Problem s kompom
Web: Titlovi.com
Kategorija: HI-TECH i informatički svijet
Ime foruma: Hardware
Opis foruma: Sve vezano uz hardware pronađite ili pitajte na ovom forumu. Ne znate što i gdje kupiti? Pitajte i diskutirajte na ovom forumu.
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=21644
Datum ispisa: 20.Srpanj/Jul.2026 u 01:04 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Problem s kompom
Objavio: blackpearl
Tema: Problem s kompom
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 00:08
Uzela novi hard sata II i posle visecasnovnog zezanja uspela da ga povezem da ga win vidi i napravim particije.
Sad imam 1 hard ata gde je win, 2 sata II i rezac ata
kad palim komp izadje sledece:
Primary slave drive - ATAPI incompatible
Press F1 to continuo
i onda kad pritisnem F1 krene da se dize win
u biosu pod Primary Master stoji rezac, Slave nista a hard na kome je win je Secondary Master. Jer treba da bude primary i ako treba kako da ga namestim?
Hvala unapred!!
-------------
|
Odgovori:
Objavio: Dr Dragan
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 00:14
Trebalo bi, bar kod mene je cini mi se tako.Ali mislim da ce Darije 100% resiti problem
-------------
|
Objavio: icemaher
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 00:20
mislim da treba onaj hard gde ti je windows, da ti bude primari master, a ostalih kako god bilo, nema veze.
------------- https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME
|
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 00:36
a kako to da napravim :D
znaci u biosu ide ovako
Primary master: rezac
Primary slave: /
Secondary master: hard s winom
Seconadry slave: /
na hardu je jumper skroz levo
-------------
|
Objavio: bArCaFaN
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 00:38
Taj ATA HD na kom ti je windows stavi da bude Primary master, a ostalo kako hoces...
------------- deUs eSt hOMo
|
Objavio: luka0037
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 00:39
a jesu li hdd i rezac na istoj grani mislim kako su povezanii u kucistu
-------------

|
Objavio: kvazarnebula
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 00:54
Gledajuci sdesna na levo drugi ti je slejv a treci master Hard na kome je win treba da bude na primarnoj grani . Hardovi treba da budu uvek na primarnoj a rezaci ili citaci na sekundarnoj grani izuzev kada imate , tri ili vise HDD a nemate gde da prikljucite citace ili rezace . Neko pravilo je da uvek treba ustupiti mesto vecem . Ako te pak mrzi da radis prebacivanje dzampera mada bi to bilo u neku ruku najbolje za tvoj racunar uvek mozes u biosu iskljuciti da ti ne pokazuje nepravilnost sa F1(pomoc) tako sto iskljucis prazno mesto , gde ti je stajalo po difoltu auto odnosno na mestu gde nemas nista . Ipak je opcija sa prebacivanjem dzampera najbolja . Dakle ako imas dva HDD koliko sam uspeo da shvatim povezi ih tako sto ce ti prvi (onaj sa vinom) biti master a drugi HDD na slave dok ces na sekundarnoj grani staviti da rezac bude na master a citac na slave . A potom u biosu lupiti bios difolts . Samo nemoj zaboraviti ako stavljas dva HDD na glavnu granu da nikada ne vrsis formatiranje orginalnom vin alatkom Disk Menagementom jer se moze kasnije desiti da ti prilikom iskljucivanja jednog HDD drugi ne moze podici vin a kad ih spojis sve radi bez problema . Ovo je naravno takozvana greska Raida iako nema veze sa Reidom od koje ce cini se vindovsi jos dugo vremena bolovati al to je vec nesto i nevezano za temu ...
Pozdrav
|
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 00:54
ako mislis na granu od napajanja ona jesu :D
bArCaFaN piše:
Taj ATA HD na kom ti je windows stavi da bude Primary master, a ostalo kako hoces...
|
al ljudi KAKO
u biosu ne moze, barem ja ne vidim drugacije
-------------
|
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 00:58
kvazarnebula piše:
Gledajuci sdesna na levo drugi ti je slejv a treci master
Pozdrav |
gledajuci tako ata je na 4 a oba sata hdd-a na 3
al kao sto napisa gore ni jedan on ta dva sata rezaca nema u biosu medju primary/secondary
-------------
|
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 01:00
Namesti dzampere ostalih uredjaja na slave, pa onda probaj.
|
Objavio: Sentinel
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 01:01
sjebala si kablove ako ti ne da u biosu... ako ti je przilica na ide kablu, provjeri jumpere i redoslijed driveova na ide kabelu
edit: lol za post iznad :P
------------- Svi titlovi koje trebate a ne mozete ih NIGDJE naci, ili ste skinuli film prije TRI dana i jos nema titlova, nalaze se http://www.albinoblacksheep.com/flash/youare" rel="nofollow - OVDJE
|
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 01:05
aj odoh sada to da probam, ako me nema nesto sam zajebala, again
mada ja nisam ni dirala kablove od ta dva stara hdd-a, samo ovaj novi prikljucila
-------------
|
Objavio: darije
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 01:10
Čim ti se pojavljuje ATAPI, problem je do rezača-ja. Njega stavi za secondary slave i problem će nestati. Primary master bi trebao da ti bude HDD sa windows-om. Nadam se da si dobro povezala HDD i rezač na jednom kablu...?
-------------
|
Datum objave: 08.Listopad/Oct.2008 u 01:24
kao sto Darije kaze problem je u rezacu, prebacila sam na slave i evo podigao se win bez problema
Hvala svima na pomoci
-------------
|
Datum objave: 16.Listopad/Oct.2008 u 13:32
uzeh konacno novu konfu, sad samo cekam da mi sklope
Nego da ne bude opet problema, da pitam ja unapred
Stari komp zajedno s ata hardom na kome je win ide bratu
Meni ostaju dva sata II hdd-a, na jednom sam vec napravila primary particiju za win
E sad kad ih prikljucim oce oni biti prepoznati il treba nesto da cackam u biosu?
-------------
|
Datum objave: 16.Listopad/Oct.2008 u 14:01
Ako je to sve novo, trebalo bi da radi bez problema. Uostalom, ko ti sklapa? Daj njima da ti ubace i HDD-ove.
-------------
|
Datum objave: 16.Listopad/Oct.2008 u 14:30
u radnji, nego posto im je cale danas odneo kuciste (uzela na drugom mesto) nece biti gotovo do sutra popodne, prekosutra
A do tad mi trebaju ova 2 harda
OK, ako se onda slucajno ne snadjem javljam se ja 
-------------
|
Datum objave: 16.Listopad/Oct.2008 u 14:42
Tu smo.
-------------
|
Datum objave: 21.Listopad/Oct.2008 u 12:33
opet problemi kod mene
instalirala win, drivere... i ako sam opet imala manje muke
nego na starom kompu kad sam slusala muziku, redovno dodje do seckanja pesama na sec mozda i manje. Posto je satriji komp + mi svasta od programa uvek radi mislila sam da je zbog manjka rama i slabijeg procesora
Ali evo i sada mi se to desava, samo sto je mnogo cesce, evo citam po forumu i secka na intervalu od pola min, min nekad i vise
I to neki irintantan zvuk, kao kad ide ploca od gramofona pa zastane na sekund
Evo kako to izgleda
to zaokruzeno tj kad skoci rad prosecora to je kad secka
A trenutno radi samo antivirus, flashget, opera, object dock i winamp
Kad pustim preko WMP isto
Pomagajte
-------------
|
Datum objave: 21.Listopad/Oct.2008 u 20:33
isto se desava s gledanjem filmova i s igrama
znaci secka i ako nista posebno od programa ne radi
ploca asus P5q, procesor intel dual 2.5 e5200, 2giga rama
-------------
|
Datum objave: 21.Listopad/Oct.2008 u 20:38
Vedder piše:
isto se desava s gledanjem filmova i s igrama
znaci secka i ako nista posebno od programa ne radi
ploca asus P5q, procesor intel dual 2.5 e5200, 2giga rama
|
Meni su secali filmovi sa novijim verzijama Opere dok sam preko nje nesto skidao ali kad sam se vratio na staru verziju opere sve se sredilo.
-------------
|
Datum objave: 21.Listopad/Oct.2008 u 20:58
s obzirom da mi je Opera ukljucena 24/7 moguce da je i to
sacu da je iskljucim pa da isprobam opet
a koju ver imas sada?
-------------
|
Objavio: luka0037
Datum objave: 21.Listopad/Oct.2008 u 21:05
ja imam najnoviju operu 9.6 stalno radi i ne seca nista nego iskljuci pio mod
posto je novi sistem win zna da bacihdd u pio mmod i onda secka ti samo u divice ideata/atapi con
namesti da ti svi kanali i prim i secundarni rade u dma modu Tj stavis dma if available resetujes komp i ne bi trebalo da seca bar ja tako resio isti problem
-------------

|
Datum objave: 21.Listopad/Oct.2008 u 21:37
Vedder piše:
s obzirom da mi je Opera ukljucena 24/7 moguce da je i to
sacu da je iskljucim pa da isprobam opet
a koju ver imas sada? |
9.23
-------------
|
Datum objave: 22.Listopad/Oct.2008 u 00:19
nije do opere :(
Luka svugde je dma if available
nego restartovala kompa pre pola sata (posto to inace retko radim ) i od tad evo lepo radi, tako je isto bilo danas al je kasnije pocelo da secka do ovog sada restarta
-------------
|
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2008 u 16:08
ima li neko jos koju ideju?
i dalje secka, ne toliko cesto al me iritira
-------------
|
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2008 u 16:41
Mislim, glupo pitanje: a codec-i? Da li imaš UPS?
-------------
|
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2008 u 16:57
kodeke imam instalirale, al desava se i dok slusam muziku, igram nesto...
nemam
-------------
|
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2008 u 17:11
Pošto je nov comp i pošto je valjda sve na svom mestu, ne bih da sumnjam na komponente ali ni na Win. Sumnjam na struju!!!!
-------------
|
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2008 u 17:33
pa sta sada ja da radim :((
-------------
|
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2008 u 19:14
probaj na neku drugu fazu ukljuci pc. mozda ti je ta faza slaba.... a sto se tice ups-a, ja koristim onaj sa korektor napona sto ima, i radi pc perfektno, e sad kad je slaba struja naravno se ugasi pc, ali ne probije nista u pc, ups ga stiti..
------------- https://www.tvtime.com/en/user/66431209/profile" rel="nofollow - TV TIME
|
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2008 u 19:27
Ja ne kažem da je to, ali ako ti se i na starom kompu isto događalo, pa si uzela nove HDD, pa skroz drugi kompjuter i isti simptomi... Onda ostaje jedino struja ili "nešto devetnaesto"....
-------------
|
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2008 u 20:51
na starom je to bilo primetno samo pri slusanju muziku dok sada i drugde
koliko kosta ups? mada sada nemam ni para za to :((
-------------
|
Objavio: joya
Datum objave: 23.Listopad/Oct.2008 u 21:26
zavisi koliki hoćeš UPS ili bolje kupi sebi drugi stan ili kuću novije gradnje 
------------- Nije ko što nije, jer da jeste bilo bi, a nije!
|
Datum objave: 24.Listopad/Oct.2008 u 00:05
Ja bih odneo kompjuter kod nekog drugara/drugarice priključio ga i probao... Baš da vidimo da li opet zeza...Mislim, može biti milion stvari...
-------------
|
Datum objave: 24.Listopad/Oct.2008 u 00:30
hvala, videcu ovih dana :)
-------------
|
Datum objave: 24.Listopad/Oct.2008 u 02:03
Osim seckanja, nema nikakvih drugih cudnih stvari tipa plavi ekran? Ajd' ti lepo skini program koji se zove "Orthos" ukljuci ga da radi celu noc, pa cemo onda da vidimo... Ja sumnjam na memoriju, mada moze biti i do harda. Anyway, ako je novi komp, ne znaci da je 100% ispravan, bar ne u Srbiji...
|
Datum objave: 24.Listopad/Oct.2008 u 02:16
samo seckanje, sve ostalo normalno radi (mada mi ovaj 1 hdd malo krci )
samo idem na start i da ga ostavim tako do ujutru?
-------------
|
Datum objave: 24.Listopad/Oct.2008 u 02:32
Pa da, moras ga ostaviti da se istestira malo, ako sve bude u redu, memorija i procesor su OK, onda je verovatno neka frka sa hardom... Cekaj, ti imas 2 harda?
|
Datum objave: 24.Listopad/Oct.2008 u 10:44
evo do sada je radio i pise 0 gresaka, svaki test je prosao
da, 2 harda, oba sata II
-------------
|
Datum objave: 24.Listopad/Oct.2008 u 13:58
Sad bih ti ja preporučio da ideš sistemom eliminacija, pa da skloniš jednu pločicu RAM-a, pa drugu, pa jedan HDD, pa drugi, pa da probaš portabilni Windows... pa 300 čuda.... ali, sve je to velika zajebancija.. Kažem ti, probaj negde drugde ceo komp da vidimo da li će raditi dobro.
-------------
|
Datum objave: 24.Listopad/Oct.2008 u 14:36
Mozda ti je slabo napajanje za sve te stvarcice... Kao sto rece Darije, moraces sistemom eliminacije...
|
Datum objave: 24.Listopad/Oct.2008 u 16:17
videcu ovih dana da odnesem kod brata pa da ispobam
kao sto kazes velika je sad zajebancija, a i ima milion kombinacija 
-------------
|
Datum objave: 24.Listopad/Oct.2008 u 16:56
Jedino što znam je da ako nije memorija, onda je sigurno hard. Kod seckanja treceg nema...
|
Datum objave: 15.Studeni/Nov.2008 u 16:25
resila problem, skinula driver s sajta, zadnju ver i evo sada radi kako treba
-------------
|
Objavio: ddavid14
Datum objave: 26.Sijecanj/Jan.2009 u 23:26
|
Imam jedan problem a neznam šta trebam napravit!?evo da ne otvaram novu temu,tu ću pitat pa ako netko zna pomoć,Hvala!!ovako stavit ću sliku pa da vidite i ako mi ko zna reći koji programi mi rade nepotrebno i preopterećuju mi komp!?reko mi je čovjek koji mi je došo pogledat za Max tv nešto da imam puno tih programića koji mi rade bezveze i štopaju mi komp i nakon nekog vremena komp mi totalno sporo radi i moram ga restartat da bi mi opet normalno radio!veli on da bi mi on pobriso to ali da nezna šta treba pobrisat(a neznam ni ja),nisam još to radio,možda zvući ćudno,ali istinito!evo slike,pa ako netko zna šta da obrišem(ako se kuži u to),neka mi samo napiše tu da znam šta pobrisat pa ću vidit!
Slika:
Ima još toga i dolje malo,nije sve stalo!Evo,neznam jel ko zna,a ako zna HVALA mu puno!Pozdrav!!
|
Datum objave: 26.Sijecanj/Jan.2009 u 23:49
Ne može to ovako. Dosta programa ti radi, JER TI TAKO HOĆEŠ, a ovo su im "repovi", a ja nemam pojma šta tebi treba a šta ne. Ono što ti odmah mogu reći, je da ti GoogleUpdate.. ne treba. E sad. Idi na start->Run-> pa upiši msconfig, pa na poslednjem delu imaš startup. Klikni. Snimi sliku šta ti sve kreće sa Windows-om. Dalje, pored startup dela imaš Services. Klikni na to, a onda štikliraj kvadratić Hide Microsoft ... Daj obe slike, ali da se vidi sve, a ne kao na ovoj slici gore. E sad, nadam se da imaš recimo TuneUp. (ili još bolje System mechanic) Otvori ga i idi na Administer Control, pa TuneUp Process menager. Sad idi redom i klikni na svaki proces. Na dnu strane ti piše koji program je glavni tom procesu. Ako ti je nepoznat - briši ga. Tamo gde stoji C:windows... NE DIRAJ!!!
-------------
|
Datum objave: 26.Sijecanj/Jan.2009 u 23:58
Hvala Darije na informacijama!evo ovako,radio sam ovo gore šta si rekao,na "run" i to,dobijem ja obadvije slike,al ja bi ih usliko i stavio bi tu,ali problemčić,nemogu nijednu od te dvije slike uvečat jednostavno nemam gore pokraj "x" u gornjem desnom čošku za uvečavanje,neznam,ne kužim! ??
|
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2009 u 00:02
|
Samo da te pitam,neznam jel može tako!Jel bi mi ti to mogao pogledat preko "TeamViewer 4"!??
|
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2009 u 00:07
Ne mogu njime sve videti, jer bi mi trebao i ti... Ako ne možeš povećati sliku, slikaj je iz dva puta, gornji, pa donji deo.
Da ne davimo druge ljude, "slikaj" ti sve to što sam ti rekao i pošalji na e-mail.
-------------
|
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2009 u 00:09
može!
|
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2009 u 00:29
Bas tako kao sto kaze darije, ili u Tune Up(primer 2008) odaberes opciju kao na sliku: Prevent automatic start of unwanted applications:
I kad kliknes na neki proces, sa leve strane dobijas informacije da li je bezbedno ugasiti taj proces ili nije... Mnogo imas ti procesa, zato te zeza... Ja kad startujem pc, samo 25-27 procesa su aktivna, i radi ko sat....
|
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2009 u 01:36
|
hvala Ice,evo Dariju sam poslao na mail svih 8 slika šta sam posliko pa neka pogleda!a ovaj program gore nemam,to bi si trebo skinut!budem sada to odćekiro šta mi nije potrebno da radi a morat ću ga sa "nod" ili kojim drugrim programom skenirat jer mi je malo sumljivo nešto,da nemam kakav virus još uz to!
|
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2009 u 01:46
Upravo sređujemo sve Ice.... Nakupilo se toga...
-------------
|
Objavio: cudak_31177
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2009 u 02:02
E, ja imam tune-up 2008, "džepno izdanje" (ne treba mu instalacija). Već godinu dana gotovo da nisam imao ni najmanjih problema sa kompjuterom. Obavezno ga skini, ludilo je program.
-------------
|
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2009 u 02:19
|
Skinut ću tu stvar,odlićno,hvala svima na pomoći i informacijama!PS:Darije ajde samo pogledaj još ovu sliku šta sam ti poslo na E-mail!Skeniro sam sa "Spybot"!malo su mi sumljivi ti ulazi"entries"??
|
Datum objave: 27.Sijecanj/Jan.2009 u 02:29
Obriši slobodno sve to. To su cookies-i... nije to tako opasno ništa...
-------------
|
Objavio: X2X
Datum objave: 26.Studeni/Nov.2009 u 13:58
E pa ovako, da i ja ne otvaram novu temu.... Kad otvorim Youtube ili bilo koji drugi video servis i pokrenem video dosta mi šteka slika dok zvuk ide... A neznam u čemu je problem?  Imam sljedeću konfu; 2.4 Celeron, 2GB rama (256+256+512+1024), ATI Radeon 9550 (128Mb), Matična ASRock P4V88, Dva ATA Hdd-a (WD 80 + 120).... Evo i slike... http://img406.imageshack.us/img406/5435/kompz.jpg E da, koristim Mozillu Firefox... 
------------- Očekuj neočekivano!
|
|