Savet-Kupovina prenosnog HDD
Web: Titlovi.com
Kategorija: HI-TECH i informatički svijet
Ime foruma: Hardware
Opis foruma: Sve vezano uz hardware pronađite ili pitajte na ovom forumu. Ne znate što i gdje kupiti? Pitajte i diskutirajte na ovom forumu.
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=37928
Datum ispisa: 05.Lipanj/Jun.2026 u 18:08 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Savet-Kupovina prenosnog HDD
Objavio: Dee_Monk
Tema: Savet-Kupovina prenosnog HDD
Datum objave: 19.Studeni/Nov.2010 u 14:18
|
Vec dugo imam na piku da kupim prenosni hard-Elements Desktop od 1,5 ili 2tb Danas otisao do Vukovara,do jedne prodavnice gde kupujem opremu za komp i laptop. ,pricao malo o prenosnim HDD.Dali su mi internet.stranicu od njihovog dobavljaca,rekli mi samo da izaberem,nazovem ih,kazem sifu od HDD i hard mi odmah stize ; ) E sad stvarno yebeno ne znam sta da radim! guglam,gledam,trazim,telefon pored mene i polako padam u iskusenje da nazovem i narucim. Ovako grubo gledajuci cena hdd od 1,5 tb je oko 750kn, a od 2tb oko 1000kn. Nesto malo sam citao i nasao sam da WD Elements Desktop hdd nisu losi... samo ti Hdd (Elements Desktop ) su na akciji,zasto samo oni????? u proseku cena ima je pala za 100kn... da sacekam jos koji dan,dolazi 12 mesec,mozda im opet padne cena? stvarno ne znam sta da radim. Evo nasao sam od 1,5 tb za 667kn  evo specif.
Elements Desktop 1.5TB, 1500 GB, SATA II, 32 MB, 3,5", 7.200 rpm Jednostavne linije, moderan oblik i WD kvaliteta čine ovaj WD Elements Desktop disk povoljnijom opcijom za sve vaše podatke. Više se ne morate odricati kvalitete i sigurnosti ukoliko se odlučite kupiti jeftinije rješenje za pohranu vaših vrijednih podataka.
Jos da dodam...kazu da za hard koji ima preko 1TB podaci ne mogu da se prebacuju preko usb-a???? jel to tacno? kazu da se prebacuje preko mrezne kartice?
Ajd neko ko ima iskustva sa ovim,razume se, neka ostavi kom....pa do kraja dana bih nazvao i narucio HDD.
Vrijeme pretraživanja [ms] 0 Razina buke (pisanje/brisanje) [dB] 0
|
Odgovori:
Objavio: Fokan
Datum objave: 19.Studeni/Nov.2010 u 14:36
|
Nisam kompetentan za temu, nemam pojma. Ali evo, da znaš, kupio sam prije mjesec dana WD eksterni od 500Gb u HGspotu za 630kn. Spaja se na USB (2.0) i radi mi savršeno. Baš bi bilo zgodno da mi rikne nakon mjesec dana.
2Tb? Ludilo! Najinteresantnije je to što ćeš ga za 2-3 godine zamjeniti jer ti je premali.
Kao i ja moj.
Veličina je bitna.
|
Objavio: icemaher
Datum objave: 19.Studeni/Nov.2010 u 14:48
ako skidas - gledas - brises dovljan ti je 1tb ili 500gb. Ja imam jedan od 250, jedan od 500, oba WD my passport, prezadovoljan sam od njih, brze se kopira, samo usb kabel koriste, ma lepota. Prvo sam imao 160gb jer sam mislio aj dovoljan je, sluzice mi kao usb stick da prenosim podatke vamo tamo, posle sam uzeo taj 250, pa jos 500, a ovaj od 1tb dosao kao porucen za filmove i spotove. Od ovog iomega 1tb koji je na usb i adapter nekako nisam zadovoljan, mislim ne da ne radi, sporo mi nekad kopira fajlove i nekad javlja cudne zvuke kao da sam ga upalio ili ugasio, a nista ne diram, zasto je to tako pojma nemam. Od svih ovih jedino koristim ovaj od 500 i ovaj od 1tb. Na ovog od 500 prebacujem od D: serije koje gledam i nakon gledanja brisem.
Od mene WD preporuka, zakon su.
------------- https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME
|
Datum objave: 19.Studeni/Nov.2010 u 14:52
|
Da, da... Passport zakon.
Jedino... ne znam... stižu BlueRay ripovi, u MKV-u, film od 4Gb...
Gdje je kraj...
|
Datum objave: 19.Studeni/Nov.2010 u 15:03
Datum objave: 19.Studeni/Nov.2010 u 15:07
|
Pazi, a ja sam WD Passport od 500Gb platio u HGspotu 630kn. OK, imao sam nekakvo prelamanje ali zar su cijene toliko pale u mjesec dana?
|
Datum objave: 19.Studeni/Nov.2010 u 15:14
Jesu http://www.instar-informatika.hr/vanjski-tvrdi-disk-wd-elements-desktop-1tb-35-raspolozivo-odmah/0130360/eksterni-hard-diskovi/ - VANJSKI TVRDI DISK WD ELEMENTS DESKTOP 1TB, 3.5 - RASPOLOZIVO ODMAH - Šifra artikla: 0130360
- Stara cijena: 594.27 kn
- Cijena za gotovinu: 549.00 kn
To je valjda nabavna cena....ja placam tacno 629 kuna
|
Datum objave: 19.Studeni/Nov.2010 u 15:18
|
A siguran sam da će mi 500Gb za godinu dana biti napunjeno do vrha. Fuckin shit!
|
Objavio: Kchief
Datum objave: 20.Studeni/Nov.2010 u 13:13
Fokan piše:
A siguran sam da će mi 500Gb za godinu dana biti napunjeno do vrha. Fuckin shit! |
Onda uzmi 1 TB, pogotovo što sve više se sve više filmova nalai u matroski. .mkv. Evo ja sam skinuo Inception 720p u .mkv, oko 3,9 GB.
|
Objavio: Movie Master
Datum objave: 20.Studeni/Nov.2010 u 15:26
Kchief piše:
Fokan piše:
A siguran sam da će mi 500Gb za godinu dana biti napunjeno do vrha. Fuckin shit! |
Onda uzmi 1 TB, pogotovo što sve više se sve više filmova nalai u matroski. .mkv. Evo ja sam skinuo Inception 720p u .mkv, oko 3,9 GB.
|
Da, da, uzmi par komada - ako te ne uhvate, pa meni pošalji bar jedan. Biću ti veoma zahvalan
Ja sam oduvek bio pristalica kupovine razbaškarenog prenosnog HDD, znate ono baška HDD - baška Kućište sa napajanjem. Em jeftinije, em ako mi crkne kućište ili napajanje, kupim drugo za 15-20E, ali mi ostaje HDD netaknut, samo ga prebacim u novo. A i da ne crkne, samo želim da prebacim hard u komp ili zamenim hard, jednostavnije ne može da bude.
-------------
|
Objavio: Rea
Datum objave: 17.Rujan/Sep.2011 u 21:43
Objavio: jafforidza
Datum objave: 17.Rujan/Sep.2011 u 22:31
Prostora nikada dosta, evo kakva je situacija kod mene. 

Pored ovih hardova u kućištu imam još 3 prenosna i svi su naravno puni.  Što se tiče praznih diskova mislim da mi se nikada nije desilo da ostanem bez istih. Trenutno u Srbiji best-buy je hard od 2TB green serija, 65€. 
Da ne bude da sam samo otišao u off-topic, trenutno ni ja ništa ne skidam jer su hardovi puni (pogledati sliku).  
------------- I hope for nothing, I fear nothing, I am free.
|
Datum objave: 17.Rujan/Sep.2011 u 23:47
Premesteni postovi
------------- https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME
|
Datum objave: 18.Rujan/Sep.2011 u 00:00

|
Objavio: bobiska
Datum objave: 18.Rujan/Sep.2011 u 09:56
|
Vidiš, s pravom smo opomenuti i premešteni su postovi, mnogo smo se raspričali tamo gde ne treba. To je i dobro, da bi oživela ovakva tema, jer na forumu ovog tipa, ako i jedna od PC tema treba da bude aktivnija, to je tema o storage-u, tj. HDD ovima i flash memorijama. U današnje vreme brzog interneta, kada se skidaju filmovi u HD varijanti, koji dostižu veličinu od preko 20 GB, postaje ozbiljan problem gde ih smestiti dok čekaju prevod, red za gledanje, tu su serije, dokumentarci, muzika u FLAC formatu, fotografije sa digitalnih kamera u visokoj rezoluciji...kvalitet traži prostor. Dakle, ako sistemski disk zadovoljava potrebe i radi pouzdano, najpovoljnija varijanta za proširenje skladišnog prostora je kupovina internog diska WD Caviar Green 1-2 TB, jer kao što znamo on i služi samo kao storage zbog manjeg broja obrtaja (5400 o/m), ali je zato hladan, pouzdan i izuzetno mali potrošač struje, pa ga i slabija napajanja lako podnose kao novu stavku u sistemu. @Rea, mislio sam na interni, a ne externi disk, cena u Srbiji za 1TB je oko 48€, a u Hrvatskoj oko 52€, ti si verovatno mislila na externi. Ovo sa DVD-jevima ti se ne isplati nikako! Računica je sledeća...kutija od 25 kom. je oko 5.5€ a to je oko 100GB realno. Da bi dobila 1 TB, treba ti oko 55€, što je približno ceni gore navedenog HDD-a. Gde je tu gomilanje diskova, o udobnosti korišćenja i da ne govorimo, ostaju ti diskovi zarobljeni lošim filmovima koje bi sa harda obrisala posle par minuta gledanja, šta sa filmovima većim od 4.7 G... Druga je stvar ako nemaš drugu mogućnost gledanja filmova osim sa DVD-a, tj. ako ti je takav player. Ali i to se rešava kupovinom nekog multimedialnog plejera od 80€, ako nemaš LCD TV koji ima integrisan player. Ovako si rob DVD-a, stalno investiraš u zastarelu tehnologiju i tako u nedogled, što za par meseci postane mnogo skuplje. Sada je možda problem što se tema zove "Savet-Kupovina prenosnog HDD", a ja sam post posvetio HDD-u koji ide u kućište računara, ako je to problem bilo bi dobro da staf otvori novu temu i prebaci post, a ako nije, još bolje 
|
Objavio: JOBAH
Datum objave: 18.Rujan/Sep.2011 u 11:07
|
Evo da se i ja prikljucim diskusiji... Dok se nisu pojavili HDD velikog kapaciteta hiljade horora sam narezivao na CD i DVD-e sto naravno ima svojih prednosti, HDD ce kad tad da otkaze i sta onda, ode u propast hiljade filmova, sta mi vredi garancija mogu samo da se ubijem... Ali kad sam postao pretrpan diskovima odlucio sam da predjem na HDD... Trenutno sam popunio WD 1,5 TB i planiram da kupim WD 3TB koji je oko 110e... Sto se tice kvaliteta WD je ubedljivo najvece sranje ali su daleko najjeftiniji sto im uspeva tako sto recikliraju stare HDD tj. koriste delove starih (elektroniku, mehanicke delove) u sklapanju novih... Koliko je pametno koristiti takve HDD procenite sami, mislim da je preveliki rizik ali nemam para za nesto bolje pa ih i sam koristim i molim se Bogu...
I da, ovo sto je neko pitao dal moze sa HDD preko 1TB da se prebacuje sa USB, naravno da moze, mislim da ogranicenja pocinju preko 2TB, navodno je tu potrebna jos neka elektronika, uskoro cu proveriti sa 3TB pa vam javim.... I uvek kupujte sto veci HDD (nista ispod 2TB) razlika u cenama nije velika, videce koliko brzo se trose pogotovo ako preferirate HD filmove... Pozzz
|
Datum objave: 18.Rujan/Sep.2011 u 11:29
@bobiska
Argumenata za ili protiv držanja svega na HDD ima mnogo, ali je samo jedan veoma bitan: HDD ume lako i iznenada da crkne! Ponekad, doduše retko, ima šanse da se sa njega izvuče materijal, uz mnogo glavobolja. To se stalno dešava, za šta imam gomilu primera iz moje okoline. Baš pre oko mesec dana je mom drugu crkao sistemski HDD, "iznenada i ničim izazvan" sa gomilom važnih podataka nepovratno izgubljenom. Meni je na isti način crkao nekadašnji sistemski HDD - na sreću potpuno prazan, šteta je samo finansijska. Za nas kolekcionare, takva šteta je pravi užas. Trenutno na HDD-ovima imam oko 700 filmova, blizu 500GB mp3 muzike, o podacima vezanim za sve to da i ne pričam. Pravim podršku najbitnijih podataka na drugim HDD redovno, ali ne može se sve. Od preko 5000 DVD diskova, do sada mi se desilo da sam imao problema samo sa nekoliko, zahvajujući samo tome što mi je tadašnji rezač bio na izdisaju a ja to nisam primetio na vreme. Odavno sam pristalica narezivanja na DVD ili (ko ima) BR. U najgorem slučaju, šteta može biti najviše 30GB. Treba imati prenosni HDD, ne prevelikog kapaciteta, za kako ti reče: gledanje preko media plejera, razmenu sa prijateljima i sl. Međutim, kvalitetni (ali stvarno takvi) su kod nas retki i skupi, a ni oni nisu imuni na crkavanje. Trenutno imam Toshiba mali prenosni (HDD za laptop) od 500GB, sa napajanjem preko USB i mogućnošću za dodatno napajanje, na kome ne čuvam ništa bitno. Ostale eksterne sam prodao, a materijal sa njih narezao na DVD (lako je meni, HD materijal ne sakupljam ).
O zarobljavanju diskova lošim filmovima ne razmišljam, diskovi su ipak jeftini u odnosu na gubljenje materijala na gomile u jednom jedinom potezu.
Eto, izneo sam moje mišljenje.
|
Datum objave: 18.Rujan/Sep.2011 u 12:10
|
Hm, skladištenje podataka, večita agonija...
Moj rezon je malo drugačiji, a bogami i iskustvo. CD i DVD diskovi su me izdavali mnogo češće nego tebe, ali nije ni to razlog za drugačije mišljenje. Idemo redom. - Za skladištenje filmova me, onako ulično, zabole. Imam gomile divix filmova na DVD-jevima koje nisam stigao da odgledam, pa ih sada skidam ponovo, jer ne želim ni da ih gledam više u onoj malo boljoj varijanti od VHS-a, sada je era bar za 720p, a brzina interneta je takva da to nije nikakav problem. Ovo ne važi za raritete kojih sam se jedva dokopao i teško ih je naći na netu, tu se javlja problem kvalitetnih dvd-a za čuvanje istih. - Za muziku važi isto, u međuvremenu se nabavila ozbiljnija audio oprema, sada se skida samo FLAC, mp3 je eventualno za automobil, znači gomile diskova sa mp3 muzikom negde skupljaju prašinu. Ako otkaže HDD, skinuću ponovo, za raritete važi isto kao za filmove iz gornjeg pasusa. - Fotografije? To je tek budalaština. Svesno rizikujemo gubitak gomile tog materijala, jer ko će kod fotografa da napravi desetine hiljada fotografija u hard copy varijanti? Kada su bili aparati sa filmom, znalo se, odeš negde, opališ 20-30 komada, izradiš ih i imaš ih u nekom albumu. Sada se to nepotrebno gomila, ostaće ti sigurno samo one koje prođu kroz foto radnju. - Za dokumenta koja su jedina važna u celoj priči je ujedno i najmanji problem, jer zauzimaju neuporedivo manji prostor od multimedije. Ja ih stalno kopiram na sve dikove i particije, kako ih ažuriram, tako ih kopiram na ostale destinacije, otprilike na svakih mesec dana, to ionako traje minut-dva. Imam ih na C, D i E particiji kod kuće, na laptopu, na istim particijama na kompu na poslu, znači na tri različita HDD-a. S druge strane sam srećnik kojem nikada nije otkazao HDD, jer ne kupujem nikada najveći kapacitet trenutno, npr. sada ne bih uzeo veći od 1TB, ne zato što je to finansijski isplativije ili ne, nego što na taj način nateram sebe da mi zafali prostor pre nego što disk stigne da ode u večna lovišta, pa na vreme radim upgrade. Anyway, sigurnog načina nema, to je jasno, ali i naše megalomanstvo košta.
|
Datum objave: 18.Rujan/Sep.2011 u 13:53
Samo da dodam: nije niko opomenut, jer nije ko zna sta pogresio, naravno sve zbog preglednosti one pa i ove teme
|
Objavio: prijatel-MKD
Datum objave: 18.Rujan/Sep.2011 u 14:56
Kad smo kod prenosnih HDDa. oni su za oko 15-20 eur poskupe nego interni HDD.
Ako kupujete HDD za arhivu i nakon sto ga napinite on ide u ormaru zasto prenosni? zasto ne interni koji je prilicno jeftiniji ako za godinu dana kupite 3-4 HDDa.
Svaki komp. u zadnjih 5 godina vam automatski prepoznaje novi hdd i nemate porebe znati kako ga aktivirati u biosu, samo prikacite 2 kablova i gotovo.
A mozete jednom izvuci kablove van i necete morati otvarati CJ kad trebate promjeniti hdd.
A i visekratno je brzi prenos podatka nego preko usb prikljucka.
I savako, ja preferiram diskove za arhivu.
------------- 0123456789 Само десет цифри, а толку многу главоболие! You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.
|
Datum objave: 18.Rujan/Sep.2011 u 15:06
|
Vecina ljudi sada ima laptop racunare pa interni otpada kao opcija... Ja kupujem interni HDD i kvalitetan HDD Rack... Ko zna mozda nekad pozelim da iskoristim taj HDD u druge svrhe...
|
Datum objave: 19.Rujan/Sep.2011 u 03:00
Verbatim Made In India, za sada nema konstantno na tržištu boljih DVD diskova, nijedan mi nije omanuo čak ni sa lošijim rezačima. U eri laptop računara, poželjna opcija (i veoma retka) je E-SATA priključak. Ne treba eksterni HDD. Bilo koji SATA 2 ili 3 HDD će raditi kao da je interni (tj. unutar računara) istom brzinom kao i sistemski.
|
Datum objave: 19.Rujan/Sep.2011 u 09:19
|
Ajde da ne tražim po netu, kako se u tom slučaju napaja taj disk? Mislim ako je običan sata externi, nakačen na e-sata na laptopu?
|
Datum objave: 19.Rujan/Sep.2011 u 22:41
E-sata je novi spoljni priključak za SATA HDD preko koga dobija i napajanje iz računara kao, recimo, mali USB HDD, i može na isti način da se priključi ili isključi sa računara.
|
Datum objave: 20.Rujan/Sep.2011 u 20:58
|
Ok, znači na običnom HDD-u, džek za napajanje tada ostaje neaktivan, a napajanje ide samo preko (e)sata kabla za podatke?
|
Datum objave: 01.Listopad/Oct.2011 u 20:05
|
bobiska piše:
Ok, znači na običnom HDD-u, džek za napajanje tada ostaje neaktivan, a napajanje ide samo preko (e)sata kabla za podatke?
|
Ma kakvo napajanje preko kabla... To je omogućeno tek nedavno sa eSATAp portom ali je potreban specijalan kabl, naravno da dzek za napajanje na HDD ne moze da ostane neaktivan... ili za prenosne HDD
|
Datum objave: 07.Prosinac/Dec.2011 u 20:54
pitanjce: danas mi je wd 320gb sata crko, poceo da krči ono da lupa jako čak, čak, čak(kao čak noris)   i ne radi, ne diže se windows, imao sam http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ5p-P0TzPCyzNC9275ySRTZL_BTLKWb451JdWmsvRLWv9V4uVnPg - iomega 1tb na usbu pa sam ga rasturio, odvojio od sata - usb adapter i vidim da u njega ima standardni hdd 3.5inč. Stavio sam ga unutra u kućište povezao, instalirao win7 sve radi odlično. Povezao sam onaj pokvareni na usb port i ne prepoznaje ga, neki su mi rekli da je crko motor koji dviži hard disk i da mu je došao kraj. Ima li neke šanse da ikako pc prepozna taj hdd koliko da izvadim neke slike, nema ni par mb. Sve bitnije stvari sam odavno srećom prebacio na ovaj iomega 1tb.
|
Datum objave: 07.Prosinac/Dec.2011 u 22:10
icemaher piše:
pitanjce: danas mi je wd 320gb sata crko, poceo da krči ono da lupa jako čak, čak, čak(kao čak noris)   i ne radi, ne diže se windows, imao sam http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ5p-P0TzPCyzNC9275ySRTZL_BTLKWb451JdWmsvRLWv9V4uVnPg - iomega 1tb na usbu pa sam ga rasturio, odvojio od sata - usb adapter i vidim da u njega ima standardni hdd 3.5inč. Stavio sam ga unutra u kućište povezao, instalirao win7 sve radi odlično. Povezao sam onaj pokvareni na usb port i ne prepoznaje ga, neki su mi rekli da je crko motor koji dviži hard disk i da mu je došao kraj. Ima li neke šanse da ikako pc prepozna taj hdd koliko da izvadim neke slike, nema ni par mb. Sve bitnije stvari sam odavno srećom prebacio na ovaj iomega 1tb.
|
Po tome kako si opisao kvar pre bih rekao da su neispravne glave, a ne motor. Na žalost bilo da je jedan ili drugi kvar u pitanju, šanse da samostalno spaseš podatke su ravne nuli. Spašavanje podataka sa tog harda jedino je moguće uraditi kod nekoga ko se bavi tim poslom, ali cena je prilično visoka mada sve zavisi kakvi podaci su u pitanju.
Drugaru je pre neki dan stradao hard u laptopu i cena spašavanja podataka je 80 €.
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 07:56
|
Teško. Vrati ga u kućište, spoji na SATA kontroler, provjeri da li ga BIOS uopće prepoznaje da je tu. skini Hiren Boot CD image, snimi na disk, bootaj, pokreni Mini Windows XP aplikaciju i ako se probiješ nekako kroz oštećenje i uspiješ očitati fileove na njemu prebaci slike na USB stick. Sretno.
|
Objavio: BELI
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 11:59
|
Pored Mini Windows XP-a preporucio bih da u DOS programima pogledas pod hard disk tools, pa ga testiraj ako ga HIRENS vidi. Proveri ga sa Sentinelom i drugim programima, imas i programce hdd recovery (illi tako nekako, skoro sam cackao svoj hard) pa ako ga vidi probaj recovery. Ako ne, zamena elektronike ili cega vec kod nekoga ko se tim bavi.
------------- "All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
Schopenhauer
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 15:40
OK, necu ni da se zezam toliko. Pored ovog problema saznao sam da mozes rasklopiti, odvojiti od sata-usb adapter i dobijes obicni 3.5" hard disk za u kuciste, probao sam sinoc i rasturio sam one tabakere WD my passport 160gb crni. Isto unutra sadrzi sata-usb adapter kojeg otkopcas i isti hdd mozes da stavis u PS3 i radi. A kupljen je za mnogo nisku cenu a idi sad nadji takav za laptop hard disk, ima da ti oderu kozu, bas juce sam proveravao cene 100eura je 500gb sata laptop hard disk, a 75eura 320gb.
Ovaj kojeg sam rasklopio usb 1tb iomega je kupljen oko 80$ a kad ga rasklopis i iskoristices 3.5"hdd od 1tb za u kucistu, a da napomenem da je cena 500gb sata 3.5" oko 70eura minimum, mogu samo zamisliti koliko je 1tb 3.5".
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 16:01
Kako gde, Ice. Evo pogledaj cene za http://winwin.rs/proizvodi.65.html?go=true&categoryId=30&offset=1 - eksterne HDD i http://winwin.rs/hdd-sata.65.html?categoryId=28 - interne HDD (ovi su čak jevtini 1000 dinara - 1o evra) kod nas. Cene su trenutno van svake pameti, http://winwin.rs/hdd-sata-hdd-sata3-5400-1tb--wd-caviar-green-wd10earx.66.html?productId=35932 - konkretno ovaj sam kupio negde maja meseca za 40 evra manje od sadašnje cene. I to nije sve, neverovatno je koliko kod nas crkavaju HDD-ovi, bar sudeći prema forumima na kojima se ljudi žale. Uvaljuju nam bofl robu i drugu klasu.
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 16:31
|
Bre kakve su to cene, sta to pricas? 
Kad samo pomislim da sam na buvljaku nasao dva hard diska, jedan za dvesta, a jedan za trista dinara... Hardovi od 80 i 40 GB, oba bolji od mojeg hard diska, bolje ocuvani, uptime jednog je nekih 260-i neki dan, dok je uptime mog starog harda na izdisaju nekih 900-i nesto dana. Doduse, novo je novo, ali za male pare ubodes premiju. Valja posetiti buvljak. 
------------- "All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."
Schopenhauer
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 16:47
Movie Master piše:
Kako gde, Ice. Evo pogledaj cene za http://winwin.rs/proizvodi.65.html?go=true&categoryId=30&offset=1 - eksterne HDD i http://winwin.rs/hdd-sata.65.html?categoryId=28 - interne HDD (ovi su čak jevtini 1000 dinara - 1o evra) kod nas. Cene su trenutno van svake pameti, http://winwin.rs/hdd-sata-hdd-sata3-5400-1tb--wd-caviar-green-wd10earx.66.html?productId=35932 - konkretno ovaj sam kupio negde maja meseca za 40 evra manje od sadašnje cene. I to nije sve, neverovatno je koliko kod nas crkavaju HDD-ovi, bar sudeći prema forumima na kojima se ljudi žale. Uvaljuju nam bofl robu i drugu klasu.
| Juce sam pitao po prodajama i video sam da su dosta poskupeli hard diskovi a pre neki dan sam procitao da u srbiji fale kao nedostatak hard diskova ili ti kriza .
Ovde kod nas ako su bili 2500den primer za 500gb hard disk, sad su duplo vise 5000den. Negde su i po 4200den 500gb = 70eura (1euro=61.3denara). Ovaj koji mi se pokvario traje od 2007 april, dosta je i izdrzao, skidao sam ogromne fajlove i samo sto ih skinem odmah ih prebacujem na ovaj 1tb da mi ne zauzimaju mesto, pa mozda je taj stalni transfer kopiranja na hard disk kad skines, pa move na externom uradilo svoje da otkaze.
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 16:49
BELI piše:
Bre kakve su to cene, sta to pricas? 
Kad samo pomislim da sam na buvljaku nasao dva hard diska, jedan za dvesta, a jedan za trista dinara... Hardovi od 80 i 40 GB, oba bolji od mojeg hard diska, bolje ocuvani, uptime jednog je nekih 260-i neki dan, dok je uptime mog starog harda na izdisaju nekih 900-i nesto dana. Doduse, novo je novo, ali za male pare ubodes premiju. Valja posetiti buvljak. 
|
Pitam se samo koliko dugo će da radi dok i on ne počne da izdiše. 
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 17:02
icemaher piše:
Juce sam pitao po prodajama i video sam da su dosta
poskupeli hard diskovi a pre neki dan sam procitao da u srbiji fale kao
nedostatak hard diskova ili ti kriza .
|
Nema to veze sa ekonomskom krizom, već sa poplavama na Tajlandu koji je
drugi svetski proizvođač hardova. Zbog prekida rada tih fabrika diskovi
su poskupeli na svetskom nivou, tako da su cene sada uvećane za
100-150%.
icemaher piše:
Ovaj koji mi se pokvario traje od
2007 april, dosta je i izdrzao, skidao sam ogromne fajlove i samo sto ih
skinem odmah ih prebacujem na ovaj 1tb da mi ne zauzimaju mesto, pa mozda je taj stalni transfer kopiranja na hard disk kad skines, pa move na externom uradilo svoje da otkaze.
|
E kolega sada si me baš nasmejao. Najbolje da koristiš hard bez transfera možda potraje duže.   
Hard i služi za konstantno snimanje i prebacivanje podataka. 
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 17:15
Ima li takvih?  Pa da druze, posteno dusu sam mu vadio
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 18:08
jafforidza piše:
Pitam se samo koliko dugo će da radi dok i on ne počne da izdiše. 
| Bez brige kolega, pre pustanja u promet dobro je ispitan i proveren.
Poseti nekad buvljak, svasta se nadje. Za svakog po nesto. Za mene hard, a ima i druge robe. Ali uglavnom kradene po inostranstvu, pa ako nisi gadljiv na taj fakat, svasta mozes kupiti 
Schopenhauer
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 19:36
|
Pa da, ali bi meni na te tvoje diskove od 40 i 80 "džidža", stalo 3, odnosno 6 filmova. Novi disk od 2 TB sam napunio k`o oko za kratko vreme. Doduše, kupio sam ga pre poplava u Tajlandu za 65 ojra.
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 20:07
|
Da, ali bitno da mi radi sistem. Za ozbiljniji hardver valja pogledati drugu robu koja se izlaze ozbiljnijim kupcima, naravno ako nije rasprodato. Treba ugrabiti robu dok je ima. A uglavnom je ima u celim konfiguracijama koje se prodaju relativno jeftino. Ima i monitora, sve to na kraju posle buvljaka zavrsi na limundu gde se napumpaju cene.
Schopenhauer
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 21:02
Od 1TB, 50GB koristim samo za OS, isključivo na SATA HDD-u. Ako vidiš na tom buvljaku neki (ispravan, može i ukraden u mrskim zemljama europejskim ) HDD od 1-2TB za 10-15 evrića, javni. Isplatilo bi se da dođem čak odavde.

Kupovao sam ja robu kod nas na buvljaku, uglavnom u lošem stanju. Lutrija, jbg. Jedino sam tastatura izmenjao k'o ciga konja, baš sad imam jednu sa buvljaka.
Za ostalo, naučio sam školu, samo novo sa garancijom. Ako rikne, a dešavalo se, ne raspravljam se mnogo ni sa kim i dobijem novu stvar, nekad istog, nekad drugog prozvođača, ali više ne bacam pare tako lako.
Uglavnom, da zaključim pisanije, preporučujem samo novo, nismo toliko bogati da kupujemo jevtinu robu bez garancije. Možda nekom i upali kec, kao Belom, ali većina će najebati.
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 21:35
|
Pa jeste lutrija. Moja dva loza su me kostala tri eura ukupno. Od ta dva loza jedan je dobitni (bez bad sectora), a jedan moze da sluzi mada ima par mana. I oba zdravija/ispravnija od mojih hardova.
Inace, apsolutno si u pravu. Novo je novo. Kako kazu englezi: "nisam dovoljno bogat da kupujem polovne stvari".
Mada...ima i u tim polovnim da se nadje dobrih stvari. Eh, kad naleti neki numizmaticki vredan primerak na buvljak, ili jos bolje ceo album, a u njemu svasta/nesto uglavnom vrednije nego sto prodavci misle. Mada i oni uce neku skolu, prodaje ciga peglu na zar za 2000 DINARA!!! Kaze, to je antika! A pored nje, obicna polovna elektricna pegla, 500 kinti.
Schopenhauer
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 21:49
Pa što ne kažeš?! Evo poslaću mu ja moju antiknu peglu na žar za samo 1500din. Neka zaradi 500, dosta mu je. Za te pare kod privatnika mora da radi bar dva dana.
Nego pričasmo od kompjutreskim komponentama. Moji kompovi neće da rade ni na novčiće ni na žar.
Računjam nešto, 80+40=120GB = 3E. 120GB x 10=1,2TB = 30E. I dalje važi ponuda, ako nađeš 1-2TB za 10-15E, javni, eto mene 
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 23:15
Movie Master piše:
Pa što ne kažeš?! Evo poslaću mu ja moju antiknu peglu na žar za samo 1500din. Neka zaradi 500, dosta mu je. Za te pare kod privatnika mora da radi bar dva dana.
| Nece, nudio sam mu ja i za hiljadu, al nece dzukac!
A za ovo drugo, ako nadjem kupujem...al prvo moram svoje potrebe podmiriti, sve robne viskove prosledjujem dalje. ;)
Schopenhauer
|
Datum objave: 08.Prosinac/Dec.2011 u 23:40
|
Bubanj potok subotom, lopatom možeš da tovariš i HDD-ove i ostale komp. komponente. Ako baš volite tu gimnastiku.
|
Datum objave: 09.Prosinac/Dec.2011 u 00:08
Gimnastiku uopšte ne volim da radim, mada mi ne smeta da gledam ženske ekipe. Bobiska, mala šala na tuđu muku, to je ovo naše pisanije. Kakav bre buvljak! Kao kad bih po krvnu infuziju išao u klanicu. New only!
|
|