Leave the World Behind (2023)
Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=104423
Datum ispisa: 12.Lipanj/Jun.2026 u 09:44 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Leave the World Behind (2023)
Objavio: contritum
Tema: Leave the World Behind (2023)
Datum objave: 10.Prosinac/Dec.2023 u 21:18
|
Ovaj film isto usporen ali mi je bio zanimljiv i držao pažnju sve do kraja
|
Odgovori:
Objavio: Goran87BG
Datum objave: 10.Prosinac/Dec.2023 u 22:19
Koliko god me ljutila ili nervirala nakon osmeha sve bih joj oprostio ,što se tiče filma zaista je odličan, meni nije bio usporen, priča lepo teče, glumci vrhunski svaka preporuka 
|
Objavio: sasa-stipisic
Datum objave: 10.Prosinac/Dec.2023 u 23:11
|
Vrlo dobar žanrovski film sa dobrom glumom. Osjeti se po nekim paralelama da je to rukopis Sama Esmaila, kreatora serije Mr. Robot koji je i ovo režirao, voli tehnologiju preispitivat i društveno-socijalne manipulacije vezane za vladajuće. Dobar posao.
|
Objavio: ar8c
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 00:32
Počeo je vrlo inspirativno, obećavajuće, dovoljno originalno i ozbiljno da sam ga već pre polovine doživeo kao novi neočekivani biser(čić) sa Netflixa. Nažalost, nastavio se i završio potpuno neinspirativno, kao izduvan balon, nedovršen i iritantan, klasičan primerak savremene kinematografije koja se iz nečega pretvori u običnu splačinu.
Ako neko očekuje fantaziju, misteriju ili film katastrofe - to je samo okvir i pozornica za jednu klasičnu psiho-dramu o nekolicini likova kojima čak ni pojedini iz prvih ešalona hollywoodske glumačke postave nisu mogli udahnuti dovoljno realnosti i smislenog ophođenja. A trudili su se.
Ne znam, možda je to danas "in" da se sa pričom puno započne, a da se potom tupi sa nebitnim stvarima i okoliša, te konačno finišira bez ikakvog smisla i logičnog razjašnjenja. Valjda da bi mi, gledaoci, sami sa sobom nešto razmotavali, objašnjavali i smišljali po sopstvenom nahođenju i mašti. Mogu da pričam samo u svoje ime, nemam nikakav problem da za svoj groš smišljam i pišem neke pričice. Ali kada sednem da ispratim tuđu viziju onda joj se i prepustim, te očekujem da taj neko istu adekvatno osmisli, zaokruži, razjasni i finišira.
Samo retki majstori zanata umeju da uspešno isprovociraju gledaoca na taj način. Takvi nisu smislili i realizovali ovaj naslov. Puno započeto, potencijal do plafona, a na kraju antiklimaks. Šteta, mada još i može da prođe čega sve ima.
|
Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 11:19
Mene dato ostvarenje vise podseca na poslednji film Jordan Peele-a sa osnovom iz nekih drugih finih ostvarenja, `Jeleni um... `, mada dva puta sam zaspao dok sam ga gledao kao i kod pomenutog ( slicno negde do polovine film), bas me interesuje kako ce privesti kraju.
|
Objavio: beogradski
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 14:16
|
Samo za sad imam da napisem da imam u planu da gledam ovaj film i da je odlicna glumacka ekipa )
|
Objavio: JoxerTM
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 15:06
|
Ne sjećam se kad sam zadnji put pogledao ovako dobar midbudget (ne mislim na glumačku plaću) mystery.
Glumi nemam što zamjeriti, ipak su unutra više manje profesionalci koji maksimalno poderu svaki kadar.Na par mjesta dijalozi nisu baš uvjerljivi što se teksta tiče, međutim
sveukupno ovo je pisao pravi scenarist, a ne AI i to za američku neuku
publiku pa i ću i to pohvaliti. Posebno zato što likovi nisu uobičajeni holivudski kartonski modeli bez ikakvog karaktera ili priče bez doticaja sa stvarnošću. Pa će na primjer neka možda ključna poruka za film biti izgubljena jer useljenica/turistkinja ne zna engleski, a vozač je nemoćan jer nema interneta pa mu ne radi gugltranslejt.
Kraj mi je bombon samo takav, nećemo žlicom dobiti odgovor tko je odgovoran za katastrofu, a uz to će se publiku istrolati sa "zadnjom preživjelom" kao sinonimom zadnje epizode jedne precijenjene zaboravuše. Ljudska rasa treba preživjeti, naravno, ali to će ovdje biti kao u Evangelionu, ako tko ostane to će biti sami bezveznjaci. Ali opet, na gledateljima ostaje izmaštati i popuniti neprikazane rupe. Ako mašte još imaju.
Konačno glazba u funkciji filma je odabrana izvrsno. Tako uvodna špica veze s glazbom nema, nekakav je nepodnošljivo loš rep za završiti na psihijatriji sluša li se predugo. Odnosno pokazuje dekadentno stanje kulture danas, e da bi iskočio naslov Napusti Svijet i naravno iza toga glazba u filmu se iz pretendmusica transformira u stvarnu glazbu.
Stvar koja filmu nedostaje je emotivna šamarčina kao u nekim drugim filmovima katastrofe i tu se za milimetar udaljio od masterpis kategorije, ali unatoč tome ovo je po meni:
Mastwoč.
|
Objavio: puppet_master
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 15:55
Nešto se i previše slažem sa Joxerom lately, prosto mi ne ostavlja prostor da dodam išta.  Konačno da mi se uštedi malo vremena. 
Hajde makar to da ovo meni uopšte nije delovalo (previše) kao netflix film, skoro pa poput A24 filma pre. Jedan od retkih (mada, drugi ove godine već) filmova koje poželeh da pustim još jednom odmah pošto se završio. I mene je plašilo da se ne počne sa crtanjem, objašnjavanjem, uvek useru oko toga sa ponuđenim odgovorima, već viđenim po pravilu, čime se unerede po svemu što su do tada gradili, danas bre malo ko zna da završi priču, te ako se već ne zna ili mudrije, ne želi pružiti efektan ali rizičan odgovor, makar postavi prava pitanja ili ponudi užitak upravo u postavci i mogućnostima. Sve je to mahom u domenu šampitice (sa čokoladom preko) ovde.
|
Objavio: SIN
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 16:25
|
Ukratko, da se ne piše puno o nečemu o čemu se nema baš što, slažem se gotovo u potpunosti sa arBc-om.
Osim što bih ja ukratko rekao da je film pokušaj da se od ničega napravi nešto.
Sve u svemu, potrošena večer na wannabe uradak. Već u prvim minutama izbor muzike je bio neadekvatan za "ozbiljan" film, ali to je bilo ništa spram sveg ostalog.
Nakon 1:40h sam htio stisnuti stop, ali odgledah do kraja, malo na ubrzano, kad sam već potrošio toliko vremena.
|
Objavio: vedran-klemen
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 22:59
|
Hmm. Film se zove po pjesmi za tinejdžere. Na Roger Ebert siteu je dobio ocjenu 2.5... Mislim da ću požaliti što sam skinuo ovaj film... :((
|
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 23:02
vedran-klemen piše:
Na Roger Ebert siteu je dobio ocjenu 2.5... Mislim da ću požaliti što sam skinuo ovaj film... :(( |
Vrlo verovatno, mada ne bih smeo da tvrdim, ja recimo biram filmove za gledanje po plakatu
|
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 23:16
puppet_master piše:
Vrlo verovatno, mada ne bih smeo da tvrdim, ja recimo biram filmove za gledanje po plakatu  |
Nemoj da se zevzečiš ove nema ajkulica što ... , verovatno si jeo napolitanke, priznaj  , pa si se složio sa Joxerom  , šalim se nisam još pogledao do kraja, valjda ću sutra uspeti.
|
Objavio: Black Raven
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 23:18
vedran-klemen piše:
Hmm. Film se zove po pjesmi za tinejdžere. Na Roger Ebert siteu je dobio ocjenu 2.5... Mislim da ću požaliti što sam skinuo ovaj film... :(( |
Film još nisam pogledao pa ga neću ni komentarisati, ali... 2,5/4 nije loša ocena, to je isto kao 6,25/10.
|
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 23:23
puppet_master piše:
Vrlo verovatno, mada ne bih smeo da tvrdim, ja recimo biram filmove za gledanje po plakatu  |
Idi onda gledaj Deep Fear (2023), dobra glumica a i film je ok. https://www.imdb.com/title/tt14865406/" rel="nofollow - https://www.imdb.com/title/tt14865406/
|
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 23:26
Nema ajkulica ali šta fali jelenima, privukao me jelen na posteru. (btw, nisam jeo napolitanke od letos, svega mi )
Pomislih da je kakav road kill massacre filmić, srećna porodica zbiči jelena na autoputu, ovaj se nekim božanskim čudom podigne i napravi belaj. Ili nešto o samoći, kao u pesmi "Jeleni umiru sami", no kada sam video da se ovi (ti, jeleni) okupljaju, skontah da je film nekim delom i o kolektivu. 
Gledah to, Gavrankoviću, istog dana kada se pojavio  nije mi se dopao 
|
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 23:30
puppet_master piše:
Gledah to, Gavrankoviću, nije mi se dopao  |
|
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 23:36
Gledam u tefter, te noći se zajedno sa Deep Fear gledao "Sly" (dokumentarac) i uber dosadni filmić u kojem je Michael Cera i onaj slatkiš iz "It", " https://www.imdb.com/title/tt26443107" rel="nofollow - Adults" , ogluših se o pravilo plakata, jedan gledao zbog ajkula, drugi zbog StaloneTa, treći zbog te Sophie Lillis. Nekada prosto nemam sreće i to ti je. 
|
Objavio: JoxerTM
Datum objave: 12.Prosinac/Dec.2023 u 23:36
vedran-klemen piše:
Na Roger Ebert siteu je dobio ocjenu 2.5... | Preporuka - ne gledati brojke i decimale, nego film. Preporuka broj 2 - Roger Egbert se okreće u grobu zbog previše promašenih recenzija napisanih na tome sajtu.
|
Datum objave: 14.Prosinac/Dec.2023 u 10:49
|
Ne bih previse tupio , meni se film svideo uz neke mane, da ne nabrajam bili bi spoiler-i , ostale kinematografske stvari su mi ok, vecina mi je dobra, i onda me podsete saroliki utisci o slicnim ostavrenjima koja su bila prethodnih godina, o kojima smo komentarislai, od sr...., prese...., glupost, sta vidite u njemu, pa do dobar, los, cudan , interesantan, iznenadjenje koje nam je servirao Ne..... , dati reziser, itd.
Mada i o romanu moze da se diskutuje ( slicni utisci kada sam ga procitao), kao i prica koja traje odavno samo se malo menja, vidjali smo po filmovima, citali u knjizevnim delima, gledali dokumentarce davno ali mi to ne smeta, moze da se stalno diskutuje, neka druga simbolika, neko drugacije vidjenje stvari od strane autora , jedna relna stvar koja je realizovana i o kojoj sam pricao, eto prvo je prica utihnula, nakon nekoliko godina dosla je u žiyu javnosti, kao i neke druge.
O kraju necu da pricam svakome ce izazvati drugacije emocije, imace drugaciji utisak. Interesuje me onako i Garlandov naredni film https://www.imdb.com/title/tt17279496/?ref_=nm_flmg_unrel_1_wr" rel="nofollow - Civil War , i jos neka ostvarenja, da sad ne nabrajam, iako volim .
Dakle ovo mi je ostvarenje ` S vremena na vreme...` , analizu ostavljam za sebe, kao sto rekoh ne bih filozofirao, fino mi je ostvarenje ali falilo mi je tu jos po nesto da se uradi, razradi, poboljsa, mislim da ga treba pogledati, i idem na sledeca ostvarenja.
|
Objavio: beogradski
Datum objave: 14.Prosinac/Dec.2023 u 13:59
|
Odgledao sam bas juce trejler za Civil War i mogu reci da obecava
|
Objavio: silent_passenger
Datum objave: 14.Prosinac/Dec.2023 u 22:25
|
Kako napisati recenziju bez da uvrijediš osobe koje su ovom filmu dali 6.6 na IMDb-u? Nikako. Budimo iskreni - radi se o osobama čija intelektualna širina je savršena sažeta u zadnjoj sceni koja se može protumačiti kao (uglavnom opravdana) kritika generacije Z.
Nažalost, nisam čitao roman pa ne mogu uspoređivati koliko se film vjerno drži radnje, no nepoznavanje književnog predloška je mač s dvije oštrice.
Ono što u filmu odmah upada u oči - osim zvjezdane glumačke postave - je izvrstan rad kamere. Vrlo netipičan za tipičan moderni holivudski proizvod. Zapravo, rad kamere vrlo često podsjeća na evropski arthouse. Nekoliko puta sam pomislio na Van Triera gledajući ovaj film.
Rekao sam već da nisam čitao roman pa ne znam koliko je predložak zaslužan za to, no mnogi stereotipi su postavljeni naglavačke (žene su te koje su "negativnije", rasizam prikazan s druge strane, muški likovi kao oni s najviše empatije...). Samim time, političkih prepucavanja među recenzijama - kojih mi je pun kufer, hvala lijepa - ovdje nema i ne može biti.
Gluma je, očekivano, vrhunska. Dijalozi djeluju jezivo prirodno - gotovo kao da gledamo nekakav dokumentarac. Jedna naizgled mala scena sa samog početka najbolje dočarava koliko sve realistično izgleda - govorim o sceni s cigaretama s Julijom Roberts i Ethanom Hawkeom.
Ono što treba razjasniti je kako ovo nije film katastrofe s gomilom eksplozija i specijalnih efekata (iako ih ima sasvim dovoljno fino uklopljenih) - ovo je studija modernog čovjeka. Točnije - bijele obitelji iz više srednje klase - otac, majka, sin i kćerka (kao najmlađa članica) i bogate crnačke obitelji - otac i kćerka - koji se nađu usred apokalipse. Sve ono negativno - ali i pozitivno - što u ekstremnim situacijama ljudi ispoljavaju, ovdje vidimo bez uljepšavanja - nepovjerenje, egoizam, rasizam, roditeljska ljubav, čovječnost, površnost... Imamo dramu male skupine ljudi izoliranih od vanjskog svijeta i film, kao takav, savršeno funkcionira. Gledatelj je stavljan u poziciju poistovjećivanja sa svakim od likova i prosudbe kako bi sam postupio u datoj situaciji.
Ponovno se moram vratiti na recenzije... Hrpa njih su napisali kako im je film bio dosadan, kako se ništa ne događa... Hej, ljudi! Žao mi je što vam to moram reći, no očito je vaš intelektualni kapacitet neki Emmerichov film katastrofe. Ili poradite na vlastitom obrazovanju ili prihvatite istinu! Čak i da vas samo zanima CGI, imate dovoljno da vam potraje između dvije vrećice čipsa.
Druga kritika koju su neki naveli je kako film nema kraj, kako nedostaje "komad filma"... Žao mi je, ljudi, ali i za vas vrijedi isto. Ako vam se doslovno mora sve nacrtati pred nosom da biste shvatili, onda ne znam što bih rekao. Pitate se kako završava? Pa, zašto niste poslušali što George kaže Clayu pred sam kraj? Nije vam jasna zadnja scena? Zapravo je itekako jasna - istovremeno kritika ljudske površnosti, ali i trijumf optimizma, jer čak i kad je kraj svijeta, ljudski duh nalazi sreću u sitnicama.
Također, komentari kako nije jasno što se događa ne stoje - apsolutno je jasno i nema dvojbi. Možemo eventualno nagađati tko je krivac - za što imam svoju teoriju, ali ne želim spojlati. 
Tu dolazimo do određenih kritika. Rekao sam kako je jasno što se događa, no scene s jelenima previše naginju mistici i djeluju nelogično - bez obzira što djeluju impresivno. Scena s autoputa - iako vrlo efektna - djelovala je pretjerano. Julia Roberts kao Nikki Lauda? Također, zadnje scene s Kevinom Baconom - koji je odličan u epizodnoj ulozi redneck preppera - djeluje neuvjerljivo. Takva osoba ne bi donijela takvu odluku u toj situaciji.
Zaključak: film je vrlo dobra sociološka studija u pozadini apokaliptičnih događaja sa savršenim omjerom drame, akcije i specijalnih efekata.
Konačna ocjena: 8,5
------------- ...Cheeks are hollow, skin is withering. Crone time comes, this life comes to an end. Life, life, death, life. The words of a crone. Cheeks are hollow, skin is withered...
|
Datum objave: 14.Prosinac/Dec.2023 u 22:42
silent_passenger piše:
Hej, ljudi! Žao mi je što vam to moram reći...
|
Kakva gnusna laž  
Tihi, mene negde, ne uvek, umiri malo to kada perem sudove npr a volim i duge, iscrpljujuće šetnje kraj reke. Kada nije hladno i kada nema padavina tj. Mnogo se ti raspravljaš sa bogtepita kakvim recenzijama po netu.  Kada bih sebe akao tuđim mišljenjima, utiscima i doživljajima, daj bože da bih eto samo na forumu mogao nekako da se provučem sa 300 postova dnevno. Obično se ne slažem sa 97% napisanog, ma čak i ne pričam istim jezikom sa ljudima, nevezano za neslaganje, gde da se bavim time. Hoću reći da bi uštedeo puno reči i nerava kada bi batalio neke tamo druge ljude i njihove doživljaje filma u tom tvom tekstu. 
|
Datum objave: 14.Prosinac/Dec.2023 u 22:48
puppet_master piše:
silent_passenger piše:
Hej, ljudi! Žao mi je što vam to moram reći...
|
Kakva gnusna laž  
Tihi, mene negde, ne uvek, umiri malo to kada perem sudove npr a volim i duge, iscrpljujuće šetnje kraj reke. Kada nije hladno i kada nema padavina tj. Mnogo se ti raspravljaš sa bogtepita kakvim recenzijama po netu.  Kada bih sebe akao tuđim mišljenjima, utiscima i doživljajima, daj bože da bih eto samo na forumu mogao nekako da se provučem sa 300 postova dnevno. Obično se ne slažem sa 97% napisanog, ma čak i ne pričam istim jezikom sa ljudima, nevezano za neslaganje, gde da se bavim time. Hoću reći da bi uštedeo puno reči i nerava kada bi batalio neke tamo druge ljude i njihove doživljaje filma u tom tvom tekstu.  |
Ma, shvaćam ja to i ne diraju me previše recezije - pokušavam ih ne čitati prije gledanja filma ili serije. Ali kad sam vidio ocjenu na IMDb, pomislio sam da je opet političko prepucavanje - OK, ide mi na živce, ali već sam oguglao na to. No kad sam pogledao film pa onda recenzije... Recimo samo da sam shvatio u koliko glupom svijetu živim. 
------------- ...Cheeks are hollow, skin is withering. Crone time comes, this life comes to an end. Life, life, death, life. The words of a crone. Cheeks are hollow, skin is withered...
|
Datum objave: 14.Prosinac/Dec.2023 u 22:54
Povremeno oni https://www.youtube.com/@RedLetterMedia" rel="nofollow - Red Letter Media momci na kraju razgovora o filmu koji su gledali, počnu da čitaju komentare i ono je čisto ludilo Zbilja je interesantnije od većine filmova Ljudi su cirkus.
|
Datum objave: 15.Prosinac/Dec.2023 u 16:19
silent_passenger piše:
Žao mi je što vam to moram reći, no očito je vaš intelektualni kapacitet neki Emmerichov film katastrofe. Ili poradite na vlastitom obrazovanju ili prihvatite istinu! |
Evo ja sam jedan od onih koji je ovde javno objavio prosečnu, da ne kažem negativnu kritiku, ali uvek naglasim da su ukusi različiti i da se oko toga ne raspravlja. Ali ovako našto napisati za ljude sa različitim mišljenjem, koji se uzgred ne poznaju niti imaju predstavu o tuđem obrazovanju, u najmanju ruku je uvredljivo i nekulturno, pa najviše govori o onome ko tako piše! Uzgred šta je to "istina" u ovom slučaju i ko određuje šta je apsolutna i svevažeća istina? Sreća pa mi godište i stepen obrazovanja ne dopuštaju da takve stvari shvatam lično niti me dotiču Jesmo li možda čuli za kulturu dijaloga i poštovanje različitosti?
E sad kad smo to stavili po strani, da razjasnim svoj stav i da pokušam da "odbranim" svoje mišljenje, koje se uzgred poklapa sa dosta ljudi koji su ostavljali sopstvene komentare i recenzije. Neka prva bude moja lepša polovina koja me umalo nije gađala zbog takvog odabira filma za provesti veče uz mali ekran
Prvo i osnovno, ovaj film se našao negde na pola puta između ozbiljne kinematografije i parodije. Kao da se nije znalo kuda bi se radije krenulo. U tom smislu poređenje sa, na primer, čistokrvnom satirom i parodijom kao što je Don't Look Up (za mene jedan od genijalnih naslova i favorita za film decenije) apsolutno ne stoji i ti naslovi ne mogu ni u istu rečenicu. Naravno, opet samo stav moje malenkosti!
Drugo, opaska o nedovršenosti je samo opaska i to i nije najveći problem filma, već uzgredno apostrofiranje o lenjosti današnje kinematografije gde neko pokušava da bude moderan tako što ostavlja gledaocu da sam nešto izmišlja. Mašte imam sasvim dovoljno ne samo da izmislim kraj, već i da napišem čitav scenario od početka do kraja, ili čak roman što sam u životu i uradio. Ali ako gledam nečiju viziju onda volim da vidim kako je čovek smislio kompletan posao. Svako može da pokrene neku ideju, ali ne može svako (očigledno) da je i zaokruži na kvalitetan način. Zapravo sve me to podseća, recimo, na ljubavni čin dvoje zanesenih ljudi gde na pola akcije jedno prosto ustaje i udalji se uz komentar "odradi ti sad to sam(a) do kraja"! Izvin'te me, ali ja ne padam na te fore, a koliko vidim nisam baš ni usamljen.
No, kako sam već u prvom komentaru konstatovao, ovde je ta neka apokalipsa, fantazija i akcija samo pozornica i okvir za ono što film jeste, odnosno pokušava biti. A to je psihološka drama sa posebnim akcentom na studiju ljudskog ponašanja u nepredviđenim situacijama. I to je mesto gde ovaj film strmoglavo pada. Kolega reče kako sve izgleda realistično i prirodno. Ja kažem da sve izgleda veoma nerealistično, usiljeno, neprirodno i nelogično za imaginarnu situaciju male skupine ljudi koja se iznenada našla u sred apokalipse i mogućeg kraja sveta! I ovo tvrdim kao neko ko je osetio "čari" rata, ko je držao bebu u rukama dok su u blizini padale bombe i ko je iskusio stravu nečega realnog, a opet ni blizu tako konačnog kao što je moguća apokalipsa i kraj sveta! Epohalan fail po meni, kao i za moju polovinu koja se naravno suočavala sa istim i još gorim životnim traumama.
Niko se ne ponaša onako kako bi se ponašalo normalno ljudsko biće u takvoj situaciji. Osim ako zaista i nije normalno. Ili ukoliko je film parodija. A nije. Nije to naizgled brižni lik Julie Roberts koja je u jednom momentu paranoik od brige za decom, a u drugom nema blage veze kuda joj deca lunjaju po nepoznatoj okolini u sred smaka sveta!? Lik Ethana Hawkea apsolutno nije ništa prirodniji i logičniji - čak naprotiv. Mahershalu obožavam, sjajan glumac, ali ovde čak ni on sa svim svojim talentom nije uspeo da se izbori sa neprirodnom rolom. O njegovoj "dražesnoj" kćeri da ne govorim, apsolutno iritantan stvor i klasičan produkt svoje generacije. Scena između pripite Julie čiji muž drema u susednoj sobi i Mahershale (čija voljena supruga treba negde da sleti avionom u katastrofalnom okruženju) toliko je nerealna i bljutava da me umalo nije naterala da ugasim film! A bolje da jesam, ostalo bi nešto više pozitivnih utisaka. Dakle, apsolutno nerealno, naizgled artistično, ali suštinski skroz promašeno i to uviđam kao psiholog-amater koji od filma očekuje ili da je ozbiljno i realno štivo, ili da je zezanje i parodija. Ne može oba odjednom.
Stereotipa ne da ima, nego prosto bodu oči. Klasični redneck i prepper Kevin Bacon sa svojom retorikom, neprestano međurasno prepucavanje i aluzije između Julie i derišta, klasična sluškinja meksičkog porekla koja ne zna ni da bekne engleski, tako zgodno jedini lik osim pobrojanih u filmu... A imamo i danak korektnostima, scena sa Teslama koliko je glupa, toliko je i bljutava kao propagandni pamflet.
I konačno, postoje tako velike rupe, gluposti i nelogičnosti u radnji da prosto film ni ne može da se smatra ozbiljnim štivom. Neke su već spomenute, ne bih previše da se ponavljam i spoilujem, ali recimo od samog starta gledamo ogromni tanker koji sa takvim proporcijama i gazom nekako uspe da se nasuče skroz na komercijalnu plažu, iako bi i dete skapiralo da bi takav brod ostao nasukan mnogo pre nego što bi tako efektno zaorao po pesku I scena sa zvučnim terorom koji potiče... odakle!? Svemogući hakeri "zasvirali"?
Ne bih dalje na tu temu. U pitanju je samo jedno otvoreno i iskreno mišljenje, te način na koji sam ja doživeo film. Kao i u svakom drugom slučaju svestan sam da postoje ljudi koji će nešto da vole, a u isto vreme neki drugi da ne vole. I tako je to u vezi svega na ovom svetu i u realnom životu. Meni je inače veoma drago što ovde postoje ljudi koji su u ovakvom filmu uživali, nazivaju ga genijalnim, remek-delom, mustwočušom,..., whatever! Zaista sam srećan kada su drugi ljudi srećni i zadovoljni. Nazovite to viškom empatije. Ali molim vas, nemojte ići baš tako daleko da onoj drugoj grupi (koja apsolutno postoji) osporavate stepen inteligencije, obrazovanja, pismenosti, kulture, ukusa, pa na kraju i tolerancije. U tom slučaju nema ni smislenog dijaloga i iskrenog debatovanja o filmovima! Hvala
|
Datum objave: 15.Prosinac/Dec.2023 u 16:42
ar8c piše:
silent_passenger piše:
Žao mi je što vam to moram reći, no očito je vaš intelektualni kapacitet neki Emmerichov film katastrofe. Ili poradite na vlastitom obrazovanju ili prihvatite istinu! |
Evo ja sam jedan od onih koji je ovde javno objavio prosečnu, da ne kažem negativnu kritiku, ali uvek naglasim da su ukusi različiti i da se oko toga ne raspravlja. Ali ovako našto napisati za ljude sa različitim mišljenjem, koji se uzgred ne poznaju niti imaju predstavu o tuđem obrazovanju, u najmanju ruku je uvredljivo i nekulturno, pa najviše govori o onome ko tako piše! Uzgred šta je to "istina" u ovom slučaju i ko određuje šta je apsolutna i svevažeća istina? Sreća pa mi godište i stepen obrazovanja ne dopuštaju da takve stvari shvatam lično niti me dotiču Jesmo li možda čuli za kulturu dijaloga i poštovanje različitosti?
|
Mislim da nisi dobro čitao moj komentar. Sve moje kritike odnosile su se na komentare s IMDb-a. Moram priznati da su naši komentatori na titlovi.com - bez obzira slagao se se njima ili ne - daleko kvalitetniji dok je IMDb postao žabokrečina prosječnosti - otprilike isto kao što je Rotten Tomatoes preobrazio se u nadobudno pseudointelektualno "Gospođa Ministarka" prenemaganje.
Dakle - sve pet za tvoj ili bilo čiji komentar koji sam pročitao ovdje.
|
Datum objave: 15.Prosinac/Dec.2023 u 17:14
OK, prihvatam ovo razjašnjenje i sve je cool Ipak se i dalje držim da je svaki čovek jednak drugom i da ima jednako pravo na svoje mišljenje i komentar. Logično je da na velikim platformama poput imdb ima svačega, između ostalog i raznih trolova, naručenih komentara i ocena, ali bez obzira... Skoknem nekad i sam, te pročitam poneki komentar, čisto da malo opipam puls javnosti. Ali sve to na kraju nije toliko bitno jer odluku o gledanju donesem sam, baš kao što sam formiram i utiske, potpuno imun na spoljne faktore. Za ovaj film utisci su takvi kakvi jesu i ja ih neću ulepšavati. A super je što i taj naslov ima svoje fanove. Očekivano. Idemo dalje...
|
Datum objave: 15.Prosinac/Dec.2023 u 17:24
A sad da prijeđemo na tvoju kritiku - ako se slažeš? 
ar8c piše:
Drugo, opaska o nedovršenosti je samo opaska i to i nije najveći problem filma, već uzgredno apostrofiranje o lenjosti današnje kinematografije gde neko pokušava da bude moderan tako što ostavlja gledaocu da sam nešto izmišlja. Mašte imam sasvim dovoljno ne samo da izmislim kraj, već i da napišem čitav scenario od početka do kraja, ili čak roman što sam u životu i uradio. Ali ako gledam nečiju viziju onda volim da vidim kako je čovek smislio kompletan posao. Svako može da pokrene neku ideju, ali ne može svako (očigledno) da je i zaokruži na kvalitetan način. Zapravo sve me to podseća, recimo, na ljubavni čin dvoje zanesenih ljudi gde na pola akcije jedno prosto ustaje i udalji se uz komentar "odradi ti sad to sam(a) do kraja"! Izvin'te me, ali ja ne padam na te fore, a koliko vidim nisam baš ni usamljen.
|
Kraj je potpuno jasan i film je potpuno zaokružena cjelina. Iskreno, pomalo me živcira - naročito u priglupim američkim filmovima - gdje se publici "sve crta" bez da uključe mozak.
Dakle, Mahershala i Ethan doslovno u razgovoru otkrivaju što namjeravaju. SUdibina svih likova je jasna - bar u idućih nekoliko dana. A što je dalje bilo... Pa, to i nije tema ovog filma jer inače bi ovo bila serija. Zapravo, pred kraj me podsjetilo na seriju Jericho.
ar8c piše:
No, kako sam već u prvom komentaru konstatovao, ovde je ta neka apokalipsa, fantazija i akcija samo pozornica i okvir za ono što film jeste, odnosno pokušava biti. A to je psihološka drama sa posebnim akcentom na studiju ljudskog ponašanja u nepredviđenim situacijama. I to je mesto gde ovaj film strmoglavo pada. Kolega reče kako sve izgleda realistično i prirodno. Ja kažem da sve izgleda veoma nerealistično, usiljeno, neprirodno i nelogično za imaginarnu situaciju male skupine ljudi koja se iznenada našla u sred apokalipse i mogućeg kraja sveta! I ovo tvrdim kao neko ko je osetio "čari" rata, ko je držao bebu u rukama dok su u blizini padale bombe i ko je iskusio stravu nečega realnog, a opet ni blizu tako konačnog kao što je moguća apokalipsa i kraj sveta! Epohalan fail po meni, kao i za moju polovinu koja se naravno suočavala sa istim i još gorim životnim traumama.
|
OK, mislio sam ovo ne komentirati, ali moram. Znaš, i ja sam prošao "čari rata" i ne mislim da postoji nekakav univerzalni doživljaj tipičan za sve ljude. Agree to disagree,
ar8c piše:
Niko se ne ponaša onako kako bi se ponašalo normalno ljudsko biće u takvoj situaciji. Osim ako zaista i nije normalno. Ili ukoliko je film parodija. A nije. Nije to naizgled brižni lik Julie Roberts koja je u jednom momentu paranoik od brige za decom, a u drugom nema blage veze kuda joj deca lunjaju po nepoznatoj okolini u sred smaka sveta!? Lik Ethana Hawkea apsolutno nije ništa prirodniji i logičniji - čak naprotiv. Mahershalu obožavam, sjajan glumac, ali ovde čak ni on sa svim svojim talentom nije uspeo da se izbori sa neprirodnom rolom. O njegovoj "dražesnoj" kćeri da ne govorim, apsolutno iritantan stvor i klasičan produkt svoje generacije. Scena između pripite Julie čiji muž drema u susednoj sobi i Mahershale (čija voljena supruga treba negde da sleti avionom u katastrofalnom okruženju) toliko je nerealna i bljutava da me umalo nije naterala da ugasim film! A bolje da jesam, ostalo bi nešto više pozitivnih utisaka. Dakle, apsolutno nerealno, naizgled artistično, ali suštinski skroz promašeno i to uviđam kao psiholog-amater koji od filma očekuje ili da je ozbiljno i realno štivo, ili da je zezanje i parodija. Ne može oba odjednom.
|
Upravo si ovim potvrdio sve što sam rekao o sjajnoj glumi i prirodnosti njihovog ponašanja. Kažeš - iritantna ti je bila kćerka? Misliš, isto onako kako su ljudi mrzili Joffreya Lannistera ili Ramseya Boltona? To se zove - kvalitetno odigrana uloga.
Julijin lik "čas paranoik" , a "čas nema pojma gdje su djeca"? Hm... Možda stoga što: 1. ispočetka ne vjeruje u priču došljaka i ne smatra situaciju ozbiljnom 2. možda stoga što je u pojedinim scenama pod utjecajem alkohola 3. možda stoga što, kad te pogodi ozbiljnost situacije, odjednom shvatiš da ste svi u opasnosti i pitaš se gdje je tko?
Slažemo se oko Mahershale - i ja ga obožavam. 
ar8c piše:
Stereotipa ne da ima, nego prosto bodu oči. Klasični redneck i prepper Kevin Bacon sa svojom retorikom, neprestano međurasno prepucavanje i aluzije između Julie i derišta, klasična sluškinja meksičkog porekla koja ne zna ni da bekne engleski, tako zgodno jedini lik osim pobrojanih u filmu... A imamo i danak korektnostima, scena sa Teslama koliko je glupa, toliko je i bljutava kao propagandni pamflet.
|
Hmm... Nope. Slično kao i u prethodnom pasusu - demantiraš sam sebe. Tipičan redneck?! Pa upravo sam u svojoj recenziji naveo da se UOPĆE nije ponio kao tipičan redneck. Gledao si film i znaš što je bilo. Isto tako znaš što je, de facto, trebalo biti. Dakle, ne - očito si u krivu.
Ono na autoputu sam i ja kritizirao, ali valjda su nekako morali odsjeći ih od civilizacije. Za ženu koja priča na španjolskom ne mogu reći je li bila sluškinja ili što jer španjolski ne govorim. Mogla je biti obična mještanka ili bilo što - ne vidim uopće problem u njenom liku jer je ta scena postigla upravo ono što joj je bila namjera - koliko god se mi busali u prsa 99% ljudi će u takvim situacijama postupiti isto kao Hawke. I, opet - realističnost dolazi do izražaja.
ar8c piše:
I konačno, postoje tako velike rupe, gluposti i nelogičnosti u radnji da prosto film ni ne može da se smatra ozbiljnim štivom. Neke su već spomenute, ne bih previše da se ponavljam i spoilujem, ali recimo od samog starta gledamo ogromni tanker koji sa takvim proporcijama i gazom nekako uspe da se nasuče skroz na komercijalnu plažu, iako bi i dete skapiralo da bi takav brod ostao nasukan mnogo pre nego što bi tako efektno zaorao po pesku  I scena sa zvučnim terorom koji potiče... odakle!? Svemogući hakeri "zasvirali"?
|
Naravno, to s tankerom je otprilike kao ono s autoputom - čisto za privući prosječne geldatelje željne CGI spektakla. I kad kažeš otkud zvuk i priča o hakerima - opet se moram vratiti na ono što ponavljam neprestano: ZADNJA scena razgovora između Mahershale i Ethana u autu - gdje se doslovno SVE otkriva (OK, možda malo previše deus ex machina rješenje). Zato sam i spomenuo seriju jericho jer doslovno mi se čini kako su krivci isti za ono što se događa.
I kad kažeš da nešto ima puno "rupa" u radnji, tada nije dovoljno to samo izjaviti, već i potkrijepiti.
ar8c piše:
Ne bih dalje na tu temu. U pitanju je samo jedno otvoreno i iskreno mišljenje, te način na koji sam ja doživeo film. Kao i u svakom drugom slučaju svestan sam da postoje ljudi koji će nešto da vole, a u isto vreme neki drugi da ne vole. I tako je to u vezi svega na ovom svetu i u realnom životu. Meni je inače veoma drago što ovde postoje ljudi koji su u ovakvom filmu uživali, nazivaju ga genijalnim, remek-delom, mustwočušom,..., whatever! Zaista sam srećan kada su drugi ljudi srećni i zadovoljni. Nazovite to viškom empatije. Ali molim vas, nemojte ići baš tako daleko da onoj drugoj grupi (koja apsolutno postoji) osporavate stepen inteligencije, obrazovanja, pismenosti, kulture, ukusa, pa na kraju i tolerancije. U tom slučaju nema ni smislenog dijaloga i iskrenog debatovanja o filmovima! Hvala  |
I da se ponovim opet na kraju - žao mi je ako si se našao prozvan jer - kao što možeš vrlo jasno vidjeti u mojoj recenziji, govorio sam o bljezgarijama koje sam čitao na IMDb-u, a ne o mišljenjima bilo koga s titlovi.com.
|
Datum objave: 16.Prosinac/Dec.2023 u 10:26
Hmmmm, nećemo se baviti kritikama moje kritike jer se ni ja ne bavim kritikom tvoje kritike, već isključivo onim što je delovalo kao omalovažavanje i generalizovanje. A moraš priznati da ovo:
silent_passenger piše:
Hej, ljudi! Žao mi je što vam to moram reći, no očito je vaš intelektualni kapacitet.... |
i ovo:
silent_passenger piše:
No kad sam pogledao film pa onda recenzije... Recimo samo da sam shvatio u koliko glupom svijetu živim.  |
... deluje kao da se obraćaš nekome ko je ovde nešto napisao jer je malo nerealno za poverovati da komentatori na imdb svraćaju ovde i čitaju neka naša pisanija Naravno, prihvatam tvoje obrazloženje i kažem da je sve OK, samo je poenta da se ne bih ni nadovezivao na tvoje postove, a pogotovo pokušavao da kritikujem tvoju kritiku, da neke stvari nisu delovale pomalo neprimerene.
Jedino ću na kraju još dati dodatno obrazloženje na neke stvari koje si ti očigledno pogrešno izvukao iz mog komentara:
Još jednom ponavljam da kraj kao kraj nije nikakav problem. Moja opaska o lenjoj kinematografiji jeste samo nešto što meni lično ne prija. Film kao film može bez problema da se završi kako se završio. Nažalost, usled velikog razočarenja nakon polovine filma i želje da se mučenje što pre okonča, nisam ni ispratio kako treba samu završnicu, tako da je to skroz nebitno. Problem je sa neuverljivošću i sa činjenicom da kreatori filma nisu znali da li da prave ozbiljno štivo ili da idu na parodiju, pa su stali na pola puta i napravili bućkuriš.
Ovaj film se zvanično vodi kao Drama/Mystery/Thriller. Dakle ni govora o parodiji, komediji ili satiri. Tako su ga etiketirali neki upućeniji od mene, a tako su ga doživeli i mnogi čije sam smislene komentare i recenzije iščitao. E sad, da je film otišao u vode parodije i satire mogao sam da sve to progutam i bez problema odgledam do kraja. Ali kako ovde nema (dovoljno) materijala za satiru i parodiju, od starta sam se "namestio" za ozbiljnu dramsko-fiktivnu materiju. I upravo zbog toga mi se film ogadio nakon prvobitnog uzbuđenja i oduševljenja. Onda kada sam shvatio da je skroz nerealno i da ne vodi ničemu, a pogotovo da zbog lenjosti neće do kraja ni neka zaokružena celina i vizija biti ponuđena gledaocu. Dakle, u mom slučaju, to je nepremostiva prepreka koja je ubila draž filma, a ne sam kraj ili bilo šta drugo.
Tvrdim da razumna osoba (u situaciji koja nije parodirana!) neće onako da se ponaša prilikom suočavanja sa krajem sveta, barem ukoliko ima iole normalnosti u sebi! Barem ne u prvim momentima dok još traje inicijalni šok, neverica, panika, manjak informacija i sve ostalo! To mogu da garantujem, iako apsolutno stoji ono što ti kažeš, da različiti ljudi različito reaguju u određenim situacijama!
Dakle, iritantno derište neće vreme provoditi u nekim prepucavanjima i međurasnim aluzijama sa osobom koja joj može biti majka, a pogotovo ta ženska osoba neće u tom momentu flertovati u prisustvu porodice, pa još sa osobom koja joj je od starta iritantna i rasno neprihvatljiva. A ni ta druga osoba neće flertovati pred kćerkom (kakva god bila) dok navodno voljena supruga samo što nije ili možda već jeste pala sa neba. Eto, to je moje čvrsto uverenje i niko me u suprotno ne može uveriti, mada naravno, svako može probati da me demantuje
Da ne gnjavim više nikoga sa kilometarskim komentarima, pogotovo bez želje da napadam tuđe mišljenje ili da branim svoje. Tako je kako je. Super je što je tebi i još nekima film sjajan i ne bih želeo da svojim komentarima umanjim vaš doživljaj ni za mrvu. Sa druge strane dovoljno je samo da ti i drugi shvatite da postoji grupa ljudi koju je film iz ovih ili onih razloga razočarao, a da se nije primereno baviti se napamet stepenom obrazovanja, intelekta ili čega već tih ljudi.
Od mene toliko, ovde definitivno stavljam tačku jer je besmisleno uveravati bilo koga u bilo šta. Idemo dalje!
|
Objavio: kjovo
Datum objave: 16.Prosinac/Dec.2023 u 10:46
|
Eto ja bih se slozio sa Ar8c ,meni ovaj film nista posebno nije.Nema ama bas nista ni novo sto vec nije vidjeno masu puta i u serijama i u filmovima gde je i mnogo bolje sve odradjeno. Ne mislim na Dont look up koji me isto nije impresionirao niti mi se svideo,ali eto sjajan primer ti Jericho serija i ima toga jos dosta da ne duzim. Licno film mi nije bio ni jednog momenta dosadan ima par dobrih elemenata ali to je to,zaboravio sam ga cim je zavrsio. licno na menew je najveci utisak ostavila malecka sa njenom opsesijom sa serijom Prijatelji .Pozz svima
|
Objavio: s.t.a.l.k.e.r.
Datum objave: 21.Prosinac/Dec.2023 u 16:36
Objavio: choosie
Datum objave: 29.Prosinac/Dec.2023 u 08:46
|
Ja sam jedan od onih koji na IMDBu komentare "boring" čitaju kao "interesting", a pošto je ovaj film dobio dovoljan broj "boringa" naravno da sam ga pogledao.. Puno toga pametnog je već ovdje rečeno, super gluma, kamera, realnost nerealne situacije, jeza koju sam mogao nožem rezati ispred ekrana... Uglavnom, film je poseban, drugačiji.. Na spomenutom IMDBu ocjene filmova/serija se vremenom obično spuštaju, ali ovom filmu će ocjena za koju godinu porasti do cca 7,5-8, garant. Btw, znate li koliku je ocjenu "Shining" dobio prvih godina? 2. Naravno, ne na IMDBu, toga nije bilo tada, ali po drugim medijima.. E da, treba neko vrijeme da ljudima dođe iz dupeta u glavu :)
|
Datum objave: 29.Prosinac/Dec.2023 u 09:18
Oba navedena filma su ekrzanizacije romana. Te 1981. godine, sto se rezisera tice, je Kubrick sa ostvarenjem `The Shining` bio u nominaciji za nagradu `Zlatna malina`, bili su tu i Brian De Palma, William Friedkin koja su meni odlicni, a i ostvarenja koja sam pogledao, retko za koji mogu da kazem da mi se nije svideo..., takodje tada `.Friday the 13th` za film, itd.
|
Objavio: dzindzin16
Datum objave: 04.Sijecanj/Jan.2024 u 18:55
|
Film je odlican.Ali stvarno odlican.Od glume, do teme.Pogledati.Hvala na prevodu...
|
Datum objave: 04.Sijecanj/Jan.2024 u 21:11
Pa meni jako slicno, ono sto stoji u osnovi razradjeno je vise u knjizi, logicno. U filmu su stavili strah od tehnologije, i citali i gledali u filmskim klasicima i klasicima knjizevnosti moglo je to u filmu bolje, a opet u knjizi se potencira na nesto drugo i to je lajtmotiv knjige , razlikuju se neke stvari naravno, sad da li je cerka ili zena, ili slicno to mora, navedena(e) scena (e) koja se pominje u komentarima filma nema u knjizi, kraj je takodje i tamo je otvoren , naravno nema one scene sa samog kraja, isto se ne zna ko stoji... Licnog sam misljenja da ako si pogledao film nema potrebe da citas knjigu. Da sad ne idem vise u moju interpretaciju knjige i nagovestaje.
|
Objavio: Vilin
Datum objave: 22.Sijecanj/Jan.2024 u 13:51
|
Apsolutno se slažem sa ar8c. Početak je obećavao, a onda se sve pretvorilo u neinventivnu, jadno smešnu priču. O amaterskoj animaciji da i ne pričam.
|
Objavio: Stressman
Datum objave: 22.Svibanj/May.2024 u 13:45
|
Da li bi smo znali šta se dešava ako bi došlo do neke katastrofe...zanimljiv film...a i konačno sam odgledao ''Prijatelje'' kompletno.
|
|