Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Saving Private Ryan (1998)

Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
Opis foruma: Ovdje možete naći informacije o filmovima
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=33513
Datum ispisa: 04.Lipanj/Jun.2026 u 15:15
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com

Tema: Saving Private Ryan (1998)
Objavio: icemaher
Tema: Saving Private Ryan (1998)
Datum objave: 11.Svibanj/May.2010 u 21:24

Originalni naslov:
Saving Private Ryan

Žanr:
ratni, drama

Trajanje:
170'

Godina izdanja:
1998.

Izdavač/Distributer:
DreamWorks Distribution / VTI

Linkovi:
http://www.imdb.com/title/tt0120815/ - imdb

Uloge:
http://www.filmski.net/dossier/187 - Tom Hanks , Tom Sizemore, Jeremy Davies, Edward Burns, Giovanni Ribisi, Matt Damon, Vin Diesel

Režija:
http://www.filmski.net/dossier/190 - Steven Spielberg

Scenarij:
Robert Rodat

Producent/i:
http://www.filmski.net/dossier/190 - Steven Spielberg , Ian Bryce, Mark Gordon, Gary Levinsohn

Opis:

Spielbergovo remek-djelo, dobitnik pet Oscara, dolazi u 2 posebna reizdanja u povodu 60. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

General Marshall informiran je o velikoj tragediji koja je zadesila obitelj Ryan. Tri sina nesretne majke poginula su u ratu, o čemu će uskoro biti obavještena. General saznaje kako postoji i četvrti sin, također vojnik koji se nalazi u Francuskoj, duboko iza neprijateljskih linija.

Nakon ovog saznanja učinit će sve ne bi li pronašao Jamesa Ryana (Matt Damon). U centru radnje je kapetan Miller (Tom Hanks) i njegova jedinica čiji zadatak je pronaći jedinog preživjelog Ryana i vratiti ga kući.

Operacija iskrcavanja savezničkih vojnika na obali Normandije tog famoznog D dana jedan je od najpoznatijih događaja Drugog Svjetskog rata. Spielberg otvara film upravo tom, nevjerovatno realistično prezentiranom akcijom iskrcavanja vojnika koji, pod teškom paljbom nacističkih snaga, nastoje doći do strateški važnih pozicija.

Bogato, dvostruko izdanje (60th Anniversary Commemorative edition) sadrži mnoštvo dodataka dok posebno, četverostruko izdanje, tzv. 'World War II Collection' osim samog filma, rasprostranjenog na 2 diska, sadrži dokumentarce 'Price for Peace' i 'Shooting War' ('Kako je snimati Rat').

Narator drugog dokumentarca je dvostruki oskarovac Tom Hanks, kojeg gledamo i u naslovnoj ulozi filma. Priča je to o hrabrim ratnim snimateljima koji su za sva vremena dokumentirali što se događalo na bojišnicama i oko njih.

Ovaj je film između ostalog idealan za prezentaciju mogućnosti vašeg kućnog kina, što se posebice odnosi na početnih dvadesetak minuta. Susjedi će se nedvojbeno buniti no ionako ih nećete čuti.

izvor: filmski.net

http://en.titlovi.com/subtitles/subtitles.aspx?subtitle=Saving%20Private%20Ryan&language= - Titlovi

-------------
https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME

Odgovori:
Objavio: icemaher
Datum objave: 11.Svibanj/May.2010 u 21:26
 Za mene na vrh moje top 10 liste najboljih filmova. Odlicna prica, odlicna gluma svima u filmu, a za efekte da ne pricam, fenomenalno.
Skidam 720p HD i opet cu da ga pogledam i da uzivamBig smile
10000/10

-------------
https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME

Objavio: Bebinjo
Datum objave: 12.Svibanj/May.2010 u 19:34
Spielbergovo remek-djelo..jednom riječju savršeno

-------------

Objavio: HeadBurn3r.
Datum objave: 03.Lipanj/Jun.2011 u 00:01
Savršen film.

Objavio: Bardem
Datum objave: 03.Lipanj/Jun.2011 u 03:37
God bless our troops and God bless the USA.

Objavio: Nameless One
Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2011 u 13:03
Ne želim ni početi pričati o ovom filmu jer ćete me razapeti, ali ću samo reći da se ne može ni porediti sa Thin Red Line Smile

-------------
What can change the nature of a man?

Objavio: srkis
Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2011 u 16:07
Ordinarna amerska bljutava propaganda. Nemam dovoljno adekvatnih termina da ga naružim po zasluzi.

-------------
Моја господо, бољи и виши пођоше бољијема и вишијема, а ја једва вас допадох!

Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2011 u 16:21
Originalno postovano od strane srkis srkis piše:

Ordinarna amerska bljutava propaganda. Nemam dovoljno adekvatnih termina da ga naružim po zasluzi.

Mislim da pojam "propaganda" ne može dovoljno opisati ovaj film Dead

-------------

Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2011 u 18:03
Potpuno se slažem sa srkisom i nameless one ali ipak God bless America...

Objavio: prijatel-MKD
Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2011 u 18:20
Nezavisno sto je cilj ovog filma bila prpaganda ili nesto sasvim trece, scenario, kamera, rezija itd. itd. su 10+ all the way. Kinematografsko remek delo od kojeg mnogi trebaju da uce kako se pravi film.

-------------
0123456789 Само десет цифри, а толку многу главоболие!
You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.

Objavio: srkis
Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2011 u 19:03
Scenario? Neuverljivo do bola! Neka sekretarica prekucava kilometarski spisak poginulih i udubljuje se u sadržaj istog? Paz' da neće. Pa onda, iz razloga humanizma, viša komanda šalje jedinicu u neprijateljsku pozadinu da spase običnog redova? Paz' da neće.

A završna scena... on na vojnom groblju, naravno okružen unučićima, a u pozadini, pa ko bi se tome nadao, američka zastava! Mal' mi suze ne grunuše na oči...

Farsa!

-------------
Моја господо, бољи и виши пођоше бољијема и вишијема, а ја једва вас допадох!

Objavio: marijah
Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2011 u 19:54
I kako ja sad da gledam film kad si mi prepričao kraj Cry

Objavio: VBojana
Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2011 u 20:11
Pa, dobro, svaka zemlja kroz filmove (uglavnom) veliča svoju vojsku. E sad, problem je što je američka em moćna em se svuda meša, pa su takvi filmovi trn u oku. Kad se na to doda još bljutava patetika, nije ni čudo što se mnogima okreće stomak.
Ono što bih izdvojila kao vrhunsko u ovom filmu jeste scena iskrcavanja, koja je urađena zaista maestralno i koju sam ja doživela kao jednu od najjačih antiratnih poruka.

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=FgUhVR1msMo" rel="nofollow -
You find a way

Objavio: taxidell
Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2011 u 20:13
Originalno postovano od strane srkis srkis piše:

Scenario? Neuverljivo do bola! Neka sekretarica prekucava kilometarski spisak poginulih i udubljuje se u sadržaj istog? Paz' da neće. Pa onda, iz razloga humanizma, viša komanda šalje jedinicu u neprijateljsku pozadinu da spase običnog redova? Paz' da neće.

A završna scena... on na vojnom groblju, naravno okružen unučićima, a u pozadini, pa ko bi se tome nadao, američka zastava! Mal' mi suze ne grunuše na oči...

Farsa!

Prvo:Sekretarica ne prekucava spisak poginulih već kuca pisma koja su bila slata rodbini odnosno roditeljima poginulih vojnika. Pisma su bila kucana po već ustaljenom šablonu i moralo se paziti kome su upućivana zbog mogućnosti da ih na jednu te istu adresu pošalju u više formi. Drugo: Da komanda pošalje grupu vojnika(uglavnom dobrovoljaca)sa ciljem da iza neprijateljskih linija izvuku jednog borca, dešavalo se toliko puta da ne bi verovao, samo što ponekad razlozi nisu bili ovako "humani". Treće: Sve što ti smeta u završnoj sceni se svodi na američku zastavu, tu ti može pomoći da jednostavno zamisliš zastavu svoje zemlje i eto suza u očima...

Propaganda? Možda...

Ali film je izuzetan...

-------------
live long and prosper

Objavio: bojanadj
Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2011 u 21:28
Ja sam ubeđena da sam člitala da je rađen po istinitom događaju. Ne tvrdim da jeste, samo sam ubeđena da sam čitala da je to zaista istina- da su braća poginula i kad su saznali za njega da su poslali ekipu da ga nađe.

Kao i Pad crnog jastreba i ovaj film mi je bio ekstra kad sam ga prvi put gledala. Posle sam gledala i Band of Brothers, a potom je usledila poplava filmova tog tipa, pa sam se zamorila ovom tematikom.

-------------
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Objavio: dilan_dog
Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2011 u 21:36
Po meni, odličan film. Big smile
Najviše me je dojmila scena sa ukočenim Apamom na stepenicama dok se Meliš guša sa švabom... skočio sam na noge i na sav glas počeo da psujem u dupke punom bioskopu.
to nešto govori... valjda. LOL

Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2011 u 23:24
Postoji nekoliko vrsta gledalaca filmova. Jedna vrsta, u koju i ja spadam je ona koja film gleda u širem društveno političkom kontekstu i koja ne podnosi patetiku preko određene kritične doze(Utemeljivač te patetike koja je kasnije naširoko prihvaćena su naravno ameri i holivud). A postoji i ona koja se koncentriše isključivo na film, lišavajući ga nekog šireg društvenog značaja. Toj grupi neće smetati neke stvari koje će smetati prvoj i obrnuto.

Prema tome, različiti kriterijumi u pristupu čine osnovnu razliku u doživljaju filma. Zato je meni ovo recimo neopevani, prepatetični, propagandistički pamflet dok će to nekom biti najbolji film ikad.

E,sad koji je pristup ,,ispravniji'', to je pitanje.

Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2011 u 23:37
Originalno postovano od strane Bardem Bardem piše:

Postoji nekoliko vrsta gledalaca filmova. Jedna vrsta, u koju i ja spadam je ona koja film gleda u širem društveno političkom kontekstu i koja ne podnosi patetiku preko određene kritične doze(Utemeljivač te patetike koja je kasnije naširoko prihvaćena su naravno ameri i holivud). A postoji i ona koja se koncentriše isključivo na film, lišavajući ga nekog šireg društvenog značaja. Toj grupi neće smetati neke stvari koje će smetati prvoj i obrnuto.

Odlično rečeno, kolega. Clap

p.s. LOL ako prokomentarišem poslednju rečenicu iz tvog posta biće da opet lovim svoje sestre pa ću se zato (nekakoLOL) suzdržati LOL

-------------
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Datum objave: 06.Lipanj/Jun.2011 u 00:08
E, i samo da upotpunim svoje viđenje i obrazložim zašto su mi ovakvi filmovi negledljivi.

Seme ,,demokratije'' od 1959 godine, američki vojnici sejali su u sledećim državama: Kuba,Dominikanska republika,Gvatemala, Belgijski Kongo, Peru, Laos, Vijetnam,Kambodža, Liban, Granada, Panama, Irak, Kuvajt, Somalija, Iran, Sudan, Avganistan, Srbija,Libija. Ova činjenica+otvorena patetika+preuveličavanje daju za mene negledljiv rezultat.

Datum objave: 06.Lipanj/Jun.2011 u 00:49
Film je dobar, ako ne obraćamo pažnju na neke druge dijelove, kako to bardem reče, ali meni je dovoljna jedna scena pa da pljunem na film na sva vremena. U jeku borbe, dok meci sjevaju na sve strane, Mellish, koji je Jevrej, biva ubijen na najgori mogući način od strane Njemca, bodežom, dok mu ovaj šapuće na uho da je sve u redu. OK, mislim da je ta propaganda Jevreja o njihovoj patnji suvišna u ovakvom filmu, ali eto morali su je ubaciti. Prvo, Mellish zeza njemačke zatvorenike da je Jevrej i pokazuje im Davidovu zvijezdu, da bi ga onda Njemac ubio bajonetom. Pretjerano. Kao što sam to i ranije rekao, ovaj film se ne može ni porediti sa Thin Red Lineom, i prava je šteta što je ovaj film ostao zakinut za tolike Oscare dok je ovaj (samo zahvaljujući jakom lobiju i određenim scenama) uspio pokupiti tolike kipiće. Porediti Thin Red Line i Ryana je kao porediti Band of Brothers i The Pacific, skoro pa nemoguće. Svaka čast Spielbergu na realizaciji filma, ali od mene ima veliki minus zbog pojedinih scena (nepotrebnih). Što se tiče scenarija, Malickov scenario za Thin Red Line je čista filozofija dok je Rodatov scenario o vojniku Ryanu o tome kako je grupa vojnika prošla od tačke A, do tačke B i do tačke C, gdje su se zadržali da bi zaustavili zle Njemce. Treba zanemariti ove ocjene ne imdb.com (gdje vojnik Ryan ima veće ocjene od "linije) i pogledati oba filma pa ih usporediti.

-------------

Datum objave: 06.Lipanj/Jun.2011 u 01:07
Da još jednom potvrdimo bardemovu izjavu kako različito gledamo film:

Originalno postovano od strane Nameless One Nameless One piše:

U jeku borbe, dok meci sjevaju na sve strane, Mellish, koji je Jevrej, biva ubijen na najgori mogući način od strane Njemca, bodežom, dok mu ovaj šapuće na uho da je sve u redu. OK, mislim da je ta propaganda Jevreja o njihovoj patnji suvišna u ovakvom filmu, ali eto morali su je ubaciti.

ja se ove scene ne bih ni setila, a eto ti si pronašao u njoj nešto što te odbilo od celog filma. Ja sam u njoj videla kako strada vojnik jedne vojske od strane vojnika druge vojske, a ti mnoooogo širu sliku. Zaista fascinantno (nisam ironična niti cinična, već zaista fascinirana Wink)

Moraći da pogledam TRL.Embarrassed Deluje mi poznat, ali kroz maglu toliko gustu da ni svoje prste ne vidim

-------------

Datum objave: 06.Lipanj/Jun.2011 u 01:58
Nije samo to, kolegice. Kad sam prvi put gledao film, ostao sam bez riječi. Kad sam ga poslije gledao obraćao sam više pažnje na neke stvari pa sam primjetio. Opet se ponavljam, film je odlično odrađen što se tiče Spielberga, ali ostalo je Dead Isto kao i Black Hawk Down. Ma koliko ja volio Ridley Scotta i njegove filmove, ovaj je Dead Ljudi naoružani do zuba, jedva im se oči vide ispod pancira i oklopa, ispucaše tone metaka na, blago rečeno, jedva obučene pobunjenike Dead I onda kažu ratni film Confused

EDIT:
Evo komentara lika sa imdb.com o Black Hawk Dawn (naravno, Amerikanac je Dead)
"Black Hawk Down is a great movie, and it is an important movie. It is the story of courage and heroism against nearly insurmountable odds. What happened in Somalia was a foreign policy failure for the U.S., but the actions of the soldiers sent into battle that October day were anything but failure. That there were not more casualties is a credit to them and ultimately a credit to all of us."

-------------

Datum objave: 06.Lipanj/Jun.2011 u 09:36
Originalno postovano od strane Nameless One Nameless One piše:

Nije samo to, kolegice.

Kad god mi uputiš ovo "koleginice" ja se toliko zbunimEmbarrassed, da se 100% složim sa svim što nakon toga napišeš LOL

Dakle...Embarrassed...

Originalno postovano od strane bojanadj bojanadj piše:

Kao i Pad crnog jastreba i ovaj film mi je bio ekstra kad sam ga prvi put gledala.

slažem se sa tobom LOLLOLLOL

-------------

Objavio: ghostwheel
Datum objave: 06.Lipanj/Jun.2011 u 13:47
Oba filma su dobra.
To što je Spilberg snimio u prvih pola sata do tada nije viđeno na filmu (1997). Pola sata čiste kinestezije. I Henks i Spilberg su tu formulu ponovili na televiziji.
To što je Skot snimio između uvoda i epiloga Black Hawk Down je sat i po čiste kinestezije. A i Branko Lustig se zapljunuo.
Filmovi su žanrovski slični, a tematski različiti, pa bi političko poređenje bilo neadekvatno.

-------------
Come on, you apes. You want to live forever?

Objavio: bret valas
Datum objave: 01.Travanj/Apr.2025 u 21:25
Nema bolje!

Objavio: Mizi
Datum objave: 01.Travanj/Apr.2025 u 21:29
Originalno postovano od strane bret valas bret valas piše:

Nema bolje!

Objavio: Brkamika52
Datum objave: 11.Srpanj/Jul.2025 u 17:12
Zašto je Bardem "banned user"'? Pa, zato što govori istinu. Sam film je ljigav i lažljiv do korena. "Snimljen po istinitim događajima"? Ma, nije valjda! Sve je u njemu izmišljeno, inače bi i on bio "banned"!

Objavio: ar8c
Datum objave: 11.Srpanj/Jul.2025 u 19:24
Filmčina! Jedan od najboljih ratnih ikada. Naravno, samo za one ljude koji u filmu traže umetnost, antiratne poruke doživljavaju kao univerzalne i neobojene, kao i one koji nisu potpali pod (u nekim krajevima) pomodarsku antizapadnu histeriju i horsko dirigovano pljuckanje.

Objavio: Black Raven
Datum objave: 11.Srpanj/Jul.2025 u 19:44
Originalno postovano od strane Brkamika52 Brkamika52 piše:

Zašto je Bardem "banned user"'? Pa, zato što govori istinu. Sam film je ljigav i lažljiv do korena. "Snimljen po istinitim događajima"? Ma, nije valjda! Sve je u njemu izmišljeno, inače bi i on bio "banned"!

Ne lupetaj. 
Niko ovde nije banovan zbog glupih komentara, 
da se tako radi ne bi  nas mnogo ostalo na forumu.

Bardem je izbačen još pre 14 godina, 
verovatno zbog nekih pogrdnih komentara a ne zbog obične filmske kritike.

Film Saving Private Ryan (1998) je za mnoge jedan od najboljih ratnih filmova ikada.
Odličan je film, zanimljiv, vrhunski snimljen, ali meni ipak daleko od najboljih ratnih.

Objavio: LjubicaSP
Datum objave: 11.Srpanj/Jul.2025 u 20:29
Film nisam gledala jer je malo promašio vreme kad sam još gledala američke ratne filmove drugim očima,
a kod nas je počeo da se daje onog famoznog marta 1999. i ubrzo prestao jer je đavo odneo šalu...
Posle nam više nije bilo do toga.

Ne bih ni komentarisala da nedavno nisam prevodila Pad Crnog jastreba.
Pogledam ovde, gomila prevoda i za 25 godina bukvalno nijednog komentara.
Valjda su ljudi bili dovoljno pristojni da ne napišu šta misle.

Na stranu filmska umetnost, ali teško da slavni režiser, gluma, fotografija i sve ostalo što film
može da učini dobrim, dovoljni da se zanemare ideja i suština, jer film je rađen prema
stvarnom događaju, kao i ovaj u čijoj temi pišem - i slavi spasavanje posade helikoptera
koju je životom platilo preko hiljadu Somalijaca.

To može da objasni samo citat vezan za Formanovu "Kosu":

"Demokratija je kad beli čovek pošalje crnog čoveka da ubija žutog čoveka, 20.000 kilometara daleko 
od svoje kuće, pod izgovorom da brani bezbednost svoje zemlje, koju je oteo od crvenog čoveka."

-------------

Objavio: puppet_master
Datum objave: 11.Srpanj/Jul.2025 u 20:41
Dobro de, ne možemo svi biti na istoj strani, niti slično gledati na istoriju, prošlost, no ovde je valjda ipak reč o filmu, šta god inače mislio o Spielbergu, Hanksu, valjda je jasna poruka filma pa kome već leži - ne leži. 🥳🎉

Meni je pa samo ono brutalno otvaranje filma, iskrcavanje tj, sjajno snimljeno, ne samo za ono vreme, verovatno bi i danas ti kadrovi bili opako dobri, ostatka filma se najiskrenije i ne sećam više 🤣🤣

Objavio: LjubicaSP
Datum objave: 11.Srpanj/Jul.2025 u 22:43

Ovaj nesretni film nisam gledala iz već pomenutih razloga, pa se ograđujem što se njega tiče,
ali kad je reč o porukama, nije sve tako relativno da je samo stvar ukusa.
Posebno kad je reč o interpretaciji stvarnih, a ne izmišljenih događaja.
Ako je stvar samo u umetnosti, što ne bismo gledali filmska dela Leni Riftenštal?
Kakva estetika, inovativni filmski postupci! Jedino su teme... Da, samo to.

-------------

Datum objave: 11.Srpanj/Jul.2025 u 22:54
Ma ja gasim film ako mi piše da je po istinitom događaju, najlakši način da me se otera momentalno od filma. Ima izuzetaka, minimalno.
Film je magija, pripovedanje priče, maštom se mogu najveće istine ispričati, bez foliranja, ulepšavanja, dodavanja ovoga, oduzimanja onoga, slobodnijeg tumačenja nečega trećeg i tome sličnih stvari u tim "bazirano na istinitom događaju, liku, delu" farsama.
Ima, to što ti kažeš, jasno filmova i čitavih kinematografija koje prosto ne želim da gledam više, danas se baš ogradih od jedne ☺️,možda me prođe za 15-20 godina, možda ne, prosto ne želim da budem deo tako čega, neka delom i gubim, ne smeta, bolje nego da me razbesni.
Gledali smo Trijumf volje, drugo je Rifenštalova, lakše je posle toliko godina, nisu mi Švabe nacisti sada 😂 ne opterećuje me tako šta paralelama sa današnjicom, nije malo 90ak god 😂

Nesporazum, uopšte nisam mislio na ukuse, Ljubo 🙂

Neka toga, meni se tada svideo Saving private Ryan, svakom svoje ❤️

Datum objave: 12.Srpanj/Jul.2025 u 10:06
Ja sam, eto, pripadnik te neke generacije koja je na svojim leđima direktno osetila sve tragične događaje krajem prošlog veka. Svojoj državi sam kroz vojsku darovao jednu od najlepših godina svog života, kasnije bivao i mobilisan, prošao kroz ratove, sakrivao tadašnjeg dvogodišnjeg sina kad su počele da padaju NATO bombe... Mislim da malo ko može reći da ima više razloga za neki bes i frustraciju, osim naravno postradalih i direktno osakaćenih u ratovima! Još manje može neko da mi spočitava patriJotski naboj, a ima toga i od strane nekih (ne obavezno na ovom mestu!) koji u ono vreme nisu ni rođeni bili, niti su jedan dan života odvojili za svoju vojsku i državu. Imam puno pravo da kažem šta mislim i osećam jer sam svoj dug državi i naciji pošteno odužio.

Sa druge strane odrastao sam sa Amerikom u duši i mislima, na američkom filmu, uz američku muziku, sanjajući kao klinac nekakav "američki san". I nisam bio jedini u to vreme svakako. To ni dan danas nije drugačije. Naravno da je lako svu krivicu prebaciti na drugog i onda ga mrzeti iz dna duše, ali ja sam oduvek imao drugačiji pristup. OK, oni drugi su loši momci, agresori i zlotvori, ali hajde da se malo i (kolektivni) ja pogleda u ogledalo i sagleda da li sam ja skroz savršen i nevin? Da li je moja vlast bila divna i bezgrešna, koliki je njen doprinos celoj tragediji i šta su učinili tadašnji političari da sačuvaju svoju zemlju i narod, koliko im je politika bila ispravna i realno sprovodiva? Onda malo neutralnim okom sagledaš svari iz više uglova i shvatiš da stvari i nisu baš tako jednobojne i jednostavne. Na kraju se uključiš u borbu protiv jednog takvog režima i uz masu drugih jednako nezadovoljnih "kazniš" isti zbog svega čemu je doprineo.

Ne bih se dalje bavio istorijom koja se svakako danas interpretira kako kome odgovara. Takođe nipošto ne bih drugima solio pamet jer svako donosi svoje odluke na koje ima puno pravo, između ostalog i šta će da gleda, a šta da bojkotuje. Tu nema nikakvih dilema. Samo tražim pravo na svoje mišljenje. Ovo je jedno od veoma retkih javnih mesta na kome učestvujem, a nadao sam se da će makar ovde ljudi raspravljati isključivo o filmu, odnosno umetnosti, te da će prljava politika, propagiranje rigidnih stavova i kampanja "spaljivanja" ostati daleko od ovog mesta. Izgleda da ipak nije moguće.

Konačno, ja od filma tražim pre svega zabavu. Mašta mi je razuzdana i ubedljivo najbolje uporište za nju još od najmlađeg doba pronalazim u Hollywoodu. Ne bavim se čitanjem između redova, pronalaženjem skrivenih agendi, jednostavno želim dobru zabavu, ali i ponešto da naučim o životu od onih najboljih u svom poslu. Ako bih krenuo sa odmeravanjem ko je nekada u istoriji nekome stao na žulj, pa to terao za "vek vekova", vše niko na kugli zemaljskoj ne bi ni sa kim pričao, već bi se samo mlatili i ispravljale istorijske nepravde. A to baš i nije najmudriji način da se proživi život. Po meni!

Nekada krvni neprijatelji u svetskim ratovima postadoše najbliži saradnici, neko progutao atomsku bombu, a potom vrlo brzo postao najbliži saveznik gde omladina bukvalno kopira taj isti spominjani američki san. Zar nisu i naši očevi/dedovi masovno pohrlili u istu tu Nemačku nedugo nakon rata kako bi istu tu nemačku gradili i "služili" joj? Koliko je samo primera u istoriji! Idiotski političari zakuvaju stvari, a blentavi narod sledi i pokolje se bez ikakvog razloga! Kasnije, baš kako to i ja radim, podvučeš crtu, upamtiš dobro šta je druga strana radila i to ne zaboraviš, ali sagledaš i svoje greške pa kreneš dalje. Nema druge, život teče dalje. Iz svega gledaš da nešto i naučiš kako ne bi ponovio istorijske greške.

A prokleti Balkan... Balkan "uživa" da pamti i ponavlja. Simptomatično je da se ovde danas uglavnom razapinje zapad i vodi prava antikampanja, dok se istok posmatra kao nekakva oaza demokratije sa liderima koji su tako humani prema svojima i drugima! Smešno. Takođe se kroz Ameriku gleda isključivo državni establišment (koji je apsolutno tragičan) i vojni aspekt, a zaboravi se silan "običan" narod, kulturna zajednica i milioni onih toliko sličnih po elementarnim ljudskim osobinama, porodičnom srećom, strahovima, maštom,... Zaboravi se koliko je samo ljudi sa Balkana u toj istoj USA, koliko broji ovdašnja iseljenička zajednica u jednom Chicagu, kao i činjenica da će uskoro, ovim tempom, više Balkanaca biti na tom "trulom" zapadu nego u matičnim zemljama! Svi ti ljudi takođe čine taj zapad po kome se tako revnosno pljuje u poslednje vreme. Sa druge strane ima i anomalija, pa mi nikada neće biti jasno kako se moglo desiti da gotovo sve balkanske domaćice tako lako padnu na turske serije, a ovde nas Turci gazili 500 godina!? To smo izgleda ipak skloni da malko zaboravimo, valjda zato što su Turci geografski na istoku (mada glavom prilično na zapadu!)...

Da ne dužim više, svakako sam već dao dovoljno materijala da me dežurni branioci poklope, ali kao što rekoh, to me uopšte ne dotiče i vrlo sam zaradio pravo da imam svoj stav. Želim samo dodati u ime filma ispod koga se sve ovo piše - Saving Private Ryan je pre svega i iznad svega jedan fantastičan ANTIRATNI film od koga svakog pacifistu poput mene mnogo puta pođu žmarci. Verujem da je slično kod svakoga ko je ikada obukao uniformu i osetio malo baruta, a da rat mrzi više od svega. Uz sve to zanatski i tehnički je fantastično i uverljivo snimljen, iz glumaca je izvučeno i više od maksimuma, a sve je na nivou koga je ovaj film zaslužio među gledaocima i kritičarima.

Da li je snimljen po istinitoj priči ili je izmaštan - apsolutno nebitno! Koja se zastava vijori? Apsolutno nebitno, pa neka bude od strane onoga ko je u tom ratu pobedio, ko je doprineo debelo da se hitler porazi. Kad neko drugi snimi svoj film, neka stavlja svoju zastavu, ja sa tim nemam problem poput nekih! Da li ima i boljih ratnih filmova? Takođe nebitno i stvar je ukusa. Što više takvih filmova je poželjno kako ljudi ne bi ponavljali iste istorijske greške, ali izgleda da to baš ne štima jer ljudi izgleda ne uče iz ovakvih filmova, pa biraju vođe koje iznova rade to što rade. Da li je film propaganda? Apsolutno nije! Da li bih ga svakome preporučio? Apsolutno da, ali različiti ljudi imaju različite motive i donose sopstvene odluke na koje imaju puno pravo. Jedino što želim jeste da oni kojima odgovara takva kinematografija ne budu razapinjani od branilaca... ne znam ni ja čega!

Datum objave: 12.Srpanj/Jul.2025 u 11:00
Zato se ja ne osvrćem odveć na ovakve teme, još da se pravdaš zašto gledaš filmove, gde si bio i šta si radio i trista čuda oko toga. 😂 Bole te brige ar8c, ne padajte na provokacije samih tema. Lako je potom zalutati u zilion postova predaleko od ljubavi prema filmu. Trudim se razumeti svačiji pristup, nema veze za ideološke različitosti, stavove, razmišljanja, doživljaje i šta već, no kako god okreneš samo se ode u kakve kanda ambise 😂

Doduše, nije da nas ko razapinje ionako, zar bi i želeo da te nekakve patriote podržavaju 🤮, daješ se bre previše, čitati okolo te komentare, net je brlog, šta te briga, nema tu leka. Dok inače, ovde konkretnije, svako može gledati ili ignorisati kakve god već filmove, nismo u obavezi da ratujemo na nekakvim sličnim stranama 😂 nije ovde rat ionako 😂, već ćaskamo o filmovima, valjda baš zbog svih naših razlika.

Datum objave: 12.Srpanj/Jul.2025 u 18:26
Ma nije pravdanje Puppet, još manje ratno stanje, već mi onako malo krivo što bukvalno nigde ne možeš pobeći od politiziranja i prljanja čak i nekih tako čistih umetničkih formi i mesta. Ako njih ne mrzi da neprestano bombarduju uvek i svuda, mogu i ja ponešto iskuckati za svoj groš. Nije mi teško. A nemam iluzije da mogu promeniti bilo koga ili ga makar odvratiti od ideje da pljucka po nečemu što svakako ne voli. Baš kao što niko ne treba imati iluzije da može mene pomeriti ma za milimetar. Idemo dalje...

Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk