Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=36450 Datum ispisa: 06.Lipanj/Jun.2026 u 11:47 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: 2001: A Space Odyssey (1968)Objavio: asvalttina
Tema: 2001: A Space Odyssey (1968)
Datum objave: 20.Rujan/Sep.2010 u 15:54
REDATELJ: Stanley Kubrick SCENARISTI: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke ŽANR: Avantura/Misterija/SF DRŽAVA: Engleska/Amerika JEZIK: Engleski/Ruski TRAJANJE: 141 min
GLUMCI: Keir Dullea Dr. Dave Bowman Gary Lockwood Dr. Frank Poole William Sylvester Dr. Heywood R. Floyd Daniel Richter Moon-Watcher Leonard Rossiter Dr. Andrei Smyslov Margaret Tyzack Elena Robert Beatty Dr. Ralph Halvorsen Sean Sullivan Dr. Bill Michaels Douglas Rain HAL 9000 (voice) ...
SADRŽAJ:
Remek djelo i jedan od najistaknutijih filmova ZF žanra svih vremena. Naslov koji nedvojbeno spada u 'must see' kategoriju.
Četiri milijuna godina prije Krista, majmuni na Zemlji pronalaze neobični crni monolit. Uskoro jedan od majmuna uzima kost mrtve životinje i rabi ga kao alat, ali i oružje. Evolucija čovjeka može započeti. Dvije tisuće godina nakon Krista, znanstvenici pronalaze još jedan monolit u krateru Clavius, američkom teritoriju na Mjesecu. Monolit odašilje neobične radiovalove prema Jupiteru. Osamnaest mjeseci kasnije, svemirski brod Discovery poslan je na Jupiter da prati signal i otkrije mu uzrok.
U 2000. godini, putovanje svemirom već je normalna stvar i vrše ga obične avio kompanije (npr. Pan American). Glavni problem pri ovakvim putovanjima je nedostatak gravitacije. Zbog toga su odjeća, obuća, hrana, pa čak i toalet prilagođeni novim uvjetima. Znanstvenici pronalaze monolit na Mjesecu, no ne znaju mu svrhu niti tko ga je postavio, a kamoli zašto šalje radio signal prema Jupiteru.
2001. godine letjelica Discovery sa pet, tj. šest članova posade, poslana je prema Jupiteru kako bi otkrila uzrok i svrhu signala s Mjeseca. Posadu čine dr. Frank Poolman (Gary Lockwood) i dr. Dave Bowman (Kier Dullea) a tri člana posade u stanju su hibernacije kako bi se uštedjelo na hrani i njihovoj energiji. Rad njihovih organa nadgleda H.A.L. 9000 (ili jednostavno Hal), šesti član posade. Hal (glas daje Douglas Rain) je ultraračunalo koje je u stanju reproducirati i obavljati većinu funkcija ljudskog mozga, no puno brže i sofisticiranije. Nepogrešiv je i ujedno najvažniji faktor cijele misije. Za vrijeme razgovora s dr. Bowmanom, Hal uočava grešku na vanjskom dijelu letjelice. Nakon inspekcije, Bowman i Poole otkriju da je Hal u krivu i posumnjaju u njegove namjere. Za jednog od njih ovo putovanje biti će posljednje...
Ideju za film Kubrick je preuzeo iz kratke priče 'The Sentinel', Arthura C. Clarkea.
IZVOR: filmski.net
TRAILER:
MAKEDONSKI PRIJEVOD RADI: ~CrnI~ OSTALI JEZICI: http://titlovi.com/titlovi/titlovi.aspx?prijevod=2001%3A%20A%20Space%20Odyssey&jezik= - 2001: A Space Odyssey
-------------
"I’m old enough to bleed, I’m old enough to breed, I’m old enough to crack a brick in your teeth while you sleep."
Odgovori: Objavio: Tommy0412
Datum objave: 14.Travanj/Apr.2015 u 06:05
haha, ovo je jedini film koji nisam mogao pogledati od početka do kraja, kakva dosada. nikakve radnje.
Objavio: osman2510
Datum objave: 22.Svibanj/May.2018 u 08:59
Zna li iko nešto o toj novoj mastrizovanoj verziji. Da li je dostupna i koliko se razlikuje od originalne?
Objavio: silent_passenger
Datum objave: 22.Svibanj/May.2018 u 16:10
Koliko sam pratio, mislim da je poanta upravo u tome da se prikaže originalna nemasterirana verzija na 70mm. Bez ikakvih digitalnih efekata - dakle, oriđiđi Clarkeovo i Kubrickovo djelo.
------------- ...Cheeks are hollow, skin is withering. Crone time comes, this life comes to an end. Life, life, death, life. The words of a crone. Cheeks are hollow, skin is withered...
Objavio: brgljez
Datum objave: 09.Prosinac/Dec.2025 u 19:36
za mene je ovo jako dosadno umjetničko/tehničko remekdjelo i od par puta što sam ga pogledao nisam ga nikad uspio pogledat u komadu.
ali... svrstao bih ga u top 10 svih vremena što se tiče umjetničkog dojma, specijalnih efekata, a posebno scenografije i kamere (za ono vrijeme, čudo neviđeno).
s obzirom da je ovdje riječ o umjetničkom filmu u kombinaciji s nekakvim scenarijem taj dio ne bih niti komentirao.
osim odlično uklopljenih klasičnih muzičkih djela u filmu se pojavljuju i nekakvi new age zvukovi koji su meni prilično iritantni.
u svakom slučaju iako vam bude dosadan ko što je meni, pogledajte ga čitavog makar na više puta jer se zbilja može nešto naučiti o nekim segementima u procesu stvaranja filma.