|
The Apostle (1997)
( Apostol ) http://www.imdb.com/title/tt0118632/ - http://www.imdb.com/title/tt0118632/ Režija: Robert Duvall Scenarij: Robert Duvall Žanr: Drama Država: USA Jazik: Engleski Trajanje: 134 min
Robert Duvall ... Euliss 'Sonny' Dewey - The Apostle E.F. Farrah Fawcett ... Jessie Dewey Billy Bob Thornton ... Troublemaker June Carter Cash ... Mrs. 'Momma' Dewey Sr. Miranda Richardson ... Toosie Todd Allen ... Horace Paul Bagget ... Tag Team Preacher #3 (as Brother Paul Bagget) Lenore Banks ... Female Sonny Supporter John Beasley ... Brother C. Charles Blackwell Mary Lynette Braxton ... Mother Blackwell Brett Brock ... Helper Christopher Canady ... Sister Johnson's Twin Christian Canady ... Sister Johnson's Twin Elizabeth Chisolm ... Singer
The Apostle (1997) je priča o Eulisu "Sonny" Deweyu (Robert Duvall) svešteniku i propovedniku iz Teksasa, koji ostaje bez svoje crkve, pošto mu bivša žena posle razvoda uzima sve što je imao. Nakon što je na smrt prebio njenog novog dečka, Euliss 'Sonny' Dewey bježi u Louisianu, mijenja identitet i postaje čuveni „Apostol“, koji obnavlja ugašenu crkvu i kreće da propovjeda na radiju, koji ubrzo stiče hiljade vjernih pristalica. Njegov greh iz bivšeg života ostaje tajna, ali ne prestaje da ga proganja.
Duvall svog junaka tretira kao neupitni uzor vrline, Sonny je prikazan kao vrlo neugodna osoba, sklona piću, nasilju i ženama. S druge strane, njegova vjera u Boga i posvećenost životnoj misiji ima gotovo patološke dimenzije, a on sam je svjestan tih proturječnosti i spreman je suočiti se s posljedicama vlastitog nedjela.
Trivia: Robert Duvall, jedan od najuglednijih američkih glumaca, je već od 1980 kad je napisao scenarij ovog filma, obijao pragove svih holivudskih producenata. Ali, njegova nastojanja su urodila plodom tek kada je projekt odlučio financirati vlastitim sredstvima.
Nagrade: Nominacija Oscara za najbolju mušku ulogu. 11 pobjeda i 4 nominacije na raznim filmskim festivalima.
prevod radi nebojsa66
-------------
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.
|