Dune: Part Two (2024)
Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=104687
Datum ispisa: 27.Lipanj/Jun.2026 u 16:13 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Dune: Part Two (2024)
Objavio: jojo385
Tema: Dune: Part Two (2024)
Datum objave: 29.Sijecanj/Jan.2024 u 12:57
|
Otkud na naslovnici Titlovi com : Dune: Part Two kad na IMDB
kazu : Release date
March 1, 2024 (United States)
|
Odgovori:
Objavio: ar8c
Datum objave: 29.Sijecanj/Jan.2024 u 18:44
|
Jedva....... Čekam........
|
Objavio: kjovo
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2024 u 08:32
Ja i ne bas
|
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2024 u 10:06
|
Napisao sam smislen komentar ali nije prosao...
|
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2024 u 11:59
Tko nije čitao knjige , općenito ,danas NEKE stvari ne knots. Može se i ne čitati knjige , a biti uspješan. Mislim osobno iliti lično da je to sadašnji iliti današnji problem. Mloge ekonomski uspješne osobe danas niti su čitali knjige niti su imali formalno obrazovanje a lupaju milijune. Ni za bilo koje dolare ne bih prodao taj osjećaj kada sam čitao knjige koje se u posljednje vrijeme ekraniziraju. Luzer ? ...... Mogu da živim sa TIME.... Izgleda prosao
|
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2024 u 12:39
|
Pa to i jeste problem sa danasnjim ekranizacijama knjiga,treba ih gledati kao nesto novo i ne porediti sa knjigama. Meni je konkretno ova nova Dune slaba,neubedljiva i dalje da ne nabrajama ,kad se poredi sa knjigama. Ali ovako moze da se gleda nije to toliko lose kao nesto novo.
|
Objavio: puppet_master
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2024 u 12:52
Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2024 u 15:59
Ja se slazem sa kjovom oko dela i ostvarenja od Lyncha, takodje i meni ova ekranizacija nije ubedljiva , ali dobro gledace ce se naravno cim izadje.
|
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2024 u 16:02
Drva se slažu ljudi se usaglašavaju or something
Šalim se, Alex, pogrešio sam temu, majke mi Ljilje, nisam za forum više defintivno, ionako vidi kako je lepi bez mene, samo muljam nešto po temama a preko glave mi je svega, nema ikakvog smisla da piskaram išta ionako, kamoli sada, toliko mi je daleko sve ovo da vrišti na mene to koliko mi ne treba sve ovo, gde god se okrenem   
|
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2024 u 17:17
jojo385 piše:
Tko nije čitao knjige , općenito ,danas NEKE stvari ne knots. Može se i ne čitati knjige , a biti uspješan. Mislim osobno iliti lično da je to sadašnji iliti današnji problem. Mloge ekonomski uspješne osobe danas niti su čitali knjige niti su imali formalno obrazovanje a lupaju milijune. Ni za bilo koje dolare ne bih prodao taj osjećaj kada sam čitao knjige koje se u posljednje vrijeme ekraniziraju. Luzer ? ...... Mogu da živim sa TIME.... Izgleda prosao |
Nema ništa lepše i bolje od dobre knjige. Tu zamene nema i velika je šteta što je danas nastupilo vreme u kome je knjiga u zapećku. U tom smislu apsolutno sam na istoj strani i podržavam. Sa druge strane volim i dobru ekranizaciju knjige, pri čemu ne upadam u zamku prevelikih očekivanja da se knjiga bukvalno i doslovno pretoči u film. To je zapravo teško i moguće, a bukvalno je nemoguće u slučaju SF-a i nekih kapitalnih višetomnih dela kao što je to Dune.
Kod takve materije dovoljno mi je da reditelj ima dobru viziju i da mu knjiga posluži samo kao inspiracija, a da on svemu tome da i neki svoj pečat. Villeneuve je meni omiljen reditelj, prosto obožavam njegov stil i ne znam da li bih pre izdvojio njega ili Nolana od favorita te neke srednje generacije. Svako od njih ima neki svoj poseban pečat i stil, a kao što rekoh, paše mi skroz Villeneuve i njegova vizija Dine mi je bukvalno savršena. Čak i ovako na pola. Kamera je izvanredna, odabir glumaca i gluma ništa manje, tempo, naracija, sa posebnim akcentom na muziku koja mi je brutalno dobra! Očekujem samo najbolje u nastavku.
Naravno, Lynchova verzije je takođe legendarna, a izbegavam i tu zamku poređenja ekranizacija iz sasvim drugačijih epoha, drugih tehnologija snimanja i drugačijeg senzibiliteta i stila režisera. Lynchovoj Dini kapa dole, ali to je jedna priča. Villeneuve ima svoju viziju, on svoju predstavlja u sasvim drugačijem trenutku i stepenu tehnološkog razvoja, pa i taj napor treba vrednovat kao zasebnu stvar, bez previše poređenja. Pa kome paše, super, ali neće svako da se u tome pronađe, baš kao što ne postoji stvar univerzalno jednako dobra za sve.
Inače već sam ranije negde i pisao, ako bih tražio neki maksimum uspešnog posla u vidu pretakanja pisane materije u slike (iz žanra fantastike, naučne, epske ili bilo kakve), onda bi po meni to bio The Lord Of The Rings. Teško da je bolje moglo, iako i dalje to nije bukvalno preslikano poređeno sa knjigama. A da bi se tako uspešno posao odradio trebale su silne godine, novac, ljudstvo i tehnologija, što je zaista teško replicirati češće.
|
Objavio: JoxerTM
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2024 u 19:36
puppet_master piše:
Drva se slažu ljudi se usaglašavaju or something  | Bila usuglašena ili ne, složna braća kuću grade. 
jojo385 piše:
Može se i ne čitati knjige , a biti uspješan. |
Može. Internet je prepun instagram nebitnuša koje lupaju milijune. Daj ti meni ipak kakvu knjigu, a nepismene instagramuše drž' podalje.
ar8c piše:
The Lord Of The Rings. | Apsolutno ne. Bombadilov mač je ključni predmet priče, dobro nije njegov ali znaš o čemu pričam. A Jackson je potpuno izbrisao Bombadila. Svetogrđe. Jeres. Umjesto toga, film koji je ispoštovao knjigu maksimalno: https://www.imdb.com/title/tt0073195/" rel="nofollow - Ralje . A drugi je https://ba.titlovi.com/filmovi/to-kill-a-mockingbird-3030602/" rel="nofollow - To Kill a Mockingbird .
|
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2024 u 19:54
Objavio: Hogar Strašni
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2024 u 19:54
JoxerTM piše:
Apsolutno ne. Bombadilov mač je ključni predmet priče,
dobro nije njegov ali znaš o čemu pričam. A Jackson je potpuno izbrisao
Bombadila. Svetogrđe. Jeres.Umjesto toga, film koji je ispoštovao knjigu maksimalno: https://www.imdb.com/title/tt0073195/" rel="nofollow - Ralje . |
Iako je fenomenalan i bitan lik, smatram da je izostavljanje Toma Bombadila iz strogo filmskog ugla opravdano. And that is a hill I am ready to die on. Mačevi su ipak mogli (morali) da budu pojašnjeniji i naglašeniji.
Da ne bude da sam u potpunosti off topic, Dina iz 1984 je toliko slab film da ga se i sam Linč odrekao. Bila je to zanimljiva zamisao, ali spletom raznih okolnosti loše sprovedena i verovatno u pogrešno vreme. Razumem da ga mnogi vole zbog notalgije vole, ali što u medijima što po internetu ga svi nešto neopravdano veličaju otkako je počela produkcija nove adaptacije. Tako da su ovi Vilnevovi filmovii te kako dobrodošli. Kod njih me jedino nije jasno čemu to da svi Harkoneni imaju neku ekstremnu svemirsku alopeciju ili šta već, ali hajde, pređe se i preko toga nekako. 
------------- As you journey through life take a minute every now and then to give a thought for the other fellow. He could be plotting something.
|
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2024 u 20:01
Ama Dina iz '84 je ludo zabavna trešina sa burtonovskim kostimima prije nego ih je Burton izmislio. Nije da uopće nema veze s knjigom, nego toliko ima i nema veze da ju je zabavno pogledati kao priču iz alternativne dimenzije.
|
Objavio: Hogar Strašni
Datum objave: 30.Sijecanj/Jan.2024 u 20:03
JoxerTM piše:
Ama Dina iz '84 je ludo zabavna trešina sa burtonovskim kostimima prije nego ih je Burton izmislio. Nije da uopće nema veze s knjigom, nego toliko ima i nema veze da ju je zabavno pogledati kao priču iz alternativne dimenzije.
| Zapravo se slažem sa ovim. Tako ga i treba posmatrati, a ne veličati da bi se aktuelni film umanjio.
------------- As you journey through life take a minute every now and then to give a thought for the other fellow. He could be plotting something.
|
Datum objave: 31.Sijecanj/Jan.2024 u 10:05
Ja sam i dalje konfjuz sa naslovnom rubrikom NOVI FILMOVI , jer tu je miks filmova koji tek trebaju u bioskop i filmova koji se vec prikazuju negdje. NOVI FILMOVI treba listu filmova koji se vec prikazuju negdje. Sa novim urednicima mozda nam treba rubrika " sta zelite promjeniti na naslovnici" ili sl. Svako dobro za buducnost sajta
|
Datum objave: 31.Sijecanj/Jan.2024 u 10:28
|
Ja se opet ne bih slozio za Lincovu ,Dinu . Ponavljam po meni je taj film pogodio atmosferu iz knjige ,koja je mracna,turobna ,sad sto se tice efekata i ostalog ,sta to znaci da za sve starije sf i ostale filmove treba reci da su losi zato sto su efekti po danasnjim standardima smesni. Ovaj novi film je klasican Holivudski proizvod ,sve je ispeglano pa cak i Slobodnjaci izgledaju doterano ,njihova odela kao da su sad iz prodavnice izasli i slicno da ne duzim. Ali opet to je moje misljenje i nema nikakve veze sa nostalgijom i slicno.
|
Datum objave: 31.Sijecanj/Jan.2024 u 17:41
JoxerTM piše:
Apsolutno ne. Bombadilov mač je ključni predmet priče, dobro nije njegov ali znaš o čemu pričam. A Jackson je potpuno izbrisao Bombadila. Svetogrđe. Jeres. |
Slažem se. Ko je čitao knjige pre ekranizacije (taj sam!) mogao je lepo da isprati šta sve tačno odudara od pisanog dela i tu je jedna solidna šupljina, odnosno nedostatak u vidu dela ekspedicije do Bombadila. Sem toga nedostaje i udubljivanje u same likove, njihove misli, odnose (čak i uloga onog simpatičnog konjčeta koja je u filmu samo zagrebana).... Ali....
Radi se o monumentalnom projektu koji je i kao takav morao biti prilagođen gledaocu i njegovom strpljenju, kao i sposobnosti da se nešto skoncentrisano isprati. Cenim da bi danas ceo LOTR morao biti sažvakan u jedno 2 sata maksimum jer mlađe generacije nemaju ni delić strpljenja starijih nekada. Jednostavno to je taj danak, odnosno nemogućnost da se knjiga 100% prenese na platno, te gledaocu ponudi jednak užitak onome koje sam stvara u svom umu gutajući slova. To je razlika između filmske i književne umetnosti, a ja imam ogromno poštovanje za obe, ne zaboravljajući naravno ni ultimativnu muzičku.
U svakom slučaju već je sada i Villeneuve sa Dinom morao da balansira, da pomalo i ispegla, a bilo je i povika zbog čega uopšte sve to rasteže kroz nastavke! Nema se danas strpljenja za umetnost! Ali meni je to zaista sjajan poduhvat i teško sam se u ova vremena mogao nadati nečem boljem iz sfere kvalitetnog SF-a!
Hajde kad smo već malo off, postoji književno delo koje bih jako voleo da vidim ekranizovano, a ujedno i ne bih jer bi kvalitetna ekranizacija iziskivala izuzetno velik budžet i tehnologiju (izvodljivo!), kao i izuzetno veliku minutažu, najbolje razvučenu kroz jednu solidnu TV seriju od barem nekih 20-30 epizoda (teško izvodljivo). A šuškalo se još odavno da se sa poduhvatom otpočelo, čak je spominjan i Bradley Cooper kao jedan od glavnih glumaca, mada ne vidim da se tu istinski nešto i radi. Hiperion/Endimion saga Dan Simmonsa! Nešto najbolje što je ikada i što će ikada biti napisao ako se pita moja malenkost.
|
Datum objave: 31.Sijecanj/Jan.2024 u 18:12
Nemoguće. Baš nemoguće, ne znam kako bi to uspjeli izvesti. Ma dobro, sve je moguće zapravo, samo ne znam kome bih vjerovao da zna to odraditi kako treba.
|
Datum objave: 31.Sijecanj/Jan.2024 u 18:34
|
Čitali smo, medjutim ja pored par stvari ne mogu ništa preterano da zamerim trilogiji The Lord of the Rings, ruku na dušu, hajde o Hobbit-u može da se raspravlja i samo delo i šta su ubacivali u trilogiji. Šta znam možda neko iskoristi `Deca Hurinova`. Silmarilion mi se najviše svideo, drugima nije, ipak Gospodar.
Pa prvo će `Susret sa Ramom`, tačno je da bi bilo fino za Simonsa verovatno u bliskoj budućnosti neće, dobro kod nf tu bi uvek mogli da se `sporimo koja je najbolja`,začudio sam se za `Točak vremena` da su to ekranizovali, mada ako bih birao, tj. da može  . što se epske tiče sigurno na prvom mestu `Malaška knjiga palih` najviše mi je prijao serijal, uz još Džordana i Sandersona, eto i Edingsa ( to sam skoro ponovo pročitao i nije mi se promenio utisak).
|
Datum objave: 01.Veljaca/Feb.2024 u 08:15
|
Aj da i ja dam svoje misljenje ,mnogo bih voleo Den Simonsa i njegov Hiperion serijal,(po meni isto medju prva 3 sf dela koja sam citao) ,da vidim ekranizovanog ali vrlo tesko sto kaze Joxer ne znam bas kako bi to izveli sa svom ovom tehnologijom ali videcemo. A od epske fantastike samo Stivena Donaldsona i njegov serijal Hronike Tomasa Kovenanta nevernika bih voleo da vidim,iskreno mislim da je previse toga ekranizovano a neke najbolje stvari su preskocene.
|
Datum objave: 01.Veljaca/Feb.2024 u 18:29
Uhhhh, kako bi legao ekranizovani Donaldsonov Thomas Covenant, pa to bi bio istinski spektakl Još malo na temu prstenova moći i epske fantastike, a mogu samo da zamislim genijalnu Domaju i čitav taj izmaštani svet! Ali opet dolazimo do problematike trajanja matrijala koji bi mogao kvalitetno da sažme događaje iz romana.
Što se tiče Hiperion/Endimion, mislim da nema nikakvih tehnoloških prepreka da se snimi šta god se poželi. Tehnologija je više nego dovoljno uznapredovala da nema ničega što se ne može snimiti, samo da se dobije dobar budžet i to je to. Ali pravi problem je taj neki vremenski okvir. Pa samo od svake priče hodočasnika može da se napravi najmanje jedan poduži film (idealno i više), a gde je celo delo? Po meni smisla ima samo snimati poveću TV seriju, a prednost je što je danas taj format baš zaživeo.
Uzgred, šuška se o ekranizaciji već duži niz godina. Bradley Cooper je tu zagrizao, a iskreno teško mogu da zamislim bilo koga boljeg u ulozi Rola Endimiona Naravno, u fizičkom smislu i ovde ne rangiram po kvalitetu glumaca, iako Bradley sasvim fino može da odgovori toj ulozi. E sad, film ili serija.... Samo da se ne skarabudži nešto poput Kingove Mračne Kule jer ono je zaista dno najdubljeg dna koje je moglo biti snimljeno
Evo par linkova na temu:
https://movieweb.com/bradley-cooper-hyperion-movie-epic/" rel="nofollow - https://movieweb.com/bradley-cooper-hyperion-movie-epic/
https://collider.com/hyperion-dan-simmons-potential-adaptation/" rel="nofollow - https://collider.com/hyperion-dan-simmons-potential-adaptation/
http://www.youtube.com/watch?v=yV48nSClDWs" rel="nofollow - https://www.youtube.com/watch?v=yV48nSClDWs
|
Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2024 u 10:46
|
Arc8 zaboravio si Zaduzbinu ,ali opet ona moze i da se gleda kao nesto novo. Mracna kula je stvarno nesto najgore
|
Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2024 u 10:46
Datum objave: 02.Veljaca/Feb.2024 u 16:32
Nema na čemu. Linkovi su me prvo oduševili, ali je to vrlo brzo preraslo u strah. Šta ako mi oskrnave najbolje pisano delo ikada? Naravno, ništa ne može narušiti magiju onoga što je pročitano. Do sada sam četiri puta pročitao celu sagu i kada god mi zatreba nešto uzdižuće ja joj se vratim i bude mi kao prvi put
A Zadužbina i ostalo, nije mi namera da sada nabrajam sve što je ekranizovano. Samo sam želeo reći da je ona ekranizacija Mračne Kule zaista nešto najjadnije što je moglo biti zamišljeno. Onoliki broj stranica, kapitalno Kingovo delo, a oni to nabudže u jedva devedeset minuta nečega sklepanog zbrda-zdola, što ni zagrebalo nije opširno štivo. Samo su iskoristili Elbu i McConaugheyja da prodaju film, a kamo sreće da su ovi odbili učešće u toj sramoti.
Zadužbina mi se ne dopada, ali nekako sam izdržao i drugu sezonu. Moja polovina ne voli da ostavi stvari na pola, a ima i nešto jači želudac od mene, tako da insistira da se SF gleda dokle god ga ima, mada ću zaista debelo razmisliti da li ću pristati na treću sezonu...
|
Objavio: Bosmang
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2024 u 22:55
|
Fenomenalan SF film u duetu sa prvim delom
|
Datum objave: 29.Veljaca/Feb.2024 u 21:14
Za subotu već rezervisana VIP sedišta u bioskopu Uhhh, kako sam se uželeo ovakve materije, a ovo je baš zicer i nema da omane! Sad me samo zanima da li će ovde da završi ili će (kamo lepe sreće, a mislim da se o tome već šuška!) da preraste u trilogiju ili čak i nešto više?!
|
Objavio: Mizi
Datum objave: 29.Veljaca/Feb.2024 u 21:57
Dune, Dune, Dune, da sredimo račune!
|
Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2024 u 12:19
|
Ar8c pa nema sanse da zavrsi ovde ,to je sigurno,ako bude tempo kojim je isao prvi film bice to i vise od trilogije,na zalost moju.
|
Objavio: sasa-stipisic
Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2024 u 15:56
|
Reka je Villenueve da će bit triologija, da je tek počea radit na scenariju za Dune Messiah, ali da mu se ne žuri, da će proći nešto više godina nego u slučaju razmaka ova prva 2... navodno će jedan drugi film ugurat između
|
Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2024 u 18:29
Jeste, najavljena je trilogija, a za dalje se ne zna jos, posto sledi `Kleopatra`, treci deo Dine, i `Susret sa Ramom`.
|
Datum objave: 02.Ožujak/Mar.2024 u 18:27
FE-NO-ME-NAL-NO!!!!!! Remek Delo!!!!!
Želeo sam toliko toga da napišem, ali sad kad sam seo za računar jednostavno mi fali reči. Bukvalno sam oduvan, raskomadan i emocionalno razbijen nakon današnje bioskopske premijere. U najpozitivnijem mogućem smislu naravno
Znam da nekome nova interpretacija legendarne Dine ne leži. Znam da ni stil Villeneuvea nije za svakoga. I to je OK. Ja sam, pak, neko ko bukvalno diše u ritmu stilizacije, ritma, ideje, mašte, grandioznosti i vizionarstva jednog od dvojice genija i omiljenih režisera. Drugi je, naravno, Nolan. Sada čekam odgovor Nolana jer Villeneuve je baš bacio rukavicu u lice svima.
Ovo je brutalan nastavak premijernog dela. Već sam rekao da je za mene zicer obzirom da sada već znam šta mogu očekivati od Dine. Opet, dobio sam i više od očekivanog. Za mene je ovo jedan od 3 ili 5 najboljih filmova ovog veka, rame uz rame sa velikim Interstellar! Ovo je film zbog koga i za koga bukvalno živim! I da ponovim, umetnost, emocija, veličanstvenost i genijalnost jednog ovakvog dela veliki je razlog zbog koga čovek poput mene živi život. Fenomenalno!
Ne bih previše detaljisao, a i kako spomenuh, reči uzmiču pred vizijom. Jedno je sigurno. Ovaj film prvo i premijerno treba doživeti u bioskopu. Pa još kad je u pitanju rana projekcija sa svega par posetilaca, lišena šuškanja slatkiša i kokica, ugođaj je savršen. A nakon premijere valja film pronaći na najboljem mogućem medijumu i kući reprizirati iznova i iznova.
Drugi savet neophodan za apsolutni užitak u filmu jeste ono što sam već pisao ranije. Po svaku cenu izbeći poređenje sa Lynchovom Dinom. Jednostavno, genijalni (i uvrnuti) Lynch je imao jednu ideju, jedan stil i to pretočio u sjajan i vanvremenski film. Villeneuve je drugi čovek iz druge epohe i sada smo dobili njegovu viziju. One ne moraju nužno da se preklope i da potiru jedna drugu. Konačno, mislim da te dve ekranizacije nije ni fer porediti. Lynch prosto nije imao šansu u ovom nazovi dvoboju jer su mu za ravnopravnu borbu nedostajale dva jako važne komponente koje Villeneuve ima na raspolaganju:
1. Tehnološki razvoj koji je za ovih nekoliko decenija toliko uznapredovao da je u tehničkom smislu smešno porediti te dve ekranizacije. Ko zna šta bi Lynch mogao da uradi i da unapredi da mu je na raspolaganju sve što danas imaju majstori zanata,
2. Vreme, koje je u direktnoj srazmeri sa budžetom filma. Lynch je svoju viziju spakovao u jedan film, što je popriličan hendikep imajući u vidu obim i grandioznost dela. Opet, taj posao je odradio neobično uspešno i zaokružio ga na najbolji mogući način. Villeneuve ima i vreme i novac. Njegova Dina je saga, epopeja kao i knjige. Sigurno nas čeka treći, a po nekim najavama i četvrti deo. Živi bili pa sve to dočekali, a ja sam već u groznici i mučno mi je čekanje.
Dakle, zbog svega navedenog Lynchu ukazujem poštovanje do neba, ali Villeneuve je razbio i od mene za urađeno već sada zaradio čistu desetku!
Kao što rekoh, leži mi njegov stil. Ta sporost i grandioznost scene, krupni kadrovi, prepoznatljiv tempo, baš kako smo navikli u prethodnicima poput Arrival, nastavak Blade Runner (gde je meni ponovo Villeneuve jači od originala) i tako dalje. Prosto dišem jednako kao taj čovek.
Glumačka postava je izvrsna, mislim da se otišlo čak i korak dalje od premijernog filma. Ako Poor Things zaslužuje najveća priznanja, ovde takođe ima materijala i ozbiljna je konkurencija. Kostimi, maske, grandiozne letelice, građevine,..., neverovatno dobar rad kamere i efekti. Crvi su brutalni!
Konačno, za mene je jedan segment filma tradicionalno izuzetno važan kako bi priča bila zaokružena i zaslužila najveće ocene. To je muzika! Dok ovo pišem kući, ujedno slušam Dune soundtrack Hans Zimmera i ne prestajem da se ježim. Suze mi idu na oči! Mislim da nema konkurenciju za Oscara i ovo je antologijski rad. Prava space opera uz grandioznu ideju i vizuelni rad. Fantastično!
I konačno - dodirne tačke Nolana i Villeneuvea? Zajednički imenitelj za Dune i Interstellar? Pa Hans Zimmer naravno i nepojamna lepota zvučnog izraza kao dopuna i nadgradnja vizuelnoj genijalnosti! Prosto nema dalje, barem kada sam u pitanju ja, moja ljubav i naklonost ka SF-u, odnosno moj senzibilitet koga iz godine u godinu oplemenjuju dva genija.
Ništa dalje neću pisati, nikakve spoilere neću ostavljati. Jednostavno ako volite SF, dobru knjigu, sjajan film i umetnost generalno, pristupite ovome otvorenog uma. Ne poredite, nemojte imati predrasude, ne sudite i nemojte imati nikakva očekivanja. Prosto se prepustite ako možete, obavezno u zamračenoj bioskopskoj dvorani kako i dolikuje. Za početak
|
Datum objave: 02.Ožujak/Mar.2024 u 18:41
Arsiejtsi, koliko novca si dobio za reklamiranje i hvaljenje ovog filma? Za koga radiš? Bajden ili Tramp?
|
Datum objave: 02.Ožujak/Mar.2024 u 19:39
Mizi Šmizi, radim za obojicu i već su mi transferisali 16 miliJona.
Još kad mi Harkoneni udele koju kintu onda ću i ja da snimam moju ekranizaciju!
|
Objavio: sasa-stipisic
Datum objave: 07.Ožujak/Mar.2024 u 14:23
Dosta bolji nego prvi dio, i to najviše zahvaljujući likovima Austina Butlera i Javiera Bardema. Bardemov lik je zaslužan da film dobije tu humorističnu crtu i taj ljudskiji duh. Jer šta mi ljudi uvijek pa čak i u najvećim nevoljama volimo imat oko sebe, ako već mi nismo u stanju tako zračiti - pa šalu i vedrinu. Problem Nolanovih filmova pa i Villenueovih isto više nego manje je što su im likovi često samo hladni pijuni koji služe za realizaciju neke njihove ideje, bez tog nekog ljudskijeg karaktera u filmu, bar jednog, pogotovo Nolanu, likovi mu/im često djeluju veći zombieji nego zombieji. Villenueveu pohvale što je to prepoznao ili nečiji savjet uvažio jer je pogodio. Butlerov lik ponajprije i scene oko njega i njegovih kolega sa Arrakisa su šlag na vrhu torte, ma i biskvit i krema ovoga filma. Fenomenalna uloga, upečatljiv antagonist - nema kvalitetnog "dobro-zlo" filma bez autentičnoga antagonista. ■ Atmosfera, glazba, fotografija, scenografija su odlični.
■ Bilo je po meni par dijelova koje su montirane na prebrz način u vidu preskoka iz jednog događaja na drugi, tj. mislim da je trebala koja scena više u nekim situacijama. Čak možda jedna, dvi scene su i višak zbog toga prije navedenoga. Situacija ili ili.
■ Pohvala za Timothéea Chalameta koji je odradio odličan posao kao Paul Atreidis u ovom filmu.
|
Objavio: Atrahasis
Datum objave: 07.Ožujak/Mar.2024 u 14:41
|
Mislim da se film kako vreme odmiče distancira od svojih likova, i onaj beskrajni univerzum kakav je najavljen prvim kadrovima prvog dela, na kraju ovog nastavka deluje nekako skučenije. Dakle, imam utisak da je kraj odrađen traljavo. Sve u svemu, tehnički odlično, solidna gluma (Bardem najbolji), nekoliko intimnijih numera od Zimera ovog puta, i perfektna kamera.
To je Dina... I ne može se svaki roman pretočiti u par sati koliko je predviđeno za film. Vilnev se kako tako snašao. Posmatrano kao celina, oba dela zaslužuju 8.5/10
------------- We shall not cease from exploration, and the end of all our exploring will be to arrive where we started and know the place for the first time. ॐ⊙
|
Datum objave: 07.Ožujak/Mar.2024 u 18:10
Potpuno se slažem sa kolegama kad je u pitanju sama priča. Vizuelni i zvučni utisak, odnosno sama umetnost dovedena je do perfekcije. Priča nije i teško da i može biti. Sam Villeneuve je priznao da je isekao i izbacio dobar deo snimljenog materijala teška srca. Ali to je danak dobu u kom živimo. Film mora da donese zaradu, pa samim tim mora da privuče i brojnu publiku. Sve je manje ljudi (poput mene) koji bi bez problema izgurali film od 6 sati u cugu. Danas se živi brže, koncentracija nije na nivou.
A ne smemo zaboraviti, u pitanju je monumentalno delo, čitava saga koju je i bukvalno nemoguće u potpunosti preneti na veliko platno. Zato Villeneuve balansira. Igra po ivici noža kod onih kojima je i ovih 2,5 sata previše, a opet uspeva da izgura nit radnje da bude shvatljiv, tečan i veran suštini priče. To što mora da žrtvuje u jednom filmu, kompenzuje na način što ekranizuje jedan po jedan segment, uz dovoljno vremena između njih da manje zagriženi ponovo progutaju mamac, dok sa druge strane verni fanovi izgrizu nokte dok ne stigne nova tura hrane za um i dušu. Iskreno verujem da je nemoguće sve to izbalansirati bolje nego što je to učinio i čini Villeneuve sa Dinom.
|
Datum objave: 08.Ožujak/Mar.2024 u 21:03
8.9 ocena na sajtu imdb?
Au, pretnja da potisne čuvenu trilogiju Gospodar Prstenca. Ali, malo su omanuli sa prvim delom, valjda će treći da bude najbolji. Tako da i dalje LOTR ostaje nejeprebiv, a tu je i Matrix.
|
Objavio: Gewehr98
Datum objave: 08.Ožujak/Mar.2024 u 21:17
|
Gledao sam prvi deo, pre toga pročitavši knjigu, i stvarno ima potencijal da bude jedna kvalitetna franšiza epske fantastike. Nadam se da se neće bojati pravljenja trosatnih i dužih filmova, jer zbog obima radnje teško će to moći biti lepo izvedeno, pa je zato nekima prvi deo bio malo zbunjujuć jer nisu čitali knjigu.
|
Datum objave: 09.Ožujak/Mar.2024 u 09:13
|
Idi bre Ar8c u persun,sada moram ponovo i prvi deo da gledam jer ne mogu da verujem da ja ne vidim to sve o cemu ti pricas. Mozda sam sa predrasudama krenuo u gledanje nove Dine pa cu sad opet onako na miru i tisini odgledati prvi pa onda u bioskop drugi deo. Ali da nam se ipak ukusi ne poklapaju je to sto nisam neki fan ni Nolana ni Vilneva,Interstelar bih stvarno izdvojio vrhunski film,ostalo onako filmovi bez duse ali dobro to je moj utisak. E da prvi Bladerunner i drugi deo nisu mi ni za poredjenje a kamoli da je drugi deo bolji. Nije los folm cakstavise ali original Bladerunner po meni u prva tri najbolja Sf filma svih vremena.
|
Datum objave: 09.Ožujak/Mar.2024 u 10:45
|
Meni je prvi Blade runner jedan od dosadnijih filmova osamdesetih (samo neka su filmske osamdesete iza mene i već mi je lakše, pa makar morao da se zlopatim čak i sa ovim sada vremenom), ubija me prosto tempom, vizuelno je lep, Hauer, mada uopšte svi replikanti tamo sjajni, no sve drugo mi je davilo, uprkos lepoj ideji, prosto ne volim Ridley Scotta ni kada ima fini materijal u rukama, nastavak mi je pa filmčina, tako da ni po meni ta dva filma ne mogu da se porede. Opet, poneki autor (Vilnev) mi leži, neko (Scott, Ridley tj pošto mi je Tony Scott bio ne može suprotniji, tj biliži od brata mu) mi je pa odbojan u svom pristupu, umu, stilu, da je to jezivo. Manje je do ukusa, imam ukus bebe, kažu, nego do što mojeg, što pomenutih autora - senzibiliteta, afiniteta, filmskog jezika, mene svakako vuku neke druge teme pa nije toliko do toga šta volim ili ne volim, nego kako ti, bato moj, meni sedneš da pričaš nešto, mogu li ja to kupiti ili ne, momenta kada zaborave da su pre svega pripovedači, te krenu da me dave, ja poljubim, pa ostavim, fala lepo, doviđenja. Dune 2 ću, iskreno se nadam, gledati u bioskopu soon enough, pa makar umro, danima gledam kako da uklopim sve moje pizdarije i ambise, daljine, društvo za film pa i obaveze, ne bih li, da prostite, ugurao nekako Dune u sav taj džez.
|
Datum objave: 09.Ožujak/Mar.2024 u 21:52
kjovo piše:
Idi bre Ar8c u persun,sada moram ponovo i prvi deo da gledam jer ne mogu da verujem da ja ne vidim to sve o cemu ti pricas. Mozda sam sa predrasudama krenuo u gledanje nove Dine pa cu sad opet onako na miru i tisini odgledati prvi pa onda u bioskop drugi deo. Ali da nam se ipak ukusi ne poklapaju je to sto nisam neki fan ni Nolana ni Vilneva,Interstelar bih stvarno izdvojio vrhunski film,ostalo onako filmovi bez duse ali dobro to je moj utisak. E da prvi Bladerunner i drugi deo nisu mi ni za poredjenje a kamoli da je drugi deo bolji. Nije los folm cakstavise ali original Bladerunner po meni u prva tri najbolja Sf filma svih vremena.
|
Odaću ti kjovo jednu tajnu. Odnosno dve
Prvo, veliki je greh pristupiti nečemu (bilo čemu) sa predrasudama! Ono znaš, jednom si izrazio mišljenje i onda ćeš da insistiraš na tom mišljenju do kraja kako ne bi ispao ovakav ili onakav pred društvom. Pa bukvalno ubediš sebe da nešto mora da ti se (ne) svidi.Ja taj problem nemam i ako se negde zeznem, to ću i da priznam. Ako ću nečemu da dam šansu, onda ću da progutam i da izdržim šta se treba, pa ako se ponovi primarno mišljenje onda OK. Uglavnom, ovo važi za svakog iskrenog ljubitelja SF materije. Nemojte imati bilo kakva očekivanja, a još manje predrasude. Prepustite se zvuku i slici koje kreiraju dokazani majstori svog posla i uronite u neki drugi svet isključivši se iz ovog našeg barem dok traje projekcija. A ako baš ne ide i to je OK. Nismo baš svi za sve, nema tu greha, stida ni kajanja. BTW, kad sam čuo da se sprema nova Dina i video ko će da glumi Paula, odnosno glavni lik, priznajem da sam imao predrasude i da mi taj izbor nije bio drag. Nisam verovao da je momak u stanju da iznese jednu tako moćnu ulogu. Eli eto, pod dirigentskom palicom majstora zanata i glumci pruže više nego što je objektivno bilo za očekivati.
Drugo, mogu reći da nema puno filmova koji zavređuju gledanje na velikom bioskopskom ekranu više od Dine. To je (remek) delo koje pleni vizuelnim i audio majstorstvom, a kućno gledanje u ma kako dobrom sistemu, može (i treba) da posluži samo kao nadgradnja, hvatanje detalja koji neminovno promaknu prvi put. Ta video-audio senzacija toliko dohvati čoveka da mu skoro nije ni bitno kako se sama priča razvija. Jednostavno uzdiže i emotivno ispunjava, barem mene, pa će kućno gledanje biti samo hvatanje radnje i utiskivanje u um. Sada, nakon bioskopskog gledanja, u glavi je samo čist spektakl.
A Dina kao Dina, nema tu ne znam kakvih epohalnih novotarija. Već viđene stvari kao što je car (imperator), spkletke i podmetanja, agresivna plemena u borbi za nadmoć, proročanstva, proroci, mesije, osveta.... I iznad i izvan svega ovoga - jedna ljubavna priča. Vrlo prosto i jednostavno kad se tako nabaca. Ali kada se majstori dohvate posla i to obrade na visoko umetnički način, onda pre svega treba poštovati samu umetnost, veliki trud svih koji nam priušte hranu za mozak i dušu, jednostavno se opustiti i prepustiti pa kako ispadne.
Kod mene je dodatni plus taj što mi taj neki stil i senzibilitet snimanja apsolutno leži. Ti krupni, monumentalni, usporeni kadrovi, vizuelni identitet, maske, mašine i likovi kao da ih je Gieger nacrtao (onaj lik koji je za R. Scotta radio Aliena ako neko nije upućen!), a muzika na nivou najgrandioznijih opera i klasičnih simpfonija, ali u mračnim tonovima, baš primereno ambijentu i samoj radnji. Iste stvari je Villeneuve radio i u Arrival, Blade Runner, Sicario, to je bukvalno njegov potpis, baš kao što stil i potpis ima Nolan. Uz napomenu da je po mom skromnom mišljenju sa Dinom čovek otišao još dalje i prevazišao prethodne radove osetno. Moj senzibilitet je potpuno kompatibilan sa njihovim stvaralaštvom, bukvalno sam ja idealna ciljana publika i tako mi se namestilo. Naravno, ima stvari koje ja ne mogu da ispratim ne zato što su loše, već zato što nisu kompatibilne sa mojim unutrašnjim ritmom. A drugi ljudi gutaju i obožavaju te neke stvari koje meni ne leže...
Sve je to normalno dragi kolega, a na kraju je samo na tebi da doneseš odluku. Neke stvari u životu sam ispoštovao samo iz respekta prema nekome, te pronašao neki užitak. Opet kažem, kao zakleti ljubitelj SF-a uvek ću pronaći nešto za sebe u ozbiljnim visokobudžetskim delima jer tu sigurno ima dobre glume, efekata, neke priče i tako dalje. Nemoj samo na kraju da ispadne da sam te ja na nešto naterao Eto vidiš, već me neki prozivaju da radim za Amere (iako je režiser Kanađanin, a genijalni muzičar Nemac ), te da na preporukama nešto zarađujem!
@ Puppet
Samo da se nadovežem na repliku. Ja sam jedan od retkih koji se nije baš tako mnogo i jako našao u kultnom i originalnom Blade Runneru. Daleko od toga da film ne valja i još dalje da mu se nešto posebno može zameriti. Naprotiv, veoma je dobar, ali u mom slučaju nije dosegao te neke kultne visine koje ga kod mase krase. Postoje neki naslovi koje ja smatram kultnim i koji meni lično imaju veću specifičnu težinu. Posebno sam se razočarao kada sam čitao novelu po kojoj je Blade Runer nastao (Do Androids Dream of Electric Sheep) jer je zaista kompletan očaj. Barem je takav prevod na naš jezik, očajan utisak je na mene ostavilo. Ali zato mi je estetika, stil, tempo i izraz Villeneuvea pun pogodak. Ne bih da poredim, posmatram nastavak bukvalno kao produžetak priče po sistemu što više to bolje.
|
Datum objave: 09.Ožujak/Mar.2024 u 23:49
ar8c piše:
@ Puppet
Ja sam jedan od retkih koji se nije baš tako mnogo i jako našao u kultnom i originalnom Blade Runneru. Daleko od toga da film ne valja i još dalje da mu se nešto posebno može zameriti. Naprotiv, veoma je dobar, ali u mom slučaju nije dosegao te neke kultne visine koje ga kod mase krase. |
To "kultni" se ionako rabi toliko da je izgubilo svaku težinu a bome i smisao. Sama po sebi reč je diskutabilna i problematična iz previše razloga.
Blade Runner je popularan, izrazito gledan, bučan film bio, vala i ostao, naravno da ne može biti kultni, nije se oko njega pravio ikakav kult, nego je baš bio filmić za široke mase.
Hajde, sada sa vremenske distance, sve i da ga neko zbilja nazove kultnim pa i nekako (šta god ja mislio o frazi, smislu, samom filmu), vrlo konkretno npr klinci koji nemaju veze sa tim vremenom - a da se skupljaju i povremeno ga gledaju, slave, vole and so on.
Ti voliš automobile, eto meni je kultni film Vanishing Point (1971), neka i Christine, ili hajde neki "off" film koji nije baš na sva zvona slavljen i hvaljen inače od publike i kritike nego je upravo imao svoje poklonike, uži krug, upravo suprotstavljen mainstreamu.
Na kraju će i "The Avengers" da se naziva kultnim filmom pa se više i ne obazirem na frazu. 
|
Datum objave: 10.Ožujak/Mar.2024 u 00:20
Hajde siri se tema, nema veze, sto za Dinu moraju da budu predrasude, pa i sam roman ce neko drugacije doziveti, prirodno, a jos nastavci. Npr. Malaska knjiga palih sam vrh epske fantastike, moje misljenje, nekome je nesto drugo, neko nije citao `Tocak vremena` npr. pa citao je nesto drugo, da li bih preporucio, naravno, nekome je Edings deciji meni nije, uzivao sam kada sam ponovo citao. Nolanov `Interstellar` se meni uopste ne svidja i sta fali, i sta sad treba neko da me ubedjuje da je remek-delo, ili da ne uvidjam nesto, slazem se ne uvidjam, kao i za `Pad kuce User`, `Zaduzbinu` itd. Roman ` Da li androidi....` korektan, ocaj po mom misljenju nije, da li su mi druga dela bolja od Filipa Dika jesu, da li su mi druga manje prijala, jesu, da li jedan po kome je radjena serija nisam uspeo da razumem, jeste, cak roman koji retko ko pominje je meni najbolji, najvise mi je prijao. Tako da delimo utiske i misljenja u sustini, i otkrivamo nesto novo, bar ja tako vidim. Jeste i za kultni, ali koristimo, ebiga.
|
Datum objave: 10.Ožujak/Mar.2024 u 00:34
AlexDeLarge piše:
Jeste i za kultni, ali koristimo, ebiga.
|
Nije da sam se zbilja žalio, sve manje čitam forum ionako pa bukvalno i nisam u toku glede toga ko šta koristi, potpuno mi je nebitno vazda i bilo, meni je lepo i važno to da ljudi slušaju sebe, razvijaju svoj stil, rečnik, meni suštinski ne smeta šta god se prozivalno kultnim filmovima, imam svoj stav svakako, čitah ovde koještarije godinama ionako, svejedno je kako ko šta vidi. Meni tj., da ne bude da pričam u tuđe ime. Sve su to ponovo opšta mesta, negde mi se i podrazumeva da nije svakome isto, još je to zbilja problematičan termin sam po sebi.
|
Datum objave: 10.Ožujak/Mar.2024 u 11:03
Nekim cudom na naslovnici "POPULARNI FILMOVI" na prvom mjestu : Dune Part One.....?
|
Datum objave: 10.Ožujak/Mar.2024 u 18:10
|
Dragi moj Ar8c pa upravo sam to i mislio ne treba imati predrasude ,ali ljudi cesto nisu tj, u vecini slucajeva nisu svesni da ih imaju. Tako da se slazemo u otpunosti sto se tice toga. Meni sama rec kultni ne smeta,zna se za stase koristi tako da mi uopste ne smeta,i da za mene je Bladerunner kultni , i iako sam bio klinac kada sam ga prvi put gledao u bioskopu malo je reci da sam bio odusevljen. sada kada bih poredili prvi i drugi deo ne znam mozese reci da je film kao film drugi mozda i bolji ali u ono vreme sta je prvi deo doneo po meni je neprevazidjeno . Atmosfera filma, glumai ne samo Rutger Hauera koga svi vole po meni i preterano da isticu u tom filmu,meni je Harison Ford tu razbio, meni najbolji njegov film. Ne znam nikako mi nije mogao biti dosadan ali dobro meni je legao. Knjiga mi isto nije losa, ali Ubik na prvom i Tecite suze moje na drugom mestu od Dika. Dinu cu naravno gledati u bioskopu to sam odlucio kada sam video trejler kada trebaprvi put crva da zajase sa slusalicama i bas je onako efektno uradjeno. Timoti je po meni totalni promasaj za Pola ali ni u Lincovoj verziji mi isto bio promasaj glumca za Pola . Eto ovde na forumu je bila polemika oko serije Dark velikoj vecini je to remek delo ja sam jedva odgledao prvu sezonu ,vise puta pokusavao da nastavim ,ma nema sanse ne lezi mi ,a Bladerunner mogu svake dve nedelje,tako da cudno je to sa ukusima.
I da Jojo sto si ti toliko opsednut sa naslovnom stranom vidim da ti to bas smeta sta te briga nek stavljaju sta hoce .
|
Datum objave: 10.Ožujak/Mar.2024 u 19:11
Slažem se i ja u vezi korišćenja reči "kultni", ali prosto ne izmišljam toplu vodu i držim se onoga što je globalno prepoznatljivo. Činjenica je da Blade Runner zaista ima kultni status kod kritičara, renomiranih poznavalaca i autoriteta u svetu filma, kao i kod dobrog dela puiblike profinjenog ukusa i poznavanja materije. I meni je to skroz OK, poštujem stav većine, što u ovom slučaju nije previše različito od mog. Fantastičan film zaista, pogotovo za vreme kada je izašao, sjajan je na mnogo nivoa, ali eto, meni ima boljih i neke druge bih na mojim listama izdigao u status "kultni", ili kako god da ga nazovemo, a da ima isto značenje i težinu.
Da dodam samo u vezi Androida, mislim da problem ne bi smeo biti toliko u samom pisanom sadržaju, koliko u prevodu koji je meni pao šaka i za koga je moguće da sa pravom imam velike sumnje i razočarenje. Ako bude prilike (vremena) možda potražim još neku varijantu ili se bacim na originalno štivo bez prevoda. Ali ono što sam pročitao je zaista slabo do te mere da sam dodatno slavio Blade Runner kao vrhunsku ekranizaciju sumnjivog pisanog materijala.
A što se tiče ukusa, već smo apostrofirali i nema se tu šta dodati. Eto, na primer, baš sam iz sve snage želeo da mi se dopadne Poor Things, bukvalno sam sebe ubeđivao i hrabrio, ali ne ide. Negde blizu kraja sam i zaspao, posle se trgao, vraćao, na silu nekako izgurao, ali ne vredi. A eto, Kojić ga je progutao četiri puta i on je skroz u tom fazonu očigledno Pa šta da kažem za Everything, Everywhere.... Whatever! Film popularan, ljudi se oduševljavaju, podobijao silne Oscare, a ja zgrožen. Meni je katastrofa od filma, zažalio sam što ga nisam mnogo ranije prekinuo u odnosu na to koliko sam izdržao. Supruga me psovala što sam joj to stavio na repertoar Dakle, prosto je tako, nismo svi jednako naštimovani i sa tim se treba pomiriti, a ujedno i poštovati različitosti.
I još malo o Dini za kraj. Ne znam zbog čega je kolegi Kjovi Timothy promašaj za Paula i jedino što mi pada na pamet jeste da je kao i ja imao određenu averziju prema dečku na osnovu pređanjeg staža. Ovde mislim da je zaista odradio sjajan posao, odnosno da je Villeneuve izvukao iz njega sav talenat i sposobnost koji poseduje. Nakon Dine menja se i moja percepcija o njemu, to je neminovno.
A scena kada prvi put zajaše crva....... Uhhhhh....... Veruj mi, snaga tog momenta, te fantastično sazdane scene, kombinovana sa uzdižućim tonovima Zimmera i sve zajedno proživljeno u bioskopskoj atmosferi uz vrhunsku audio-vizuelnu podršku.... Neću uopšte preterati ni slagati ako vam odam tajnu da me je ta scena bukvalno emocionalno raznela i naterala da suze same poteku!! Da, grandioznost i veličanstvenost tog umetničkog izraza, u tom određenom trenutku mene su emotivno preveli preko granice i naterali suze na oči. Dan kasnije sam pribavio soundtrack izdanje sa Dune 2, sve to pustio ponovo i imao jednako burnu reakciju kada je krenula numera broj 7 od svega 2:20 sekundi pod nazivom Worm Ride!
To je bio jedan od onih momenata za koga smatram da svaki iskreni filmofil najduže pamti i može da navede scene koje su njega posebno dotakle i pokidale dušu na komade u onom najlepšem mogućem smislu. Kod mene se to najčešće desi kada kulminira ta simbioza zvuka i slike, u ekstatičnom vrhuncu kreativnosti autora. Na primer u Interstellar kada se Cooper oprašta od familije i u suzama vozi, dok se paralelno prepliću slike poletanja rakete, uz adekvatnu muzičku kulisu. Naravno, opet Hans Zimmer Ili na primer kada Christian Bale kao John Preston u Equilibrium, nakon što je prestao da uzima sredstvo za umrtvljavanje emocija pušta Bethovenovu Devetu simfoniju i u šoku od navale emocija ispušta staklenu kuglu....
To su scene koje ja lično smatram kultnim i koje su mi i određene filmske naslove izdigle osetno. Kao veliki ljubitelj muzike najčešće me pogodi neka vrhunska simbioza slike i zvuka. Ali nije to pravilo. Tu je recimo monolog genijalnog V u V For Vendetta i svašta još nešto, da ne gnjavim više. Ali upravo sam otkrio dodatni razlog zbog čega se meni lično ovaj nastavak Dine svideo do te mere, da mi je film, odnosno čitava saga već sada postala kultna (kako god da krstite pojam). Denis i Hans zaista znaju kako da me pogode u žicu
|
Datum objave: 10.Ožujak/Mar.2024 u 19:58
Žikina Dinastija d best!!!!!!
Gde je moja žena? -Izvolite u čekaonicu!
🐴🤣
|
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2024 u 03:11
ar8c piše:
Slažem se i ja u vezi korišćenja reči "kultni", ali prosto ne izmišljam toplu vodu i držim se onoga što je globalno prepoznatljivo. Činjenica je da Blade Runner zaista ima kultni status kod kritičara, renomiranih poznavalaca i autoriteta u svetu filma, kao i kod dobrog dela puiblike profinjenog ukusa i poznavanja materije. |
2001: Odiseja u svemiru je recimo prvobitno mahom loše dočekana, publika je izlazila sa projekcija, kritika uglavnom zvocala, no tadašnja studentarija, kojekakav svet hipi kulutre je uporno posećivao noćne projekcije, i eto od tog filma pravila kinda kultno ostvarenje koje se voli i ceni u gotovo zatvorenom krugu, iako je i to sve relativno. No eto čak i sa činjenicom da je bukvalno film imao svoje poklonike u gotovo kultnom obožavanju, opet ne garantuje kultni status. Zašto? Vremenom je svakako postalo jasno da je po sredi klasik, naširoko hvaljen i cenjen film, pa i Vatikan ga je ladno uvrstio među najbolje filmove u istoriji filma (da ne kažem ono ovdašnje čuveno "svih vremena" šta god to uopšte značilo  ), iako to često onim vernicima sa jeftinijim kartama ne biva jasno, te po defaultu vole pljuvati po Odiseji, valjda ne širi odveć "reč božiju" or some shit, ne želim misliti o tome šta im je u glavama, iako me suštinski ionako baš briga vole li ili preziru ljudi šta god, šta ću im ja, jelde. Opet, neka su oni svoji, sve ostalo je manje bitno ako i toliko. I bez svega toga, sama fraza je suviše loša, jeftina, nejasna, neprecizna, može se tumačiti na previše načina, što je doduše zabavno i zahvalno za forum, neki na kojem bi se zbilja pisalo, ruku na srce.
Blade Runner je klasik, kao što je to (pomislih maločas na) npr film "Afrička kraljica". Jeste SF nekada bio u svojevrsnom getu, pa se tuda kao šunja uži krug ljubitelja, iako je to mainstream danas, svaka šuša voli da kaže kako voli naučnu fantastiku, moš misliti, te se može etiketirati kako kome šta već odgovara, neka i taj famozni kultni status, no zašto bi pravili od filmova nešto što oni suštinski nisu (nema tu ikakvog užeg kruga obožavatelja, naširoko bre prihvaćeni i voljeni film) a sklanjali se od onoga što pa jeste, eto npr klasik. I ne radi se o kakvim jezičkim nedoumicama  nego upravo o onome sa početka mog pređašnjeg posta, da se toliko frlja tom etiketom, da time gubi smisao i težinu, svakako je upitno i potrebno, kitinjasto, svaki drugi voljeni, popularni, cenjeni film postaje kultni iz nekog razloga, dok raja samo to i želi reći, da je film poštovan i voljen. I sada zamisli nekog novog člana, želi da se eto upozna baš sa kultnim filmovima, taj bi bre poludeo načisto od toga šta bi sve morao da, siroma, gleda   vodeći se time šta je sve danas "kultni film", šta kome označava, koji sve i kakvi naslovi. Najsmešnije od svega je što opet na kraju, po svoj prilici, ne bi imao blagog pojma šta je uopšte to što neki film čini pa kultnim. To bi svejedno ličilo na toliko drugih etiketa, definicija  
Mnogo je lakše i lepše reći zašto bre poneko voli ili ne voli ovaj ili onaj film i mirna Bosna, Bačka, šta već, Stokholm. To mislim glede inače upitno potrebnog etiketiranja, no za forum, pa još 'vakav, kanda je slatko da se raja izjašnjava undogled šta je kome sve kultno. 
|
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2024 u 15:41
Ih, bre Puppet, al si se ražestio oko upotrebe jedne reči Ni ja je ne smatram savršeno podobnom, ali je koristim samo zbog jednostavnosti sporazumevanja i opšte prihvaćene upotrebe. Evo, slobodno predloži adekvatniji termin i ja obećavam da ću ga koristiti u budućnosti na ovom mestu
|
Datum objave: 11.Ožujak/Mar.2024 u 19:34
Bljujem vatru, minimum  Najiskrenije, meni je sve to zapravo smešno, rekoh sve već iznad ionako, no hajde šta se sve piskaralo po forumu, red je da i ja 'vakav kažem svoje nešto, gore biti ne može vala  čekam platicu (za februar  ) pa da overim Dune 2 u bioskopu, te dok čekam, reko' da osvežim malo temu usput. 
|
Objavio: ernad-fakic
Datum objave: 14.Ožujak/Mar.2024 u 00:03
Objavio: elvis-makovec
Datum objave: 15.Ožujak/Mar.2024 u 18:19
|
Hvala vsem prevajalcem in ostalim za odlicne prevode
|
Objavio: NORRIN RADD
Datum objave: 16.Ožujak/Mar.2024 u 13:51
|
Šta reći za ovaj film ? Možda je najbolji opis "zavela me svijetla velikoga grada. Razbacivanje sa CGI. Scenarij prosječan ali ipak od LOTR nije bilo ovako spektakularno.Medjutim mene CGI ne Impresionira.Kad sam bio manji bila je to original Star Wars trilogy kasnije Terminator 2 pa onda LOTR. Take da I nisam bas zadivljen.Mozda je nase proklestvo sto smo čitali knjige
|
Objavio: uredi ovo
Datum objave: 18.Ožujak/Mar.2024 u 09:32
|
Vjerovali ili ne! Namjerno nisam pogledao prvi dio, čekao sam drugi. Pogledao u dva dana oba filma ili epizode, zapravo prema kraju drugog dijela ovo će biti serija. Bila serija ili ne pogledao sam ovo što sam pogledao i ta je stvar (ne radi se o djelu nego o stvari, kao onima iz podruma ili sa smetlišta) za mene gotova. Osoba sam koja pogleda odjavnu špicu, posluša glazbu i nastojim uloviti "naše" koji su sudjelovali u realizaciji projekta, ali niti prvi niti drugi dio me nisu mogli prisiliti na taj "dodatak". Bilo mi je neugodno pred suprugom što sam joj priuštio ovakav fijasko, u nekoliko navrata smo prekidali gledanje, radili pauze i onda kao osuđenici na kaznu mučenja u beskraj vraćali se (s gnušanjem) pred ekran. Moj grijeh je što nismo gledali na 6" mobitela već na 50" TV-a uz 7.1 audio sistem i bla, bla, bla, pa smo se osudili na pažnju. Da sam prije znao, a kad samo pomislim da mi je padalo na pamet gledati to u 3D!!! Srećom pa nismo. Za razočarenje je i monokromatski prikaz previše. Zbrda-zdola, plastični likovi, glumataranje i pogledi u prazno... s novcem kojim su raspolagali, pa recimo to ovako: uloženih $ US 190.000.000 neka ne računaju da će vidjeti naših 2 x € 5 za dvije projekcije, a ocjena od 9 na IMDb neka je okače mačku o rep.
|
Objavio: uredi ovo
Datum objave: 18.Ožujak/Mar.2024 u 09:38
puppet_master piše:
Bljujem vatru, minimum  Najiskrenije, meni je sve to zapravo smešno, rekoh sve već iznad ionako, no hajde šta se sve piskaralo po forumu, red je da i ja 'vakav kažem svoje nešto, gore biti ne može vala  čekam platicu (za februar  ) pa da overim Dune 2 u bioskopu, te dok čekam, reko' da osvežim malo temu usput. 
|
"ne primaj besplatne savjete" Besplatan savjet: Ne troši krvavo zarađen novac na ovaj film, čak i 1 euro je previše ako plaćaš da te netko muči. Radije kupi novine i baci ih odmah bez čitanja u reciklažni kontejner, imaš osjećaj korisnosti društvu.
|
Datum objave: 18.Ožujak/Mar.2024 u 09:47
|
Pa dobro sad to sto se tebi i tvojo zeni nije svidelo ne znaci i da je automatski film los. Ja kada komentarisem neki film uvek se ogradim po mom ukusu. Ja kad bi moju zenu naterao da gleda Dinu u top bi me stavila. Kad sam pokusao da joj ukratko prepricam film ,ono zacin,Mesija ,dzinovski crvi,gledala me je kao da nisam normalan. Nikad nije volela sf. I ja nisam zadovoljan ovom novom Dinom ali toliko los mi nije ali opet to je moje misljenje i necu nikom preporucivati da nesto ne gleda samo zato sto se meni nije svidelo.
|
Objavio: goxxy
Datum objave: 03.Travanj/Apr.2024 u 19:09
kao veliki ljubitelj sfa izasao sam sa projekcije posle 40, 50 minuta... Prazno...
|
Datum objave: 03.Travanj/Apr.2024 u 21:14
Razočarenja rastu, kao kvasac i trava, biće panika, užasa i strava. Mesija će da poboljša utisak, definitivno.
|
Objavio: DJIKI
Datum objave: 05.Travanj/Apr.2024 u 00:32
Елем, вако што се мене тиче: Дину читала нисам, гледала први део потпуно необавештена о чему се ради, јер сам тотално заборавила причу иако сам гледала Линчову верзију у прошломе веку  (сад погледах ко је све глумио па се запрепастих која маса познатих глумаца, ја запамтила само да је играо Меклахлан, мора да ми се много свиђао, циркус)! Први део ми је био ок, иако нисам никакав фан. Али други део.... Значи, много се захваљујем члану ar8c који је толико добро представио филм да ја немам речи, одавно нисам прочитала толико квалитетан коменар а да се он у потпуности поклапа са мојим доживљајем филма. АПСОЛУТНО САМ УЖИВАЛА И МОГЛА БИХ ДА ИЗДРЖИМ ЈОШ 3 САТА. Не знам дал је аутосугестија у питању, под дејством невероватних коментара горепоменутог екстремног  члана, или сам била у таквом расположењу, али мени је филм био права посластица и синоћ сам из биоскопа изашла одушевљена. Тако да... све је ствар укуса, па ко воли нек изволи.
|
Datum objave: 05.Travanj/Apr.2024 u 16:25
Hvala Djiki Da jednom dobijem i pohvalu, a ne samo kritiku
Ako je samo i zbog ovog jednog doživljaja i oduševljenja, apsolutno je vredelo pisati i nije mi žao uloženog truda i vremena! Naravno, pisanije nije da bih nekome ispirao mozak i vršio uticaj. U pitanju je čista emocija, uz odavno formiranu ljubav prema filmu (posebno SF-u), a to sam želeo da podelim sa zajednicom u nadi da će možda privući nekog neodlučnog, a isto tako odbiti onoga kome stil i materija ne leže.
Potpuno sam svestan da su ljudi različiti, podrazumevano i ukusi, pa shodno tome i ovaj film izaziva različite reakcije. Drago mi je da ima još onih koji Dinu doživljavaju poput mene. Rado bih taj doživljaj podelio sa svima. Ali i da sam jedan jedini na svetu, ni to ne bi promenilo individualnu emociju i zadovoljstvo, jer takve stvari nisu za prodaju niti se smeju glumiti!
P.S. Što se tiče MacLachlana, mnoge dame su uzdisale za dotičnim Dina ga jeste lansirala, ali na ovim prostorima (mislim na ceo ex-YU region) posebno se proslavio pet godina kasnije kroz seriju Twin Peaks, dok je cela Yuga polemisala i lupala glavu pitanjem ko je ubio Lauru Palmer
P.S.2. Sad samo da sačekamo dalji razvoj Denisove Dine za koju već i sam najavljuje da ne planira da radi ništa ukoliko to neće biti savršeno, beskompromisno i još bolje od drugog dela. E, to se zove perfekcionizam!
|
Objavio: PeRuNikola
Datum objave: 07.Travanj/Apr.2024 u 03:18
|
ovaj dio je pokidao, 10/10
|
Datum objave: 07.Travanj/Apr.2024 u 19:04
Ćelavi Elvis spasao film, teški smor do njegove pojave, poslenak tu i tamo, mali Wonka se napalijo pa krenuo redom da satire. Paul jaše crva, posle Zendaja jaše njega, điha điha.... Gde je začin???
Majka od Wonke toliko iritira da je to neopisivo. Lajk za Anjicu, nadam se da će pojaviti u Mesiji, tj. u vizijama. Onaj papak rvač glumi nekog snagatora i lika koji bije one sluge, a onaj Tanos ga ubi iz jednog poteza, a ha ha.
Najviše ima peska, najmanje iskrenih emocija, samo vlast, osveta, krvoproliće i u suštini to je to. Nathing new.
|
Objavio: Shadow07.
Datum objave: 14.Travanj/Apr.2024 u 01:24
|
Film je bas gledljiv i nije dosadan i pored toga sto je mozda za neciji ukus malo predugacak(meni nije),volim ovakvu tematiku i meni se dopao,nestrpljivo cekam treci deo,
|
Objavio: tsbn
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2024 u 12:05
|
"film" na nivou barbike, godzila, alien vs babaroga, transformersa, moćnih rendžera ... kad vidim ocenu ne znam da li da se smejem ili plačem. prosečan IQ je izgleda u strmoglavom padu. pravi film više i ne postoji. samo vizuelna zabava sa pričom dometa osnovne škole.
|
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2024 u 17:15
Jel' može onda neki predlog koji bi to bio "pravi film"!? Ili barem nekoliko njih. Da doživim i ja prosvetljenje, kao i da popravim malo taj svoj IQ za koga si nepogrešivo utvrdio da je u "strmoglavom padu"?
|
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2024 u 19:46
Dune, Dune, Dune, da sredimo račune, Znam ja dobro Dune, ko laže taj se kune!
LM, Voken kao imperator-car čist promašaj, ne znam kakav je lik u knjigi, ali ovaj je ništa, jedna velika nula.
|
Datum objave: 16.Travanj/Apr.2024 u 09:00
|
tsbn
Mislim zabava za osnovce,hmm da li moram da se zabrinem za sebe i moj IQ . Ovo je bas primer knjizevnog dela koji nikako nije za osnovce ali verujem da ga nisi procitao pa ti ne zameram.
Sto se tice filma koji sam napokon pogledao u bioskopu,pa mnogo bolji od prvog dela vise se drzi romana ,sto je ipak za mene najbitnije,znam da se vecina ne slaze ali dobro. Ostajem pri tome da je Timoti veliki promasaj nikako nije mogao na pravi nacin da me uvede u lik Pola i tomi je najveca zamerka. Ali zato Rebeka Ferguson,Zendaja i Ostin Batler su pokidali i da naravno Havijer Bardem . Ma svi su glumci odradili dobar posao,rezija vrhunska ,muzika isto tako ,sve u svemu ipak sam zadovoljan vidjenim. Videcemo kako ide dalje ali vreme je ipak ponovo da se cita to delo dosta toga se zaboravilo.
|
Datum objave: 16.Travanj/Apr.2024 u 09:03
|
I da nadam se da ce obraditi Aliju i kad je bila dete a ne odma da predju na devojacko doba
|
Datum objave: 16.Travanj/Apr.2024 u 09:36
|
Delo nije zabava za osnovce, uzmi lepo pročitaj pa se uveri, poveži evoluciju, ekologiju, tehnologiju, fiziku, između ostalog i danas, pa ćeš videti.
Što se tiče padišaha Šadama IV u romanu pa ništa posebno,
samo malo pred kraj romana, više ima o grofu Fenringu njegovom prijatelju iz detinjstva ( isto iz porodice Korino) i njegovoj ćerki Irulan kroz tekstove, ništa samo dvorski poslovi , ceremonije, tričarije, malo pominjanje oko rodne palnete porodice Korino, Salus Sekundus pretvoren u zatvor kada se dvor izmestio , i to je to
|
Datum objave: 16.Travanj/Apr.2024 u 16:18
kjovo piše:
Sto se tice filma koji sam napokon pogledao u bioskopu,pa mnogo bolji od prvog dela vise se drzi romana ,sto je ipak za mene najbitnije,znam da se vecina ne slaze ali dobro. |
Znači kjovo, ipak se nešto sada primilo. Drago mi je, čisto da ne ispadne da si zbog mene traćio vreme i život
|
Datum objave: 17.Travanj/Apr.2024 u 19:25
Slab je mali Wonka Šalaman kao glavni lik, nema on to nešto kao detektiv Kuper, više je za neke sladunjave komedije i ljigave romanse. Ćelavom Elvisu je uloga legla kao kad legne pas na tek pokošenu travu, pa uživa li uživa.
|
Objavio: ProtivuNeukusa
Datum objave: 20.Travanj/Apr.2024 u 01:08
|
Linč ima kišu, Vilnev nema kišu, presuda pravosnažna.
|
Objavio: dzindzin16
Datum objave: 20.Travanj/Apr.2024 u 08:15
|
Aaahhh nee.Nece moj zeludac da vari ovo.A dao sam mu sansu.Smaracina na kvadrat.Hvala na prevodima
|
Objavio: haduvelko
Datum objave: 30.Travanj/Apr.2024 u 23:37
|
Sve sto je ar8c napisao za film je u pravu, zanemarite ove negativne komentare i idite u bioskop(ukoliko se i dalje prikazuje u vasem gradu.) da gledate film jer je stvarno remek djelo.
|
Objavio: dzindzin16
Datum objave: 01.Svibanj/May.2024 u 05:39
|
Remek delo?Nastavicu gledanje, pa da vidim sta se to dogodilo u narednih 2/3 filma.
|
Datum objave: 11.Svibanj/May.2024 u 22:49
Reprizirano. U maksimalnom UHD formatu i odgovarajućem ambijentu. Zacementirano!!! Do sledeće reprize, idealno negde pre novog remek dela Villeneuvea kao željenog nastavka do sada viđenog
|
Objavio: ProtivuNeukusa
Datum objave: 13.Svibanj/May.2024 u 03:23
haduvelko piše:
Sve sto je ar8c napisao za film je u pravu, zanemarite ove negativne komentare i idite u bioskop(ukoliko se i dalje prikazuje u vasem gradu.) da gledate film jer je stvarno remek djelo. |
Ma ti ćeš mi kažeš da zanemarim negativne komentare. Verovatno služe za zanemarivanje.
|
Datum objave: 13.Svibanj/May.2024 u 20:00
|
Vratijo se protivnik neukusa!!!
|
Objavio: IgaBiva
Datum objave: 03.Lipanj/Jun.2024 u 08:55
|
Zanimljivo da je sinoć već prikazan na HBO, čini mi se da to već nešto govori...
|
Datum objave: 15.Ožujak/Mar.2025 u 11:10
uredi ovo piše:
puppet_master piše:
|
"ne primaj besplatne savjete" Besplatan savjet: Ne troši krvavo zarađen novac na ovaj film, čak i 1 euro je previše ako plaćaš da te netko muči. Radije kupi novine i baci ih odmah bez čitanja u reciklažni kontejner, imaš osjećaj korisnosti društvu. |
Nisam tada bio online, tek sada vidim, oprosti na kašnjenju, jbg, život. Ma moram, tj hajde,, želim gledati Dune 2 u bioskopu, dogovorio sam se odavno, jeste za veliko platno, sve i da mi ne legne ne znam ni ja kako pa fantastično, dopao mi se prvi, red je da overim drugi. U društvu pogotovo, nisam bio u bioskopu od 2002., neka love, nadoknadiću je u krajnoj liniji, možda i ne platim kartu, sklon incidentima 😂 ali u društvu ne mora cirkus, kažem koga briga za lovu.
Ma, u najgorem bi mi bila eto škola da se ne jebavam sa bioskopima ako ispadne da nisam više za to, i da svakako ponovim knjige (prve četiri su jedino što je mene odvajkada i interesovalo). Dogovor je dogovor, želim ga videti na velikom platnu, u društvu. Imao sam daleko jezivija iskustva sve i da mi zbiljahne legne a ne verujem u to. Hvala svakako 👍
|
Datum objave: 17.Ožujak/Mar.2026 u 14:26
|
Ar8c jesi video ko igra Aliju u trecem delu Dine. Ovog su puta mislim pogodili glumicu. https://www.imdb.com/title/tt31378509/
|
Datum objave: 17.Ožujak/Mar.2026 u 18:36
|
Na tizer suzu sam pustio, od uzbuđenja ni dah nisam izustio!
Vidim ubacili Furiosu i Betmena, biće zanimljivo, taman da razbiju monotoniju koja vlada još od prvog dela, ma od prve knjige, i Timotije napokon ima frizuru koja priliči njegovom gangsta stilu.
|
Datum objave: 17.Ožujak/Mar.2026 u 20:06
kjovo piše:
Ar8c jesi video ko igra Aliju u trecem delu Dine. Ovog su puta mislim pogodili glumicu.https://www.imdb.com/title/tt31378509/ |
Ma kako nisam video druže Kjovo, pa od momenta kad sam teškom mukom napustio bioskop nakon premijere drugog dela i dok još nije ni zvanično potvrđen treći deo, ja sam počeo da odbrojavam dane  Premijera trećeg dela se čeka kao jedan od značajnijih dana u životu, a svaki info gutam da makar malo utolim glad za zaokruženjem remek dela! Znao sam da će Joy-ka da glumi Aliu, to je odavno poznato 
Gledam trailer već nekoliko puta, žmarci me podilaze, dočekati ne mogu. Ljubitelj sam proleća, sve se u meni budi i cveta, ali ove godine posebno se čeka decembar!
|
|