Don't Be Afraid of the Dark (1973)
Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=102438
Datum ispisa: 06.Lipanj/Jun.2026 u 12:08 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Don't Be Afraid of the Dark (1973)
Objavio: puppet_master
Tema: Don't Be Afraid of the Dark (1973)
Datum objave: 21.Prosinac/Dec.2022 u 09:13
|

Bračni par, Sally i Alex (ovde već malo odrasla Kim Darby i Jim Hutton, otac čuvenijeg Timothy Huttona) se useljavaju u kuću Sallyne pokojne tetke, u kojoj Sally otkriva zapečaćenu prostoriju sa zazidanim kaminom koji krije čudovisna majušna bića koja nepažnjom (pre radoznalošću) bivaju oslobođena, i počinju svoju demonsku borbu za Sallynu dušu, koja imajući kraj sebe supruga posvećenog karijeri, mora sama
da se izbori sa malim napastima...
Sedamdesetih godina prošlog veka, kada se horor uveliko budio iz svog sna, gde je žanrovski mainstream već decenijama svakako bio usmeren ka deci kao ciljnoj publici, žanr je u tom svojem svedenom obliku našao jako utočište na televiziji. Mislim da je u USA bezmalo svaka lokalna televizija imala po nekog horor domaćina koji bi vikendom uveče predstavljao horor filmove iz kakvih mračnih studijskih kulisa. Kako bilo, Don't be afraid of the Dark spada u televizijske horore koji su se i dalje oslanjanli na dečicu kao svoju publiku, uz svakako dovoljno kvazi ozbiljnosti (bračni par kao centralni likovi, za razliku od rimejka u kojem je del Toro razumno sveo glavnu junakinju na dete, čime je film trebalo da dobije više efekta a svakako i realniju meru). Rezultat je...pa, u svom vremenu izuzetno popularan televizijski filmić, premijeru je, kazu, gledalo 12 miliona ljudi, i brojnoj tadašnjoj deci ovaj film je ostao u pamćenju kao jeziv i strašan. To je možda bilo realno pre 50ak godina, no sada je svakako naivan, sveden, sa iritantnim likovima, gde se još uvek oseti taj besmisleni odnos pisaca prema ženama, gde one samo paniče, šopinguju, poslušne su svojim supruzima (ako nisu i ne poslušaju "mudri" muški savet, kao npr da se ne otvara zazidani kamin, eto vidimo šta se desi, oslobode se sile zla i štatijaznam. Ovde su to dakle majušni goblinoliki demoni dlakavih tela, koje su, zanimljivo, igrali zapravo...hm, vertikalno zaostali (nope, bolje je "vertikalno posustali) ljudi na džinovskim setovima, uveličanim stolicama, stolovima 'n' shit. Začudo vrlo efektno (u svom vremenu).
Meni ovaj film, danas, ne funkcioniše, nije mi previše toga glupo i uvredljivo, kako to zna da bude sa bezbroj horora, no vala mi i ne isporučuje potrebnu dozu jeze, kvalitetnu priču, niti ovakvo šta uopšte smatram iole ozbiljnim horor filmom. No, ruku na srce to mi nije učinila ni modernizovana, nešto smislenija i kvalitetnija verzija del Toro-a, koja izgleda i deluje bolje, no i dalje ni blizu od onoga što je meni potrebno od horora. Sa te strane, negde su mi suštinski isti ovi filmovi, original i rimejk. Prvi je u svom vremenu ostavio trag na čitave generacije dečurlje, što drugi svakako nije mogao u današnje vreme kada klinci imaju preveliki izbor fucked up ozbiljnijih horora koji će im ostaviti "traume", dok je rimejk prosto lepši, smešten u realnije okruženje, bolje odglumljen (pa, to je možda diskutabilno), i eto smisleniji kao celina, sa boljim ritmom. Avaj, meni su dakle podjednako daleka oba filma, prođoh nekako kroz njih jednostavno jer sebe smatram itekako ozbiljnim horor fanom pa je red da se upoznam sa dotičnima.
|
Odgovori:
Objavio: JoxerTM
Datum objave: 21.Prosinac/Dec.2022 u 12:28
|
Del Toro nije režirao rimejk. Ono što je u njegovoj glavi ne može kakav jeftini sumeštrica pokazati kako treba.
|
Datum objave: 21.Prosinac/Dec.2022 u 12:37
Del Toro je pisao scenario i stoji kao producent iza tog filma, jel to želiš reći da je rimejk stvarno film nekog tamo Troy Nixey-a zato što su mu dali da zanatski stane iza kamere? 
Come on Jox, uozbilji se  na stranu to što nisam ni napisao da je rimejk režirao Del Toro, no to svakako jeste Del Torov film.
|
Datum objave: 21.Prosinac/Dec.2022 u 12:42
Datum objave: 21.Prosinac/Dec.2022 u 12:48
Pa ja već rekoh da volim Del Torov um, ljubav prema čudovištancima, seksanje ljudi i monstruma, prelep mi je taj deo u njegovim filmovima (uključujući i Splice, koji je takođe njegov iako ni taj nije, potpisano, režirao, taj ni pisao). Ali nije svaki dan badnji dan. 
Ne mož' tako selektivno da akaš producente po forumu   Pazi sada k..ca u slamnatom šeširu, ako je producent Harvey Wienstein, iako se on objektivno najčešće nije mešao (ponajmanje kod onih gde nije smeo) u same filmove, a ti izgunđaš boga oca ponegde jer on jeste bio potpisan, odbiješ da gledaš i šta sve već. A kod filmova koji itekako jesu, u ovom slučaju Del Torovi, najednom kao nisu, jer ovaj nije potpisan iza kamere a zapravo je pokrenuo, pisao, stao iza kompletnog filma, koga briga za režisera? Ta nisu svi režiseri autori, umetnici, pokretači, neko je tu tek da zanatski odradi posao, kontrolisano, bezbroj primera. Da ne ulazim opet u ono Pajkićevo da su režiseri filmova precenjeni 
|
Datum objave: 21.Prosinac/Dec.2022 u 12:57
|
Weinstein nije režiser. Producent ili scenarist ne mora ujedno biti režiser niti mora znati kako se to radi (iako bi bilo bolje da zna).
Nemam
pojma ko je Pajkić, ali ako je nešto u filmskoj industriji precijenjeno
to nisu režiseri nego holivudska plastična kirurgija.
|
Datum objave: 21.Prosinac/Dec.2022 u 13:04
|
Nisi išta propustio ( https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9D%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D1%98%D1%88%D0%B0_%D0%9F%D0%B0%D1%98%D0%BA%D0%B8%D1%9B" rel="nofollow - Nebojša Pajkić , dramaturg, profesor, scenarista and so on)
Kako bilo, spremi se onda da zvocaš do neba na npr filmove Milkyway Image produkcije, Johhnie To je kompletno stajao (mnoge i nepotpisan režirao, završavao, radio po pola filma) iza mase tih filmova, ko god na kraju ostao potpisan kao režiser. Ja svejedno napišem tada "film Johnnie To-a" 
|
|