|
Hasan Karacadag, prateći uspeh svog prethodnog filma Dabbe franšize (Dabbe: Bir cin vakasi (2012)), ponovo snima film u found footage maniru, unutar istog univerzuma tursko-arapske mitologije, sa izrazito zlim demonima koji posežu za ljudskim telima, najavljujući apokalipsu, ovoga puta ulazeći i dublje u ono po čemu se ova franšiza proslavila (well, medju fanovima i svakako u matičnoj Turskoj) samo praznoverje i narodne/seoske prastare običaje i mitove.
Film počinje pričom o selu Kibledera, obavijenom u mračnu prošlost i nimalo bolju sadašnjost, sa neobjašnjenim slučajem i zločinima, iza kojih je ostao snimak psihijatra,milice Ebru, koja je zajedno sa hodžom Farukom pokušala da odgonetne slučaj bolesne seoske devojke sa kojom je provela deo detinjstva, koja je u svojim
dvadesetim godinama upala u medicinski neobjašnjivo stanje, praćeno nasiljem i nebrojenim anomalijama u kući...
Dakle, ponovo mračni svet zlih demona i zaposednutih duša, ponovo sve to praćeno drhtavom kamerom u gotovo dokumentarnom tonu, i za razliku od prethodnog filma koji je pratio uspeh/izgled "Paranormalne aktivnosti", ovaj je bliži recimo filmu "Last Exorcism", sa sve dobrim Faruk hodžom, u kojem vidimo čak i nešto
refleksija oca Merrina iz Exorcista...no i dalje naravno bliže narodnim verovanjima i praznoverju, svakako i Islamu, u čak i dužem filmu od svog Dabbe prethodnika...ovde u 137 minuta (laže IMDB, nije 120 min) kopanja po prošlosti i interakcijama sa demonom (dobro de, Đinom), uz fino valdanje jezom i žanrovskim trikovima, sa solidnim ambijentom. Meni lično...je ipak smetalo toliko (i dugo!!!) putovanje duž sujeverja, nekako mi je sve to "seoski orijentisano" što ima i nešto svojih draži, same lokacije, prastara turska sela u kamenu i kaldrmi, sa (meni) autentičnim svetom, ovde u vidu uplašene prostodušne porodice koja ne zna šta ih je snašlo...što je opet pohvalno u svojoj razlici od tipičnog sveta koji nam se nudi u hororima.
U najboljem slučaju-solidno, uz deo svojih mana. Kome se svideo prethodni Dabbe film, verovatno će se dopasti i ovaj. Meni je tek držao pažnju, svidela mi se glumica (ova zaposednuta, da ne bude da je nekada gospodin Nota aka Komarac lagao da puppet samo nešto o nekim milicama po filmovima, šta ja siroma znam o filmovima ili pisanju zaboga miloga), pomenute lokacije, nešto umešnog korišćenja žanrovskih trikova, no i dalje ne kupujem preveliki deo ovog Dabbe univerzuma, prosto mi ne leži.
|