Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Otkud ime DIVX?????

Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Filmovi i serije
Opis foruma: Novosti, izvještaji sa box officea, zanimljivosti... Sve u vezi s filmovima i serijama
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=2564
Datum ispisa: 08.Lipanj/Jun.2026 u 15:33
Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com

Tema: Otkud ime DIVX?????
Objavio: Alex
Tema: Otkud ime DIVX?????
Datum objave: 13.Travanj/Apr.2004 u 18:36

Otkud zapravo dolazi ime DIVX?????

Evo za one koji još neznaju evo objašnjenja:

Ako se pitate što DivX zapravo znači, odgovor je - ništa. Ime je , naime nastalo kao parodija na pay per view sustav iznamljivanja DVD naslova koji je filmska industrija pokušala progurati prije nekoliko godina u Los Angelesu.

Sustav se zvao DIVX (DIgital Video eXpress), a koristio se DVD diskovima (u ponešto promjenjenoj varijanti) i odgovarajučim playerima. Kupci  DIVX naslova kupovali su filmove po cijeni od 4,50 USD, tj. znatno niže od cijene regularnih DVD – naslova. «Kvaka» je bila u tome da je gledanje takvog filma bilo besplatno samo prvih 48 sati od kupovine – svako sljedeće gledanje naplačivalo se 3,25 USD (player je bio modemom povezan sa središnjom bazom koja je vodila računa o tome imate li pravo gledati kupljeni naslov ili ne). Cijena takve «kupovine» DIVX naslova bila je veća od unajmljivanja u videoteci, disk nije sadržavao dodatne sadržaje, sinkronizacije na strane jezike, ni titlove, a sami filmovi često nisu bili pohranjeni u widescreen naćinu. Cijela stvar je, stoga, u kratkom roku neslavno propala, a Rota je svoj codec nazvao parodirajući ovaj sustav – stoga i onaj izrugivački smajli u originalnom nazivu.

-------------
I'll be back

Odgovori:
Objavio: Master
Datum objave: 13.Travanj/Apr.2004 u 19:08
Nisam znao.

-------------

Pomozite u ostvarivanju premium accounta na RS.com...Downloadajte ovaj fajl od 1MB.Hvala puno...

Objavio: Bikonja
Datum objave: 13.Travanj/Apr.2004 u 21:06
Niiice ;)
Nisam ni ja znao to, ali vrlo zanimljiva prica, dobro si se sjetio to stavit, thx ;)

-------------
Kad narastem, bit cu normalan...

Datum objave: 13.Travanj/Apr.2004 u 21:41
Gdje si to našao???

-------------

Pomozite u ostvarivanju premium accounta na RS.com...Downloadajte ovaj fajl od 1MB.Hvala puno...

Objavio: rhymerator
Datum objave: 13.Travanj/Apr.2004 u 22:51
Zanimljiva pricica

-------------
e-mail: rhymerator86@yahoo.com

Objavio: Mickey8
Datum objave: 14.Travanj/Apr.2004 u 02:29
tako je. druga zanimljivost ako niste znali je da je Divx nastao kao hakirana verzija microsoftovog mp4 kodeka (popularno zvanog ASF) koji je takodjer svojevremeno bio hit u kvaliteti videa . (nakon G2 (.rm, .ram) i ,VIV fajli...s kojima je poceo hit skidanja filmova prek neta...(vivo je bio format u kojem je cijeli film bio enkodiran u 50 do 100 Megabajta, sto je bilo prihvatljivo s ozirom na spore internet veze) ja sam u Vivu gledao Armageddona kao klinac i bio sam odusevljen "kvalitetom" koja je danas nevejrojatno losa za nove standarde... (vivo u original size je bio velicine malo vece postanske marke..a kad bi se razvukao na full screen izgledao je kao mrlja koja se mice :-)...takodjer se sjecam da sam gledao Mortal Komabat 2 u Vivu (30 MB cijeli film !!!!)(ili jedinica..ne sjecam se...) i cak je bio gledljiv prek cijelog ekrana ak sam se legao u fotelju na 5 metri od monitora :-))))

-------------
Halo Bing, kako brat?...Cijena?! Prava sitnica!

Objavio: Iggy
Datum objave: 14.Travanj/Apr.2004 u 09:17

vidim da se tu javljaju sami experti za divx, pa da iskoristim za jedno stručno pitanje; naime koji mi filter ili codec treba za div3 format i gdje ga mogu skinuti?

zahvaljujem unaprijed... :)

Objavio: nitrogas
Datum objave: 14.Travanj/Apr.2004 u 10:08

trebaju ti DIVX pro codeci koje dobiješ sa divx playerom!

i onda ih koristiš u kombinaciji sa RADLIGHTOM ILI BSPLAYEROM!

Datum objave: 14.Travanj/Apr.2004 u 12:44
Skini ih na divxovim stranicama!

-------------

Objavio: Beni
Datum objave: 14.Travanj/Apr.2004 u 17:48

poucno a odakle

Xvid

-------------
...opet nazad nakon dugo vramena ...

Objavio: Mickey8
Datum objave: 14.Travanj/Apr.2004 u 21:44
divx u nazad, samo je ovaj put X veliki a d mali

-------------
Halo Bing, kako brat?...Cijena?! Prava sitnica!

Objavio: toknezev
Datum objave: 14.Travanj/Apr.2004 u 22:05
Pronicljivo! Sa velikim P na početku i malim o na kraju!

-------------
I have come here to chew bubblegum and kick ass...
And I'm all out of bubblegum.

Objavio: Dngy
Datum objave: 14.Travanj/Apr.2004 u 22:16

Ali mora postojati neka razlika u samom kodeku??? Nije razlika samo u imenu!!

Objavio: BasMar
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2004 u 00:43

Evo sad malo mene.Xvid je nastao kao open-source project  pokrenut od strane autora divx3 i za neko vrijeme ugašen.Ljuti tom odlukom programeri uzeli su taj ugašeni projekt i počeli ga do danas razvijet.Danas je stao u verziji 1.o RC4.I sam koristim XVID iako šta se tiče slike razlika je samo u oštrini no mnogi neznaju napraviti to pa danas je moguče nač puno loših kopija i sa DIVX i XVID kodekom.

Datum objave: 15.Travanj/Apr.2004 u 00:51

BasMar ima bibliju kodeka doma izgleda?

za pohvalit je to

-------------

Objavio: BasMar
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2004 u 23:16
Čuj Beni nemam baš bibliju.No kaj se tiče kodeka ne preferiram kodek pakove ko npr. Nimo osim Guardian Knotovog(ako enkodirate).No ako ne enkodirate onda preferiram ffdshow.Svaki build je sve bolji tako da sad od zadnjih mjesec dana čak može enkodirati filmove no to još nisam isprobo jer koko čujem dosta je bugovito no..

Datum objave: 15.Travanj/Apr.2004 u 23:32
bit ce to isto jednoga dana nadajmo se

-------------

Ispiši stranicu | Zatvori Prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk