Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Tehnologija „ubija“ uživanje?

Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Filmovi i serije
Opis foruma: Novosti, izvještaji sa box officea, zanimljivosti... Sve u vezi s filmovima i serijama
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=32671
Datum ispisa: 11.Lipanj/Jun.2026 u 09:11
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com

Tema: Tehnologija „ubija“ uživanje?
Objavio: luka0037
Tema: Tehnologija „ubija“ uživanje?
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2010 u 02:49

„Borba titana“ je najnoviji film koji se u bioskopima prikazuje u 3-de tehnologiji. Uprkos uspehu na blagajnama, mnogi opravdano postavljaju pitanje: da li ćemo uskoro početi da čeznemo za klasično snimljenim filmovima, koji bolje prikazuju jačinu boja i ne izazivaju zamor očiju?

Posle fenomena „Avatar", koji je oborio sve rekorde zarade na bioskopskim blagajnama u svetu, mnogi holivudski producenti odlučuju se da snimaju ili da, posle snimanja, svoje filmove prebace u sve popularniju trodimenzionalnu tehniku.

Najsvežiji primer je rimejk legendarnog filma „Borba titana" reditelja Luja Leterija, koji posle nedavne svetske premijere u Londonu, ove nedelje stiže i u naše bioskope.

Originalna „Borba titana" iz 1981. koju je režirao Dezmond Dejvis, sa ser Lorensom Olivijeom, Harijem Hamlinom i Ursulom Andres, bila je zasnovana na grčkom mitu o Perseju - heroju koji se u potrazi za princezom Andromedom,

sukobljava sa Krakenom i meduzom Gorgonom.

U novoj mitskoj avanturi sa elementima fantastike glumačku postavu čine Sem Vortington, Lijam Nison, Rejf Fajns.

S obzirom na vremensku distancu od gotovo 3 decenije, besmisleno je porediti dva filma. Iako je nova verzija u tehničko-tehnološkom smislu, ali ne i glumački, u prednosti u odnosu na staru, kritika se nakon svetske premijere obrušila na rimejk.

„Borba titana" nije snimana kao trodimenzionalan film, već su producenti tajnu uspeha „Avatara", naknadno odlučili da ga iz dvodimenzionalne prebace u tri-de tehniku.

Jedan od komentara kritičara bio je da je „Borba titana" jedini film koji je uspeo da pomoću 3-de efekata postane gori nego što jeste.

Bilo je i konstatacija da će još nekoliko spektakularnih filmova poput „Borbe titana" biti dovoljan razlog da bioskopska publika počne da čezne za klasično snimljenim filmovima koji bolje prikazuju kontraste i jačinu boja, a kod brzih scena ne izazivaju zamor očiju.

U američkim filmskim magazinima potencijalnim gledaocima dele se i saveti - poput „objasnite deci da nije planirano da 'Borba titana' bude u trodimenzionalnoj tehnici".

Sve je učinjeno da bi vlasnici bioskopa mogli da naplate dodatnih pet dolara. Na kraju stižemo do nedoumice - isplati li se po svaku cenu, zarad novca pribegavati novim tehnologijama.

-------------

Odgovori:
Objavio: prijatel-MKD
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2010 u 02:57
I losa kritika je dobra kritika. Ko god ih koliko i rugao, svako ce im platiti $5 vise da proveri dak je to istina.
Ja sam i do sad uzivao u filmu, i mrzim jevrejski marketing sistem. Avatar je sraWe do kosti , a i sve sto je povko sa sobom.

-------------
0123456789 Само десет цифри, а толку многу главоболие!
You can't take it to a philosopher for being stupid, if he wasn't he would've be a physicist.

Objavio: bojanadj
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2010 u 10:22
Sve to treba vratiti na dobru staru crno belu tehniku LOL

Šalu na stranu, već duže se primećuje da se priča i gluma bacaju u drugu stranu, a sprecijalnim efektima se kupuje publika. Za mene, to može biti zanimljivo u 1 ili 2 filma,(radoznalost da se vidi nešto novo) sve preko toga gubi draž.
Za mene, samo dobra priča uz kvalitetnu glumu i sa pravom muzikom može da mi pruži ono što tražim od filma(tj drži pažnju), a što se tehničke strane tiče, može mikrofon da 500 puta uleti u kadar(LOL), neće mi smetati, jer mi je to totalno nebitno. Efekti bi trebalo da upotpune priču, da služe njenom boljem predstavljanju gledaocima, ali u današnjim filmovima deluje kao da priča popunjava rupe između efekata.

-------------
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Objavio: Filaret
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2010 u 11:03

To je tako jer, izgleda, Holivud još traži način da radikalno izmeni dosadašnji koncept filma i načina gledanja filma. U tom smislu, Avatar nije toliko najava budućnosti filma, koliko najava budućnosti bioskopa. Pogledajte dokumentarac o pravljenju Avatara.

Ja te buduće bioskope zamišljam kao platiš, uđeš, sedneš, legneš i gledaš film na nekom ogromnom sferičnom ekranu koji je svuda oko tebe... Confused 

Vodiči neće služiti da ti nađu mesto, nego da ti pomognu da izađeš posle filma LOL

Objavio: Sentinel
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2010 u 11:21
sve je pocelo s transformerima...

-------------
Svi titlovi koje trebate a ne mozete ih NIGDJE naci, ili ste skinuli film prije TRI dana i jos nema titlova, nalaze se http://www.albinoblacksheep.com/flash/youare" rel="nofollow - OVDJE

Objavio: Filaret
Datum objave: 10.Travanj/Apr.2010 u 11:36
nomen est omen...

Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk