Najbolji ratni filmovi (12.03.2023.)
Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na članke
Opis foruma: Komentari na objavljene članke i blogove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=103097
Datum ispisa: 29.Lipanj/Jun.2026 u 22:14 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Najbolji ratni filmovi (12.03.2023.)
Objavio: puppet_master
Tema: Najbolji ratni filmovi (12.03.2023.)
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2023 u 11:14
Neću komentarisati listu, šta ću joj ja, nije moja, nema gomile mojih favorita ni na dnu ovog spiska, sve je svakako lično, Colider mi ionako nije kakvo referentno mesto, samo mi je blesavo to što su preskočeni mnogi stariji filmovi oko kojih sve i da zanemarim moju ljubav prema njima, u najmanjem bivaju značajni unutar samog žanra. Počev od npr veličanstvenog La grande Illusion (1937) ili i dalje odličnog All quiet on the western front (1930). Kako i bez Melville-a (Army of shadows) ili bez Battle of Algiers, nebitno, potrajalo bi a ne volim da nabrajam, samo me podseća na to koliko je nezahvalno praviti sve te "najbolje" spiskove, inače a kamoli limitirane brojem naslova, šta god naveli, uvek će ponešto ispaštati. Ne znam ni koliko su filmovi uopšte podložni kakvom merenju na kantaru, negde mi je lepše da recimo kažem šta volim, eventualno i zašto, zbunjuje me šta uopšte može sve značiti "najbolji". (retorički, naravno, imao bih pregršt svojih ideja, samo ne bih voleo da se bavim tako čime )
|
Odgovori:
Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2023 u 11:51
|
Ja ne znam ni koja je to lista, jeste nezahvalno bilo kog tipa, e sad tako je ima podosta starih koji su meni isto dobri, da li ratni pa kog tipa, antiratni, pa onda i drugi zanrovi koji ipak dominiraju, da li je nesto drugo u ratnom stanju, da li su bitke, istorijske ili pak fikcija ima i toga, pa satire, ima tu mnogo faktora, slazem se.
Tako je bila ideja i za nf listu, zato sam i odabrao naziv, moja ideja ne najbolji , to je bas subjektivno, tako je , ja bih rekao koji su ostavili najjaci utisak na mene, rasplamsali emocije, ali imaju i drugi stosta da kazu i jesu, bas fino, vise koji su ostavili utisak na nas koji smo predlozili, i kao neki pregled, uvid, a da opet povezem sa prevodima, a tu opet imaju komentari, osvrti clanova , eto dodali su i ostali clanovi i hvala im, a da nije prica imas vec liste ukucaj i biraj, vec od clanova, pa da svako moze da ubacuje, daje predloge, komentarise, naravno ide po godinama, a onda i nesto sto nije sam film, a ima veze, malo diskuje , to je neka ideja.
Svako drugacije bira filmove, ja volim da nabrajam ti ne volis, to smo vec komentarisali, ne mogu da procenim, ali mozda je smisao pregled ili uvid , neko pogleda pa vidi, zaintrigara ga nesto, pa opet imaju neke poveznice, itd. Meni licno dobro dodje kad vidim neki osvrt, eto neka ostvarenja ne bih ni pogledao, a drago mi je sto sam ih video, i pogledao. Pak neke preporuke preko privatnih poruka, dobro su dosle, preskocio bih nesto, a opet su mi fina ostavrenja, neki su me zabavili, prijali.
|
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2023 u 12:01
Ja volim iranku kinematografiju, meni je ok tvoja tema, sto ne znaci da ne bih dodao, ili se slazem sa utiskom, i obrnuto, prirodno, ali izabrao sam da dodam u nekoj drugoj temi, ili NikolaJe za indijske (hindi su valjda) pa i tu moze da se dodaju neki noviji, on je stavio svoj utisak, sa nekima se slazem, sa nekima prirodno ne, slicno za ruske od Ljubice, tplc, tu sam slab, eto preporuke iz nekih drugih tema itd. i pogledali smo supruga i ja i svideli su nam se.
|
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2023 u 12:06
I da naravno, slazem se, vise volis da pises osvrte i odlicno to radis , svaka cast, i sveščicu da ne zaboravimo naravno Mozda širim temu ali to je slično kao ono pitanje kome bi to služilo da se štampa,a dobro je pitanje u današnje vreme.
|
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2023 u 12:09
Drugo mi je to kada se prave te forumske liste, ovo Coliderovo je baš "top 15 najboljih" što vuče sa sobom previše mukica samo po sebi. Može biti zanimljivo za one koji se tek upuštaju u film ili sam žanr, nije nužno loše, neko pa voli da se oslanja na tuđe ideje i afinitete, ta na početku svakako nemaju još uvek izgrađeno mnogo toga svojeg vezanog za tematiku, mada sam ja puno čitao u to vreme kada sam se u detinjstvu gradio kao filmofil. Po 20-30 000 osvrta godišnje tokom osamdesetih, verovatno i više zapravo, pisah već o tome da sam sakupljao one Video movie guide godišnjake, tako da sam imao u glavi zilion filmova iako ih ogromnu većinu nisam zapravo ni gledao, pravio sam spiskove šta mi se sve gleda i bez ikakvog uvida u te danas standardne "top 10, top 50" liste, čak i ne tek zato što mi je bilo slađe ovo moje, već ih prosto nije bilo kao danas po netu sa svih strana, najbolji ovi, najbolji oni, nema kraja listama.
|
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2023 u 12:27
|
Ja sam pobrkao, jer je na forumu neko postavio istu temu za najbolje ratne, pa sam mislio da je tu stavio listu, pa sam mislio da pises o njoj, i u njoj, a da se oslanjas na Colider, i druge moja greska.
Isto mislimo da su forumske ok. 
Da to mi nema nekog smisla top 10, 15, 50 pa silne liste na netu, da mozda kao neka osnova, pa da pisao si, negde si i okacio knjigu(e) a da sam ja video, da, da secam se price, ja mislim da sam u temi oko horora zakacio slicne.
Ja sam za korejske napravio listu na Letterboxd-u koje sam pogledao, slicno je i bgv, samo kao podsetnik, tesko je vise pamtiti, mada znam u sustini koji su mi ostavili utisak eto za veci broj, naravno nekih se i ne secam, a gledao sam, a ovde na sajtu imam komentare za neke, dobro dodje kao podsetnik ako mi uopsteno zatreba.
|
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2023 u 12:38
Pa da, ovo moje je isključivo za te brojem limitirane liste po netu, rizikuje se da se ne vidi masa toga što itekako može vredeti, uopšte a zašto ne i više od naslova na listi, samo zato što nije navedeno, na prvom mestu jer ne može stati u tako mali broj naslova a potom i zato što je limitirano i tuđim afinitetom i merilom. Nije tek do liste, pa i sam imdb zbog tog sistema sa ocenama, mnoge ljude otera od ko zna koliko filmova koji imaju ocenu npr 6 a ovima bi bio vrlo dobar, zabavan, uzbudljiv, blizak ovako-onako film, i onda gotovo svi maltene prepisuju jedni od drugih jedne te iste naslove, tj slave se isti filmovi dok drugi podjednako ili zašto ne i više vredni, ili makar lično bliži filmovi, rekoh, rizikuju da ne budu ikada "otkriveni". Na forumu je suprotno, makar može biti, upravo jer nema tih nametnutih limita.
|
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2023 u 13:25
|
Tako je isto nf lista ima za sada valjda 417 ili 418 naslova, moze i vise i manje, i otvorena je, za komentare, kritike, predloge, a samo sam stavio IMDb listu lakše ubacujem, da mogu da azuriram komentar ne bih ni pravio, komentari stoje, linkovi takodje, pride i još nešto, e sad i ako se poklapa, preklapa sa nekom tamo listom, baš me (nas) briga to je ipak lista sa sajta, pravljena iskljucivo od utisaka clanova, eto meni bi neki ruski promakli npr. Mira, pogledah 5.8 IMdb sta fali , pa da ne nabrajam ostale, nešto i nisam gledao, logično zajednička lista, ali većinu jesam, posto nf zanr sam uvek voleo i da citam prvenstveno, pored klasika, a ne vodim se ocenama, a ako se potrefi , potrefi se, da je npr Threads koji si naveo, ili neki drugi od ostalih clanova, kjovo, , Kristijan, Ljubica, Goran, Vladika, imali ocenu 4 stajali bi na listi, da li je meni neki bolji ili ostavio jaci utisak, izazvao burnije emocije, to je opet licno, sta da se radi, logicno i prirodno.
|
Datum objave: 21.Ožujak/Mar.2023 u 13:33
Tako da kad neko pronadje neki `dragulj`, slazem se da podeli, postavi, i ja isto ako nadjem prokomentarisem.
|
|