Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Opravdanost potpisa na kraju

Web: Titlovi.com
Kategorija: TITLOVI / PREVODI
Ime foruma: Najave, ispravke, obavještenja...
Opis foruma: Razgovori o titlovima, najave, postavljanje, zamjene, ocjene, komentari...
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=31570
Datum ispisa: 21.Srpanj/Jul.2026 u 15:27
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com

Tema: Opravdanost potpisa na kraju
Objavio: Sentinel
Tema: Opravdanost potpisa na kraju
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 11:45
Ovako, vec duze vrijeme razmisljam o ovome, a sinoc sam dobio stvarnu potvrdu.
Pocela je poplava "uskladnjenih" titlova za neki od rlsova, koji su redovito titlovi od TS ili CAM izdanja.
Nemam ja nista protiv tih "uskladjivatora" ali brate mili vec kad popravljas titl onda ga popravi.

Evo primjer od sinoc koji me stvarno nazivcirao http://titlovi.com/titlovi/ninja-assassin-95790/ - LINK
Titl je radjen za CAM, ima dosta nelogicnosti i gresaka u njemu, ali prevoditelj je odradio dobar posao ZA CAM verziju. Kada je izasao DVDRIP zvuk je vise nego dobar da se naprave korekcije.
Npr lik kaze "They're already in the room" a prijevod glasi "Vec smo u Rimu"...
mislim da ti se pamet okrene.

Sad mene zanima, posto se likovi vole potpisivat na kraju, KOJI JE DOPRINOS NJEGOVA POTPISA?
danas cimpanze lete simulatorima, i space shuttlovima, mislim da su u stanju uskladit i jedan titl.
znaci dorpinos je 0 (nula) takvih ljudi.
ne zanimaju me objasnjenja uskladjeno za rls taj i taj, to svaka budala uz citanje tutoriala zna, vec me zanimaju konkretna poboljsanja na titlu. svi mi grijesimo, i poanta buducih uploada je da se te greske ispravljaju i da raste kvaliteta titla, a ne da dobijemo hrpetinu istih titlova za 60 razlicitih releasova.

prema tome, ja predlazem da se uvede novi kriterij odobravanja titlova, a to bi bilo u komentaru titla navesti koje su promjene ucinjene npr:
- popravljenja linija X gdje je pisalo "zljmandja" u "bnsjfgsofj"
- popravljen sveukupni tajming
- popravljeno trajanje titla
Zbog svega ovog mislim da zasluzujem potpis na kraju titla

-------------
Svi titlovi koje trebate a ne mozete ih NIGDJE naci, ili ste skinuli film prije TRI dana i jos nema titlova, nalaze se http://www.albinoblacksheep.com/flash/youare" rel="nofollow - OVDJE

Odgovori:
Objavio: PsOaligator
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 12:05
I ja sam za ovo da se postroze kriterijumi za ovakve titlove, kao i sto sam uvijek bio protiv prevodjenja sa hr na srp i obratno, to me strasno nervira...

-------------
Mene su poslali iz štaba...ja ću vam pomoći...

Objavio: bojanadj
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 13:00
Iako te u potpunosti razumem, dušo, bojim se da je to ne moguće sprovesti u delo.

Prvo, da, danas svako uz tutorijal može vrlo brzo da nauči da podesi film, ali vi zaboravljate činjenicu da veeeliki procenat ljudi jedva zna da upali komp i pusti neki film. Bez obzira na mišljenje o ljudima koji neće (izostavljam one koji zaista ne mogu) da nešto nauče, ipak su u većini, a većina (iako nije uvek u pravu) je ta koja manje više diktira pravila ili bar uslove. WinkDrugim rečima, svi mi želimo kvalitet, ali nažalost zavisimo od kvantiteta. Više prevoda, više korsnika, više članova, više prevodilaca...Wink

Drugo, pratiti popravke na nekom titlu je izuzetno teško i nezahvalno:
- nemamo film da bismo mogli znati "ko je u pravu" za određenu liniju (a i ko smo mi i odakle nam pravo da "presuđujemo" u takvim slučajevima)
- bez obzira na stavove i mišljenja svih aktivnih na forumu, mnogi korisnici ne žele da gledaju film sa prevodom jezika koji nije njihov, pa im i samo suvo prebacivanje sa e na ije i obratno znači mnogo i "zahtevaju" ga
- utrošeno vreme na neki prevod je utrošeno vreme (daleko od toga da se može porediti npr tvojih 4h prevođenja sa nečijih 4h podešavanja titla za drugi release, ali i jedan i drugi to radite dobrovoljno i jedino što od njega možemo zahtevati jeste da jasno bude istaknuto ko je preveo, a ko samo podesio/prilagodio/obradio)

Molim te,znaj da te u potpunosti razumemo, ali pokušaj malo "proširiti" sliku. Mi, jednostavno, moramo misliti na sve, na svh 77.000 članova i ko zna koliko korisnika i na sve različitosti vaših mišljenja i stavova. Jako je teško biti "u sredini" Wink i donositi i sprovoditi pravila koja će pokušati da zaštite one koji po našem mišljenju zaslužuju sve pohvale i svu zaštitu,a u isto vreme udovoljiti i svima ostalimaWink

-------------
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Objavio: bubba ho-tep
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 13:00
Načelno sam za, ali brate, koliko će nam to još dodatnog posla prouzročiti.Dead Brisanje potpisa sa starih uploada, slanje pm-ova da je obrisan potpis i da to ne rade više, itd... itd...

Plus, Boja je sve lijepo rekla Cool

Objavio: Buki
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 13:04
Bojana je sve rekla.

Mislim da je ovo jako teško izvedivo, zamislite koliko bi se vremena gubilo na pregledavanje svakog titla, da ni ne pričam o tome koliko mali broj članova bi stvarno pisao komentar šta je promijenjeno u nekom titlu.

Kada bi se ovoliko postrožila pravila, imali bi jako mali broj titlova za malo release-ova, a to nije dobro, jer je u cilju imati što veći izbor titlova.
U potpunosti razumijem inicijativu za ovim, ali mislim da nije izvedivo.

Definitivno se slažem s Bojanom u vezi ovoga.

Objavio: Nameless One
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 14:15
Ja obično ne ispravljam titlove (osim ponekad imena, vratim ih u izvorno stanje LOL), samo prilagodim film releasu. Samo sam 2 takva titla uploadovao koliko se sjećam. Flesh+Blood (1985) gdje sam podijelio titl na 2 CD-a i naštimao timing (prevod je inače super, tu se čak nisam ni potpisao da sam šta uradio ako se ne varam), a sinoć sam naštimao titl za King Of New York (1990) gdje je timing malčice bio off za moj release i pred kraj filma je prevodilac (vjerovatno greškom) malčice zeznuo vrijeme titla tako da je jedna linija teksta furala do samog kraja nekih 5-6 minuta LOL Tu sam se potpisao kao "obraditelj"LOL Doduše, slažem se sa onim što je rečeno na početku. Kad CAM release izađe titlovi su obično loši zbog zvuka, ali onda neko takav titl prilagodi DVDripu. To odmah treba brisati kad se primjeti takav slučaj. Ja sam nedavno skinuo titl za Old School (2003), nije loš titl, ali ima rečenica koje apsolutno nemaju veze sa onim što oni pričaju (nešto slično onome sa sobom i Rimom LOL).

Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 14:36
dobro, svi vasi argumenti drze vodu, ali sta je s ljudima kao sto sam npr ja, koji stvarno kuze razliku od onoga sto je receno i onoga sto je prevedeno? a nismo u manjini.
meni je, evo uzimam primjer ninja assassina koji je najsvjeziji primjer, usran film zbog prijevoda koji nije odgovarao a koji se lako mogao popraviti da je odgledan film s tim titlovima.

Mislim da se opet javlja sindrom tastine i potpisa na kraju titla, naustrb onoga sto taj potpis predstavlja, kvalitete.
konkretno, ja sam perfekcionist, kvalitetu pruzam ali je i zahtjevam.
kad vidim npr passangerov titl ili cudakov (njihove sam titlove gledao, da se netko ne uvrijedi), znam na cemu sam i znam sta znaci taj potpis na kraju
a sta meni znaci ustimao taj i taj?
dzaba sredjivanje baze kada se problem ponavlja

i sad cete opet vi rec da ih ima koji ne znaju palit komp itd itd.
ok, ja sam svoju lekciju naucio, od sad gledam filmove bez titlova ili sa pravim eng titlom.

-------------
Svi titlovi koje trebate a ne mozete ih NIGDJE naci, ili ste skinuli film prije TRI dana i jos nema titlova, nalaze se http://www.albinoblacksheep.com/flash/youare" rel="nofollow - OVDJE

Objavio: Sebastijan
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 14:48
Jedna od ovih stvari može da se reši lako.
Onaj koji je samo podesio tajming za određeni film App treba da obriše potpis i da stoji samo ime prevodioca.Mislim da takav posao kao što reče Sentinel ne zavređuje potpis.

-------------
Savete primaj uz vino, a upotrebljavaj ih uz vodu.

Objavio: Kneginja
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 15:35
Posto je nas sajt obilovao duplim, ukradenim i losim titlovima, prije vise od godinu dana
odlucili smo u cilju zastite prevodioca i korisnika titlova da ukinemo direktan upload za vecinu korisnika.
Sredjivanje baze se privodi kraju i vjerujem da sajt jos nije "ociscen" kao sto bismo to zeljeli, ali je
situacija daleko bolja. U ovoj fazi treba nam i vasa pomoc da nam skrenete paznju na takve titlove.

Pravilo uplouada da se potpis prevodioca ne smije brisati, a ako je neko titl obradio smije se dopisati
u tom smislu, je neke vrste kompromis, kao sto to vazi i za "prevodjenje" sa sr na hr i obratno.
Naravno, ponekad je potpis "obraditelja" opravdan jer mora rucno podesiti svaku liniju ili
prevesti tekst ispocetka.
Postoji i problem kriterija sta je to dobar titl, za nekoga ko savrseno barata engleskim je
kriterij svakako stroziji od nekoga ko engleski "natuca".

Takodjer je veliki problem ustanoviti koje promjene su odradjene u samom titlu ako ne gledas film,
kao sto je i problem ustanoviti za koji release je titl uradjen jer cesto niko od nas nema taj film, a
pogotovo ne sve njegove verzije.

Svi koji odobravamo titlove, svaki titl skinemo, proverimo detaljno a ukoliko je sumnjiv prolazi
kroz detaljnu proveru više članova ekipa i na osnovi zajednicke procene taj titl se odobri ili ne.
Moram napomenuti da kad novi titl koji stigne (obradjen) onaj ko provjerava, mora skinuti SVE
ostale titlove da bi provjerio da li je dupli, ukraden itd.
Ovim pojasnjenjem imate bar malo vise uvida u to koliko vremena provjera uzme.

Bez obzira na gore spomenute nase/vase argumente ne postoji nacin na koji bi neko mogao
provjeriti svaki titl i odobriti ga sa 100% cistom savescu, sem kad znamo ko ga je preveo,
sto znaci da poznajemo kvalitet konkretnog prevodioca.
I na kraju se sve svodi na ono sto sam vec rekla:
" U ovoj fazi treba nam i vasa pomoc da nam skrenete paznju na takve titlove."

-------------
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.

Objavio: angels
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 16:14
Potpuno se slažem sa Sentinelom, i ja bih pobrisao masu  "prijevoda" i ako naiđem na takav biser,
onda radije skinem engl.titil ili odgledam bez ikakvog titla. Ali  razumijem i ekipu koja odobrava titlove. Možda je rješenje negdje u sredini - ako u komentarima onih koji su skinuli neki titl ima
puno onih koji imaju opravdan prigovor, takav se titl treba brisati. Znam da je važno imati što
više prijevoda na sajtu, ali meni je ipak važnija kvaliteta. Možda će situacija biti znatno jasnija kad se na uploadanom titlu bude moglo vidjeti i ime prevoditelja, a ne samo uploadera. Onda mi neće biti važno tko je uštimao titl za neki release, ako je prevoditelj netko koga cijenim i čije prijevode ne trebam provjeravati.

Objavio: silent_passenger
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 16:31
Slažem se s kolegama Sentinelom i angels. Pošto neko savršeno rješenje ne postoji, mislim da bi trebalo inzistirati da SVAKI puta kad netko od članova iz AT ili Translatora skine titl, kasnije napiše komentar i da ocjenu kako bi lakše ustanovili (ne)kvalitetu određenog titla i njegovo moguće brisanje.
Naravno, time ne možemo rijšiti problem krađe autorstva, ali i to je neki početak. Također - s ovim ocjenjivanjem i komentiranjem ne bih želio podcijeniti ostale članove foruma koji imaju pravo na to, ali mislim da se mora uzeti kao relevantno kad ocjenu ili komentar ostavi netko iz Approval Teama ili Translatora - jer ipak se radi o ljudima koji dobro barataju jezikom i tehničkom stranom dotjerivanja titlova.

Objavio: buja
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 20:33
Evo ja... Idem ja gledati film AGORA. Taxidell preveo, nekolicina prilagodila za hrvatski i za moju veziju od 1 CD. Ne skidam engleski titl, nemam razloga sumnjati u taxidellov prijevod. Ipak, krenem ja malo provjerti taj skinuti (prilagođeni) titl prije gledanja na TV. E, moji prilagoditelji, pohrvaćanci, nikakav vam posao! Na stranu to što ima viška zareza, barem jedan po liniji, ali kao da im se nije dalo do kraja, već negdje iza polovice uopće nema više ijekavizacije. Ostalo da i ne spominjem.
Ukrcam ga najprije u Word pa Pravopis i gramatika, barem za osnovno. Onda pješice, redak po redak, riječ po riječ. Tako prođe cijela večer. A danas u Subtitle Workshop, da se sve još provjeri, osluhne dijalog i uskladi. Dobro, ja više volim spojiti titlove, da traju po 4-5 sekundi, a ne mnoštvo kratkih ispod 2 ili čak jedne sekunde. No, vrlo često su izvorni engleski titlovi baš tako kratki.
Stoga, prilagoditelji, ako niste od volje solidno se prihvatiti sređivanja titla, nemojte nikako. Obično titlove koje za sebe tako sredim ne uploadam, ali s ovim ću to učiniti, tek primjera radi.
I podijeliti vam komentare uz ocjenu.

-------------
buja

Da je život ozbiljna stvar, ne bi bio tako masovna pojava!

Objavio: taxidell
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 22:57

Originalno postovano od strane PsOaligator PsOaligator piše:

I ja sam za ovo da se postroze kriterijumi za ovakve titlove, kao i sto sam uvijek bio protiv prevodjenja sa hr na srp i obratno, to me strasno nervira...
+1 i ovo bi ujedno bio i najprostiji način da ovakve teme budu prošlost.jedina je razlika što mene to ne nervira, samo mislim da je nepotrebno gubljenje vremena...eto.

-------------
live long and prosper

Objavio: darije
Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 23:09
Originalno postovano od strane Sentinel Sentinel piše:

Pocela je poplava "uskladnjenih" titlova za neki od rlsova, koji su redovito titlovi od TS ili CAM izdanja.
Nemam ja nista protiv tih "uskladjivatora" ali brate mili vec kad popravljas titl onda ga popravi.

Evo primjer od sinoc koji me stvarno nazivcirao http://titlovi.com/titlovi/ninja-assassin-95790/ - LINK
Titl je radjen za CAM, ima dosta nelogicnosti i gresaka u njemu, ali prevoditelj je odradio dobar posao ZA CAM verziju. Kada je izasao DVDRIP zvuk je vise nego dobar da se naprave korekcije.
Npr lik kaze "They're already in the room" a prijevod glasi "Vec smo u Rimu"...
mislim da ti se pamet okrene.

Poplava nije počela, već se nastavila.LOL
Samo ću jednu stvar reći, nije svejedno kad neko "popravlja" (tu mislim sinhronizuje), prevod od tebe i prevod od BUCA SOUND (recimo), rađen za CAM. Tvoj prevod se može prepraviti za DVDRip i neće biti većih problema, međutim, znam da bi nečiji prevodi bili loši i da su originalno rađeni za DVDRip. Ko razume shvatiće, a znam da se razumemo.Wink

Sad mene zanima, posto se likovi vole potpisivat na kraju, KOJI JE DOPRINOS NJEGOVA POTPISA?
danas cimpanze lete simulatorima, i space shuttlovima, mislim da su u stanju uskladit i jedan titl.
Ovde ipak moraš u svoje ime.Wink Nažalost.

ne zanimaju me objasnjenja uskladjeno za rls taj i taj, to svaka budala uz citanje tutoriala zna, vec me zanimaju konkretna poboljsanja na titlu. svi mi grijesimo, i poanta buducih uploada je da se te greske ispravljaju i da raste kvaliteta titla, a ne da dobijemo hrpetinu istih titlova za 60 razlicitih releasova.
Apsolutno se slažem ali veruj mi, ima dosta primera gde postoje velike prepravke i poboljšanja.

prema tome, ja predlazem da se uvede novi kriterij odobravanja titlova, a to bi bilo u komentaru titla navesti koje su promjene ucinjene npr:
- popravljenja linija X gdje je pisalo "zljmandja" u "bnsjfgsofj"
- popravljen sveukupni tajming
- popravljeno trajanje titla
Zbog svega ovog mislim da zasluzujem potpis na kraju titla

Opcija KOMENTAR ili nekako drugačije nazvana, (namerno kažem drugačije nazvana, da se ne bi mešala sa već postojećim komentarima) će biti dodata, međutim, kao kriterijum za objavljivanje će biti nešto malo teže.

Ono što i ja već neko vreme planiram da kažem jeste, da sajt kao sajt mora da se razvija. Starosedeoci se sećaju početaka i recite mi gde smo sad u odnosu na tada?
A gde ćemo biti za 5 godina? Ono što ja imam kao plan daljeg razvoja jeste druga, treća, četvrta... faza "Sređivanja baze".

-------------

Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 23:09
Originalno postovano od strane taxidell taxidell piše:

Originalno postovano od strane PsOaligator PsOaligator piše:

+1 i ovo bi ujedno bio i najprostiji način da ovakve teme budu prošlost.jedina je razlika što mene to ne nervira, samo mislim da je nepotrebno gubljenje vremena...eto.

nerviralo bi i tebe vjeruj mi da moras da odobravas taj isti "prevedeni" titl moras da uporedis sa originalom da vidis da nije samo promijenjen u ijekavicu ili ekavicu, recenicu po recenicu...Dead

-------------

Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 23:43
Ne bih volela da ovaj veliki šefov pozdrav kompletnom timu koji radi na bazi prođe neopaženo ROFLROFLROFLROFL

Originalno postovano od strane darije darije piše:

Ono što ja imam kao plan daljeg razvoja jeste druga, treća, četvrta... faza "Sređivanja baze".

ROFLROFLROFLROFLROFL 

Ja mislim da će ova izjava (koju je šef lepo upakovao u kilometarski post LOLLOLLOL ali ipak nije prošla neopaženo ROFL) biti propraćena nezapamćenim ovacijama A/M/APP ekipe

-------------
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Datum objave: 27.Veljaca/Feb.2010 u 23:47

Ono što ja imam kao plan daljeg razvoja jeste druga, treća, četvrta... faza "Sređivanja baze".

Mene ovo ne iznenađuje, moram priznati da se slažem s ovim, jer biti će potrebno još dodatno dotjerivanje baze, a biti će i grešaka što će svakako trebati ispraviti slijedećim fazama, što je i logično. Wink

P.S. Samo ćemo napraviti pauzicu između faza od nekih par godina... LOL LOL

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 00:34
Originalno postovano od strane Buki Buki piše:

Mene ovo ne iznenađuje, moram priznati da se slažem s ovim, jer biti će potrebno još dodatno dotjerivanje baze, a biti će i grešaka što će svakako trebati ispraviti slijedećim fazama, što je i logično. Wink

Ovo što sad radimo je nešto neophodno i prioritetno. Ostale "faze" će biti usmerene ka podizanju kvaliteta same baze, zato sam ovo napisao baš ovde, uz Sentinelovu temu.

-------------

Objavio: BELI
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 02:43

Hajmo ovako:

Sentinel, potpuno se razumemo. I podrzavam te u ovome.

Voleo bih da se moze  naci neko resenje, ali izgleda da je bojana u startu dala opsti odgovor.

E sad, ona druga strana koja nije recena a koja tebe zanima: Hocemo li da budemo ovde istaknuti kvalitetom ili kvantitetom (titlova koji nisu nizasta osim za brisanje)?

Kazu, nema smisla uvoditi strozija pravila za upload jer postoji poplava novih titlova, stalno dolaze.... baza nikako da se sredi.

Pa ako poostrite kriterijume za upload moci cete malo da odahnete, necete svaki upload odobriti, vec samo ono sto vredi. Manje posla za ubuduce.

Popravke?

Skinem titl od naseg ekstra dobrog prevodica cije prevode cenim, pogledam titl, kad tamo nema kvacica? Dok se film skidao ja red po red u SW-u popravim titl, dodam kvacice, ispravim par gresaka , naidjem na liniju :"dodaj mi naocari" - bese mi to malo neobicno ali ostavim to tako kako jeste, ipak taj prevodioc bolje zna eng. nego ja.

Skinem film, proverim, narezem, pogledam na tv-u, MA NIJE TRAZIO NAOCARI NEGO DVOGLED!

Dobro, to je sitna greska. Ne unistava mnogo ugodjaj gledanja filma, osim sto bi bez kvacica bilo kao bez gaca. Molim vas ljudovi, kad vec prevodite, koristite unicode, nije tesko prebaciti na zeljeni jezik. Drugo, ako bi prihvatili sentijev predlog da se poostre pravila, imali bi mnogo manje posla. Brze cete srediti postojece titlove. 

Razmislite jos jednom pre nego sto odbijete ovaj predlog.

-------------
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."

Schopenhauer

Objavio: cudak_31177
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 03:15

Voleo bih i ja da je sve savršeno i da može da bude tako, ali ne može. U interesu je vlasnika ovog sajta i foruma da ostane najposećeniji, a to neće postići time što će da odbije titl zato što nema kvačice, jer će onaj ko traži moći da ga nađe na opensubtitles, ili subscene, ili subs4free.com ili divxsubtitles.net, itd... Mnogo je manji posao dodavati kvačice ili ispraviti "naočari" u "dvogled" nego prevoditi od početka, jel' da? A postoji masa ljudi koji ne cepidlače oko tih stvari, i kojima to ne smeta. 

To kad se radi o jedinstvenim titlovima. A što se tiče ovih "prepravki" koje nisu prepravke nego podešavanja vremena, slažem se sa Sentijem.

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 03:57

Ma cudak, ovo sto sam ja naveo je samo banalni primer. Titl je dobar, ja nisam mogao naci gori primer jer ne skidam i ne gledam nove filmove, samim tim i ne pratim NOVE titlove a oni se najvise kradu/koiraju/falsiraju/prepravljaju iz svacega u svasta.

Ako razumes Sentinela, razumeces i mene. 

Zelim samo da kazem da treba razluciti sta zasluzuje da neko doda potpis u liniju OBRADIO

NE zasluzuje konvertovanje iz jednog fps-a u drugi fps.

Ne zasluzuje ni ispravljanje ocr gresaka koje najcesce zezne svako l ili L odnosno i (I).

Zasluzuje nesto sto drasticno izmeni titl, recimo preveo je covek neke delove koji nisu bili prevedeni, bili su pogresno prevedeni.

Zezalice tipa ekavica u jekavicu i obrnuto, provlacenje titla kroz BFAS ili YUTITLOVI nista ne znace. I sam sam nekad koristio BFAS i znam koliko moze da zezne titl.

Samo rucna obrada, red po red, moze definitivno da sredi titl, pa i tada je pitanje sta je uradjeno. Neki titlovi ne mogu da se sinhronizuju za pojedini release ni sinhronizacijom ni promenom FPS-a. Takvi moraju da se sinhronizuju rucno. Zasluzuje da se doda obrada za release taj i taj od strane tog i tog....

Inace, zar ne moze app tim pre nego sto odobri titl da ga proveri i eventualno ispravi neke OCIGLEDNE greske tipa preklapanja redova i slicno?

Imao sam primer da sam skinuo titl, sredjivao ga, i jedna linija prelazi dva reda...pogledam, ima jedno 30-ak o u jednoj reci. Covek zakacio slucajno, omaklo se, nije ni video sta se desilo, ali gde je tu app tim?

Inace, zasto ne kucati unicode, zar rucno prebacivanje u unicode nije zasluzno "obrade"?

Ja mislim da jeste, samo sto mi ni na kraj pameti da dopisujem svoje ime uz potpis prevodioca, koji je film lepo preveo. Jedino sto ima tu losu naviku da kuca bez "kvacica".

-------------
"All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."

Schopenhauer

Objavio: keydot
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 08:10
Originalno postovano od strane cudak_31177 cudak_31177 piše:

Voleo bih i ja da je sve savršeno i da može da bude tako, ali ne može. U interesu je vlasnika ovog sajta i foruma da ostane najposećeniji, a to neće postići time što će da odbije titl zato što nema kvačice, jer će onaj ko traži moći da ga nađe na opensubtitles, ili subscene, ili subs4free.com ili divxsubtitles.net, itd... Mnogo je manji posao dodavati kvačice ili ispraviti "naočari" u "dvogled" nego prevoditi od početka, jel' da? A postoji masa ljudi koji ne cepidlače oko tih stvari, i kojima to ne smeta. 

To kad se radi o jedinstvenim titlovima. A što se tiče ovih "prepravki" koje nisu prepravke nego podešavanja vremena, slažem se sa Sentijem.

potpis.

btw, ja volim kad se titl može naći i na hrvatskom i na srpskom. što se tiče "prevođenja" s jednog na drugi, nemam ništa protiv. Ja sam tako prevela Up in the air iako moram priznati da mi je bilo napola nelagodno prčkati po tuđem titlu (koji je bio odličan). Tj, počela sam prevoditi engleski i vidjela da je crnogorski titl kolege exaybachayja bez greške, sviđao mi se i što sam mogla, nego samo gramatički i pravopisno prebaciti u hrvatski. uz jednu, dvije stilske promjene.
Došlo mi je da uopće ne dodajem: "prilagodila hrvatskom - keydot", a opet morala sam preuzeti odgovornost za svoje pogreške.

Možda bi trebalo biti pristojno pritom, kad je gotovo, tražiti pristanak i dati na pregled prvom prevodiocu da pogleda i ocijeni/komentira prilagodbu sa svojeg jezika na drugi i ostala prčkanja po titlu. Ne bi se trebalo time zamarati više forumsko osoblje Smile, ionako imaju puno posla.

znam da se pravilima i restrikcijama ne može sve riješiti, ali pristojnošću bi se moglo (rezignirani uzdah zbog svijesti o utopijskoj ideji).

doduše, i ja poludim kad netko cam ili TS verziji samo "sredi" tajming i proglasi to dvdripom. Meni se to dogodilo, npr, s twilightom, gdje je u TS verziji falilo par scena filma, a moj titl su samo prebacili u rip., koji nije valjao (još je bilo i mojih, misheard, grešaka - da su mi bar obrisali potpis). (nisu znali da nedostaju scene jer nisu uopće gledali) . Bila sam ljuta pa sam napravila ponovo svoj titl, za dvdrip i digla ga, trebalo mi je dan dva. prerađivaču je za tajming trebalo 2,5 minute :(. A da me pristojno pitao, rekla bih mu što još treba.
Ipak, na kraju su moj titl više skidali. Stvar će se ponoviti i s New Moonom, za koji sam ja išla u knjižnicu po Romea i Juliju da prepišem prijevod i potrošila pet dana na titl, i sigurno ima grešaka jer je TS na slušanje. (Ne bih ni radila tako loš TS da mi histerične kćeri i njihove frendice nisu puhale za vrat.)

-------------
I'm 106 years old, and I still make my own bread.

Objavio: cro_hunter
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 09:30
... jutro

ma, slažem se sa svim veleuvaženim kolegicama i kolegama osim s psOaligatorom

bujin post je ogledni primjer detekcije 'dječjih bolesti' na 'titlovi.com' (meni agora 'odnijela' dva
dana, a trenutno mi precious 'odnosi' vikend...)

dakako i Sentinelov

no, da ne duljim... JEDINA (po meni) logična, nužna, potrebna, izvjesna, svijetla... khm.. budućnost 'titlova.com' leži u - prelasku među profesionalce!

kažu naši stari: 'plati, pa se klati'... bez obzira što mi mislili o tome Cool

ionako sam o ovome namjeravao otvoriti posebnu temu na forumu, za koji dan, tjedan, kada mi se bude dalo elaborirati i, možebiti, braniti ovaj moj stav od potencijalnih 'napadača' 

vi, dotad, razmislite...

u suprotnom, bit ćemo svjedoci/sudionici ovakvih i sličnih rasprava iz dana u dana, dana u dan, noći u noć, noći u noooć... Confused

ma, i sad mi je rano za pisati dugi post, a i sklon sam mišljenju kako ovo (profesionalizacija ' titlova') možebiti i nije tema za forum, već za uži krug ljudi i njihovih suradnika koji na leđima nose cijeli ovaj projekt. pa, što oni odluče -neka bude volja njihova

lijep pozdrav

Objavio: zkarlov
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 10:03
Teško da se ovakav projekt kao što su titlovi.com može profesionalizirati, ne vidim kako i na koji način.

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 10:19
Originalno postovano od strane zkarlov zkarlov piše:

Teško da se ovakav projekt kao što su titlovi.com može profesionalizirati, ne vidim kako i na koji način.

vidim ja Wink

ma, šalim se... skužaj

vjeruj mi, prika, sve je ovo divno, lijepo, krasno... ali od 'pohvalite člana' se ne živi... šta imaju 'senti', angels, buja, keydot... od toga kada im ja napišem u pet rečenica da im je prijevod ludilo??!! šta? neka mi s tim mojim 'ludilo ti je prijevod' plate nessicu ako se ikad, u ovom životu, vidimo Cool

ili bilo koji od ovih drugih, predobrih ljudi koji svoju mladost, vrijeme, trud i znanje ulažu u ovaj projekt, a sve da bi im neki tamo cro_hunter rekao 'hvala'... hahahah, smiješno

no, ako oni tako hoće, napisat ću im ja hrpetinu 'hvala' barem do ljeta, ove godine... pa nek' žive od toga...

prika moj dobri i pošteni... plati i skini prijevod!

i nema rasprave! Ouch

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 10:27
Gledaj cro_hunter, svi smo ovdje dobrovoljno i ne tražimo nikakvu naknadu.
Nama je dobro i bez toga, jer nismo ovdje zbog novca, ima važnijih stvari od tih materijalnih.
Nadam se da razumiješ šta želim reći. Wink

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 10:31
Hahaha, da je takvih ka ti malo više, i ja bi dobro naplatija ovih 200-njak prijevoda koje sam napravija. Međutim, dragi moj, kao šta dobro znaš to je nemoguća misija. Svi mi koji prevodimo radimo to dobrovoljno. A ko nam je kriv za to, i ja se ponekad upitam šta mi to treba.
Prevoditelji dolaze i odlaze, a tako će i biti sve dok ovakav sajt bude potreban i moguć.
Inače, kako bi ti nešto naplatija šta se ne može zaštititi autorskim pravom i spriječiti njegovo daljnje širenje netom. I zato mislim da je ono "hvala" dovoljno velikoj većini prevoditelja.Wink

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 10:31

Nama je dobro i bez toga, jer nismo ovdje zbog novca, ima važnijih stvari od tih materijalnih.

HVALA LOL

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 10:34

Hahaha, da je takvih ka ti malo više, i ja bi dobro naplatija ovih 200-njak prijevoda koje sam napravija. Međutim, dragi moj, kao šta dobro znaš to je nemoguća misija. Svi mi koji prevodimo radimo to dobrovoljno. A ko nam je kriv za to, i ja se ponekad upitam šta mi to treba.
Prevoditelji dolaze i odlaze, a tako će i biti sve dok ovakav sajt bude potreban i moguć.
Inače, kako bi ti nešto naplatija šta se ne može zaštititi autorskim pravom i spriječiti njegovo daljnje širenje netom. I zato mislim da je ono "hvala" dovoljno velikoj većini prevoditelja.Wink

prika moj dragi i pošteni... kopat kanal na baušteli možemo i ti i ja i on i mi i oni...

prevodit film možeš samo ti

a ako ja to tvoje znanje/sposobnost cijenim više od tebe, onda je problem u tebi, a ne u meni

HVALA LOL

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 10:37
Još ćeš me natirat da pomislim da imam problema šta mukte prevodim. Pa kad malo bolje promislim....LOL

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 10:41
Originalno postovano od strane cro_hunter cro_hunter piše:

HVALA LOL

Tebi to može biti smiješno, ali ja na to gledam ovako:

1. Dobijem na tisuće prijevoda besplatno, pa zašto ne bi i ja koji film preveo i podijelio ga s ostalima?
2. Ovdje je puno dobrih ljudi koji su uvijek spremni pomoći, pa zašto ne bi pomogao i ja njima?
3. Na ovom forumu sam dnevno nekoliko sati minimum, pa zašto ne bi pomogao u sređivanju baze i poboljšanju tog istog foruma, ne tražeči naknadu?
4. Vjerojatno nikad ne bi bio u Srbiji ili Makedoniji gdje smo se odlično proveli, da nema nekih ljudi s kojima se ovdje družim. drugari

Da ne nabrajam dalje, uglavnom poanta je u tome da smo ovdje ponajviše zbog druženja, i zato jer volimo ovaj forum i sajt, ovakav kakav je - nama je najbolji.
Koliko ja znam, nitko ovdje nikada nije tražio nikakvu naknadu, upravo zbog toga što je ovdje iz sasvim drugih razloga, nikako ne materijalnih. Wink

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 10:44
buki...svaka ti častClap

-------------
live long and prosper

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 10:47

Još ćeš me natirat da pomislim da imam problema šta mukte prevodim. Pa kad malo bolje promislim....LOL

možeš to gledati i na drugačiji način
svjetliji
vedriji
veseliji
i ti i tvoje kolege

pravi ste, recimo, humanitarci (ovo je prva riječ koja mi pada na pamet)
pače i donatori
i sve drugo... u superlativima

majke takva jednom u godini rađa

vi uložite svoje znanje u prijevod
i vrijeme i trud i zdravlje... 

a onda oni s bauštele taj prijevod prilijepe, sprže i - prodilaju...

i, potom, dok broje novčiće, razmišljaju o zkarlovu, sentinelu, dariju, buji, bukiju... sve samim humanitarcima LOL

HVALA Wink

Objavio: chlink
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 10:52

HVALA LOL

1. Dobijem na tisuće prijevoda besplatno, pa zašto ne bi i ja koji film preveo i podijelio ga s ostalima?
2. Ovdje je puno dobrih ljudi koji su uvijek spremni pomoći, pa zašto ne bi pomogao i ja njima?
3. Na ovom forumu sam dnevno nekoliko sati minimum, pa zašto ne bi pomogao u sređivanju baze i poboljšanju tog istog foruma, ne tražeči naknadu?
4. Vjerojatno nikad ne bi bio u Srbiji ili Makedoniji gdje smo se odlično proveli, da nema nekih ljudi s kojima se ovdje družim. drugari

Da ne nabrajam dalje, uglavnom poanta je u tome da smo ovdje ponajviše zbog druženja, i zato jer volimo ovaj forum i sajt, ovakav kakav je - nama je najbolji.
Koliko ja znam, nitko ovdje nikada nije tražio nikakvu naknadu, upravo zbog toga što je ovdje iz sasvim drugih razloga, nikako ne materijalnih. Wink

Tako je majstore ima i druge stvare u zivotu nije samo novac.

-------------
[URL=http://www.speedtest.net][IMG]https://static.titlovi.com/images/forum/bf04dd61-5458-44c2-8ded-bd4c16996aa7.png][/URL]

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 10:53
Daj organiziraj onda nešto.BukiMan

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 10:55

HVALA LOL

šmrc... Cry

rasplakao si me!!

a da malo govorimo o - životu!
o stvarnosti!

pa sve ovo i pišem SAMO i JEDINO zato što vas SVE neizmjerno cijenim i poštujem!!! divim se svima vama, svima koji stoje iza 'titlova' i većini autora prijevoda...
klanjam se njihovu znanju, trudu, želji... čemu sve već ne, svemu što je potrebno da se prevede film i objavi na tilovima... klanjam se do poda
kao i ideji da žive i postoje 'titlovi.com'

mislim da smo tu temu apsolvirali i ne želim više o tome!

a (pre)ostali dio tvog posta... nema veze s ovom temom koju sam započeo Wink

HVALA, HVALA LOL

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:00
Originalno postovano od strane chlink<br>Tako je majstore ima i druge stvare u zivotu nije samo novac.<br>[/QUOTE chlink
Tako je majstore ima i druge stvare u zivotu nije samo novac.
[/QUOTE piše:

slažem(o) se, prijatelju

to i ja svaki dan govorim onoj teti u dućanu kada idem kupiti neku stvar za sebe ženu ili dijete...

a ona... izbeči oči, izdere se, počne beštimati i skoro pa da me izbaci iz butige

jbga

inače... HVALA Wink

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:05
vreme je da promeniš prodavnicuLOL

-------------
live long and prosper

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:06
Nema veze sad ti hoces da polemiziramo, necu da se upustim u to, nego to sto sam rekao tako i je , ako imas vise od 20 godina verujem da vec u zivotu svatio to.

i evo ovacije za tebi da ne bude to tvoje HVALA naprazno Clap

-------------
[URL=http://www.speedtest.net][IMG]https://static.titlovi.com/images/forum/bf04dd61-5458-44c2-8ded-bd4c16996aa7.png][/URL]

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:11
Originalno postovano od strane taxidell taxidell piše:

vreme je da promeniš prodavnicuLOL

aaaaaa, stvarno si neki... ti mi stvarno ne želiš dobra u životu Wink

naime, uz taj dućan gdje radi dotična teta, je mesnica

a u njoj je neki mesar - dvometraš. brko, 140 kg žive vage, garant... glava k'o u bika... strašan neki tip

i šta misliš, prika moj dobri, lipi i pošteni, da uđem u tu mesnicu i odvažim se reći:

'molim vas, kilo mješanog, i malo za juhicu... i par bržolica za na gradele... i znate, šjor, nemam vam ja kuna... ma kažu mi neki moji frendvi s 'titlova.com' da nije sve u životu novac... znate... da ima i drugih stvari... da se vi i ja možemo družiti, lijepo...hmmmm....'

mislim, prika moj, da bih završio na kirurgiji Confused

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:17
Originalno postovano od strane chlink chlink piše:

Nema veze sad ti hoces da polemiziramo, necu da se upustim u to, nego to sto sam rekao tako i je , ako imas vise od 20 godina verujem da vec u zivotu svatio to.

i evo ovacije za tebi da ne bude to tvoje HVALA naprazno Clap

neeee... ma ne želim polemizirati
pogotovo ne o nečemu što nema veze s profesionalizacijom 'titlova.com'

a, usput budi rečeno... već sam kroz jutro podijelio toliko HVALA, da ne znam koliko mi ih je još u takujinu ostalo
a lipo je vrime u splitu i odoh ja na rivu popiti nessicu

pa ću vam poslije, kada dođem, ispričati, šta mi je konobar u 'froa' (tako se zove kafić nasrid rive, na izlazu s pjace... ako tko od vas navrati) rekao kada sam mu dvije nessice od vanilije pokušao platiti sa dvadeset i četiri HVALA

Wink

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:22
Aj javi da znam. Možda konobar dila filmove.Thumbs Up

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:23
Ozgleda da ste malo otišli u off Wink

Cro_hunter, lepo je od tebe što ceniš i poštuješ rad svih što stoje iza "titlova", a prvenstveno prevodilaca. Lepo je i što želiš da nam predložiš nešto što bi ljudima donelo ne samo duševnu već i materijalnu satisfakciju, ipak, to nije izvodljivo (bar ne sad za sad) i mislim da nema potrebe pričati dalje o tome.
Svi koji učestvuju u radu ovog foruma i sajta, koji svoje vreme provode prevodeći, odobravajući, kontrolišući i uređujući prevode, forum i sajt, su tu jer su pristali na uslove koji postoje. Nikome od nas ne cvetaju ruže u RL, ali svejedno, svako je našao neki razlog zašto to radi u ovakvim uslovima i okolnostima i mislim da nema potrebe da čačkamo po tome.

Senti je otvorio temu s namerom da se nađe neko rešenje u vezi sa potpisima na prevodima koji po njegovom mišljenju ne zaslužuju da budu tu. Naravno, nije usamljen u tom mišljenju, te se može dalje diskutovati o tome sa nekim konkretnim i konstruktivnim predlozim, bez širenja priče.

Trenutno, koliko sam izvukla iz vaših postova, jedinstveni ste u tome da oni koji su samo prilagodili titl nekom drugom releasu ne zaslužuju potpis.
Moje pitanje:Pošto prilagođavanje drugom releasu može trajati 5 min, a može i 3-4h, po vama svejedno ne zaslužuje potpis?

Drugo, neki od vas smatraju da prebacivanje/obrada sa hr na srp ili bih/srp na hr ili bih/bih na srp ili hr ne zaslužuje potpis.
Hm, ovo otvara mnogo dublju diskusiju. Pitanja:
1. Da li odobravate dodat potpis ako je kvalitetno prebačeno: gramatički, pravopisno, stilski (u duhu jezika)?
2. Da li ste za to da se uopšte ne odobre prevodi koji nisu kompletno prebačeni (odnosno ako je samo e i ije zamenjeno, a reči, rečenice i ostalo nije? Ili može da se odobri ali da se ne dozvoli potpis onog koji je obradio?

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:24
A da mu ponudiš koji titl u zamjenu? Hitovi po dvije kile junetine, a klasike dobiješ i za kilu svinjetine... hehehehe
Ma, svi bismo mi prodali svoje titlove kad bi to bilo izvedivo... Imaš dvije-tri kuće u Hrvatskoj koje to profesionalno rade, al' daj ti upadnu u tu ekipu...

-------------
buja

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:26

Aj javi da znam. Možda konobar dila filmove.Thumbs Up

aaa, jebate led.... brale... ludilo si

pa ne mogu vjerovati da ti i još ovaj momak kojem sam zaboravio nick (zasad) jedini kužite o čemu cijelo vrijeme pričam/pokušavam pričati/nastojim otvoriti temu/potaknuti raspravu

aaaaaaaa... svaka ti dala... majstore... bocu mirala LOL

i... dakako... HVALA ti Wink

Originalno postovano od strane buja buja piše:

A da mu ponudiš koji titl u zamjenu? Hitovi po dvije kile junetine, a klasike dobiješ i za kilu svinjetine... hehehehe
Ma, svi bismo mi prodali svoje titlove kad bi to bilo izvedivo... Imaš dvije-tri kuće u Hrvatskoj koje to profesionalno rade, al' daj ti upadnu u tu ekipu...

hahahhaha trebao si da pises jos ono HVALA LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL

-------------

1. Da, 2. Da

-------------
live long and prosper

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:30
Ma kužimo mi temu, ali... znaš i sam kako stvari stoje... kad ukradu film i dilaju po tržnicama i sajmištima, gdje neće ukrasti naš jadni prijevod... Ako im FOX ne može ništa, što da im buja radi? kako davno reče Krleža: "Što može hrvatski čovjek na europski Veliki petak?"
EmbarrassedConfusedThumbs Down

-------------
buja

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:31
bojanadj

u prvom dijelu posta nisi u pravu, ali nema veze Embarrassed

neću više o ovome

javit ću se dariju na PM (ili tebi, meni svejedno) razmjenit ćemo brojeve mobitela (ako hoćete), nazvat ću vas i sve vam lipo ispričat, da ne tlačim(o) ljude po forumu

ako je vama dobro ovako kako sada je, meni je još i bolje. vjeruj

HVALA Wink

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:35
Čekam pm sa objašnjenjem šta nisam razumela Wink odnosno za šta nisam u pravuWink

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:37
Dragi cro_huntere, ne bih htio da se sad naljutiš...
Ali, svi smo mi lopovi! Moj lingam bismo mi prevodili da nam onaj tko je ripnuo DVD ili CAM nije isto tako dao da ga badava skinemo... Stoga... nek nam bude još malo ove zabave, dok nas sve ne pozatvaraju (ne osobno, nego forume...).

-------------
buja

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:38
Originalno postovano od strane bojanadj bojanadj piše:

Čekam pm sa objašnjenjem šta nisam razumela Wink odnosno za šta nisam u pravuWink

ipak, to nije izvodljivo (bar ne sad za sad) i mislim da nema potrebe pričati dalje o tome.
na ovo sam mislio!

ma, ima ovdje pametnih ljudi... koji znaju znanje... smislit će se rješenje za sve

ne mogu višee... idem popiti nessicu

HVALA Wink

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:43

Ali, svi smo mi lopovi! Moj lingam bismo mi prevodili da nam onaj tko je ripnuo DVD ili CAM nije isto tako dao da ga badava skinemo... Stoga... nek nam bude još malo ove zabave, dok nas sve ne pozatvaraju (ne osobno, nego forume...).

hahahahahah
hahahahah

prika moj, dragi, dobri i pošteni... pače i VELEUVAŽENI.... (ne šalim se)

cijenim te iznimno

i tvoj rad (ovaj s kojim sam se imao prigode upoznati)

ako TI ne želiš da ti JA platim za tvoj prijevod...

pa kako da se, onda, JA naljutim na TEBE

kako, kako , kako, kako, kako... reci mi kako je to izvodivo

HVALA Wink

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:43

Moje pitanje:Pošto prilagođavanje drugom releasu može trajati 5 min, a može i 3-4h, po vama svejedno ne zaslužuje potpis?

- Prilagodavanje titlova bilo kojem releaseu je TRIVIJALNA stvar.
Moze trajati 30 sec odabirom pocetne i zadnje recenice, a moze trajati NAJDUZE 1-2 sata,
ako su bas sjebali encoding. E sada protupitanje, sto mi imamo potpisom na kraju?
Kada se ja potpisem, znate da sam potrosio minimalno 8h na prevodjenje tog filma,
rucno unosenje vremena i prevodjenje dijaloga. Kazem minimalno, jer nekad se to rastegne
i na puno vise. Kako vrednovati mojih 8h kucanja vremena i prevodjenja dijaloga sa necijih
sat vremena selektiranja titlova od po 50ak redova i kucat u SW +/- toliko i toliko sec?

Drugo, neki od vas smatraju da prebacivanje/obrada sa hr na srp ili bih/srp na hr ili bih/bih na srp ili hr ne zaslužuje potpis.
Hm, ovo otvara mnogo dublju diskusiju. Pitanja:
1. Da li odobravate dodat potpis ako je kvalitetno prebačeno: gramatički, pravopisno, stilski (u duhu jezika)?
2. Da li ste za to da se uopšte ne odobre prevodi koji nisu kompletno prebačeni (odnosno ako je samo e i ije zamenjeno, a reči, rečenice i ostalo nije? Ili može da se odobri ali da se ne dozvoli potpis onog koji je obradio?

- Po mom iskustvu, kada se prebaci samo ije u e dobije se takva nebuloza od titla da je
to za sjest i plakat. Primjer je film 300 za koji je netko ustimao moj titl za blu ray rls.
Ja ga skinem, pustim na veliki TV i krenem gledat. Na pola filma sam popizdio i ugasio,
jer toliko rijeci je dobilo nebulozna znacenja i u HR i u SR kada im maknete to ij...
ne mogu se sjetit primjera, koga zanima nek potrazi.
- Priznajem, ja srpski jezik ne znam, pri tom na mislim gramatiku i recenicnu strukturu.
Stoga ne mogu suditi je li neki SR titl preradom u HR dovoljno dobro prebacen. ALI ako se
netko potrudio, sjeo X sati i prebacio u duhu jezika, pri cemu mislim na gramatiku, rijeci, i stil,
onda je to po meni potpuno novi titl, i ta osoba zasluzuje potpis na kraju filma, jer je ista
stvar kao kad uzmete ENG titl i prevedete na HR/SR.

Sto se tice profesionalizacije, bih ja rado LOL al problem je sto me nitko nece Tongue

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:48

Sto se tice profesionalizacije, bih ja rado LOL al problem je sto me nitko nece Tongue

ma, briga te se... HVALA Wink

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 11:54

ma, briga te se... HVALA Wink

Ne slažem se, svaka bi ga majka za zeta htjela.LOL

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 12:15

Cro_hunter, zamolio bih te da razmisliš dobro o onome što napišeš, pre nego što postuješ ovde. HVALA.

Kako naplatiti ono što je nemoguće naplatiti? Znači, "ukradeš" film sa neta, jer je drugo ime za pirateriju "lopovluk", na svom jeziku ispišeš rečenice koje su zapravo delo nekog tamo scenariste (ne tvoje autorsko), a onda to naplatiš? Mislim, ok, ko ima sreće da naleti na nekog voljnog da plati - to je fenomenalno. Al' takvih je 5 u Hrvatskoj, 6 u Srbiji i 7 u svim ostalim ex republikama, i oni već imaju svoju ekipu brzopletih i nekvalitetnih prevoditelja. Ako ćeš ti da mi plaćaš, daću ti žiro račun...i dobićeš HVALA! I HVALA još jednom što se trudiš da nam svojim ciničnim i intelektualno veoma podbadačkim i nadmoćnim "Hvala" dogovoriš kako smo mi ustvari tupadžije što jedni sa drugima delimo titlove kako bi uvećali svoje kolekcije "kradenih" filmova, jer nemamo pare za originale. HVALA.

Gospodo prevodioci: Vi ste u ovom poslu dobrovoljno. Niko vas ne primorava da radite džabe. Ako imate nekoga kome možete naplatiti titl - učinite to, ali vodite računa da taj neko nije "ubačeni element" koji će vas navući na kršenje nečijih autorskih prava, a naplaćivanje je izuzetno pogodno za pronalaženje prevodioca. Dok god nema novčane nadoknade za "piskaranje" - nema kršenja zakona, jer ovakva tekstualna forma ne ulazi u domen zakona o pirateriji. 

Za mesec-dva ću izbaciti ovde možda jednu sezonu, možda titlove za ceo Muppet Show. Želim da onaj ko skine to uživa u toj (za mene) savršenoj seriji, kao što ja uživam dok je prevodim. A kad to završim, poskidaću ono što ste u međuvremenu vi isprevodili i opet uživati u vašem delu. Nisam onaj koji preterano voli da zahvaljuje, ali vam ISKRENO HVALA što mi s' vremena na vreme ulepšate neki sat života svojim trudom. Nadam se da nekad i ja učinim isto. To je (što se mene tiče) i više od mrtvog "hvala" na ovim stranicama.

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 12:18
Imajući u vidu da ja ovu temu posmatram kao član app tima, a ti kao prevodilac i da sve ovo govorim i pitam u svoje ime, a ne u ime voditelja i tvoraca sajta i foruma, a opet sa namerom da svi budemo svesni stavova i želja svih "zainteresovanih strana", hajde da nastavimoWink

- Prilagodavanje titlova bilo kojem releaseu je TRIVIJALNA stvar.
Moze trajati 30 sec odabirom pocetne i zadnje recenice, a moze trajati NAJDUZE 1-2 sata,
ako su bas sjebali encoding.

Opet se vraćamo na ono, tebi treba maksimalno 1-2 sataTongue(LOL), ali dobro, da se ne vrtimo u krug. E sad,opet pitanje:Kada ja posmatram neki titl i pratim vremena linija, nekad se ceo titl razlikuje u par sek, a nekada krene manje više u isto vreme a završi se sa par min razlike ili nekada je npr ceo titl pomeran pola sek napred, pa 2 sek nazad, pa sek napred pa pola sek nazad i tako kroz ceo titl. Za prvi slučaj je potrebno par min u SW, a za druga dva? Kako da to ja kao član app tima procenim, ako idemo na to da se može potpisati onaj ko je puno vremena utrošio? Siva zona je vrlo nezahvalna zonaWink

E sada protupitanje, sto mi imamo potpisom na kraju?
Kada se ja potpisem, znate da sam potrosio minimalno 8h na prevodjenje tog filma,
rucno unosenje vremena i prevodjenje dijaloga. Kazem minimalno, jer nekad se to rastegne
i na puno vise. Kako vrednovati mojih 8h kucanja vremena i prevodjenja dijaloga sa necijih
sat vremena selektiranja titlova od po 50ak redova i kucat u SW +/- toliko i toliko sec?

Ne može se porediti potpis onog ko je preveo i onog ko je sredio/prilagodio film.
Meni lično potpis prevodioca znači da znam šta da očekujem od tog prevodaWink potpis onog ko je prilagodio ništa mi ne znači. Verujem da je takva situacija i kod mnogih drugih.
Ali i sam si rekao, taština je sveprisutna. Nekim ljudima mnogo znači da se potpišu. Zašto, to samo oni znaju. Verovato deo njih želi da se i njihovo utrošeno vreme poštuje kao i tvoje...iako je sam posao neuporedivWink

- Po mom iskustvu, kada se prebaci samo ije u e dobije se takva nebuloza od titla da je
to za sjest i plakat. Primjer je film 300 za koji je netko ustimao moj titl za blu ray rls.
Ja ga skinem, pustim na veliki TV i krenem gledat. Na pola filma sam popizdio i ugasio,
jer toliko rijeci je dobilo nebulozna znacenja i u HR i u SR kada im maknete to ij...
ne mogu se sjetit primjera, koga zanima nek potrazi.
- Priznajem, ja srpski jezik ne znam, pri tom na mislim gramatiku i recenicnu strukturu.
Stoga ne mogu suditi je li neki SR titl preradom u HR dovoljno dobro prebacen. ALI ako se
netko potrudio, sjeo X sati i prebacio u duhu jezika, pri cemu mislim na gramatiku, rijeci, i stil,
onda je to po meni potpuno novi titl, i ta osoba zasluzuje potpis na kraju filma, jer je ista
stvar kao kad uzmete ENG titl i prevedete na HR/SR.

Niste ni svesni kakve se sve "obrade" pojavljuju. Ponekad ne znate prosto da li biste se smejali ili plakaliLOL Ovo sa čim se vi srećete su još i "prečešljane" verzije čega sve ima.
No,po tebi, u slučaju ije i je ne bi dozvolio potpis, a da li bi odobrio ili ne, tj da li da ih bude na sajtu?
U drugom slučaju, kontam da si za to da se potpišuWink

Promeni stav, možda te neko i htedne TongueTongueTongue (LOL bilo je jače od meneLOLLOL)

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 12:41
Originalno postovano od strane cudak_31177 cudak_31177 piše:

Za mesec-dva ću izbaciti ovde možda jednu sezonu, možda titlove za ceo Muppet Show. Želim da onaj ko skine to uživa u toj (za mene) savršenoj seriji, kao što ja uživam dok je prevodim. A kad to završim, poskidaću ono što ste u međuvremenu vi isprevodili i opet uživati u vašem delu. Nisam onaj koji preterano voli da zahvaljuje, ali vam ISKRENO HVALA što mi s' vremena na vreme ulepšate neki sat života svojim trudom. Nadam se da nekad i ja učinim isto. To je (što se mene tiče) i više od mrtvog "hvala" na ovim stranicama.

Brate nemas pojma kako si me obradovao sad...

sefepostovanjesefepostovanjesefepostovanjesefepostovanjesefepostovanjesefepostovanjesefepostovanjesefepostovanjesefepostovanjesefepostovanjesefepostovanjesefepostovanjesefepostovanjesefepostovanjesefepostovanje

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 12:54

vidim ja Wink
 ma, šalim se... skužaj
 vjeruj mi, prika, sve je ovo divno, lijepo, krasno... ali od 'pohvalite člana' se ne živi... šta imaju 'senti', angels, buja, keydot... od toga kada im ja napišem u pet rečenica da im je prijevod ludilo??!! šta? neka mi s tim mojim 'ludilo ti je prijevod' plate nessicu ako se ikad, u ovom životu, vidimo Cool

ili bilo koji od ovih drugih, predobrih ljudi koji svoju mladost, vrijeme, trud i znanje ulažu u ovaj projekt, a sve da bi im neki tamo cro_hunter rekao 'hvala'... hahahah, smiješno
 no, ako oni tako hoće, napisat ću im ja hrpetinu 'hvala' barem do ljeta, ove godine... pa nek' žive od toga...
 prika moj dobri i pošteni... plati i skini prijevod!
 i nema rasprave! Ouch

pitao mene moj muž, jel' tebi k'o to plati? on je naime poduzetnik, kapitalist. a ja mu kažem, tu se piči teški kršćanski komunizam, svakome prema potrebama, doprinosimo cjelokupnoj piratskoj zajednici :). nitko me ne tjera itd....

cro_hunter, ubij me, ali ja se jesam raspekmezila kad si ti, picajzla, meni iskomentirao "The boys are back", štaćeš. ili kad me jučer jedan buja pohvalio. ili bilo tko drugi od vas ovdje, čiji glas nešto znači.
ovo je ionako hobi, ja sam samo veterinarka koja voli filmove i popravlja si usput engleski...
možda bi se trebalo platiti, ali na balkanu neće nikad. prekrvav je ovo posao da bi si netko mogao priuštiti da nas plati. :)

osim toga mi ovdje branimo svoju lopovsku čast. No, nek smo lopovi dok god DVD košta više od 15 kuna, mamicu im izdavačku pohlepnu.

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 13:53
Do uvođenja novog sajta i novih pravila ovde je bio haos. Sa dva (ili tri) čoveka koji su radili na bazi nije bilo izvodljivo ama baš ništa, tek pomalo obrisati prašinu.
Sada imamo 9+9+2 = 20 ljudi koji rade na prevodima. Ogromna je baza i treba sve to proveriti (po tehnikalijama, a ne po kvalitetu) a pored toga stižu ogromne količine novih prevoda. Iskreno se nadam da ćemo uskoro završiti bazu, tj, da će u statistici stojati: "0 nesređenih ttlova". E tada nastupa ona druga, treća, četvrta faza "Sređivanja baze". Zamislite kad 20 ljudi ima zadatak da pregleda samo dnevni unos prevoda. Moći će detaljnije i mnogo bolje da pročešlja taj prevod i da stvarno vidi da li zaslužuje i da li uopšte i treba da se pojavi na stranici.
Pitaće neko sad, "Zašto niste od početka krenuli tako?" odgovoriću mu kratko: "Da smo tako krenuli u sređivanje, NIKADA ne bismo sredili bazu".

Temu koju je pokrenuo Sentinel je i dobra i zavređuje svu pažnju ali je preuranjena s' obzirom da smo mi sajt, kako je to danas popularno reći za naše, drage nam, zemljice - u tranziciji.

Ali, svi smo mi lopovi! Moj lingam bismo mi prevodili da nam onaj tko je ripnuo DVD ili CAM nije isto tako dao da ga badava skinemo...
Approve

"Cro_hunter, zamolio bih te da razmisliš dobro o onome što napišeš, pre nego što postuješ ovde. HVALA.

Kako naplatiti ono što je nemoguće naplatiti? Znači, "ukradeš" film sa neta, jer je drugo ime za pirateriju "lopovluk", na svom jeziku ispišeš rečenice koje su zapravo delo nekog tamo scenariste (ne tvoje autorsko), a onda to naplatiš?

Nisam onaj koji preterano voli da zahvaljuje, ali vam ISKRENO HVALA što mi s' vremena na vreme ulepšate neki sat života svojim trudom. Nadam se da nekad i ja učinim isto. To je (što se mene tiče) i više od mrtvog "hvala" na ovim stranicama."

tekst: cudak_31177 

obrada: darije

HVALA. Smile

-------------

Objavio: angels
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 14:10
Malo smo skrenuli s teme koju je otvorio Sentinel, a tiče se opravdanosti potpisa na kraju.
To, da dileri skidaju naše titlove i lijepe ih na piratske dvd-jeve, pa tako zarađuju pravu šušku, svi znamo, te mislim da o tome nema smisla ni pričati - tome mi ne možemo stati na kraj, jer
da uvedemo naplatu za prijevode, opet ne bismo dobili ni kunu, jer nitko nema love za plaćanje,
pogotovo kad će uvijek biti negdje besplatnih titlova.
A što se tiče prilagođavanja orginalnih prijevoda, meni ne smeta ako se netko potpiše da je
prilagodio titl ( na bilo koji način ), ali s tim da ostavi nick org.prevoditelja.
I dalje smatram da trebamo stremiti kvalitetu, jer ovakve prilagodbe sa srpskog jezika su
polu-hrvatski, a ne hrvatski titl :

Hajde da rasturima kuću od malog.
Njih ću prvo da uklonim,a ti ne moraš da gledaš.
Nemoj da misliš da ovo mijenja nešto.

Možda je jedini kompromis da budu vidljiva polja u kojima će pisati tko je preveo,a tko obradio
titl, pa onda ostaje korisnicima da procijene i komentiraju.

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 14:35
Originalno postovano od strane angels angels piše:

Možda je jedini kompromis da budu vidljiva polja u kojima će pisati tko je preveo,a tko obradio
titl, pa onda ostaje korisnicima da procijene i komentiraju.

Tako će i biti kad se unos svih prevoda bude sredio.

-------------

Objavio: Johhny Q
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 15:43
E, baš sam počeo da pratim ovu temu od početka, i lepo sam se zabavljao (HVALA, HVALA, HVALA...) sve vreme, ali, sad mi neki crvić proradio, a ja ne bih bio ja pa da ne progovorim. Ko me zna, neće zameriti... I, valjda se neće ni naljutiti...

Evo, ovde svečano i NAJOZBILJNIJE izjavljujem da više uopšte neću učestvovati ni u kakvim raspravama, niti ću odavde skidati titlove, niti BILO ŠTA raditi na Forumu (čak ga neću ni pregledati...), ako mi svi postovi ne budu prilagodjeni srpskom jeziku i ekavici...

yebiga, ljudi... Tolike godine smo ovde, i svako od nas piše na svom jeziku, i razumemo se, i saradjujemo, i volimo se (ako smem da primetim...), ali zato ne možemo da gledamo filmove ako su na hrvatskom ili vice versa... Moj predlog je da izbacimo srpsku i hrvatsku zastavu i da stavimo onu staru trobojku sa petokrakom... Pa, ko ne bude mogao da čita te titlove, ne mora ni da nam dolazi na Forum. Ne treba da budemo toliki lilcemeri.

Kad bih baš stavio primedbu na sve što me nažuljalo u ovom topicu, trajalo bi kao Rat i mir, ili Karamazovi, pa ću samo još jedno zapažanje...

BELI, druže moj, i ti si mi se, s oproštenjem, popeo na lingam, kako reče buja. Žališ se, druže, na nedostatak kvačica u prevodima, a tvoji postovi nemaju kvačice... Ni postove bez kvačica više UOPŠTE neću da čitam...

A sad najozbiljnije. Ja sam uvek svoje titlove potpisivao iz istog razloga iz kojeg sam potpisivao i svoje knjige: možda nekome taj potpis nešto znači. Uopšte mi ne smeta ako neko i izbriše moj potpis, i stavi svoj. Bitno je da je prevod, odnosno titl, kvalitetan... Pa, i većina ljudi u svetu se kiti tudjim perjem. Nose Armanija, ili onoga što je ubijen, ili ovoga ili onoga kreatora, pa nikom ništa... Ono što je meni važno, jeste činjenica da, doprinosom moje skromne malenkosti, pored mene, još izvestan broj ljudi može da uživa u civilizacijskim tekovinama. Dobro, možda je u pitanju samo film, umetnost, ili, kako bi neki rekli, pisanje po vodi. Ali, to nas, u ovoj ili onoj meri ipak obogaćuje. Svet je odavno postao globalno selo, i mi, koji nešto znamo, i imamo volju da to podelimo, treba da podelimo. Da pomognemo onima koji nisu u mogućnosti da se na odgovarajući način uključe u to globalno selo. Kažu, veliki si čovek onoliko koliko si spreman da to podeliš sa drugima...

Meni je, recimo, sasvim dovoljno da, ponekad, svratim do titlova, i da pogledam koliko je ljudi skinulo moj prevod. Ako vidim da je, recimo, moj prevod Bertolučijevog MESECA sa ovog foruma skinulo 300-tinak ljudi, to znači da u ovim zemljama, koje nastanjuju ljudi koji taj prevod mogu da razumeju, ima toliko ljudi koji to vole, i, možda, osećaju isto što i ja, meni je to sasvim dovoljna nagrada...

HVALA

-------------
Pametan covek trazi resenje, budala izgovor...

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 16:37
Vidim da je ova rasprava otišla u potpuno novom smjeru pa da i ja dam prilog.

Moram reći da se ne slažem s kolegom Johnnyjem Q kad su u pitanju srpski i hrvatski prijevod - i tu se uopće ne radi o nekom licemjerstvu. Da pojasnim - ja osobno za svoje potrebe niti ne skidam titlove ako je film na nekom od jezika koje razumijem, ALI kad me neki prijatelj ili neko od rođaka zamoli, onda skinem.
E, sad... Tu je poanta. Nama koji smo odrasli u ex-YU i koji bez problema još uvijek znamo i ćirilicu i latinicu i tipične riječi za hrvatski is rpski - kao i varijacije u BiH - to ne predstavlja problem, ali film gledaju mahom mlađe generacije.

Ja sam uvjeren, kolega, da niti tebi niti meni ne predstavlja problem shvatiti značenje riječi kao što su "sočivo", "pozorište", "kazalište", "leća" - ali njima predstavlja - i to je činjenica, a ne mašta.

Štoviše - s obzirom da se sad radi o državama pa nema tako učestalog verbalnog druženja kao nekad, čak se i ulični žargon više razlikuje, nego što je to bilo, recimo, 80-ih.

Dakle, mislim da je korektno da se prevodi sa srpskog na hrvatsi i obratno - iako to osobno ne namjeravam raditi - ali da se u potpisu navede: "S XY jezika na YX jezik preveo Q prema prevodu od prevoditelja Z".

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 18:42
Nismo baš potpuno zastranili što se tiče rasprave; to je bio samo jedan aspekt čitave priče. Ja i dalje mislim da se razumemo... U svakom slučaju, kako te mladje geenracije učestvuju u radu Foruma, ako im, recimo, moji postovi predstavljaju problem...

Dok je rahmetli Tita bio živ, nije bilo tih problema...

Postoji i onaj drugi deo posta, gde sam obrazložio svoj stav o potpisu na kraju prevoda...

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 18:50

Originalno postovano od strane Johhny Q Johhny Q piše:

E, baš sam počeo da pratim ovu temu od početka, i lepo sam se zabavljao (HVALA, HVALA, HVALA...) sve vreme, ali, sad mi neki crvić proradio, a ja ne bih bio ja pa da ne progovorim. Ko me zna, neće zameriti... I, valjda se neće ni naljutiti...

Necemo se ljutiti Dzoni, kuco stara, prijatno si me iznenadio.

Sa predlogom.

yebiga, ljudi... Tolike godine smo ovde, i svako od nas piše na svom jeziku, i razumemo se, i saradjujemo, i volimo se (ako smem da primetim...), ali zato ne možemo da gledamo filmove ako su na hrvatskom ili vice versa... Moj predlog je da izbacimo srpsku i hrvatsku zastavu i da stavimo onu staru trobojku sa petokrakom... Pa, ko ne bude mogao da čita te titlove, ne mora ni da nam dolazi na Forum. Ne treba da budemo toliki lilcemeri.

Upravo tako.

Umesto BIH, CRO I SRB staviti BHS , kao u tribunalu.

Sta fali seriji LUD ZBUNJEN NORMALAN???
Razumeju je svi, sa svih strana granica.

ALI SNIMANA JE NA BHS-u!

Ko je za?

Citiraj
Kad bih baš stavio primedbu na sve što me nažuljalo u ovom topicu, trajalo bi kao Rat i mir, ili Karamazovi, pa ću samo još jedno zapažanje...

BELI, druže moj, i ti si mi se, s oproštenjem, popeo na lingam, kako reče buja. Žališ se, druže, na nedostatak kvačica u prevodima, a tvoji postovi nemaju kvačice... Ni postove bez kvačica više UOPŠTE neću da čitam...

Da, pisem na forumu bez kvacica, ali kada titlujem nesto, titlujem sa kvacicama.

Neki rade obrnuto.

Citiraj

A sad najozbiljnije. Ja sam uvek svoje titlove potpisivao iz istog razloga iz kojeg sam potpisivao i svoje knjige: možda nekome taj potpis nešto znači. Uopšte mi ne smeta ako neko i izbriše moj potpis, i stavi svoj. Bitno je da je prevod, odnosno titl, kvalitetan... Pa, i većina ljudi u svetu se kiti tudjim perjem. Nose Armanija, ili onoga što je ubijen, ili ovoga ili onoga kreatora, pa nikom ništa... Ono što je meni važno, jeste činjenica da, doprinosom moje skromne malenkosti, pored mene, još izvestan broj ljudi može da uživa u civilizacijskim tekovinama. Dobro, možda je u pitanju samo film, umetnost, ili, kako bi neki rekli, pisanje po vodi. Ali, to nas, u ovoj ili onoj meri ipak obogaćuje. Svet je odavno postao globalno selo, i mi, koji nešto znamo, i imamo volju da to podelimo, treba da podelimo. Da pomognemo onima koji nisu u mogućnosti da se na odgovarajući način uključe u to globalno selo. Kažu, veliki si čovek onoliko koliko si spreman da to podeliš sa drugima...

Meni je, recimo, sasvim dovoljno da, ponekad, svratim do titlova, i da pogledam koliko je ljudi skinulo moj prevod. Ako vidim da je, recimo, moj prevod Bertolučijevog MESECA sa ovog foruma skinulo 300-tinak ljudi, to znači da u ovim zemljama, koje nastanjuju ljudi koji taj prevod mogu da razumeju, ima toliko ljudi koji to vole, i, možda, osećaju isto što i ja, meni je to sasvim dovoljna nagrada...

HVALA

-------------

Schopenhauer

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 19:31
Originalno postovano od strane silent_passenger silent_passenger piše:

Vidim da je ova rasprava otišla u potpuno novom smjeru pa da i ja dam prilog.

Moram reći da se ne slažem s kolegom Johnnyjem Q kad su u pitanju srpski i hrvatski prijevod - i tu se uopće ne radi o nekom licemjerstvu. Da pojasnim - ja osobno za svoje potrebe niti ne skidam titlove ako je film na nekom od jezika koje razumijem, ALI kad me neki prijatelj ili neko od rođaka zamoli, onda skinem.
E, sad... Tu je poanta. Nama koji smo odrasli u ex-YU i koji bez problema još uvijek znamo i ćirilicu i latinicu i tipične riječi za hrvatski is rpski - kao i varijacije u BiH - to ne predstavlja problem, ali film gledaju mahom mlađe generacije.

Ja sam uvjeren, kolega, da niti tebi niti meni ne predstavlja problem shvatiti značenje riječi kao što su "sočivo", "pozorište", "kazalište", "leća" - ali njima predstavlja - i to je činjenica, a ne mašta.

Štoviše - s obzirom da se sad radi o državama pa nema tako učestalog verbalnog druženja kao nekad, čak se i ulični žargon više razlikuje, nego što je to bilo, recimo, 80-ih.

Dakle, mislim da je korektno da se prevodi sa srpskog na hrvatsi i obratno - iako to osobno ne namjeravam raditi - ali da se u potpisu navede: "S XY jezika na YX jezik preveo Q prema prevodu od prevoditelja Z".

Potpisujem. Clap

Originalno postovano od strane BELI BELI piše:

Umesto BIH, CRO I SRB staviti BHS , kao u tribunalu.

Ko je za?

Definitivno protiv, zbog iznad navedenih razloga.

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 19:42
OK, nemam ništa protiv. Ja samo tvrdim da se sasvim dobro razumemo, što se i vidi iz priloženog. Ako ja nisam u pravu, onda to samo znači, pošto ovde ne vidim (ne samo u ovom postu, uopšte na Forumu...) nikoga sa ove strane Drine da mu nešto smeta, da smo mi generalno neverovatno pametan narod, pošto u startu govorimo po 3-4 strana jezika...

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 19:57

OK, nemam ništa protiv. Ja samo tvrdim da se sasvim dobro razumemo, što se i vidi iz priloženog. Ako ja nisam u pravu, onda to samo znači, pošto ovde ne vidim (ne samo u ovom postu, uopšte na Forumu...) nikoga sa ove strane Drine da mu nešto smeta, da smo mi generalno neverovatno pametan narod, pošto u startu govorimo po 3-4 strana jezika...

Mislim da još uvijek ne uočavaš o čemu zapravo govorim - nije problem za nas OVDJE - mi ne radimo titlove za sebe - jer nama ne predstavlja problem razumijeti jezik filma - titlove radimo za tisuće anonimnih korisnika, a NJIMA je problem u poznavanju srpskog/hrvatskog/marsovskog...

Dakle - jedno smo mi ovdje među sobom na forumu, a sasvim drugo tisuće anonimnih korisnika...

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 20:04
isto kao i buki.

djeca su nam ionako polupismena, ne treba ih dodatno zbunjivati, naprotiv. radi se i o pravopisu i gramatici, a ne samo o razumijevanju.

doduše, moje kćeri (12g) ne razumiju pola srpskih riječi i onda meni viču iz sobe, (jer imaju Buffy s pola titlova hrvatskih, pola srpskih) kaj je ovo, kaj je ono...
pitaju mene, a kak ti to sve znaš, ja velim, eh, duga je to priča....naučite i vi bar nešto.

-------------

Objavio: asvalttina
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 20:25

Slazem se od A do Z jer ja npr. spadam u mladju generaciju i srpske rijeci razumijem zato jer sam masu knjiga citala na srpskom a u suprotnom ne bi ih ni ja znala kao sto to ne zna vecina moje generacije a ja sam '87. 
Pri prevodjenju sa srpskog na hrvatski ne mislim samo na mjenjenje ekavice u ijekavicu nego i na gramatiku - npr. moram da vidim --> moram vidjeti

-------------
"I’m old enough to bleed, I’m old enough to breed, I’m old enough to crack a brick in your teeth while you sleep."

Objavio: AcaNDr
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 20:39

Ja licno mislim da je to najveca glupost.Pa o tome pricamo,kako deca i osobe mladje dobi,ne razumeju hrvatski ili srpski jezik.Pa kad skines taj prevod sa tom petokrakom i dobijes srpski prevod,a necije dete ide u 5 razred osnovne i ne zna pola tih reci.Sta onda,pa da ga nece uciti srpski,zbog serija ? Ma daj.

-------------
I don't try to be someone I'm not - I've always followed my heart and trance has always been my main sound.

- Armin van Buuren

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 20:54
Originalno postovano od strane keydot keydot piše:

doduše, moje kćeri (12g) ne razumiju pola srpskih riječi i onda meni viču iz sobe, (jer imaju Buffy s pola titlova hrvatskih, pola srpskih) kaj je ovo, kaj je ono...
pitaju mene, a kak ti to sve znaš, ja velim, eh, duga je to priča....naučite i vi bar nešto.

LOL LOL zato moja deca (5 i 3,5 god) gledaju crtće i sa hr sinkronizacijom i sa srpskom sinhronizacijom i odmah uče oba jezika Wink (a najlepše je kada hr ili bih razvuku po vojvođanski LOLLOLLOL)

Mislim da ste opet otišli u off LOL (ja sad ovde dođem kao neki pandur vedder4 ali bar imam lepe kikice LOL)

Iako mnogi od nas smatraju da bi neki titlovi koji se nalaze na sajtu trebalo da imaju yu zastavicu (jer su zaista rađeni nekadašnjim srpsko-hrvaskim jezikom) ipak postoje srp, hr i bih i tako će i ostati, jer (kao što neko reče) titlove ne radimo samo jedni za druge, već i za široke narodne mase i uvek treba voditi računa i o tome šta oni žele i mogu/znajuWink

Dakle, mislim da možemo zaključiti da pravilno i detaljno odrađeno prebacivanje/ili ako više volite prevođenje/ sa jednog ex yu na drugi ex yu jezik zaslužuje potpis!

Po vama, prebacivanje sa ije na e ili e na ije, bez ostalih detalja, ne zasužuje?
A šta ćemo sa ovim gore +/- poneka /ali ne i sve/ reč i bez pravopisne i stilske(u duhu jezika) obrade?
Šta ćemo sa e/ije + sve reči, ali i ne stilska obrada?
Mnooogo je nijansi(mislim mnogo je različitih obrada sa kojima se susrećemo), a kad ste već pokrenuli pitanje, ajde da bar vaše želje/mišljenje saznamo, pa kad krene drugi/treći/osmiLOL krug sređivanja baze, da znamo na čemu smoWink

Drugo, niste mi odgovorili na pitanje obrade titla u smislu samo prilagođavanja drugom releaseu, bez dopune/sređivanja samog titlaWink

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 21:07

Hajde da kažem.... nek svatko supotpisuje svoje, ali neka pošteno napiše što je napravio... Prilagodio za release... pa da znamo kome ćemo reći.. dobor si to napravio... ili... daj, bez veze si to sprtljao. Isto i s jezičkim redakcijama... hrvatskom, srpskom, bosanskom... Preveo taj i taj, redakcija taj i taj. Tko se ne želi potpisati (iz skromnosti ili...) nek se ne potpisuje.

O tome što mislim o srpskohrvatskom/hrvatskosrpskom i sličnim inačicama već sam napisao na drugome mjestu. Jedinstvenoga jezika nikada nije bilo. "Službeni list SFRJ" je imao izdanja za svaku republiku na njenom službenom jeziku.

-------------
buja

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 21:11
U vezi sa prvim delom bujinog posta: Za takve stvari postoji ocena i polje komentar, a dodaćemo i polje pri samom upload-u za opis onoga što je urađeno, tako da bismo bar na ovu problematiku mogli da stavimo tačku.

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 21:25

Mislim da još uvijek ne uočavaš o čemu zapravo govorim - nije problem za nas OVDJE - mi ne radimo titlove za sebe - jer nama ne predstavlja problem razumijeti jezik filma - titlove radimo za tisuće anonimnih korisnika, a NJIMA je problem u poznavanju srpskog/hrvatskog/marsovskog...

Dakle - jedno smo mi ovdje među sobom na forumu, a sasvim drugo tisuće anonimnih korisnika...

Naprotiv, ja mislim da Ti uopšte ne razumeš o čemu ja govorim. Slažemo se da nama prevodi/prijevodi/titlovi nisu potebni, ono što sam ja govorio se i odnosi na te hiljade anonimnih korisnika...

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 21:27
potaknuti raspravu nazivnika 'trebaju li se filmovi prevoditi na hrvatski, srpski, bošnjački, slovenski'... itd jezik, pače i u njoj sudjelovati, na pragu ožujka, zime gospodnje 2010. je, blago rečeno, neozbiljno
a ja nisam neozbiljan tip
i ovo što sam napisao nema nikakve druge doli zdravorazumske konotacije

p.s.
da za 'neozbiljne' pojasnim: ne mislim kako film 'sveti georgije ubiva aždahu' treba prevoditi/tilovati na hrvatski ili, pak, film 'kenjac' na srpski... to mi je kretenizam, for gas
ali, mislim kako 'avatara' treba prevesti i na hrvatski i na srpski i na slovenski i na makedonski i na bošnjački i na crnogorski... uostalom, kao što je to i dosad, koliko vidim, bio slučaj 

nadam se da sam bio jasan...

tako da ja oko ove teme nemam više što dodati... pogotovo nakon što je veleuvaženi kolega buja postao svoj post

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 21:52
kako kod mene dame (uvijek) imaju prednost moram se odazvati i pozivu uvažene kolegice bojane

eh, bojana što bih sve ja... Embarrassed

ja bih, kada izađe bolja verzija filma, brisao stare (cam, ts... prijevode)

ja bih da svaki film ima po jedan, dva ili tri 'baš najbolja' prijevoda (svaki prijevod za najskidaniji izvor filma) na svakom od ovdašnjih jezika za koje postoje prevoditelji. onda ne bih vladao ovoliki nered... da za jedan film imamo pet, deset, petnaest... prijevoda na istom jeziku...

ja bih da se zna tko što radi... ako senti prevede avatara, onda postoje ljudi koji bi pratili taj prijevod od cam verzije pa do blu raya i sređivali ga, postavljali... znači, od cama do blu raya... taj jedan i  ako se to ne može s jednim (na razumin se u tehnikalije, to sam već napisao) još i drugi prijevod za isti film na jednom jeziku od nekog autora

naravno, tako i za srpski jezik i za... sve

ja bih da postoji skupina ljudi koji prevode s ovih naših jezika na jezik, ali da to obave stručno, da obrade cijeli prijevod kako i doliči, jer i to je veliki posao, a sve opet pod nadzorom i odobrenjem mjerodavnih s foruma

pogledaj ovaj precious... to je čudo jedno... a takvih primjera ima krcato (ne mogu ih se svih ni sjetiti)

i onda... treba stajati prevoditelj (obvezno), a onda onaj tko je prijevod podesio i(ili) onaj tko je prijevod obradio na neki od jezika. sve tako po redu važnosti...

kažem... sve to pod budnom paskom odgovornih, e kako bi se spriječili padobranski radovi nazivnika 'špina drži vodu dok majstori odu'  (čitaj: prijevod je odličan dok ga ne skineš i zalijepiš...)

ma, znam... posla je krcato... ogromno... a nema ljudi... i ovi što rade vjerujem kako su preopterećeni...
a sve ovo što sam napisao iziskuje još i još posla...

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 22:26
Ajmo se mi vratiti našem amaterizmu, i našim malim ljudskim pogreškama u titlovima, vidim da od love nema ništa.LOL
Jezici se moraju poštovati, a trebaju se poštovati i obrade na drugi jezik sve dok se poštuje i originalan prevoditelj. Ako se prijevodi samo vremenski sinkroniziraju za neku drugu verziju ripa ja sam protiv toga da se taj uopće potpisuje, ali ako je u pitanju obrada ili dorada, onda OK, ipak se taj netko pomučio da taj prijevod sredi i oblikuje.
Cro_hunter, prika, sve što ti govoriš je OK, ali moraš uzeti u obzir da je ovaj sajt i forum čisto na dobrovoljnoj osnovi, a za sve to što ti govoriš treba odvojiti mnogo vremena i živaca, a za to ipak nisi plaćen i katkad ti se da, a katkad ti se ne da to raditi. Svi mi imamo svoje privatne živote i svoje probleme pa se ne može očekivati da smo, ono što se kaže, 100% u ovome.
Dakle, suvišno je govoriti o profesionalizaciji ovog sajta, treba ga samo dovesti u što bolje stanje. Puno se toga može još popraviti, ali vjeruj mi, ovo je puno bolje stanje nego što je bilo prije.Wink

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 22:41
Joj, cro, ako ćemo o željama, ja bih milion eura LOL (nisam skromna kao šef, koji govori da mu treba samo 1000LOL), pa eto, ako ima neki dobrovoljac da mi ispuni želju nek mi se javi LOL

Kolega zkarlov(hihihihi) je lepo rekao "ovaj sajt i forum su čisto na dobrovoljnoj osnovi", te nema govora i tome da može neko nekoga terati/ili od od njega tražiti bilo što Wink

-------------

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 23:15

Kud cete vece profesionalizacije od toga sto sajt/forum donosi dovoljno reklamnog prostora?

Toliko sto se tice profesionalizacije na forumu/sajtu. E a sto se tice prevoda i prevodjenja....

Pa svi bi hteli neku paru, razumem i ja vas.

Imao sam neku ponudu, ponuda nije prihvacena, jebga, delim sa vama (skoro) sve sto imam od titlova. Gledacu da vas skorije obradujem, ako bude moguce. 

Pod tim mislim na ono skoro sve.

Dalje, Acane, nemoj pogresno citirati, pogledaj post iznad moga i videces da sam citirao Dzonija. Da li se iko ikada, ali najozbiljnije vas pitam sada, da li se iko zapitao kako je serija

LUD ZBUNJEN NORMALAN dozivela uspeh i u BIH i u CRO i u SRB, a bogami i CG, za dalje ne znam, ne znam da li makednoci gledaju tu seriju.

Pa jezik je potpuno onakav kakav smo koristili mi nekada! Ono sto danas zovu BHS a mi nekada zvali srpskohrvatski/hrvatskosrpski. Kako ko. 

Na zalost, kako su kolege primetile, mnogo smo se otudjili.

Mi nemamo nijedan zajednicki medij osim inteneta. Samo nam je on zajednicki. Sve ostalo, TV, stampa, ali bas sve, sve je sada izdeljeno da tako kazem. Tako da i nema medija koji bi sirio jedan zajednicki jezik. Sve se vise otudjujemo jedni od drugih. Zato ta deca ne znaju pola reci koje ti jako dobro znas, kolega, zato ni moja deca ne znaju neke reci koje ja znam a tvoja ih deca koriste....

Osta pusta zelja par nostalgicara. Nek bude upisano da se na izdahu marta leta gospodnjega 2010 godine par budala usudilo da ponovo prizove duhove proslosti i zajednicki nam jezik.

O pusta nostalgijo...

-------------

Schopenhauer

Objavio: faithlessmary
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 23:24
Amin.

-------------
Veži konja gde ti gazda kaže

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 23:31
Kako misliš da se otuđujemo? Ja baš mislim suprotno. Upoznao sam ovdje, a i na drugim sajtovima puno ljudi iz Srbije, Makedonije, Bosne, Crne Gore itd. za koje čak mogu reći da su mi prijatelji, iako se nikad nismo vidjeli. Mislim da ovo nikako nije bilo moguće prije 10-ak godina.
Znam da misliš sve najbolje, ali moraš znati da su prevoditelji većinom ljudi oko 20-ak godina koji nikad nisu upoznali jezike drugih naroda s ovih prostora. Naravno, ima i nas starih tovara koji vrlo dobro poznajemo druge jezike i nama ni najmanje ne smeta na kojem je jeziku titl. Uvjerio sam se jedan put slučajno da su klinci na jednom forumu redom prosvjedovali zbog hrvatskog prijevoda u stilu "Šta je ovo? Daj neka neko prevede na srpski, ovo su hijeroglifi!"
Ja ih shvaćam i ne zamjeram im. Eto, ni ti, ni ja to ne možemo promijeniti, to je tako i točka.
Zato je najbitnije da smo svi mi ovdje prijatelji i da ne zamjeramo jedan drugome na nacionalnosti. To je velika stvar... bar za mene.
Aj, živio ti meni!

Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2010 u 23:35
Amin i tebi LOL

-------------

Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 00:07

O pusta nostalgijo...

I, kad sam već kod toga, da još malo citiram...

"Svetom smo se rasipali ko djerdani
nosili nas nebom cilimi
da li su to stvarno bili bolji dani
ili smo to bolji bili mi
nekad smo se bratimili po pogledu
sluteci da isto sanjamo
i Bogu je prosto bilo
krstimo se ili klanjamo..."

Znam da misliš sve najbolje, ali moraš znati da su prevoditelji većinom ljudi oko 20-ak godina koji nikad nisu upoznali jezike drugih naroda s ovih prostora. Naravno, ima i nas starih tovara koji vrlo dobro poznajemo druge jezike i nama ni najmanje ne smeta na kojem je jeziku titl. Uvjerio sam se jedan put slučajno da su klinci na jednom forumu redom prosvjedovali zbog hrvatskog prijevoda u stilu "Šta je ovo? Daj neka neko prevede na srpski, ovo su hijeroglifi!"
Ja ih shvaćam i ne zamjeram im. Eto, ni ti, ni ja to ne možemo promijeniti, to je tako i točka.

Na žalost! A trebalo bi da promenimo. Jer, ti "prevodioci" koji imaju oko 20-ak godina ne znaju ni svoj, a kamo li srodne jezike naroda sa kojima su do pre dvadesetak godina živeli u istoj državi... Creva mi se okreću kad vidim kakvih sve "prevoda" ima, i ovde, kod nas, a o drugim sajtovima da ne govorim... Bilo bi i više nego divno kad bismo znali da "jer" i "je l'" nije jedno te isto, i da se "ne znam" piše odvojeno, a "neću" zajedno... To nam je zajedničko. I na srpskom, hrvatskom, bosanskom, crnogorskom... I, na svim tim jezicima imamo "prevodioce"...
Sa druge strane, ako neko takav uzme moj prevod, i potpiše ga svojim imenom, uopšte mi ne smeta. Čak me raduje, jer, možda iz tog prevoda nešto i nauči...

-------------

Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 00:21

Na žalost! A trebalo bi da promenimo. Jer, ti "prevodioci" koji imaju oko 20-ak godina ne znaju ni svoj, a kamo li srodne jezike naroda sa kojima su do pre dvadesetak godina živeli u istoj državi... Creva mi se okreću kad vidim kakvih sve "prevoda" ima, i ovde, kod nas, a o drugim sajtovima da ne govorim... Bilo bi i više nego divno kad bismo znali da "jer" i "je l'" nije jedno te isto, i da se "ne znam" piše odvojeno, a "neću" zajedno... To nam je zajedničko. I na srpskom, hrvatskom, bosanskom, crnogorskom... I, na svim tim jezicima imamo "prevodioce"...
Sa druge strane, ako neko takav uzme moj prevod, i potpiše ga svojim imenom, uopšte mi ne smeta. Čak me raduje, jer, možda iz tog prevoda nešto i nauči...

Amen! Clap
Ali to je već stvar opće kulture i pismenosti, a to je vrijedno posebne teme.

Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 00:31

Eh, izvinite me jos jednom....

Zkarlov, prijatelju moj ti si boraveci ovde upoznao dosta ljudi, makar virtuelno... Mnogi sa ovog foruma su se upoznali i zaista, sreli se, sprijateljili (zavidim vama sretnicima, nikako nisam imao prilike) medjutim, ona vecina na koju se ovde poziva, onih preko 90 procenata korisnika prevoda koji ne znaju mnoge reci iz jezika susednog  im ( A NEKADA I BRATSKOG) naroda, ONI NEMAJU DRUGI ZAJEDNICKI MEDIJ kojim bi se jezik mogao siriti tako da se ne rasplinjuje vise nego sto se rasplinjuje a rasplinjuje se previse! Neko rece da nije postojao zvanicni jezik u SFRJ? Jes, tacno je, ali je srpskohrvatski bio zvanicni jezik u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, a onda je pocelo rasplinjavanje. Danas crnogorci stvaraju neki svoj jezik, izmisljaju neke nove karaktere da bi im se jezik sto vise razlikovao od MATERNJEG im srpskoga. A svi smo nekada govorili isti jezik, ali smo tada citali ISTE NOVINE, SLUSALI ISTE STANICE, GLEDALI ISTE TELEVIZIJE.... A DANAS NEMA NEKE TELEVIZIJE KOJA JE ZAJEDNICKA SVIMA NAMA. Sve nas sve vise razdvajaju, stvaraju nove izraze kako bi bili vise AUTOHTONI u odnosu na one za koje se "neopravdano" sumnja da su im bratski narod i da su isti....

Govoreci sve ovo, pada mi na pamet da vam linkujem ovde jedan zanimljiv link o jednoj svima nama znanoj osobi, malo srbinu, malo hrvatu....

Ucinicu to, ali vas molim, ako nekome to zasmeta, editujte mi posti, maknite link, nemojte brisati sve. Ne zelim da cujem ni rec o politici, ovde je samo rec o paraleli.

Edit: Mislim da nije potrebno...

Jos jednom: Samo da se malo sazna o nasoj zajednickoj istoriji, nista o politici! Dzoni, jeste zalosno ali bez zajednickih medija , priznaces, sizifov posao je praviti opet zajednicki nam jezik. Nekada smo bar citali iste stripove, sada ni to.

-------------

Schopenhauer

Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 00:50
Znao sam da će se ova rasprava ipak dotaknuti politike, bar preko tog linka. Mene takve stvari nimalo ne interesiraju. Nepotrebno. Veći smo mi ovdje borci za bratstvo i jedinstvo, nego cijela klika ondašnjih i sadašnjih kvazipolitičara lopova. Da ovdje nema bratstva i jedinstva onda bi ovo bio, ili srpski, ili hrvatski forum, ili nečiji drugi. Gade mi se više ti forumi gdje se priča o srpstvu, hrvatstvu itd. Bar smo ovdje našli zajednički jezik, a to su prijevodi i hvala bogu nema politikanstva i razglabanja kome je ko otac, a kome majka.

Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 00:51

Znao sam da će se ova rasprava ipak dotaknuti politike, bar preko tog linka. Mene takve stvari nimalo ne interesiraju. Nepotrebno. Veći smo mi ovdje borci za bratstvo i jedinstvo, nego cijela klika ondašnjih i sadašnjih kvazipolitičara lopova. Da ovdje nema bratstva i jedinstva onda bi ovo bio, ili srpski, ili hrvatski forum, ili nečiji drugi. Gade mi se više ti forumi gdje se priča o srpstvu, hrvatstvu itd. Bar smo ovdje našli zajednički jezik, a to su prijevodi i hvala bogu nema politikanstva i razglabanja kome je ko otac, a kome majka.

Tako je, rodjače. GENS UNA SUMUS...

-------------

Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 01:00
Laus amicus.
Ne znam je li ovako dobro.LOL

Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 01:07
Mnogo je elektrikus u ovaj temus - a sve to bez potrebe. LOL

-------------

Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 01:12
Ma ne, fino smo raspravili o barem tri teme, od opravdanosti potpisa, profesionalizaciji sajta do bratstva i jedinstva. Meni je bilo baš ugodno.LOL

Objavio: Gaca62
Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 01:14
Da, vi cete da diskutujete, a ja cu da rmbacim! Confused

-------------
https://postimages.org/" rel="nofollow">

Ovde ko ne poludi, taj nije normalan

Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 01:15
E vala ako si ima rek'o!

-------------

Objavio: Kneginja
Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 01:16

Originalno postovano od strane Gaca62 Gaca62 piše:

ClapClapClapClapClap

-------------
Sto me ne ubije... ide u moje memoare.

Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 01:17

Originalno postovano od strane Gaca62 Gaca62 piše:

Ljudino!!! 

-------------

Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 01:18
Ne znam samo da li svi razumeju sta znaci 'rmbacim'? LOL

-------------

Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 01:18

E vala ako si ima rek'o!

Šta se ti javljaš, vidi ti broj postova, mila majko.LOL
Ja jednom zaspamam i onda svi po meni.Ouch

Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2010 u 01:21
Da, zaboravio sam da, u okviru teme kazem da ja stavljam potpis i na pocetku i na kraju, pa ne znam koliko je to opravdano? AcaNholivud

-------------

Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk