|
Ovaj film iz nekog razloga nije bio dovoljno zapažen, a meni je te (2005) godine bio jedan od dražih (hollywoodskih). U pitanju je zanimljiv miks SF i triler elemenata sa naglaskom na psihološku dramu, meni savršena kombinacija.
Priča počinje 1991. u Iraku, gde naš junak, Jack Starks (uvek sjajni Adrien Brody) biva pogođen u glavu nakon čega mu se razvija, kažu, retrogadna amnezija. Posle nekog vremena, vidimo Jacka kako luta kakvim snežnim bestragijama američke provincije, gde u sred te nedođije pomađe simpatičnoj devojčici i njenoj majci kojima je auto stao. One odlaze svojim putem dok Jacka kolima pokupi brbljivi i čudni tip. Ubrzo ih zaustavlja policajac i prvo što vidimo u sledećoj sceni je da je Jack osuđen na dugoročno izdržavanje kaznene mere u zatvorskoj bolnici za kriminalno neuračunljive, pod optužbom da je ubio dotičnog policajca, o čemu ovaj nema blagog pojma. Zaplet filma tu zapravo tek počinje...u mračnim hodnicima i podrumu zloglasne zatvorske bolnice, gde doktor (odlični Kris Kristofferson) vrši svoje sulude tretmane nad pacijentima. U sred noći, pacijenti se odvode u bolnički podrum/mrtvačnicu, navlači im se ludačka košulja, ubrizgava im se izuzetno jaka haluciogena droga i oni se potom zatvaraju u mrtvačku komoru (fioku  ) Prethodni pacijenti ovog tretmana su mrtvi, dok na red dolazi i ovako zbunjeni Jack...
Unurar mrtvačke komore, Jack doživljava svojevrsno putovanje kroz vreme, alternativnu stvarnost i nalazi sebe u 2007. godini, gde pokušava da sklopi fantazmagorični mozaik događaja koji su ga doveli u situaciju u kojoj se nalazi, ujedno pokušavajući da se spasi mučne sudbine koja ga po svoj prilici čeka unutar zloglasne institucije...
Sama priča, uprkos svojim očiglednim manama ( ni jednog momenta se ne objašnjava zašto pa i kako uopšte funkcioniše to putovanje kroz vreme) je savršeno pitka i lako varljiva, svi uključeni glumci su sjajni, od samog Brodyja, preko Kiere Knighlty, Kris Kristoffersona, pa sve do Jennifer Jason Leigh i Daniel Craiga, oni dodatno podižu cenu The Jacket-a...Mračna i depresivna atmosfera je sledeci adut, meni je posebno legao i sjajan soundtrack koji me je podsetio na Jean-Michele Jarr-a, Vangelisa (i to onog najboljeg, iz vremena Blade Runner-a), uz sneg i hladnoću koji dominiraju svim kadrovima, The Jacket gledateljima može pružiti više od onoga kako zvuči ova nesvakidašnja priča...well, ja sam uživao a vi vidite šta ćete.
|