|
Instalirao sam sedmicu RC i mogu reci da sam prezadovoljan.
Na mnogo foruma je vec pisano o njoj ali evo da prenesem svoje utiske. Kao prvo - sedmica radi i na slabijim masinama ali za dobar rad ipak zahteva bar 2GHz procesor i 2Gb rama,za razliku od Viste kojoj je to osnova. Ja sam stavio 32-bitnu verziju samo zbog drajvera za nesto stariji hardver koji mi je neophodan a nema sanse da proradi na 64-bitnoj verziji jer nema drajvera. Nisam mogao da poverujem svojim ocima kad sam posle instalacije video da ima u sebi drajvere za moj cipset Intel 43 i stampac HP 1560 [taj mi je dusu jeo pri instalaciji kod XP-a]. Ljudi se najvise zale na drajvere za TV karticu.Ja imam ASUS TV7134 ili tako nesto [2003-4] i prihvatio je drajvere za XP [postoji opcija kompatibilnosti softvera sa XP SP2,SP3 itd...] tako da kartica samo pici.Radi mi gotovo sav softver koji sam koristio u XP SP2,osim par programa koji se moraju zameniti novijim izdanjima.Ja sam pristalica koriscenja sto jednostavnijih a funkcionalnih programa tako da ne ludujem bas za novijim verzijama kojima je u XP-u trebalo par minuta samo da se startuju kao recimo Photoshop ili Corel. E pa,po naski, Fotosop sam stavio ver.7 i radi perfektno,Korel nisam stavio jer ga trenutno ne koristim,ACDSee ver.3 [znate koliko je stara] radi odlicno,dok sam ver.9 morao da skinem,razbila mi je bios zbog nekompatibilnosti sa Win 7 a umesto nje stavio sam Pro 2,5 i radi,Nero sam koristio ver.6.6.0.16 jer je perfektna za XP ali sam u sedmici morao da stavim ver.8.2.1.----nesto.Ostali programi kao sto su SW 2.51 nama tako bitan,VirtualDub sve novije verzije [one namenske i opsta],AutoGK stara verzija 2.40,AVIReComp1.4.5, SonicFoundry stara sestica sa plugin-ovima,WaveLab5.0,UltraIso noviji, ne znam tacno verziju,i da ne nabrajam dalje.Samo sam sa kodecima malo eksperimentisao i nisam zadovoljan sa Shark i CCCP,mogu da gledam i radim sa mkv fajlovima ali mi zato sve ostalo ne radi kako meni treba - znaci brzo i efikasno.Instalirao sam zato k-lite 4.8....samo nisam dao da instalira VobSub jer ima novije verzije koje VirtualDub Text 2,23 plugin ne podrzava [za lepljenje titla na video].To sam posebno instalirao - VobSub 2.23 normalno. Napominjem da me igrice ne zanimaju pa nista nisam isprobavao.To cete sami. Pa ,da pocnemo.Kao prvo,nista ne kosta da se proba samo treba vremena. Kao drugo,u obzir dolazi samo cista instalacija na praznu particiju.Pre toga nije lose da napravite sebi GHOST image postojece instalacije XP-a sa HEREN'S BOOT 9.1 ili novijim. Znate ono - namestite u bios-u da startuje prvo sa CD-a,a kad se startuje pita vas hocete li sa BOOT CD-a ili sa harda.Naravno da hocete sa CD-a a onda imate opcije da odaberete programe od kojih je jedan SIMANTEC GHOST.Pratite dalje meni i dodjete do opcije GHOST normal,kliknete na ENTER i ne dirate vise nista dok se ne pojavi GHOST-ov interfejs,kliknete misem na ok i ulazite u meni GHOST-a.Tu birate partition [nikako disk] - partition to image otvara se prozor za odabir diska na kome je particija koju zelite da snimite,odaberete [dobro pazite sta radite] a zatim se otvara prozor za odabir lokacije na koju zelite da smestite sliku te particije.Odredite gde cete je smestiti [velicine se krecu i do 3Gb kompresovano,zavisno od toga sta sve imate instalirano na C],imenujete novi IMAGE,obratite paznju da posle imena ukucate tacku i GHO [poslusajte me obavezno],kliknete ok ili yes kako vec pise i program vas pita da li da nastavi sa kreiranjem slike - da,zatim pita da li da je kompresuje - da - high,a zatim se zavalite u fotelju i sacekate oko 15min, da zavrsi.Kada zavrsi pitace vas da li da nastavi ili da resetuje komp. - da resetuje naravno.Kod restarta odaberete start sa harda i to je to.Za vracanje slike [ako zatreba kad vam XP odlepi] u pocetku je ista procedura ,samo kad dodjete do menija u GHOST-u odaberete [apsolutno nikako disk] partition - partition from image,nadjete gde vam je image i oznacite ga,zatim ce vas pitati da li da nastavi sa partition restore i kako ce sve biti obrisano sa C ako nastavite,dozvolite mu i za par minuta imate sve kako je bilo na pocetku posle sveze instalacije.Sve ovo narocito vazi kad instalirate windows 7 jer ima mnogo vise podesavanja i isprobavanja sta radi a sta ne i kad jednom sve podesite zelecete da to imate sacuvano. Da nastavimo dalje.Dok jos imate XP,instalirajte Partition Magic 8.0 ili tako nesto da napravite novu praznu particiju na koju cete instalirati win 7.Ako je to na jedinom hardu koji imate u kompu,znajte da je potrebno najmanje 20Gb,optimum bi bio 25Gb i postujte proceduru da smanjite prvu sledecu particiju posle C [znaci D] za tih 25Gb i to oduzmite na pocetku particije D.Na delu particije koji se pojavio kao neformiran ,formirate novu particiju i to primarnu,naravno NTFS.Zatim dozvolite PMagic-u da obavi zadate poslove sto moze i da potraje,zavisno od toga sta ste sve imali na D.Obavestice vas da mora da restartuje komp. da bi to obavio sto je normalno. Znaci,sada imate novu,praznu articiju na koju treba instalirati win 7.Na ovaj nacin imate dvostruko butovanje,imate opciju da birate XP ili windows 7.Namestite u bios-u da se komp. startuje sa diska,ubacite DVD sa win 7 instalacijom [sve ovo se odnosi samo na proverenu instalaciju a ja preporucujem win 7 7100 RC 32-bitni] i pokrenete komp.Bitna napomena je da je pozeljno da ste na NET-u posle instalacije zbog drajvera koje ce povuci za vase potrebe.Za one koji su na broadband konekciji [ADSL ili kablovski] preko mrezne karte. Meni nije prihvatio instalaciju USB drajvera za SAGEM F@st 1201,jer su drajveri prastari. Pojavice se meni instalacije,odredite na koju particiju da se instalira i zavalite se jedno pola sata.Uglavnom nemate sta da intervenisete,samo ce vam na kraju instalacije traziti da unesete kljuc za aktivaciju.Postoji nekoliko javnih kljuceva koje je microsoft pustio a koje mozete naci na raznim domacim rapidshare forumima jer ih microsoft vise ne daje [zbog relativno skorog izlaska pune verzije].Ja sam uneo jedan od tih kljuceva i skidao update sa microsoft-ovog sajta.Sedmica mi vazi do marta 2010-te.Sasvim dovoljno za uigravanje,zar ne?Takodje na tim forumima imate link za patcher koji ce skinuti dosadni watermark u desnom donjem uglu ekrana da je trial verzija.Ali koristite ga samo za to, nista vam drugo ne treba jer ste uneli validan kljuc za aktivaciju.Ubacio bih Vam kljuceve ovde odmah ali ovo pisem na poslu i nemam ih kod sebe.Ubacicu ih naknadno a za link ka onom patcher-u moracete sami da se snadjete.Ne praktikujemo pirateriju nijedne vrste. Posle komentara prijatel-MKD-a [a od kada mi to placamo nase OS?] mozemo da nastavimo dalje sa hvaljenjem sedmice iz prakticnih razloga.Kao prvo izgleda prelepo,kao drugo i mnogo vaznije, brza je od XP i Viste zajedno.I u normalnom radu i u renderovanju za cak 15-25%.Sve ovo govorim iz svog iskustva.U normalnom radu trosi jedva malo vise RAM-a od XP dok je zauzetost procesora u renderovanju cak i manja jer bolje koristi multithreading.Imam Intel E8400,Gigabyte plocu sa Intel 43 cipsetom,Gigabyte GF...nesto 8400 graficku sa samo 256Mgb RAM-a i 2Gb sistemske memorije OCZ.Znaci,osim procesora,uglavnom prosek.Rade mi i stari i najnoviji programi,ima ugradjene odlicne sigurnosne opcije [za one koji mnogo svrljaju po NET-u i instaliraju sve i svasta].Ja sam zadovoljan za sada sto se iz posta i vidi.Napominjem da je i ovo test verzija pre izlaska finalne verzije ali mislim da je vreme da se prevazidje XP. Godinu dana je vise nego dovoljno za igranje i isprobavanje do izlaska finalnog proizvoda. O Visti i ne zelim da pricam,o njoj je sve receno.Dao sam Vam opciju da imate dvostruko butovanje pa ko nije zadovoljan treba samo da butuje XP,formatira particiju sa Win 7 i nema ga vise. Veoma vazna napomena je da ako vas upozori [win 7] da je neki program nekompatibilan sa njim,nemojte nastaviti instalaciju tog programa.Ja sam prenebegao to upozorenje za ACDSee 9 i kao rezultat dobio da komp. nikako nece da startuje,cak ni u bios nisam mogao da udjem.To sam resio tako sto sam komp. iskljucio iz struje a zatim ga ponovo ukljucio i startovao pa odmah usao u bios gde sam nasao opciju da butuje poslednju dobru konfiguraciju sto je spasilo stvar ali ne znam sta cete vi raditi ako vasa ploca to nema. Sada je na vas red.Dajte svoje komentare ako ih imate. Kome nesto nije jasno ima nas ovde dovoljno da svakom pomognemo. A evo i kljuceva: 32-bitni GG4MQ-MGK72-HVXFW-KHCRF-KW6KY TQ32R-WFBDM-GFHD2-QGVMH-3P9GC 4HJRK-X6Q28-HWRFY-WDYHJ-K8HDH QXV7B-K78W2-QGPR6-9FWH9-KGMM7 6JKV2-QPB8H-RQ893-FW7TM-PBJ73 64-bitni D9RHV-JG8XC-C77H2-3YF6D-RYRJ9 482XP-6J9WR-4JXT3-VBPP6-FQF4M RFFTV-J6K7W-MHBQJ-XYMMJ-Q8DCH JYDV8-H8VXG-74RPT-6BJPB-X42V4 7XRCQ-RPY28-YY9P8-R6HD8-84GH3 Kucate samo brojeve i slova bez crtica,win 7 ih sam dodaje posle svakog petog znaka. Jos jedna napomena,zvanicni RC je juce izasao i moze se skinuti sa microsoft-ovog sajta. http://www.microsoft.com/windows/windows-7/download.aspx Samo odaberete 32 ili 64 bitnu verziju i skidate.A kad ste vec tamo,dobro prostudirajte sta su gospoda iz microsoft-a napisali o instaliranju i sve ostalo.Ako ne znate engleski,nadjite nekog ko zna,dobro ce vam doci sve ono sto tamo pise a ima ga previse da vam ja to prevodim i pisem ovde.Izmedju ostalog pise i ovo: Here's what you need to have:
Internet access (to download Windows 7 RC and get updates)
A PC with these system requirements:
1 GHz or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor
1 GB RAM (32-bit) / 2 GB RAM (64-bit)
16 GB available disk space (32-bit) / 20 GB (64-bit)
DirectX 9 graphics processor with WDDM 1.0 or higher driver
Sto potvrdjuje da win 7 RC moze da radi i na slabijim masinama, samo je za Aero potrebna ipak malo jaca masina.
|