|
Dati film ( koprodukcija Austrije i Luksemburga) sam hteo da gledam na FEST-u, ali sam odustao i sad pogledah. Moze podosta da se napise, ali pokusacu skraceno a opet koliko-toliko da obuhvatim sve po malo. Mislim da odmoran treba gledati film.
U sustini meni se film svideo.
Pa ovako opis i nije bas precizan. Grupa vojnika i oficira se vraca brodom, 1920. godine, u Bec, nakon borbe u Velikom ratu, pa vise od dve godine zarobljenistva (u ruskom logoru za zarobljenike) tokom i nakon istog. Medju njima je i bivsi policijski inspektor Piter Perg ( koji je napustio porodicu, zenu i dete, i otisao u rat da se bori za ...) sa svojim saborcima u ratu i zatocenicima u logoru. Kako obicno biva, dobro ne za svakog, to ce se i videti, suocavaju se sa novim i fizickim i psihickim problemima, preispitivanjima, odnosu drustva prema njima itd. Tada pocinje serija brutalnih i specificnih ubistava, a Piter Perg se prikljucuje istrazi sa svojim bivsim kolegama iz policije.
Zanr spoj istorijske drame (dominira i u sutini film to i jeste) i kriminalistickog trilera (kriminalisticki prvo, pa triler, i on je u svrhu prethodnog zanra da ga intenzivira, da se postave jos neka dodatna moralna i eticka pitanja ).
Svidja mi se ekspresionisticka postavka ( posleratna, socijalna, `vidi se iz aviona` a i na filmu kako je odradjena, ali mi to nije smetalo ni najmanje, nekome ce to mozda smetati, ta izoblicenost, krive linije, perspektiva, fokusiranje, iskoseni kadrovi, super). A onda i nadrealizam na nekim mestima. Nekako lepo da vas uvuce u taj `kosmarni` svet, i u unutrasnje stanje pojedinaca.
Na par mesta stvarno lepi dijalozi i komentari koji sve govore i o besmislu, ali i uvode u vecite dileme, ali u konacnom autori su dali smernicu ka cemu treba stremiti, i u cemu lezi spas. Nisu svi u mogucnosti, i lepo je to reci, prikazati ali treba i uraditi.
SPOILER Obrt je nastimovan, i predvidljiv, ali u svrhu produbljivanja istorisjke drame ok.
Mislim da su mogli bolje da` ukomponuju` dramu i druge zanrove, ovako narativ cesto `iskace iz koloseka` to je moglo da bude kreativnije, i to mi je najvise zasmetalo.
Poceo da pisem, ostavio otvoreno, otisao za zavrsim nesto, i onda videh komentar od bgv  . Isto se u ovakvim situacijama setim Milunke Savic, ali jeste stvarno tako, ali posto je cesto pominjem, rekoh necu i ovde. Secam se kad je pre nekoliko godina bio dokumentarac, pa je termin na RTS-u bio sporan, to sam tada diskutovao sa Malagurskim, eto Sabaton je posle uradio pesmu Lady of the Dark, sa dodatnim klipom na sajtu, intervuju sa clanom grupe o pozadini izrade pesme i sa nekim istorijskim cinjenicama . Flora je bila jedini oficir mislim, Milunka Savic Gligorevic je bila narednik. Tuzno i zalasno jeste, ali eto pogledaj i veterane, ali ostase `Svetli grobovi`, i zivi kroz pricu i svoja dela.
|