Volite li francuske krimiće? (02.11.2022.)
Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na članke
Opis foruma: Komentari na objavljene članke i blogove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=102119
Datum ispisa: 03.Srpanj/Jul.2026 u 20:36 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Volite li francuske krimiće? (02.11.2022.)
Objavio: JoxerTM
Tema: Volite li francuske krimiće? (02.11.2022.)
Datum objave: 02.Studeni/Nov.2022 u 11:08
|
"Volite li francuske krimiće?" - pitanje je trebalo biti: Volite li džukelad u filmovima.
|
Odgovori:
Objavio: beogradski
Datum objave: 02.Studeni/Nov.2022 u 17:56
|
Volite li francuske krimice? Volim, ali za ovaj nisam bas siguran da li ce biti ok, gledao sam bolje
|
Objavio: nemanja-plavsic
Datum objave: 04.Studeni/Nov.2022 u 17:24
|
Jednu stvar koju ne volim.a to je subjektivno pisanje rcenzija o filmovima.Svako od nas ima ukusi emociju koja mu je svostvena i na taj način dozivljava i gledanje filmova.Da li je neki film dobar ili ne iskljucivo je subjektivno misljenje pojedinca a ne osobe koja piše recenzije.Autor koji piše takve tekstove treba je nepristrasan prema filmu o kome se piše.Na osnovu te nepristranosti potencionalni gledlac će da pogleda ili ne pogleda film o kome je reč i da da svoj sud(ili ne da) da li mu se dopada ili ne.Mislim da je to objektivno mišljenje o celoj ovoj stvari.
|
Objavio: puppet_master
Datum objave: 04.Studeni/Nov.2022 u 18:49
Ali šta to uopšte znači? Objektivna recenzija tj? Jer, ozbiljno sada, ako je recenzija ipak zbir misli, ličnih, kuda bi sa nečijim tuđim mislima ionako, dakle ličnim mislima o kakvom već delu koje se predstavlja, eto neko to voli nazivati kritikom...kako zaboga miloga može biti išta drugo negoli subjektivna ionako. Naravno da se mogu odstraniti lične misli, ostane onda puki sinopsis, koga svakako imamo na sajtu, eventualno se može dodati nešto još suvoparno, što obično nikoga zapravo i ne zanima, tipa, ta kamera, taj i taj filter, blabla, no to onda nije recenzija. Sa tim što, eto ja npr, čak i kada dajem sinopsis puki, ta opet je mojim rečima, svejedno se može omaći nešto ličnije čak i u najelementarnijoj predstavi kakvog filma. Ovo je ipak forum, mesto gde se okupljamo u zajedničkoj strasti koju imamo prema eto filmu (i/ili serijama, svejedno), gde upravo i delimo lične misli jedni sa drugima, nije da nam je fokus na kakvoj pa studiji filmskog dela, što bezličnijoj (a bilo je takvih postova, sačuvaj bože na šta to liči) ko bi tek onda pisao, kukala mi majka.
Nije to savršen sistem, podrazumeva se, uvek će biti kakvog cirkusa, poneko se nažalost otera od kakvog filma grubljim startom, zavisi naravno od stila, pristupa, dana, meni makar, no ja se zbilja trudim da kada mi nešto ne leži, itekako to naglasim, uz sve moje zvocanje, ili kada nešto nahvalim, naglasim vala da inače volim to i to, za sve drugo je ipak dovoljan sinopsis, pa tek potom da se, bez ikakvog i ičijeg uticaja, pročita recenzija, ako je do toga.
|
Datum objave: 04.Studeni/Nov.2022 u 18:51
nemanja-plavsic piše:
Jednu stvar koju ne volim.a to je subjektivno pisanje rcenzija o filmovima. |
Pa ti onda tako i piši.
Mi koji nismo
roboti nego smo ljudi itekako pišemo o svojim subjektivnim utiscima. Pa
ako je meni nešto dosadno, ne znači da će biti i ostalima. Vrijedi
naravno i suprotno. A sve s ciljem da onaj tko čita i
primijeti da imamo sličan ukus, pogleda preporuke, a onaj tko vidi da
nam je ukus potpuno različit, a pogleda ono što sam popljuvao.
Objektivno mišljenje o umjetnosti? To postoji? Kineski cenzori možda?
|
Datum objave: 04.Studeni/Nov.2022 u 19:09
Btw, nije vezano za temu, jok francuskog krimića, nego ni objektivne recenzije, nego me sve podseti na tekstove Milutina Čolića, o domaćim, on klasifikovao, ratnim filmovima. Lični, subjektivni dabome, no na početku, nebitno kojeg, eto "Slavica", uz režiju, scenario, glumce itd, te crno belo, 35mm, ladno piše čovek "met: 2.740" koliko metara ima filmska traka. Pisao 1957. hajde tada nije bilo išta digitalno, no svejedno, koga zaboga pe'setsedme zanima koliko je metara duga Slavica? i to piše umesto trajanja filma, ko da zna koliko traje vražiji film, imaš metre trake, pa računaj.
|
Datum objave: 04.Studeni/Nov.2022 u 19:24
|
Ma dobro... Podaci nisu isto što i informacija. S druge strane možda je
nekome bilo zanimljivo i to doznati, tko zna kad će se pojaviti pitanje
na kakvom kvizu.
|
Datum objave: 04.Studeni/Nov.2022 u 19:27
Ako ne pitaju za trajanje filma u minutima, sve oke
|
Datum objave: 04.Studeni/Nov.2022 u 19:40
JoxerTM)Mi koji nismo roboti nego smo ljudi itekako pišemo o svojim subjektivnim utiscima. Pa ako je meni nešto dosadno, ne znači da će biti i ostalima. Vrijedi naravno i suprotno.[/QUOTE piše:
.Nisam rekao da ne treba da imaš svoj stav i mišljnje o nekom delu.Naravno ljudi smo.Različitismo pa sa time i emocije i kreacije su nam drugačije.Ali ako tako pišeš recenzije sa svojim | .Nisam rekao da ne treba da imaš svoj stav i mišljnje o nekom delu.Naravno ljudi smo.Različitismo pa sa time i emocije i kreacije su nam drugačije.Ali ako tako pišeš recenzije sa svojim subjektivnim mišljenjem onda to nije recenzija nego tvoj lični stav o tom filmu.Ne znam,mnogo ljudi danas piše tekstove o neko delu ili nečemu i vrlo malo se daje o realnom statusu nekog dela,više se potencira sud ili mišljenje o tom delu.To onda nije recenzija nego kritika.Onda je nazovite kritika.Mislim da sam jasan.
|
Objavio: payutti
Datum objave: 04.Studeni/Nov.2022 u 20:40
A šta je recenzija nego lični stav. Šta to znači realna recenzija? I ko procenjuje šta je to realno, a šta nije. Recenzija je takođe isto što i kritika. Ako je pozitivan utisak o filmu, onada je to pozitivna kritika, ako je negativan onda je to negativna kririka. Svako ko piše recenziju iznosi svoj lični stav. Kako drugačije? Da li misliš da ako neko lično misli loše o nekom filmu, a napiše pozitivnu recenziju, onda je to realna recenzija? Ne razumem u čemu je tvoja poenta.
|
Datum objave: 04.Studeni/Nov.2022 u 21:07
|
Iznošenje ličnog stava nije recenzija nego kritika.Recenzija je opis informacija o nekom dogadaju delu kioja može biti zanimljiva ako je autor "elokventan".Može dosta iz te recenzije da se nauči.Zavisi od autora kakve su mu rečenične sintaxe ili sintagme što lično zavisi od njega isključivo(koliko zanimljivo piše).Ne recenzija nije iznošenje ličnog stava,ponavljam to je kritika. recenzija je ono što nosi informaciju o filmu bez subjektivnog mišljenja autora.To se ostavlja čitaocu da razmisli.Ti mu samo daješ mogućnost da ga zainteresuješ ili ne za taj film ili neko kulturno delo o kome pišeš.Poenta je da se razjasni šta je recenzija šta je kritika.
|
Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 04.Studeni/Nov.2022 u 21:32
|
Mislim da je u sledecem problem. Recenzija i potice od latinske reci sto bi znacilo kritički podbrobno pregledati , e sada ima i oceniti, dati kritički prikaz . Kao što rekoh nije isto kod naučnih radova, udžbenika, članaka u zbornicima, gde se pod recenzijom podrazumeva nesto drugo, pa redaktura, pa tu sledi i lektura i korektura, sad idemo daleko, i kad bi lektor sad uzeo ovo sto pisem rekao bi sve i svasta, ali ovo je ipak forum. Pretpostavljam da je clan stavio akcenat na to. Naravno kod filmova je to drugačije, E sad možemo npr da kažemo da stav i mišljenje nije isto, da li je neko elokventan tj. vest u govoru, recit, itd. moze da bude, sve zavisi od oblasti, ali je u sustini pozeljno. Da logično neko iznosi kritiku i da slažem se iznosi i svoj utisak kao što si rekao payutti. Takođe i ja u komentarima kada iznesem mišljenje uz još par stvari (što ne radim, nema potrebe) to bi isto bila recenzija, i u konačnom najbolje je kada se svi komentari sakupe (što više to bolje) i onda bi to bilo `objektivno` , tj. tezilo bi tome, pa bi nekome ko cita onda cela tema+Igina kritika bila neka recenzija, kad on to procita i `poslozi`, analizira. Ne znam eto kod The Batman ( tu bih mogao stosta da dodam), Northman, eto to sam zapamtio, i jos kod nekog je clan mislim KrazyM imao primedbu. I ja sam krenuo u pocetku tako, a onda shvatio koliki posao Iga radi, prestao sa tim, i shvatio sam neke stvari da je to sto sam pisao nepotrebno. E sad da Iga hoce da izda zbornik ili knjigu, tu bi morao da ima sve prethodno receno, da bi to imalo neku `tezinu`.
E sada koliko sam iz iskustva uocio, najbolje da neko uzme da napise, pa da vidi koliko bi dole komentara bilo. Meni za neki tekst (nauka je u pitanju ili udzbenik) koji recenziram i radim redakturu treba nekad nekoliko dana, a nekad i vise, nekad i dve nedelje, nekad se savetujem i sa kolegama, proveravam raznu literaturu i naucne radove. Udbenik neki rekao bi covek lagan, pa pregledao sam ga 8 meseci, nezavisno i uporedo jos dvoje kolega ili koleginica. Pa imaju reizdanja, itd. a uvek ima gresaka, ali u konacnom se smanjuju.
U sustini mislim da clan Nemanja misli da treba da bude u formi kao sa Wikia i onda onaj deo Receptio i Critical response, critics consensus i audience says ,pa da analizira i da iznese pisani prikaz toga, ili bar neki deo. Mislim da je to odgovor, ili bar deo. Dzabe pisah prethodno ali se na kraju setih .
|
|