):
-APCI Standby State-Auto (S1/POS,S3/STR,Auto)
-Power Management-Enabled
-Power/Sleep LED-Single Led
-Suspend Time out-disabled
-Bwer Button function-On/Off
-After Ac Power Loss-Power On
-Init VGA Bios By S3-disabled
a ovo je za temparaturu:
-CPU Temparature-61/141F
-Sistem Temparature-36/93F

-------------

Objavio: icemaher
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 18:48
Mislim da nisu previsoke temperature, iako je mnogo 61 preko zimu, to bi trebalo preko leto da bude toliko?
Koliko ram plocice ima? Ako ima 2-3, neka stavi samo jednu pa probajte ako radi, probaj drugu, pa trecu. Cudno je sto se gasi pc. Mozda i nije do ram memorije, obicno sam dobivao restart a ne shutdown zbog ram plocicu ili izduvanih kondenzatora na plocu.

-------------
https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME

Objavio: Movie Master
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 21:02
Po onome što ti piše u BIOS-u, ništa ne treba da menjaš. Veća je verovatnoća da nešto nije u redu sa pločom, RAM modulima, napajanjem i - nećeš verovati da je moguće - ali i grafičkom karticom. Ili ne daj Bože da ti je nešto loše u ležištu procesora, ili sa samim procesorom. Setio sam se da mi se upravo to dešavalo kod prvog "pentium 4" klase procesora AMD Duron 1.6MHz. Riknuo mu je deo za napajanje u samom procesoru, posle samo mesec dana od ugradnje, pa sam ga zamenio sa Athlon XP.

Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 21:38
Ok,hvala vam svima na pomoći i odgovorima,neznam,nije moj komp,od brata je komp(zapravo moj stari komp koji sam mu ja dao i koji njemu služi samo za internet),ovaj moj komp je za sadaThumbs Up,pa me pitao ako se kaj razumijem u to(ali se baš i ne razumijem),pa sam pitao vas ako možda netko nešto zna,šta bi mogao biti problem,eto!?
Javio sam ovom liku (frendu) koji mu je to radio(mijenjao matičnu ploču) i rekao sam kaj je,tako da će on doći u sub/nedjelju i pogledat to i probat riješit problem!
Hvala još jednom!
Pozdrav!Wink

-------------

Objavio: Dr Dragan
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 22:00
I naravno napisi nam sta je bio problem Wink

-------------

Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 23:40
Originalno postovano od strane Dr Dragan Dr Dragan piše:

I naravno napisi nam sta je bio problem Wink
Naravno,bit ćete obaviješteni!Wink 

-------------

Objavio: Kneginja
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2011 u 23:51

Nesto slicno se je i meni davno desavalo, uz gore navedeno provjeri i:

Graficka - instalirati najnovije drivere

i moguc Worm/crv, cesto ga se ne da ukloniti preko windowsa, vec u samom biosu/dosu

-------------
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.

Objavio: Bellator
Datum objave: 28.Sijecanj/Jan.2011 u 00:03
e mogao bi da probas da ga ocistis od virusa...meni se tako nesto slicno desavala...jednostavno se ugasi...samo sto je meni prijavljivalo da mi je preopterecen ram...

Datum objave: 29.Sijecanj/Jan.2011 u 14:20
Evo ja neznam,kao šta sam i prije gore pisao,ne kužim se u te dijelove i sastavljanje kompa,kao ni radit sa tim ostalim(relativno "kompliciranim" za mene stvarima,neznam,ta čaćkanja po "Biosu" itd...),tako da ja zovem frenda ako trebam Windowse dizat da mi on to napravi,neznam,nemam ja živaca baš za to a i ne kužim se u to,znam skinut film,prijevod,porihtat to,muziku kakvu skinut,instalirat igru,normalno surfat po int. i tako uglavnom ove jednostavnije stvari!Smile
Evo danas sam odnesao komp da vidi ovaj frand kaj mi je to slagao kaj je,zašto se za 5 min. ugasi komp!
Znači matična mi je riknula i nabavio sam drugi komp(još stariji) i dao sam frendu da sa tog kompa šta sam nabavio za dijelove,pogleda dali možda paše matična ploča u ovaj moj di je riknula matična!
On je iz tog starog prebacio matičnu i još valjda nekakve dijelove u komp,digo wind. i komp je radio(ali se za 5 min. rada ugasio,kao da nestane struje,kao šta sam gore i objasnio)!
Veli da je sve štimalo sa wind.,sa matičnom,u biosu sve ok itd ali...ali se sjetio da procesor nije ni taknuo,neznam,veli da nije bilo ni potrebno procesor dirat,iskopčao je procesor,počistio je kontakte,ponovo ga ukopčao pustio 15-20 min da radi i sad se ne gasi i radi normalno!
Neznam,znači kriv je bio procesor i ti kontakti,eto to je bio problem kako on kaže!
Evo komp sada radi normalno i nije se ugasio već 1h!Smile

-------------

Objavio: Vladika
Datum objave: 29.Sijecanj/Jan.2011 u 15:04
Clap

-------------
Vladika

Objavio: Damirowski
Datum objave: 09.Veljaca/Feb.2011 u 16:10

Za gašenje kompa može biti sto stvari. Još ako se pojavi poruka na 'Blue screen of death'....
Meni se stari komp gasio, ja sam guglao... i guglao... i guglao... vidio tisuću savjeta, na kraju sam vadio
komponentu po komponentu da bi na kraju otkrio da me j*** jedna od četiri pločice RAM memorije.

1. Vidi prvo vrte li ventilatori i ima li prašine na njima
2. Probaj ono sa RAM memorijom (ako imaš više pločica)
3. Skini si neki program koji bilježi temperaturu čipova, procesora...
    pa vidi da li odgovaraju njihovim specifikacijama (koje ćeš, naravno, naći na netu
4. Komp je star? Možda bi trebao zamijeniiti termalnu pastu na procesoru
   i na čipsetu (pasta je par kuna za najmanju tubu, a nanosi se što tanji sloj
   na procesor ili čipset)
5. Baci stari komp i kupi burazu novi za rođendan

-------------
[IMG]https://static.titlovi.com/images/forum/d11097cc-8aec-419f-afcf-1a4480cb471c.gif">     

Hmm...?

Objavio: Damilica26
Datum objave: 17.Travanj/Apr.2011 u 20:09

@Damirowski

ako sam ja tebe dobro razumeo, komp može da se ugasi zbog termalne paste?

Meni se od pre par dana gasi komp, i kao što si pomenuo za taj "Blue screen..." tačno tako se i desi. Pojavi se plavi ekran i rastartuje se.

E, sad, pre neki dan sam takođe čistio komp koji je bio u brdu prašine itd. Da nije do te paste što si pominjao, jer sam skidao kuler? I gde se ta pasta kupuje?

Objavio: NekiBaja
Datum objave: 17.Travanj/Apr.2011 u 22:34

Termalnu pastu mozes naci u skoro svakom IT shop-u.Gdje imam PC komponenti ima i toga.

Cijene se krecu od 2-3 eura pa navise.

No,prije toga vazno je znati pravilno je nanijeti,progooglaj malo,sve pise.

Mada, nije nuzno pregrijavanje uzrok BSoD-a i restarta, jer u vise slucajeva se komp samo restartuje bez Blue Screen of Death-a. Moze bit' i da ti je sistem riknuo,itd...

-------------
“There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.”

Objavio: prijatel-MKD
Datum objave: 17.Travanj/Apr.2011 u 23:55
Kakva pasta. RAM memorija 90%, graficka 5%, i prasina 5% (prepuno prasine procesor pregreva i se gasi na kriticnoj temp.)

-------------
0123456789 Само десет цифри, а толку многу главоболие!
You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.

Datum objave: 18.Travanj/Apr.2011 u 10:53
Ok, sve je to u redu, Ali, čistio sam ga neki dan. I od tada zeza. Ne baš temeljno ali kakav je bio, sad je bombona. I pri tom čišćenju sam vadio kuler da bih ga što bolje očstio. I primetio sam neke tragova paste. Pa sam pomislio da mi obara sistem zbog toga.

Datum objave: 18.Travanj/Apr.2011 u 17:00
Ako kuler i procesor imaju veliko rastojanje, a ti si obrisao pastu koja treba da ih spaja, onda trazi pastu.
Evo kod mene nema paste godinama, i nema problema ali kuler lezi na procesoru.

Ipak, ako imas vise od jednu RAM plocicu, vadi ih jednu po jednu i proveri kako se ponasa, premjesti in na drugi slot.

-------------
You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.

Datum objave: 18.Travanj/Apr.2011 u 19:38
Ocistio sam i sad sam naneo pastu i na graficku i na procesor.
Sad bas guglam koliko je potrebno da se susi ta pasta, i niko nista.
Nisam je skinuo kada sam cistio, samo sam odvojio kuler, a tamo je ostao trag paste. I verovatno nije mogao kuler pravilno da radi zbog neravnomernog ostatka paste.
Ma videcemo, ali sumnjam da je to.
Imam samo jednu plocicu RAM memorije. Pokusacu samo nju da izmestim u drugu.
Inace, hvala.

Datum objave: 18.Travanj/Apr.2011 u 20:58
Ne susi se ta pasta. Nanosis i odmah postavis. Ali ako ona sto je bila prenego sto si cistio prasinu nisi pocistio, nije to problem.

Imao sam istog problema pre godinu ili vise, prebacio sam RAM u drugi slot sve je bilo ok.

-------------

Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk