Civil War (2024)
Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=105294
Datum ispisa: 01.Kolovoz/Aug.2026 u 22:17 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Civil War (2024)
Objavio: sasa-stipisic
Tema: Civil War (2024)
Datum objave: 01.Svibanj/May.2024 u 23:32
Film koji ne zauzima strane, koji ne pokazuje strane, postoje oni koji pucaju i oni koji ne pucaju. Film nije ratni film ni triler ni akcijski, iako ima dijelić toga svega u sebi. Primarno je ovo jedna drama koja prati novinare/izvjestitelje u njihovom poslu izvještavanja sa često, ali ne nužno prve linije. Prikazivanje njihovog suživota, stresova, prihvaćanja i entuzijazma u ratnom okruženju su bili bitni redatelju/scenaristu Garlandu u ovom filmu.
Film koji estetski i vizualno na momente koketira sa art filmom, čak upadne u duboke faze promjene tonova i dinamike filma. Malo mi je bilo uspavljujuće na momente. A na momente bi me pozitivno usisalo. Moram pohvaliti Kirsten Dunst kojoj je ovo možda najbolje odigrana uloga karijere. I ostatak glumaca je bio odličan, mlada Cailee Spaeny je jako dobra glumica. Jesse Plemons je ukrao ekran u maloj petominutnoj ulozi. I da glazba i montaža zvuka su bili koliko odlični toliko i čudni na momente.
|
Odgovori:
Objavio: klass
Datum objave: 25.Svibanj/May.2024 u 11:43
|
Bezvezan film. Film koji prikazuje..jedno veliko nista. Pretpostavljam da je neki (traljavi) pokusaj da prikaze ratne reportere, verovatno je zbog toga i kraj onakav. Sam "gradjanski rat" je vise nego smesan.
Mozda nisu imali dovoljno novca za bolji film ali to nije opravdanje za ovu glupost.
Sve u svemu, veoma los film. Ocena 3.
|
Objavio: vedran-klemen
Datum objave: 25.Svibanj/May.2024 u 13:31
|
Odličan. Gledao u kinu. Moguće da se desi u skoroj budućnosti...
|
Objavio: jojo385
Datum objave: 25.Svibanj/May.2024 u 13:54
Film je cisto sranje. Jedva sam se natjerao da odgledam do kraja i ....nisam se osjecao dobro. Govno da izvinete.
|
Objavio: Cobra1978
Datum objave: 25.Svibanj/May.2024 u 17:35
|
Očekivao sam više akcije, određenu priču kako i zašto je izbio građanski rat, ko su sukobljene strane i koji su im ciljevi... Film je teško razočarenje za mene
|
Objavio: alterego
Datum objave: 25.Svibanj/May.2024 u 21:05
Objavio: Mizi
Datum objave: 25.Svibanj/May.2024 u 22:01
Objavio: ar8c
Datum objave: 25.Svibanj/May.2024 u 23:32
Kakvo đubre od filma! Svačega sam se nagledao u poslednje vreme, ali ovaj je ozbiljan kandidat za najgori film veka. Ne znam ni sam kako sam izdržao sat vremena, kasnije sam bio besan na sebe što nisam prekinuo ranije. U principu volim žanr, očekivao sam nešto iole smisleno, ali ovo je sve samo ne to.
Krajnje glupo, nerealno, izveštačeno, bezidejno i besmisleno tumaranje stazama jedne potencijalno ozbiljne tematike. Uz sve to neopisivo dosadno i praćeno besmislenom i glupavom muzičkom kulisom. Glumački talenat i svi ostali pokušaji jednostavno nisu imali ni trunku šansi nakon ovako blentavog scenarija i realizacije! Nula od filma!
Ovako nešto da napravi čovek koji je stvorio fenomenalni Never Let Me Go! Neverovatno
|
Objavio: dzindzin16
Datum objave: 27.Svibanj/May.2024 u 00:59
|
Svete mi krave i Manitua zajedno.Kakva je ovo nebuloza i budalastina, to je za anale.Ama neverovatno.Cekaj malo hmmmm.Ma da to je to.To je besmisao u svoj svojoj raskosi.Kome li je namenjeno?Da li je moguce da postoji?Znate sta?Ovo obavezno treba videti.Obavezno.Primer svega sto jedan film cini katastrofalno losim.Hvala na prevodu
|
Objavio: vaki1960
Datum objave: 27.Svibanj/May.2024 u 09:22
|
Muzički deo katastrofa, sporedne uloge katastrofa, smisao filma nebulozan, poruke nema, gore ostvarenje nisam gledao. Ništa mi nije jasno...Ipak su mediji toliko moćni da nas naprave idiotima da pogledamo ovo sranje. za ostalo, NO COMMENT!
|
Objavio: LEMONZOO
Datum objave: 27.Svibanj/May.2024 u 11:22
|
Solidan film i da se pogledati, ali ništa pamtljivo i što bih imao želju opet pogledati.
|
Objavio: IgaBiva
Datum objave: 28.Svibanj/May.2024 u 17:29
|
Zanmljivo koliko loših komentara, a film je, zapravo, veoma dobar - malo mu fali da bude vrhunski. Kolega sasa-stipisic je sve rekao u svom komentaru. Film koji ne zauzima stranu i ne trudi se da zamaskira jedinu istinu da svaki rat prati zlo i da tu više nije ni bitno ko je prvi počeo i zašto.
|
Datum objave: 29.Svibanj/May.2024 u 16:26
Iga, uz dužno uvažavanje, hajde da vidimo zbog čega se toliko razlikujemo. Meni zaista nije jasno kako istinski poznavalac i ljubitelj filma ovo može oceniti pozitivno!?
OK, film ne zauzima strane i to je baš fino. Rat kao rat, uvek je strašno i pričati o njemu, a kamoli doživljavati. Nažalost i u ovom momentu dobar deo čovečanstva živi u senci krvavih sukoba i to je izgleda deo ljudske prirode koliko god naizgled civilizovani bili. Potpuno je jasno i otkud poriv za pravljenje takvog dela. On je pre svega za domaću upotrebu. Duboko podeljeno američko društvo ima svoje probleme i izazove, a film (po meni) služi da donekle zaplaši i upozori na moguće posledice. Uopšte ne sporim potrebu da se takvi filmovi prave - naprotiv! Ideja je čak šta više plemenita i dobrodošla. Ali....
Imate dva sata fore da spakujete za gledaoca priču o izmaštanom građanskom ratu u USA i imate bezbroj mogućih puteva i staza kuda vas mašta može odvesti. Imate toliko različitih tema za istražiti, a da se ne sklizne u ono najlakše i najpredvidivije - pucačina i efekti do daske. I u tom izobilju mogućih ideja i maštarija šta smo mi tu zapravo dobili?
Sledi poneki SPOILER, pa ako čitalac ne želi da kvari ugođaj gledanja, neka preskoči...
Društvance se skupilo i odlučilo da krene na put da intervjuiše predsednika, a na tom putešestviju časte nas gomilom infantilnih i izveštačenih dijaloga. Manje-više, to mu dođe to!? Čitava atmosfera kojom film odiše, pa i sama psihologija, može da prođe u društvu koje nije osetilo rat. Nažalost, širom sveta ima mnogo iskusnijih, a takvima se čini da je ovo građanski rat onako kako ga zamišlja "Mali Perica"! Svaki segment (prve polovine, koliko sam otprilike video) filma je usiljen, izveštačen i besmislen do mere da se čovek teško povezuje i saoseća sa likovima.
Scena u kojoj po prvi put vidimo direktan sukob pobunjenika i federalne vojske, a gde naši hrabri novinari sa sve adekvatnim šlemovima iskaču iza zida i fotografišu toliko je loša i izveštačena, da mi je došlo da se smejem. Tužno koliko je nerealno, odnosno prilagođeno isključivo za filmsku konzumaciju. A scena nakon koje sam konačno prestao da gledam jeste zaista za pamćenje. To je ona kada na potpuno praznom putu dve grupe novinara voze paralelno, pa umesto da zastanu i ponašaju se kao ljudska bića, oni naprosto iskaču i uskaču jedni drugima kroz prozore vozila u pokretu, uz salve smeha i zabave!!???? Mislim, da li to nekome zaista deluje normalno ponašanje odraslih ljudi koji su se zatekli u krvavom ratu, kojima je glava u torbi i koji se upravo voze na krajnje rizičnu misiju uz gomile leševa i trauma koje ostavljaju za sobom!!?? A sve i da jeste, da li je to zaista vrhunac kreativnosti onoga ko nam priča priču i da li zaista u ta dva sata nije moglo da se spakuje nešto pametnije, logičnije i u krajnjem slučaju - realnije!?
Način na koji je u ovaj film inkorporirana muzika potpuno je po meni promašen, iritantan i bezvezan, iako u nekim slučajevima sam izbor muzike nije po defaultu loš. Imam utisak kao da se neko zapravo trudio da iznervira gledaoca. Mene makar jeste i to poprilično.
Eto, to je samo delić onoga što je meni ovde zasmetalo. Jednostavno priča je loša, usiljena, nevešta, nerealna i suštinski glupa. A kada je tako, onda tu ne pomažu eventualno kvalitetni glumci i poneki drugi filmski atribut. Ponavljam, kao ideja jeste plemenito, verovatno čak i dobrodošlo za one čijem tržištu je namenjeno, ali ovo kako je to odrađeno naprosto je jako, jako, jako loše! Barem meni, a koliko vidim i još ponekom, kako ovde, tako i na nekim drugim mestima koje sam posetio.
P.S. Moram još na kraju da izrazim žaljenje što se kolega Payutti zlopatio da prevodi ovaj promašaj U tom smislu mogu samo da se nadam da ipak pripada grupi ljudi koji na ovaj film gledaju nekim drugim očima za razliku od mene. Ili da se ponašao kao čistokrvni profi, te da je posao odradio bez ikakvog uplitanja emocija u sadržaj
|
Objavio: payutti
Datum objave: 29.Svibanj/May.2024 u 18:53
Da, odradio sam film bez ikakvog uplitanja emocija u sadržaj
A i sam film ne izaziva nikakve emocije
Donekle upečatljiva ulogica Jesse Plemonsa.
|
Objavio: dzindzin16
Datum objave: 29.Svibanj/May.2024 u 19:52
payutti piše:
Donekle upečatljiva ulogica Jesse Plemonsa. |
Jedina svetla tacka.
|
Datum objave: 29.Svibanj/May.2024 u 20:19
payutti piše:
Donekle upečatljiva ulogica Jesse Plemonsa. |
Eto, ni ne stigoh do Plemonsa. Mada sam ispratio malo i taj segment dok sam "premotavao" kako bih proverio kvalitet snimka, kao i da li je prevodilac valjano odradio svoj deo Sjajan je Plemons definitivno, zapao mi za oko još u Breaking Bad. Ali u ovom slučaju ostavljam ga na miru sa svojom Dunst. Ko ne prati "žutilo", inače životni partneri
P.S. Kapa dole za hladnokrvni profi pristup
|
Objavio: EldoradoGuy77
Datum objave: 30.Svibanj/May.2024 u 21:05
|
Tehnički gledano, film nije loš. Gluma je korektna, npr, ima zanimljivih kadrova koje kamera hvata - ipak je ovo A-produkcija. Ono što većinu kolega iritira je priča o ratu. I tu imamo veliki problem, jer onaj ko je pravio priču za film i kreirao ga, rat je jedino vidio na CNN-u. Na stranu što su kao i uvijek kreatori filma pokušali maksimalno da budu politički korektni, kako je to danas u Holivudu trend, tom svojom sterilnošću u gledaocima nisu ni mogli probuditi ikakvu emociju. Imamo mi tu tipične scene ratnih događanja kojih smo mi sa ovih prostora, nažalost, imali prilike da doživimo: operacije čišćenja, izbjeglički logori, lokalni šerifi, masakr bijelih sumpremista nad "neameričkim" pripadnicima, i sve ostalo do kraja filma, ali da, nikog nisu ubijedili da je to zaista rat. Baš čudan osjećaj neke uskraćenosti ostavlja film - nije predočen ubjedljiv motiv zašto bi se u istoj naciji toliko izmješanoj rasno i vjerski dogodila tolika polarizacija da se kokaju kao najgori neprijatelji, pa su smislili sterilnu priču o predsjedniku koji je postao veći od države, i sebi obezbijedio 3. mandat. Kreatori nisu htjeli nikome da se zamjere, da grizu ruku koja ih hrani, pa se nisu usudili po meni jedini razlog kako će građanski rat u Americi da se desi - socijalistička revolucija - sve veće ekonomske i socijalne razlike. Moguće je i na rasnoj osnovi, ali to se niko ne bi usudio snimiti - tek to je tabu tema. Malo je bolji utisak kad posmatrate film kao film o ratnim reporterima, a ne kao građanski rat u Americi što nesretni naziv filma apsolutno stavlja u prvi plan.
|
Objavio: Boxter7
Datum objave: 31.Svibanj/May.2024 u 00:27
|
Bože gospodi. Koja budalaština. Bolje eksere da sam ispravljao dva sata... Sem surovog ubijanja i bezsmisla rata priča je kanta...
|
Objavio: cetverooki
Datum objave: 04.Lipanj/Jun.2024 u 21:45
|
Film koji ti se svidi ili ne. Vrjedan gledanja.
|
Objavio: Poochee
Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2024 u 01:43
EldoradoGuy77 piše:
Tehnički gledano, film nije loš. Gluma je korektna, npr, ima zanimljivih kadrova koje kamera hvata - ipak je ovo A-produkcija. Ono što većinu kolega iritira je priča o ratu. I tu imamo veliki problem, jer onaj ko je pravio priču za film i kreirao ga, rat je jedino vidio na CNN-u. Na stranu što su kao i uvijek kreatori filma pokušali maksimalno da budu politički korektni, kako je to danas u Holivudu trend, tom svojom sterilnošću u gledaocima nisu ni mogli probuditi ikakvu emociju. Imamo mi tu tipične scene ratnih događanja kojih smo mi sa ovih prostora, nažalost, imali prilike da doživimo: operacije čišćenja, izbjeglički logori, lokalni šerifi, masakr bijelih sumpremista nad "neameričkim" pripadnicima, i sve ostalo do kraja filma, ali da, nikog nisu ubijedili da je to zaista rat. Baš čudan osjećaj neke uskraćenosti ostavlja film - nije predočen ubjedljiv motiv zašto bi se u istoj naciji toliko izmješanoj rasno i vjerski dogodila tolika polarizacija da se kokaju kao najgori neprijatelji, pa su smislili sterilnu priču o predsjedniku koji je postao veći od države, i sebi obezbijedio 3. mandat. Kreatori nisu htjeli nikome da se zamjere, da grizu ruku koja ih hrani, pa se nisu usudili po meni jedini razlog kako će građanski rat u Americi da se desi - socijalistička revolucija - sve veće ekonomske i socijalne razlike. Moguće je i na rasnoj osnovi, ali to se niko ne bi usudio snimiti - tek to je tabu tema. Malo je bolji utisak kad posmatrate film kao film o ratnim reporterima, a ne kao građanski rat u Americi što nesretni naziv filma apsolutno stavlja u prvi plan.
|
Baš kontradiktorne opservacije. Mislim da se u svakom slučaju možemo zapitati kako je medijska reprezentacija rata na našim prostorima uticala na naše poimanje realnosti, te ne možemo evo u ovome da prepoznamo bar nešto, na primjer, kako se u jednoj tako vjerski i etnički izmiješanoj državi ipak dogodi građanski rat. Helou?!
Ovdje je čak i jasan povod: kršenje ustava - znate šta je to za jednog Amera?! Ako bismo se zapitali o uzroku, e to je nešto što je otvoreno za tumačenje, a svaki dobar SF - da ovo je SF - čini da se malo zamislimo o društvu u kojem danas živimo. Garland je karakterističan po svojim čudnim jukstapozicijama: u realnosti su binarne podjele bukvalno u vezi svega, ili si jako za ili si jako protiv, a ovdje nije baš jasno oko čega se ljudi dijele ili, još gore, oko čega su se ujedinili, i to, ni manje ni više, nego Kalifornija i Teksas. Na momenat vidimo i neku kartu, što je namjerno dovoljno brzo sklonjeno taman da ostanemo zbunjeni i geografskom logikom. Sve to ovdje funkcioniše dosta dobro, ali malo više u teoriji, puno manje u praksi. Najviše smeta ta intimna priča likova, gdje je jedina dilema da li postoji hemija izmađu njih iako su svi tako nepristupačni. Zbog toga pada i ovo što je zanimljivo u premisi, jer taj koncept je prije svega trebalo odraditi kroz likove. Umjesto toga imamo potpuno psihološki čiste karaktere, neukaljana uvjerenja, profesionalna etika isto na nivou... To ne ide uz apokalipsu.
|
Objavio: mgrobar
Datum objave: 09.Lipanj/Jun.2024 u 10:59
|
Svako ima svoje misljnje.
Po meni katastrofa,gledao pola sata i prekinuo.
Da ne duzim dalje
|
Objavio: homemultimediabox
Datum objave: 10.Lipanj/Jun.2024 u 14:04
|
Ovaj film svakako ulazi u konkurenciju za najgori film godine. Radnja. Priča naivna do nivoa 3 razred osnovne škole.
Cijenim da film služi za regrutaciju budala koje na ovaj način vide ratne reportere. Najgore od svega ako neko okine na ovu priču pa se zaista zaputi u neku sličnu avanturu
|
Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 12.Lipanj/Jun.2024 u 11:36
|
Meni se nije svideo, u osnovi dobra ideja, loša realizacija, dakle neubedljivo oko novinara u vihoru građanskog rata.
|
Objavio: sljaker
Datum objave: 15.Lipanj/Jun.2024 u 23:18
|
Film nema blage veze sa naslovom
|
Objavio: aleksandar-kojic
Datum objave: 18.Lipanj/Jun.2024 u 17:27
|
Ajde, ajde, nije baš sve tako crno. Film je izuzetno glup, nedorečen scenario, neizgrađeni likovi, loša gluma i potpuno nepotreban i besmislen film u gotovo svakom pogledu - ali dve stvari su čudesno dobre. Lepo je vizuelno snimljeno kako "Lepi gradovi lepo gore" što je i očekivano od Alexa Garlanda (volim njegove simpatične cyberspace-comics-gen X-BioShock pretenciozne glamurozne fantazije). Druga i neverovatna stvar koja krasi ovaj film je muzika! Poznato je da baš muzika igra bitnu ulogu u njegovim filmovima i da mu je brainchild Geoff Barrow (tata grupe Portishead), ali ovde je Garland iskoristio nešto što samo tvrdokorni diskofili znaju. Radi se o dve ploče koje su kultna remek dela radikalno opskurnog i mračnog New York undergrounda. Obe grupe su dueti! Prvi je debi album grupe Silver Apples - synth pionira i Krautrock dua iz New Yorka snimljen 1967. godine, punih pet godina pre nastanka grupe Kraftwerk koja je navodno bila ispred svog vremena (Naravno, to je laž, jer su ova dva vizionara bili uzor nemačkim robotima). Dakle, Sveti Gral za diskofile. Funky bubnjar, vokal i devet oscilatora spojenih zajedno da sve zvuči kao neka apsurdna akademska eksperimentalna proba.
Drugi bend je Suicide, "teroristi" minimalističke elektronike i duo sastavljen od pevača i genija Alana Vege i instrumentaliste Martina Reva. Za svoj debi album iz 1977. godine koristili su samo jeftini sintisajzer i primitivne drum mašine, a njihovi rani nastupi bili su neslušljivi i često su završavali nasiljem i izbacivanjem sa bine od strane razjarene punk publike. Bili su među prvima koji su koristili frazu "punk muzika" na plakatima za koncerte još pre snimanja prvog albuma, davne 1970. godine.
Sam punk je bio antagonistička ideologija, ali Suicide su taj aspekt doveli do svoje logične krajnosti - antagonizirajući same punkere. Njihova depresivna mračna atmosfera i Vegini urlici bila je suprotna gitarskim drskim napadima koje su punkeri iz 70-ih voleli, ali su Alan Vega i Martin Rev prihvatili i podsticali nasilje na bini iako su često bili krvavi od razbijenih pivskih flaša bačenih na njih.
To je neizbežno privuklo pažnju medija i baš TO je mesto gde će njihova legenda zaista opstati do današnjih dana. Ono što odvaja Suicide od drugih Synth Punk muzičara tog vremena koji su pravili hladnu i sterilnu ili rifovski agresivnu gitarsku muziku, je njihova neodoljiva senzibilnost. Njihova muzika je motivisana empatijom, pa čak i sažaljenjem, a ne sadističkim divljanjem motornom testerom, iako je otuđujuće zastrašujuća sa tekstovima o jezivim scenama smrti, duhovima i bezglavim jahačima. U ovom filmu možemo čuti čak dve njihove "prikladne" pesme "Rocket USA" i "Dream Baby Dream". Zanimljiv podatak je da se u totalno ludom grčkom filmu "Attenberg" iz 2010, u režiji Athine Rachel Tsangari sa Yorgos Lanthimosom u jednoj od glavnih uloga, može čuti kompletan taj legendarni prvi album grupe Suicide. Ogroman uticaj ovog benda je neprocenjiv, a posebno bih izdvojio overeni uticaj na, nažalost, skoro preminula dva giganta - Trent Reznora (Nine Inch Nails) i Steve Albinija (Big Black).
|
Datum objave: 18.Lipanj/Jun.2024 u 18:40
|
Trent je živ.
Mislim, umro je jednom 1989. ali nije više nakon toga. Ili sam neinformisan. :D
|
Objavio: payutti
Datum objave: 18.Lipanj/Jun.2024 u 19:33
Da, Trent je i dalje živ. Steve Albini je umro pre mesec i po dana.
|
Objavio: aleksandar-kojic
Datum objave: 18.Lipanj/Jun.2024 u 19:35
|
Daa, moja greška. Hvala Pooche. Vidiš ti šta facebook uradi čoveku. Skoro sam pročitao tu lažnu informaciju i da FBI misli da je ubijen. Nisam proveravao na Wiki.
|
Datum objave: 18.Lipanj/Jun.2024 u 20:04
Koja počeo da saranjuje živi ljudi!
|
Datum objave: 18.Lipanj/Jun.2024 u 21:08
aleksandar-kojic piše:
Daa, moja greška. Hvala Pooche. Vidiš ti šta facebook uradi čoveku. Skoro sam pročitao tu lažnu informaciju i da FBI misli da je ubijen. Nisam proveravao na Wiki. |
Alajv end kikin, napravio takođe odličan soundtrack za isto tako osrednji film Challengers. Super ti je ovaj osvrt, btw. Treba se podsjetiti dragulja kao što su Silver Apples, uopšte ih nisam detektovao.
|
Objavio: jojo385
Datum objave: 19.Lipanj/Jun.2024 u 09:10
Koja počeo da saranjuje živi ljudi!....... ................ I ovaj sajt. Zalosno
|
Objavio: marcobobby
Datum objave: 18.Srpanj/Jul.2024 u 18:34
|
Da li Alex Garland nešto sluti ... ?
|
Objavio: force100
Datum objave: 25.Srpanj/Jul.2024 u 20:33
Još jedan ovakav film i prebacit cu se na Bolliwood-sku produkciju filmova
|
Datum objave: 25.Srpanj/Jul.2024 u 21:18
Holivud je u krizi, sve vas voli Mizi!
|
Objavio: Masster2091
Datum objave: 27.Srpanj/Jul.2024 u 11:21
|
Toliko lose da sam batalio na pola, i to sam jedva izdrzao.
|
Objavio: MIRONX
Datum objave: 27.Srpanj/Jul.2024 u 19:01
|