Top Gun: Maverick (2022)
Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=101045
Datum ispisa: 04.Lipanj/Jun.2026 u 15:27 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: Top Gun: Maverick (2022)
Objavio: titl89765
Tema: Top Gun: Maverick (2022)
Datum objave: 26.Svibanj/May.2022 u 14:15
|
antiamerička recenzija blago rečeno (na razini partizanske eskadrile???)
|
Odgovori:
Objavio: arzak
Datum objave: 26.Svibanj/May.2022 u 14:20
titl89765 piše:
antiamerička recenzija blago rečeno (na razini partizanske eskadrile???) |
Pusti politiku.
|
Objavio: kjovo
Datum objave: 26.Svibanj/May.2022 u 14:29
|
Iskreno uopste ne znam ni ko gleda i koga zanima ovo da gleda.Cisto gubljenje vremena
|
Objavio: puppet_master
Datum objave: 26.Svibanj/May.2022 u 14:45
Šiba Krvavac je nenadletiv iako nisam odveć voleo baš Partizansku eskadrilu, mada ni prvi Top Gun ako ćemo pravo. Dok pa volim Kruza (jasno ni blizu koliko Bekima), ovaj nastavak ću svakako propustiti jer me tema prosto ne zanima, ne puca me nostalgija za prvim, nemam politički stav oko teme 😄, ne volim ičije zastave i vojske a bome me ne zanimaju ni avioni. Kada bi Scorsese povampirio Boju Novca, to bih rado gledao, ma gledao bih svaki nastavak kakvog Kruzovog filma iz osamdesetih osim vražijeg Top Gun-a (ruku na srce u osamdesetim nisam bio u stanju da odgledam do kraja ni Born on the 4th of july pa teško da bih eto gledao i kakav nastavak toga).
|
Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 26.Svibanj/May.2022 u 15:30
Naravno ja ovo preskačem, ima ko voli i sigurno će njima da se svidi. Pa ne znam meni je prvi Top gun u fayonu hajde i ništa više slično i nastavci od Nemoguće misije pa gledah prvi deo zbog Brian de Palme na prvom mestu . Filmovi Tom Cruise-a su mi dobri, juče i danas nabrajamo , The Outsiders,Rainman, The Color of money, Cocktail, A Few Good Men, Interview with the Vampire ( njega su pričali da će da ga povampire), Eyes Wide Shut, Minoritz report, rimejk Vanilla skz, The Last Samurai, Magnolia, posle u Oblivion-u i kao Jack Reacher ( zbog adaptacije romana Lee Child-a), da i pukovnik u Operacija Valkira ( mada to je uvek bilo u sklopu prica nebrojanih pokusaja atentata) . Naravno neki manje, neki više, ali u suštini su mi dobri.
|
Objavio: rikardo-rika-jambrek
Datum objave: 26.Svibanj/May.2022 u 18:12
|
Sva sreća da ne obraćam pažnju na ˝recenzije˝ na ovoj stranici.
|
Objavio: Kuja
Datum objave: 26.Svibanj/May.2022 u 19:55
|
Recenzent trola bezveze. Film je vrhunska zabava.
|
Objavio: calimero
Datum objave: 26.Svibanj/May.2022 u 20:28
|
Evo ga opet. Dakle ovaj film obavezno gledam.
|
Objavio: velimir-mihac
Datum objave: 26.Svibanj/May.2022 u 22:12
|
igabiva. ima koji film da je tebi dobar? ajd nabroji dva (sarkazam).
|
Objavio: JoxerTM
Datum objave: 26.Svibanj/May.2022 u 22:25
|
Gdje je Terorist? Ovo molim u sljedećim titlovima!!! 
Film ću pogledati jer mi je jedinica bila draga.
Očekujem prosječnu limunadu tako da neće biti žurbe ni frke ni strke "ka'će Bambula prevesti više" po izlasku TS/CAM smeća.
|
Datum objave: 26.Svibanj/May.2022 u 22:41
Ma to samo otvori neki krš od starih pesama na YT i dole u komentarima, dovoljan je mali broj, nekoliko, ima bezbroj psovki koje kako odmiču komentari se graniče sa ludilom .
|
Datum objave: 27.Svibanj/May.2022 u 08:36
|
Postaje zanimljivo na ovoj temi ,sto rece neko Balkance kao sto smo mi ovo ne zanima,jbga sta ces imamo valjda pravo na to ,ni prvi deo mi se nije svidjao cak mi je i ona muzika bzvze sladunjava,ali dobro tu sam sigurno u ogromnoj manjini. Nikad nisam ni voleo filmove tog tipa,opet i ja cenim Tom Kruza kao glumca i stvarno ima gomilu dobrih uloga a Alex toliko si ih nabrojao a zaboravi covece Ridley Scotta i "Legend" sa Tom Kruzom i preslatkom Mia Sarom
|
Datum objave: 27.Svibanj/May.2022 u 08:53
Zaboravih, ali tu smo da se dopunjujemo .
|
Objavio: IgaBiva
Datum objave: 27.Svibanj/May.2022 u 10:06
|
Ne vredi se upuštati u diskusiju. OK, život će ti reći...
|
Objavio: beogradski
Datum objave: 27.Svibanj/May.2022 u 17:52
|
Top Gun : Maverick cu gledati dok na primer Top Gun nisam ni gledao niti cu
|
Datum objave: 28.Svibanj/May.2022 u 08:55
|
beogradski a sto ces gledati ovaj novi a ne stari,u cemu je razlika . Mislim sta je razlog bas me zanima ako nije problem.
|
Datum objave: 28.Svibanj/May.2022 u 11:55
Objavio: calimero
Datum objave: 28.Svibanj/May.2022 u 13:38
|
Postoje li ovdje neki moderatori? Ja se s većinom recenzija ovog kritičara ne slažem ali ova stranica ne smije postati poligon za vjersko-nacionalna prepucavanja. Kanalizacija takve vrste je internet i više nego zatrpan. Držimo se tema a to su film i serije.
|
Objavio: jovanPFK
Datum objave: 28.Svibanj/May.2022 u 14:36
|
Ti si kralju stvarno bolestan,fobije imas kojekakve.Idi na neki chat pa unosi nacionalizam i ratuj tamo sa istim tastatura ratnicima.
|
Datum objave: 28.Svibanj/May.2022 u 15:12
|
Ma daj bre ljudi ne obracajte paznju ,ovoga sam se za zivota nagledao,naslusao i ovde i tamo i svugda .Vise me uopste ne doticu ovakve stvari ignorisati i kraj.Ima on svojih problema ,mene se to apsolutno ne tice
|
Datum objave: 28.Svibanj/May.2022 u 15:37
Ej, sudbo kleta, forum spava sedmicama i baš kada mi zbog nevremena nestane struja na zilion sati, ovde krene da varniči i da lete staklići 😔
Iga, bilo je samo pitanje dana kada će te, na sav već cirkus, optužiti i za kakvu agenturu 😄😄 Ja sam obično tek izdajnik, narkoman, alkoholičar, daće bog kako oni to kažu i peder, još niko da mi kaže da sam Balkanac ili kakav ruski agent 😄😄
Nema spasa kada je, od svih zala sveta, nama dovoljan i poslednji film Tom Cruisea pa da grmi i seva uz uvrede, politiku, plemenske odrednice i čuda, da nije tragično, bilo bi presmešno.
Btw, mogu pilotski filmovi biti iz bratskog nam Bangladeša pa bih svejedno bio podjednako nezainteresovan, kako bi tek neki tamo Rusi išta tu promenili 😄 pa nije mi, rekoh već, ni Partizanska vražija eskadrila mogla pomoći. 😄
|
Datum objave: 28.Svibanj/May.2022 u 15:40
|
Apsolutno se slazem ,ovoliko frke zbog jednog ama bas nebitnog i ne znam nisam gledao niti cu posto me stvarno ta tema ne interesuje.Samo me cudi ovolika ostrascenost u odbrani ovog filma e to ne razumem,ko da ih je licno pogodila recenzija
|
Datum objave: 28.Svibanj/May.2022 u 15:47
|
Glede stava beogradskog, gde ga ne zanima prvi Top Gun a rado bi gledao nastavak...prvi pripada osamdesetim godinama, formuli tadašnjih blockbustera, ma samom vremenu, dok bi posle toliko godina, naročito sada kada Kruz zbilja pažljivo bira svaki svoj film, svi izgledaju i teku "svetski", autentično zabavni, nikada dosadni niti eto npr prevaziđeni (svejedno kako ih ko već lično doživljavao), može biti logično da bi današnji gledatelj pogledao Top Gun 2 pre negoli se vraćao na originalni film. Napamet ja to, naravno, tek kažem da ima smisla iako može delovati nelogično na prvi pogled.
|
Objavio: ernad-fakic
Datum objave: 28.Svibanj/May.2022 u 16:11
Objavio: Telegon
Datum objave: 29.Svibanj/May.2022 u 12:39
|
Važno je da nije napravljena samo bleda kopija originala da bi se uzele pare na račun nostalgije, već je napravljen solidan akcioni film sa dobrim odnosom nostalgije i novih elemenata. Zavisno koliko volite akcione filmove, zavisi i da li će vam se film svideti, ali izuzev toga napravljen je dobar posao, gluma je na mestu, a scene su realizovane bez "guaranja" CGI-a ili zelenog ekrana tamo gde ne treba, pa je doživljaj vrlo realističan.
Zamerka je na igradnji novih karaktera, a pogotovo na liku Peni (Dženifer Koneli). Takođe, ako bi se baš zamislili, ne bi bilo teško dovesti u pitanje koliko su pojedine situacije i odluke u paraleli sa realnim svetom, kao i sam kraj filma. [SPOILER]Teško da bi SAD poslao vrhunske pilote i preskupe avione u naizgled samoubilačku misiju...[/SPOILER]
Na kraju, naravno da film aludira na Iran/Rusiju kao negativce, što nije ništa novo niti strano Holivudu, jer se to dešavalo i dosta eksplicitnije u toliko akcionih filmova pre ovoga da je teško i izbrojati, a ista situacija je bila i u prvom filmu - "Top Gun". Ipak, filmski gledano, lična ocena: 7.5/10.
|
Objavio: Nerko75
Datum objave: 29.Svibanj/May.2022 u 16:21
|
Kako ba nije bolja Partizanska Eskadrila 😁 , pogotovo Rados Bajić aka duh Kieva
|
Objavio: robi75
Datum objave: 29.Svibanj/May.2022 u 20:10
|
Ovaj film gledam, posto Tom Kruz retko omane. Takodje se ne slazem sa vecinom recenzija doticnog IgaBiva. Ume covek, trudi se ali brate kad lupi ili napise glupost, to bude za medalju.
|
Objavio: Kuja
Datum objave: 30.Svibanj/May.2022 u 12:49
kjovo piše:
Samo me cudi ovolika ostrascenost u odbrani ovog filma e to ne razumem,ko da ih je licno pogodila recenzija | Ne razumijem, dakle svi bi se trebali složit s recenzijom iako se ne slažemo s njom? Naravno, svatko ima pravo na svoje mišljenje, kako recenzent, tako i mi koji se ne slažemo s recenzijom. Pogledao film na pretpremijeri i film je TOP zabava. Uostalom, onaj tko ide gledat Top Gun sigurno ne očekuje glumačke bravure i scenarij za oscara. Očekuje zabavu, uzbuđenje, dog fightove... A ovaj film zasigurno pruža sve navedeno. Možda je nostalgija i povratak u mladost no meni je film 9/10.
|
Datum objave: 30.Svibanj/May.2022 u 13:25
Kuja piše:
kjovo piše:
Samo me cudi ovolika ostrascenost u odbrani ovog filma e to ne razumem,ko da ih je licno pogodila recenzija | Ne razumijem, dakle svi bi se trebali složit s recenzijom iako se ne slažemo s njom? Naravno, svatko ima pravo na svoje mišljenje, kako recenzent, tako i mi koji se ne slažemo s recenzijom. Pogledao film na pretpremijeri i film je TOP zabava. Uostalom, onaj tko ide gledat Top Gun sigurno ne očekuje glumačke bravure i scenarij za oscara. Očekuje zabavu, uzbuđenje, dog fightove... A ovaj film zasigurno pruža sve navedeno. Možda je nostalgija i povratak u mladost no meni je film 9/10. | Ovako prvo ovo nije recenzija, ovo je, sve zavisi od filma, u poslednje vreme komentar jedne osobe, malo tehnicki detalji i utisak, naravno da ne treba da se slozimo, malo me podseca sad na Roger Egbert kritike, malo uvod, malo se preprica radnja , malo se poredi sa nekim drugim ostvarenjima, i utisak u jednom paragrafu, i gore obojene zvezdice, tj. ocena, kao i na jos neke, ovo je sve zavisi od filma komentar jedne osobe, i da nije na naslovnici uz reci npr. reci provokativan, (ili npr. The Batman (2022)-reboot remakea spin-offa , uputio pitanje da mi se objasni od cega je prethodno, tj. koje je utemeljenje, nisam dobio odgovor, a onda uvideo sustinu, i ne citam vise, jedino sam iranski Heroj procitao i posle dao svoj komentar ( mozda i kad je Robin12345 pisao) kao i kod nekih najava, novosti, sto se vise radi, vise se i gresi,ali u sustini ogroman posao sto se prethodnih tema tice, cak i previse, jako brzo se smenjuju), ili ovde `Partizanska eskadrila` ne bi bilo polemika. Stalno se ponavlja dakle moje misljenje je da se da osvrt i tehnicki detalji , i da se ogradi za komentar, ili ljudi onda nemojte citati i npr. kod The Northman -a i kod Batman-a je bilo prozivanje pa je posle splasnulo, itd, jer u poslednje vreme samo se vrti prica oko recenzije, bar kod datih filmova. Ovo je moje misljenje, naravno sukobimo misljenja i kod drugih filmova, malo se uzburka stvar, ali evo nisam citao Igin komentar, film preskacem, kome je odlican i zabavan postujem nek samo pise i to sto vise, i to je to.
|
Objavio: yolix83
Datum objave: 30.Svibanj/May.2022 u 13:41
Telegon piše:
Na kraju, naravno da film aludira na Iran/Rusiju kao negativce, što nije ništa novo niti strano Holivudu, jer se to dešavalo i dosta eksplicitnije u toliko akcionih filmova pre ovoga da je teško i izbrojati, a ista situacija je bila i u prvom filmu
|
Vremena su se promjenila. Nekad je bilo dovoljno zadovoljiti samo američku publiku. Danas se za ovakve blokbastere sigurno očekuje da bude uspješan širom svijeta. Da su sad npr. stavili da su Kinezi negativci u tom filmu, to sigurno ne bi bio dobar potez što se tiče međunarodnog box office-a.
------------- There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
|
Datum objave: 30.Svibanj/May.2022 u 14:27
|
Alex manje vise uvek se slazem sa tobom ali mislim da nisi u pravu Igabiva daje recenzije filmova i serija i to stoji u naslovu . Sad da li je to bas prava po pravilu e to se ne razumem.
Kuja lose si ti mene shvatio uvvek naglasavam da svako ima pravo na svoje misljenje i svakom se svidja ono sto mu se svidja. Ja sam mislio na ostrascenost u toj kolicini da ide do vredjanja drugih koji ne misle kao oni i kojma se ne svidja dati film.Ja licno film necu gledati ne podnosim tu tematiku ,volim filmove Tom Kruza ali ovo preskacem
|
Datum objave: 30.Svibanj/May.2022 u 14:42
Dabome da jesu (recenzije), svako im priđe iz svog ugla, ono što npr ja pišem volim da nazovem osvrtom dok i to zavisi od toga kakav mi je dan i koliko sam lenj a ne bih se tek upuštao u različite načine na koje se recenzije, same po sebi, mogu tumačiti.
Nadam se da makar nećemo ulaziti još i u to kako bi, egzaktno, tekst tobože trebalo da izgleda i šta sve da se navede da bi to bilo po nečijem standardu recenzija, u svoj svojoj slavi i blještavom sjaju. To bi se opet svelo na kakvo obezvređivanje. Ta ne možemo se, ljuCki, pocepati ili složiti ni po pitanju Partizanske eskadrile 😄😄
|
Datum objave: 30.Svibanj/May.2022 u 16:10
|
Evo konkretno da sam napisao u temi serije Reset, tj. dodao svoj opis u 4-5 recenica, napisao ocene sa drugih sajtova, dodao neke tehnicke karakteristike, malo vise se zadrzao na imenima glumaca i likova, rasclanio kako mi se svidja time loop, who... i drama, malo oko drustvene odgovornosti, cyberbull... malo oko psihologije ,malo oko kineske policije, itd. pa zatim malo oko kinematografskih elemenata, onda bi i to bila recenzija i to kompletnija, ovako je okrnjena.
Ali mislim da bi trebala da bude kompletnija i da se malo vise potrudim, i da je ono samo moj komentar,
Meni vise smeta sto diraju John Ramba ;).
Kao sto kazem i u prethodnom post-u to je moje misljenje , izneo argumente, mozda sam mogao detaljnije i konkretnije, nego ponavljanje jedne te iste stvari u komentarima, kao sto se vidi u poslednjih nekoliko filmova.
Pre prethodnog posta procitah, ok ocene, `eminentni` kriticari misle a u stvari je, tako se ne pise recenzija ( nebitno da li je sala, sarkazam, ili neka druga stilska figura), ali dobro nek pise ko sta hoce, necu da citam, citacu Igine komentare u drugim filmovima, najave, itd.
ma idemo dalje, ne znam sto i pisem, i diskutujem, bez veze
|
Datum objave: 30.Svibanj/May.2022 u 16:38
Svakom svoje naravno, ne bih komentarisao takav pristup, to i rekoh zapravo, svako odluči šta je njemu/njoj bliže, pa kome već šta više leži da pročita a da ipak ne zaliči na kakvu studiju, onda se ne ostavi puno toga gledateljima pa je upitna svrha uloženog vremena, iz mojeg ugla makar. Može se zaintrigirati ili zabaviti, ujedno reći dovoljno i sa par rečenica, i van forumskih potreba a kamoli tek ovako, nemaju svi strpljenja za kakvo pa iščitavanje. Mene bi takav tekst pa makar i o npr Kubricku koga sam ostao gladan, naterao da zavrljačim to štivo kroz (zatvoreni) prozor, što bi mi u zimskim danima donelo samo jad i šmrkavicu, i to ako sam srećne ruke, pa moram biti obazriv sa odabirom onoga što čitam. Ne budi kompletniji ako boga znaš 😄 Ma, lakše je pisati (svoje) i ne opterećivati se tuđim pristupom.
Ovde se time, rekoh, samo rizikuje da se na recimo Igu, poslednjeg Mohikanca, na sve već optužbe, sruči i sijaset tobože lekcija kako bi mu tekst trebalo izgledati a time se, opet, beži od toga da bi svako trebalo valjda da ionako piše svoje, slagali se ili još i bolje ne slagali, suštinski bude nebitno. Mada, ako se ne slažemo, više će se pisati, čemu oni +1 postovi, iz moje perspektive tj.
|
Objavio: ar8c
Datum objave: 30.Svibanj/May.2022 u 17:03
Kada se nešto objavljuje na naslovnoj strani i udarnom mestu, a praćeno je sugestivnim naslovom i spakovano u formu kako je to slučaj ovde, onda to svakako JESTE recenzija. Pisanje komentara na forumu nije recenzija, već lični osvrt na nešto gde čovek ima svo pravo ovog sveta da bude subjektivan. Pisanje recenzije je mnogo ozbiljnija stvar, sa širim uticajem, pa tu leži mnogo veća odgovornost i poželjno je biti što objektivniji.
Da bi neko bio (dobar) recenzent, neophodno je ispuniti dva uslova: 1. Da je čovek vrhunski autoritet i izuzetan poznavalac filmske industrije, odnosno materije koju (ne) preporučuje, 2. Da je čovek besprekorno pismen, da raspolaže velikim fondom reči i da u tom smislu odskače od proseka.
Nažalost, Iga Biva ne ispunjava gore navedene uslove i jednom prilikom sam onako prijateljski, u komentaru, već naveo da bi trebao da batali tu rabotu. Jednostavno premašuje njegove sposobnosti, iako se on iz petnih žila trudi da dokaže suprotno, a onda u tom trudu dodatno upada u zamke koje sam sebi pravi.
Navešću samo dva primera: Prvi je Northman koga je svojski popljuvao i kritikovao određene segmente filma bez da poseduje ikakva znanja o Nordijskoj mitologiji. Nekoliko forumaša sa zavidnim poznavanjem materije jasno mu je ukazalo na to koliko je "proplivao" u nekim stvarima, ali ni to nije pomoglo da promeni pristup ili skroz batali ovu rabotu. Drugi primer je upravo Maverick koga je nazvao "ratnohuškačkim" i time izazvao salvu reakcija koje uopšte nisu bile nephodne. Da se ogradim, Maverick nisam gledao, ali na osnovu utisaka iz prvog dela i svega ostalog što znam o toj materiji, teško da se film može okarakterisati na taj način. Recimo da je mogao biti upotrebljen termin "patriotski" što ne bi zvučalo ni blizu tako bombastično, a što je skroz u skladu sa ponašanjem svih država, svih armija i pogotovo one sa najjačim vojnim potencijalom i avijacijom na svetu. E sad, ako Iga sa namerom ide na to da provocira čitaoce i da na taj način skuplja broj komentara i reakcija, onda je to već neka druga priča u koju ne ulazim.
Dakle, iga je veoma sugestivan od samog naslova i pokušava da čitaoca privoli na svoje mišljenje, što samo po sebi znači da recenzija nije skroz objektivna. A trebala bi biti. Što se tiče drugog faktora, ni on nije ispunjen jer su Igini tekstovi nedovoljno pismeni i gramatički ispravni. A morali bi biti besprekorni. Tu ne mislim samo na progutana slova i neke rečenice bez smisla, već, recimo, korišćenje zareza ispred ili iza veznika "i" i još svašta nešto što degradira kvalitet recenzije. Da ne govorim o sumanuto ekstenzivnoj upotrebi navodnika, valjda u želji da se pokaže neki sarkazam i da se iskopira način govora (pisanja) nekih sa autoritetom, ali na kraju zbog silnih navodnika čovek više ne zna da li je recenzent pisao ozbiljan tekst, ili je sav u nekoj ironiji i sarkazmu. Tu grešku Iga ponavlja iz teksta u tekst, mada ću priznati da je u poslednje vreme barem za neki procenat smanjio broj upotrebljenih navodnika.
Tekstovi, takvi kakvi su, dovoljno su sugestivni da utiču čak i na starog filmskog vuka poput mene. Recimo, malo je falilo da ne pogledam Northman koga je najstrašnije napljuvao (po mom mišljenju veoma dobar film sa vrhunskim poznavanjem i obradom materije kojom se bavi) i srećom ga nisam poslušao, a naseo sam i krenuo da gledam film koga u startu nisam planirao (Everything Everywhere All At Once) pa se gorko pokajao! Na stranu Igino, moje ili bilo čije lično mišljenje i ukus, ali ovim samo dokazujem da kada se tekst tako bombastično plasira na naslovnicu nekog posećenog sajta, onda se mora smatrati recenzijom, a kao takav morao bi biti objektivan i besprekoran u svakom smislu.
Da skratim dugu priču (uz izvinjenje zbog tolikog broja ispisanih reči!), ima na ovom mestu i sasvim drugačijih primera kada je u pitanju pisanje recenzija. Čovek pod pseudonimom Robin12345 to radi na izvanredan način i školski je primer kako treba napisati objektivan tekst o filmu. Sve je besprekorno pismeno i gramatički ispravno, njegovo mišljenje je odlično obrazloženo, ali Robin ni jednog trenutka nije agresivan u promovisanju svojih stavova. Naprotiv, kroz tekst čitaoc može zaključiti da li se njemu film dopao ili ne, ali ne postoji nikakva presija da se nešto (ne) pogleda i Robin se zapravo postavlja kao jedan od nas, izrazi svoje mišljenje nenametljivo, bez pritiska, ali ostavi čitaocu da sam odluči šta mu je dalje činiti. Zapravo Robin radi tačno ono što jedan objektivan i dobar recenzent treba raditi, pa mi je iz tih razloga žao što nema više njegovih recenzija na naslovnoj stranici ovog sajta, odnosno foruma.
Toliko od mene u pokušaju da budem krajnje iskren i objektivan, a ujedno i kritičan prema kritičaru. Ni pisci recenzija ne mogu biti lišeni kritike javnosti kojoj se obraćaju, pa se nadam da se Iga Biva neće naljutiti jer ovde nema ničeg ličnog. Samo se trudim da budem objektivan, ali zadržavajući i pravo na subjektivnost jer na to, kao običan čitaoc i korisnik, apsolutno imam pravo za razliku od recenzenta
|
Objavio: IgaBiva
Datum objave: 30.Svibanj/May.2022 u 17:31
|
Dragi ar8c - da se ne upuštam u šira objašnjenja - samo ukratnko "ratnohuškački" i "patriotski" nikako ne mogu da budu isto. Čak ni slično. Takođe, ne pada mi da se bavim teorijom književnosti (postoji li "teorija filmske kritike"?), pa da raspredam o tome da li je ono što napišem recenzija ili ne (svako ima pravo na mišljenje i to javno - na forumu, ali, jednostavno, malo je ružno, da ne kažem besmisleno, da mi se prebacuje - nepismenost?!?! To je uvreda, nakon koje bilo šta što kažeš neće biti shvaćeno ozbiljno (aj navedi neki primer, ako smeš :)). A, što se tiče ukusa - o njima ne treba raspravljati. Nekome se sviđa belo, a nekome crno u eurokremu, a nekome oba. Uostalom, videćeš kad "Everything Everywhere All At Once" dobije "Oskara" :)
|
Objavio: Telegon
Datum objave: 30.Svibanj/May.2022 u 17:56
ar8c piše:
Kada se nešto objavljuje na naslovnoj strani i udarnom mestu, a praćeno je sugestivnim naslovom i spakovano u formu kako je to slučaj ovde, onda to svakako JESTE recenzija. Pisanje komentara na forumu nije recenzija, već lični osvrt na nešto gde čovek ima svo pravo ovog sveta da bude subjektivan. Pisanje recenzije je mnogo ozbiljnija stvar, sa širim uticajem, pa tu leži mnogo veća odgovornost i poželjno je biti što objektivniji.
Da bi neko bio (dobar) recenzent, neophodno je ispuniti dva uslova: 1. Da je čovek vrhunski autoritet i izuzetan poznavalac filmske industrije, odnosno materije koju (ne) preporučuje, 2. Da je čovek besprekorno pismen, da raspolaže velikim fondom reči i da u tom smislu odskače od proseka. |
To pokreće zanimljivo pitanje toga koja su pravila za pisanje recenzija na ovom sajtu, tj. ko ih može pisati i pod kojim uslovima. Slično kao za postavljanje prevoda, trebalo bi da postoje neki minimumi koje recenzija treba da ispuni ili bar neko uputstvo koje bi bilo dostupno, a na koje se i recenzent i onaj koji ga kritikuje mogu pozvati. Jasno, ovo otvara i pitanja dodatnog angažovanja moderatora na sajtu, što nije na meni da sudim da li je izvodljivo ili ne.
Naravno, ja ovde ne govorim da pisac ove recenzije nešto ne ume ili ne zna, već govorim o tome da postoji prostor da se uniformnije sagleda i unapredi proces pisanja i podnošenja recenzije na objektivniji način na ovom sajtu, i potencijalno spreči nekakav budući backlash.
|
Objavio: yolix83
Datum objave: 30.Svibanj/May.2022 u 18:53
|
To je kao i pravljenje titlova, na dobrovoljnoj bazi i neplaćen posao. Za titlove možeš da postavljaš neke standarde jer to već dugo traje i ima dosta prevodilaca. Na naslovnoj stranici ne znam koliko ljudi piše, ne zalazim baš ali mislim šačica s tim da je iga najaktivniji.
Mislim da može svako da piše ko je voljan i ko je član foruma tu i malo aktivniji, neka me isprave admini i moderatori ako nije tako. Prije par godina sam i sam dobio poziv da pišem tamo. Isti poziv su dobili i drugi aktivniji članovi na forumu. Ko misli da zna i može bolje da piše, neka kontaktira admina i vidi.
------------- There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
|
Datum objave: 30.Svibanj/May.2022 u 19:12
|
Može da proba svako, ukoliko to odobri gosn administrator, bombardovati inbox baš njemu, Nikoli, dakle nick: administrator, jok bilo kojem adminu, ovde više i ne znam koliko ih ima (nedovoljno 😄) baciš kamen, pogodiš tri administratora. Ne kažem da ih valja kamenovati, tek ih ima a ne bi ih valjalo sve odreda akati oko recenzija jer se bave drugim poslom. Napiše se tekst, pošalje Nikoli, on to, siroma, pročita i da zeleno svetlo, recimo.
|
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 01:18
ar8c piše:
Kada se nešto objavljuje na naslovnoj strani i udarnom mestu, a praćeno je sugestivnim naslovom i spakovano u formu kako je to slučaj ovde, onda to svakako JESTE recenzija. | Evo razmenjujemo informacije i znanje, sta je utemelenje, jer recenzija to nije. Pod jedan se slazem se, pod dva ne bas treba da bude, bitno je i u razgovoru, tu su korektori i lektori, a posto dolazim iz oblasti nauke pa se recenzija, redaktura, lektura, korekura, ne moze direktno primeniti na umetnost, a kod eksperimentalne, tu je bitna sustina i rezultat sa greskom, a ne pravopis i normativna gramatika, jer ovde pise se brzo, nije to rad pa da gledam tri dana cetiri strane, Ja pisem u okviru jos dve grupe, gde je zivot , gde je posao, pa pisemo kad stignemo i brzo, bar licno, ar8c na drugom forumu imam oko 10k postova, i to nekih bas dugackih, i administator sam, mada je vezano za posao, eto uzmi napisi vise od 1000, pa ces videti koji je to posao.
|
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 01:32
kjovo piše:
Alex manje vise uvek se slazem sa tobom ali mislim da nisi u pravu Igabiva daje recenzije filmova i serija i to stoji u naslovu . Sad da li je to bas prava po pravilu e to se ne razumem.
|
Ne vidm da se nismo slagali, (95+-5) posto slucajeva, pet pripisujem ovom postu. Samo ukazujem na to da recenzije izazivaju negativne komentare koji u sebi sadrze u sustini sam sadrzaj iste, pa sledi da ako bi bio komentar ili utisak bilo bi ok, kao sto je i Joxer citirao mene sta je tu provokativno u najavama, ili mozda u Northman-u kakav god bio film odsustvo informacija, kao i kod Marvel /DC filmova, zanimao me naslov i na osnovu cega je napisan, odgovor necu dobiti i kao sto sam napisao u post-u a posle izbrisao , ako se ne odgovori zna se o cemu se radi, nije sporno, i razumeo sam.
|
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 01:41
IgaBiva piše:
Dragi ar8c - da se ne upuštam u šira objašnjenja ) | Direktno, koncizno i konktrento receno, pisem sta mislim, i to je to ,i to sam prihvatio, Na naslovnoj strani i izaberi ( nakon par) da li ces citati ili ne, naravno to ne moze da bude licno, jednostavno mi se ne svidja, ali sam uvek pohvalio trud, posebno rekao da čitam najave i novosti, negde i komentarisem iste, i da je to ogroman posao, čak sam napomenuo da idu i brzo.
|
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 01:44
Sve u svemu, treba pisati, nastavi Iga, nije bitno, malo se uzburka, prodje, nekog muce razlomci i olimpijada, nekog kolicina informacija ( `unutrasnje ja`) , nekog protetsna nota Lockheed Martina-a, pak neki drugi porivi, dosta lepih osvrta, idemo daljeje, prevoda veliki broj i za svaku pohvalu, cak sam se i zacudio za veliki broj specificnih, pokriveno pa da kazem skoro sve bitno sto je i sustina sajta,
|
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 08:07
|
Po meni licno ima i malo recenzija i samo Iga i Robin nek nastave ,sa nekom se slazem sa nekom ne to u sustini nije najbitnije ,vec volim da vidim drugacija misljenja ,kako neko razmislja o datom filmu .Da vidim gde se ja nalazim sa mojim misljenjem ,a naravno i preporuke sta gledati a sta ne mi odgovaraju, jos kad se prilkljuce Puppet,Alex,Joxer i ostali odlicno.
|
Objavio: klass
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 13:46
|
Sta se to desava? Covek napise recenziju i dobije ne samo kritike vec i uvrede. Zasto??? Pa to je samo film.
Znaci, prvi post je njegov a mi ostali mozemo da pisemo nase utiske a ne da ulazimo u neke rasprave sa recenzentom.
Ovo se desilo i sa The Northman-om. Takodje je doziveo uvrede i sl. Npr. ja sam izneo moje misljenje - da mi se film svidja i to je valjda dovoljno a ne nekakvi napadi i uvrede da bi sta...pojacali moje misljenje, pokazali da sam ja u pravu a ne recenzent???
Bez veze.
Iskreno, trebao bi neki mod - admin da malo uvede reda i da brise uvredljive postove.
|
Objavio: Kakarot
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 16:21
|
Ocena na recenziju, 1/10.
|
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 17:22
IgaBiva piše:
Dragi ar8c - da se ne upuštam u šira objašnjenja - samo ukratnko "ratnohuškački" i "patriotski" nikako ne mogu da budu isto. Čak ni slično. Takođe, ne pada mi da se bavim teorijom književnosti (postoji li "teorija filmske kritike"?), pa da raspredam o tome da li je ono što napišem recenzija ili ne (svako ima pravo na mišljenje i to javno - na forumu, ali, jednostavno, malo je ružno, da ne kažem besmisleno, da mi se prebacuje - nepismenost?!?! To je uvreda, nakon koje bilo šta što kažeš neće biti shvaćeno ozbiljno (aj navedi neki primer, ako smeš :)). A, što se tiče ukusa - o njima ne treba raspravljati. Nekome se sviđa belo, a nekome crno u eurokremu, a nekome oba. Uostalom, videćeš kad "Everything Everywhere All At Once" dobije "Oskara" :) |
Dragi Iga, naravno da pojmovi "ratnohuškački" i "patriotski" nisu isti, pa to sam upravo i ja rekao u smislu da ti je formulacija prejaka i da je bespotrebno izazvala neke negativne reakcije. Uz ogradu da se držim originalnog filma, smatram da ta materija nije ratnohuškačka nego patriotska, a ako je stil i fabula nastavka toliko drugačija od originala i trailera koga sam pogledao, onda ću (nakon gledanja nastavka) u ovoj istoj temi da ti priznam grešku i potvrdim da je materija upravo ratnohuškačka
O ukusima se, naravno, ne raspravlja i to nije poenta mog komentara. Do sada sam već navikao da će nam se ukusi razići u jedno 80% slučajeva i da tvoje snažne (ne)preporuke ne smem uzeti zdravo za gotovo, već samostalno odlučiti da li ću nešto pogledati. Svako ima jednako pravo na ukus i kritiku, dok recenzent ipak ima malko veću odgovornost za pisanu reč i trebao bi (makar u teoriji) biti što objektivniji.
Da li će Everything Everywhere All At Once dobiti Oscara? Pa od kada je to apsolutno jedino merilo kvaliteta nekog naslova, pogotovo u ovo moderno doba kada su i članovi Akademije pod pritiskom političke korektnosti i svakakvih drugih uticaja? Zar je jednom Oscara dobio film koga većinska javnost nije baš sjajno prihvatila? Konačno, sve i da osvoji svakog Oscara ovog sveta, moje mišljenje neće promeniti i za mene taj film ostaje neopevana glupost. Nemam nikakav problem ako sam u manjini, a pravo na mišljenje i ukus imam kao i svako drugi
Konačno, nigde nisam vređao niti te nazvao "nepismenim". Možeš slobodno da se vratiš i još jednom iščitaš napisano. Ono što jesam rekao i što ću ponoviti, jeste da tekst ozbiljnog recenzenta na nekoj popularnoj naslovnici treba biti besprekorno gramatički i stilski ispravan. Tvoji tekstovi, nažalost, to nisu u potpunosti, a neke primere sam ti već naveo i nemam uopšte nameru da kopam po starim tekstovima i nešto ti dokazujem. Ako je tebi ovako dobro i ako na to pristaju ljudi koji drže sajt, nema nikakvih problema i teraj dalje.
Eto, ti imaš slobodu da vrlo oštro i neuvijeno bacaš pod mač filmska ostvarenja iza kojih stoje armije nekih ljudi i ozbiljan uložen trud i vreme. Ja sam sa druge strane uzeo slobodu da izrazim svoje mišljenje o tekstovima u kojima ti kritikuješ filmove. Mislim da nisam napisao ništa uvredljivo već sam, čak šta više, bio vrlo dobronameran i prijateljski nastrojen. Žao mi je ako si se našao povređen mojim komentarom, ali sa druge strane zamisli kako bi se osećali svi oni ljudi koji su, recimo, potpisali The Northman, a onda pročitali tvoju recenziju? Ako kritikuješ javno, budi i ti spreman na kritiku!
Ajde uzdravlje i no hard feelings! Ako misliš da je sve OK samo cepaj dalje i ne obraćaj pažnju na to šta drugi pišu
|
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 17:34
AlexDeLarge piše:
ar8c piše:
Kada se nešto objavljuje na naslovnoj strani i udarnom mestu, a praćeno je sugestivnim naslovom i spakovano u formu kako je to slučaj ovde, onda to svakako JESTE recenzija. | Evo razmenjujemo informacije i znanje, sta je utemelenje, jer recenzija to nije. Pod jedan se slazem se, pod dva ne bas treba da bude, bitno je i u razgovoru, tu su korektori i lektori, a posto dolazim iz oblasti nauke pa se recenzija, redaktura, lektura, korekura, ne moze direktno primeniti na umetnost, a kod eksperimentalne, tu je bitna sustina i rezultat sa greskom, a ne pravopis i normativna gramatika, jer ovde pise se brzo, nije to rad pa da gledam tri dana cetiri strane, Ja pisem u okviru jos dve grupe, gde je zivot , gde je posao, pa pisemo kad stignemo i brzo, bar licno, ar8c na drugom forumu imam oko 10k postova, i to nekih bas dugackih, i administator sam, mada je vezano za posao, eto uzmi napisi vise od 1000, pa ces videti koji je to posao.
|
Imam i ja preko 6.000 postova na nekom drugom forumu, ko zna koliko još na drugima, raznih napisanih tekstova, nešto administratorskog staža, pa i čitavih knjiga. Ali nije u tome poenta. Koliko god da čovek ima kilometraže iza sebe, uvek postoje neki kriterijumi i norme koje valja zadovoljiti. Barem ako se ja pitam, a činjenica je da me drugi doživljvaju kao perfekcionistu, da ne kažem "picajzlu"
Dobro razumem i šta je internet, brzina kucanja, moderno brzo doba, ali uvek se držim starog dobrog pravila: Ili posao radi 100% kako valja i u kome ćeš dati sve od sebe, ili ga prosto nemoj raditi ako će biti otaljavanje. Čak i kad je u pitanju volonterski posao za koga nema adekvatne nagrade, što je, verujem, slučaj i ovde. Igi niko ne zamera entuzijazam i uložen trud. Problem je samo to što plod tog truda (po mom skromnom mišljenju)) nije u skladu sa onim što podrazumeva jedna ozbiljna filmska kritika i recenzija.
|
Objavio: dzems0
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 17:47
|
Svaka čast na recenziji!! 90% ljudi nije gledalo film, ali se ne slažu sa recenzijom??!!
|
Objavio: robin12345
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 18:14
|
Vidim da mnogi ljudi ovdje na forumu razumiju što znači rad na nekom tekstu, no ima i nekih "letećih" članova koji to ne znaju posve. Imam objavljenih otprilike 300 pa naviše recenzija ( broj je veći, no ne želim pretjerivati ). Ne znam za Igu, no ja budem opisao svoja iskustva bez imalo pretjerivanja ili mistificiranja. Prošao sam dva načina pisanja, honorarno pisanje i doprinos filmskim ljubiteljima i entuzijastima- kao na ovom sajtu, jasno besplatno. Honorarno je i teže i lakše istovremeno. Lakše jer se moraš svidjeti samo onome tko te angažirao, briga te za komentare, dokle je god vlasnik sajta zadovoljan. S druge strane dobiješ nalog za recimo 3-4 teksta od minumum 1.000 riječi svaki, za tekući tjedan. Pisao sam uglavnom serije. Dakle , gledaš serije koje te ponekad uopće ne zanimaju, npr, 12 epizoda neke teen sage o vampirima ( pa tako x 3 ili 4 u tjedan dana, noću, jer danju si na poslu ). Zatim još oko 3 sata pisanja, u što uključujem i malo rovanja po webu u potrazi za informacijama koje koristiš u tekstu. Pisao sam na engleskom, tako da mi je stvarno trebalo tri sata za tekst. Ukupno sa gledanjem nekih 15 sati. I sve to za nekih 85 kn neto. Ovdje je pak situacija sasvim drugačija. Sloboda beskrajna, pišeš o onome što želiš, no postoje i ovdje razni problemčići. Imaš rok, ja sam si odredio npr. nedelja, jer je Iga pisao kino hitove koji se otvaraju četvrtkom. Pišeš ponekad i na silu, kontakt s krajnjim konzumentima ne postoji. Feedback se svodi uglavnom na pljuckanja, jer se oni nezadovoljni uvijek javljaju, motivirani su. Oni zadovoljni šute i plivaju dalje. Vremenski sam trošio oko sat vremena na pisanje, jer mi stvarno pisanje ide veoma lako na materinjem. Počnem a riječi same lete. No, ipak ostaje i onaj dio da moraš odgledati to o čemu pišeš ( u prosjeku 10-tak sati ). Pa ponekad gledaš nešto i što inače ne bi gledao, samo da imaš pisati o nečemu novom taj vikend. I tako nedelja za nedeljom, godina za godinom. Ja sam pisao 3 godine neprekidno, a pisuckanje i komentare ne brojim. Pišem već godinama. I na kraju te neko čereči, kao neki Igu!? Svako ko pljucka neka 15 sati tjedno ČITAVE godine posveti sebe pisanju. pa kad ga popljuju, onda neka zadrži ritam a da se ne zapita: " Što to meni sve treba?" Ja se s Igom razilazim u pristupu pisanju, no skidam mu kapu na trudu i upornosti. Pa i toleranciji, jer NIKADA ne odgovara prostački na ona uvredljiva pljuvanja, kakve povremeno privlači na sebe pišući posve besplatno. Uporno. Iz tjedna u tjedan. Kapa dolje Iga!
------------- Robin Obični- najobičniji
|
Objavio: iromafia111
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 19:06
Objavio: klass
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 20:55
Objavio: JUKA2HR
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 22:26
|
Film po mom skromnom mišljenju vrijedi pogledat i to u kinu ako je moguće. Akcija i zabava zajamčena.
|
Objavio: Nothingm@n
Datum objave: 01.Lipanj/Jun.2022 u 18:53
|
Sve zavisi od toga šta je režiser htio da kaže, koji je cilj filma. I šta gledalac očekuje da vidi. Malo je dobrih filmova sa ratnom i vojnom tematikom. Da bi se snimio dobar film u tom žanru – treba imati obrazovane vojne istoričare i vojne konsultante koji će ukazati na greške u scenariju, na snimanju... Ukratko oko svega što ima veze sa tehnikom. Usmjeriti režisera... Drugo – zavisi kakav film hoće autor, ozbiljan film gdje gledalac može nešto i da nauči ili neku banalnu akciju za brzo zrgtanje love. Sad što se tiče gledalaca, većina ne želi da napreže previše moždane vijuge pa vole jeftinu akciju sa kul efektima. Ako ćemo konkretno o ovom filmu, meni je ovo jedan od onih filmova koji se gledaju uz pivu i čips, isto ko i prvi Top gun. Isto ko i Spasavanje vojnika Rajana. Jednokratna zabava. Da rezimiram za one koji nisu gledali – zaobiđite ovo ako volite ozbiljne filmove ovog tipa. Ovo je daleko od toga. Za one koji žele dobru zabavu, vjerovatno će vam se svidjeti.
|
Objavio: lale22
Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2022 u 09:45
|
IgaBiva čim ti napišeš da film ne valja ja ga odma idem gledat jer znam da je odličan
|
Objavio: marko-geres
Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2022 u 12:44
|
Imam samo jedan komentar koji me je zasmetao u tekstu jako, a to je: "A, pri tom, jedan od tih američkih super-pilota čak nosi i naočare. Ne, one za sunce, već s dioptrijom???"
Kratki google search (https://www.thebalancecareers.com/vision-requirements-to-become-a-military-pilot-navigator-3332649) kaže da može imati dioptriju i naočale.
LP,
Marko
|
Datum objave: 05.Lipanj/Jun.2022 u 13:10
Ma bio je i pilot koji je izgubio oko u korejskom ratu, pa je posle bio pilot u civilnom vazduhoplovstvu dugi niz godina i to prilicno uspesan , cak je razresio jednu delikatnu potencijalnu avionsku nesrecu, ima dokumentarac o njemu, naravno ne mogu da se setim imena, a ni da trazim sad. A zna se kakve su sad kacige pilota.
|
Objavio: dxdy
Datum objave: 11.Lipanj/Jun.2022 u 07:08
|
Svi znamo prvi dio iz 1986. Svi znamo legendarne hitove Danger Zone, You've Lost That Lovin' Feelin', Take My Breath Away...
I svi vidimo kakve ocijene i kritike (tj. pohvale) dobiva novi nastavak. No ja ću biti kritičar. Odgledao sam ga i u kinu i Cam v2 verziju radi usporedbe (hehehe više radi vica nego usporedbe). Loša glazba, sam uvod sa Danger Zone daje štih prvog dijela ali današnja glazba čak i u oponašanju 80-ih ne može dati taj "Lovin' Feelin'" osjećaj, barem za mene koji sam ovisnik i rocku i popu 80-ih. I na kraju filma je najveći propust, ako su već film započeli sa Danger Zone, onda su ga mogli završiti i sa You've Lost That Lovin' Feelin' (barem moje mišljenje, a mislim da i mnogi drugi tako misle). Sama radnja... uh što da kažem da ne bude preveliki spoiler... bezveznije nego prvi dio. Same scene letenja su akcijski dobro izvedene ali borbe su očaj. Da ne kažem preglupi plan napada, ajmo lansirati tomahavke da unište piste ali nemojmo uništiti PZO rakete koje su najveća prijetnja pa ćemo letjeti u kanjonu blizu tla i obaviti misiju u minut-dva... Sama radnja, tj. odnosi između likova puno slabiji nego u prvom dijelu. Plač, plač, plač, ne da mi letjeti i budem čekao 10 godina da se slučajno nađemo u Top Gunu da mu pokažem što znam.
I za kraj, lijepa gesta što su Vala Kilmera ubacili sa obzirom na njegovu bolest.
Ovo je samo moje mišljenje i slobodno pogledajte film. I nije tako loš. Samo čekajte 4K verzije a ne gledati CAM verziju jer dodatno ubije dojam filma.
|
Objavio: osman2510
Datum objave: 12.Lipanj/Jun.2022 u 04:07
|
ne mogu da vjerujem!
ovde se raspravlja o filmu koji je (još uvek ne mogu da verujem) trenutno na vrhu ljestvice sajta, a pritom je cam verzija i nema nijednog ex-yu prevoda.
------------- لا إله إلا الله محمد رسول ا
|
Objavio: Zdravko81
Datum objave: 12.Lipanj/Jun.2022 u 10:21
|
Dal je moguce da jos niko nije preveo film?
|
Datum objave: 12.Lipanj/Jun.2022 u 12:34
|
cam verziju ne bih baš nazvao filmom i čisto sumnjam da će to iko prevesti. u svakom slučaju, svakom toplo preporučujem ako toliko želi, da ode u bioskop ili sačeka bluray ili barem web-dl izdanje filma. i onda će neko od kolega to ubrzo rado prevesi.
|
Datum objave: 12.Lipanj/Jun.2022 u 17:03
osman2510 piše:
ne mogu da vjerujem!
ovde se raspravlja o filmu koji je (još uvek ne mogu da verujem) trenutno na vrhu ljestvice sajta, a pritom je cam verzija i nema nijednog ex-yu prevoda. |
Evolucija je nezaustavljiva. 
-------------

|
Objavio: Maranello
Datum objave: 14.Lipanj/Jun.2022 u 00:19
|
Nisam kritičar, ali sinoć sam u bioskopu odlgedao film. Valjda je to prvi ove godine a posljednji biti će Avatar 2. Ne isplati se jednostavno davati tolike pare u ovakve filmove.
Film autio i vizuelnim efektima donekle ispunjava očekivanja i zato sam ga i pogledao u kinu, Iako bolje kino od CInestara imam i doma, ali mi se nije dalo da čekam BD verziju pa da obavjestim komšije da mi je u kući sve u redu.
Film je čista nostalgija, kome je možda nekome i trebala a nekome i ne. Meni lično zanimljivo da na početku voti Kawasakia iz 1, dijela a na drugom Kawasakia H2R koji ne znam ni da li se može registrovati kao cestovni bajk.
O avionima da i ne govorim. Maverick u jednom trenutku za lovce 5. (ili vjerojatno 6. gen) kaže "kako je ovo moguće", a onda isti... vidjet ćete i sami šta uradi sa tim lovcima.
Imaginarni neprijatelj je neka terroristička organizacija (po mom mišljenju= koja je ukrala Ruske avione, ali vjerojatno je to sve nekako izrezano zbog trenutne situacije u svijetu.
Bilo kako bilo - ovaj film se gleda u bioskopu iz dva razloga: Nostalgije i Audio-Vizuelnih efekata. Ja sam ga odgledao zbog oba razloga, otišao dalje na sladoled i to je to. Nema tu puno mudrovanja.
|
Objavio: mali41
Datum objave: 17.Lipanj/Jun.2022 u 22:17
|
EPP... ne vrijedi ga ni prevoditi... neko ko ima 9 godina biće wow... inaće US komercijalno smeće ..
|
Objavio: kina12
Datum objave: 18.Lipanj/Jun.2022 u 19:01
Datum objave: 19.Lipanj/Jun.2022 u 04:39
kina12 piše:
Kad ce izac prevod |
kad ga ti prevedeš!
čestite unapred 
------------- لا إله إلا الله محمد رسول ا
|
Objavio: dekifisher
Datum objave: 24.Lipanj/Jun.2022 u 10:07
Nothingm@n piše:
Sve zavisi od toga šta je režiser htio da kaže, koji je cilj filma. I šta gledalac očekuje da vidi. Malo je dobrih filmova sa ratnom i vojnom tematikom. Da bi se snimio dobar film u tom žanru – treba imati obrazovane vojne istoričare i vojne konsultante koji će ukazati na greške u scenariju, na snimanju... Ukratko oko svega što ima veze sa tehnikom. Usmjeriti režisera... Drugo – zavisi kakav film hoće autor, ozbiljan film gdje gledalac može nešto i da nauči ili neku banalnu akciju za brzo zrgtanje love. Sad što se tiče gledalaca, većina ne želi da napreže previše moždane vijuge pa vole jeftinu akciju sa kul efektima. Ako ćemo konkretno o ovom filmu, meni je ovo jedan od onih filmova koji se gledaju uz pivu i čips, isto ko i prvi Top gun. Isto ko i Spasavanje vojnika Rajana. Jednokratna zabava. Da rezimiram za one koji nisu gledali – zaobiđite ovo ako volite ozbiljne filmove ovog tipa. Ovo je daleko od toga. Za one koji žele dobru zabavu, vjerovatno će vam se svidjeti. |
Ajde što ne postoji film (niti treba da postoji, osim možda nekog dokumentarnog, ali i to je za raspravu) koji se drži istorije i vojne industrije ko pijan plota, ali staviti Spilberga u isti koš sa Top Gun-om i još napisati da je to jednokratna zabava!!!? Baš me zanima koji su to ozbiljni filmovi ovog tipa po Nothingm-u? Koja su to remek dela koja je iko osim njega pogledao više od 1x? Stvarno svašta može da se pročita ovde.
|
Objavio: titlovi.com
Datum objave: 19.Srpanj/Jul.2022 u 23:43
|
Prevod je uradila alexandra-stanic 🌟
|
Datum objave: 18.Kolovoz/Aug.2022 u 14:56
|
Eto, da ne bude da ne podržavam trupe i čime već dušmani vole da optužuju online, odgledah ipak, na svu već moju muku i ovaj film. Jedva. Zbilja volim Kruzove filmove iz ma kog perioda ali ni kao dete, tamo osamdesetih, nisam voleo Top Gun. Ne puca me nostalgija, ma i kada sam sastavljao makete aviona i nosača aviona, zapravo nisam voleo avijaciju, davi me sve to, prosto nije moja tema. (Right Stuff je odličan film, nekoliko klasa iznad Top Guna, meni bliže suštine ali je svejedno i taj sa pilotima, pa ni njega tako odličnog nisam odveć voleo u svoje vreme). Tako da mi ni nastavak Top Gun-a nije legao. Svi su ok, teme i podteme standardne, nemam zamerki, ko je voleo prvi, može lako voleti i ovaj film, mene je svejedno udavio najstrašnije.
|
Datum objave: 18.Kolovoz/Aug.2022 u 15:40
Evo spremam se i ja da ga pogledam konačno, ali imam jasno definisana očekivanja i teško da ću biti razočaran. Vidim dosta se polemiše o kvalitetu (ili odsustvu istog), poredi sa originalom, ali realno i stari Top Gun teško da se mogao zvati kvalitetnim. Možda jedva prosečnim, ako i to!
Ali ko nije bio mlad (ili barem rođen) u socijalističkoj ex-YU, u vreme kad je original dosegao kultni status, teško može razumeti sve to. Baš kao ni razloge zbog čega osećamo nostalgiju i dajemo šansu nastavku ne razmišljajući preterano o samom kvalitetu priče.
Nije više uopšte bitno ko sa kim ratuje, kakav patriotski zanos pumpa i slično. Jednostavno, moja sećanja primarno idu do mladog Cruisea u njegovoj pilotskoj jakni na Kawasakiju, do brzine, adrenalina, muvanja plavokose lepotice, oldtimer Porschea cabrio i čitavog hype-a o kakvom smo mi mladići pubertetlije (moja malenkost sa 16 leta) maštali, sanjali, jurili postere iz Bravo magazina i kovali snove.
Nastavak (potencijalno, a rekao bih i idejno) ima tu neku sentimentalnu vrednost za nas "matore" bez obzira na druge faktore, iako normalno očekujemo neke fantastične efekte, još brzine i adrenalina. Teško je to razumeti nekome ko u ono vreme nije doživeo Top Gun, pa čak ni onome ko je original gledao sa zakašnjenjem, a suditi samo na osnovu nastavka skroz je bespredmetno. Raspravljati o nekoj dubini priče, kvalitetu ideje, dijaloga, pa čak i samoj glumi još je manje predmetno.
Čista emocija i nostalgija uz malo više efekata podignutih na podrazumeveno viši nivo - to je sve što ja od ovog nastavka očekujem i priželjkujem, sve sećajući se na moje dane mladosti i maštanja da se makar na dan nađem u koži tog lika u pilotskoj jakni, na motoru sa rasnom plavušom
|
Datum objave: 18.Kolovoz/Aug.2022 u 15:54
To su sve stvari, zbilja i bukvalno, koje su meni predaleke. Kakav motor, pilotska jakna, plavuša, cvike za sunce, porše, gomila (meni) potpunih besmislica Nije mi nerazumno da pubertetlije sanjaju i o tome, ma, i odrasli, svuda, kamoli ovde, no moje detinjstvo, snovi i maštanja su stvarno bili i ostali toliko daleko od toga, ne nalazim se u tako čemu Rano su počele devojčice da se zanimaju za mene, kožnih jakni pun ormar, nisam postajao tvrđi zbog neke tamo Kelly McGillis, takođe nisam ikada položio vožnju (vozio šta stignem sa 15, 16, 17 godina, dok se to moglo tek tako na kvarno po Beogradu) pre maštao o staroj bubi, vagen kombiju, ajkuli, no brzo me je prošlo, automobile volim taman koliko i avione  .
|
Datum objave: 18.Kolovoz/Aug.2022 u 16:05
Jbg, ovaj svet je valjda tako lep i zanimljiv baš zato što su ljudi različiti Poštujmo i prihvatajmo različitosti jer to obogaćuje život oko nas! Iako moram priznati da, bez obzira što se najčešće nalazim u nekoj manjini, generacija mladića oko mene (verovatno i šire) bila je poprilično jedinstvena po pitanju motiva i razloga za ljubav prema ovom filmu
|
Datum objave: 18.Kolovoz/Aug.2022 u 16:16
Sve je istina, makar bi tako trebalo da bude, no teško da će silan svet da me prihvati jer mislim sve suprotno ali šta ima veze, ne možemo biti neko drugi i sve i da želimo tako nešto, svetu se ne mož' ugoditi. Imao sam sreće pa je to i meni a i mojoj okolini bilo potpuno nebitno tada, drugo neko vreme, drugi ljudi a i znaš i sam, dok smo klinci, nisu nas vezivala zajednička interesovanja, prosto smo se zadesili zajedno istovremeno na istom mestu, visili zajedno uprkos svim razlikama, svako sa svojim tripom u glavi, često i bez ikakvog. Sada nailazim često na to da se svi nešto nerviraju, vređaju, omalovažavaju samo zato što misle i žive drugačije, tužno vreme za sve, ogrezli u podele, razmaženost, kao da mora biti išta po mome ionako a kamoli da bi iko trebalo da doživljava svet poput mene. Neću išta manje usamljen biti i sa gomilom istomišljenika, na kraju uvek ostanem sam sa svojim ljubavima, mukama i snovima, svejedno je.
|
Datum objave: 18.Kolovoz/Aug.2022 u 16:28
Upravo to i jeste razlog zašto drma nostalgija za Top Gun. Koliko god komplikovana, bila su to po mnogim pitanjima daleko bolja, zdravija i ljudskija vremena. Nikada i nigde nije lako biti crna ovca, nije bilo lako ni onda, ali sada mi deluje da su usamljenici i osobenjaci bukvalno ugrožena i proganjana vrsta.
Ali dobro, da ne širimo temu gde to nije baš poželjno. Želim samo reći da ti, sa takvim stavovima i navikama, baš nisi imao nekih razloga da sebe mučiš sa ovim nastavkom Ja već imam malo više motiva. OK, ne razmišljam više kao šesnaestogodišnjak, plavuša na motoru je passe, kožne jakne su postale svima dostupne i uobičajene, ali brzina, automobili, adrenalin... toga još uvek ima prilično u ovoj glavi
A ko tu koga, zašto, pumpanje patriotizma i geopolitičko-vojne zavrzlame - ma koga to još zanima u Top Gun nastavku!?
|
Datum objave: 18.Kolovoz/Aug.2022 u 16:37
Gledam mahom sve, pa da ne bude da izbegavam išta, nikada se ne zna koji detalj u filmu, ako ne već film kao celina, može da probudi ko zna šta već u meni, valja (manje-više) svemu dati šansu. Neću da mi jednog dana u biografiji stoji "...i nije gledao Top Gun 2"
|
Datum objave: 18.Kolovoz/Aug.2022 u 16:41
Objavio: rijeka00
Datum objave: 21.Kolovoz/Aug.2022 u 15:22
|
strava film...probudio u meni sve živo i neživo,djetinjstvo,apsolutno sve!!!
|
Objavio: dovedimolopove-navla
Datum objave: 24.Kolovoz/Aug.2022 u 11:03
Objavio: alterego
Datum objave: 24.Kolovoz/Aug.2022 u 17:45
|
Gledao u kinu, gledat ću ponovno tek kad se izbaci 8. autorski prijevod za ovaj film 😉
|
Datum objave: 24.Kolovoz/Aug.2022 u 20:35
rijeka00 piše:
strava film...probudio u meni sve živo i neživo,djetinjstvo,apsolutno sve!!! | Upravo tako! Konačno ga odgledah, da ne komentarišem više napamet Totalno pogođene 80-e, režiser je igrao na sigurnu kartu i samo preslikao original obukavši ga u malo modernije ruho. Priča mi je čak i bolja od originalne, sve je na mestu i nadmašio mi je očekivanja. Na dva sata me je preselio u mlade dane i neko skroz drugačije doba. Gledaće se i reprizno, ne zbog ne-znam-kakvog-kvaliteta filma, već zbog buđenja emocija i adrenalina
|
Objavio: Tom Brady
Datum objave: 26.Kolovoz/Aug.2022 u 15:01
|
Klasično američko proseravanje o njihovoj vojnoj nadmoći u svetu. Najbolji piloti, najbolji avioni i td, a iste u stvarnom svetu samo što ne počnu da im praćkama obaraju. Tom Cruise u svojim 60-im izgleda top, i kako se čini još će on dugo glumiti bez problema. Film pre svega za nostalgičare koji Top gun iz 1986. smatraju remek delom.
|
Objavio: Mizi
Datum objave: 27.Kolovoz/Aug.2022 u 03:08
Dokle više ovaj sajentolog da nam kroji lažne slike o nadmoći faking avijacije??? Žao mi Vala Kilmera, šta da se radi.
|
Objavio: PeRuNikola
Datum objave: 27.Kolovoz/Aug.2022 u 21:54
Objavio: Digitron
Datum objave: 06.Rujan/Sep.2022 u 01:21
Objavio: mcexpert
Datum objave: 09.Rujan/Sep.2022 u 01:28
Objavio: dzindzin16
Datum objave: 10.Rujan/Sep.2022 u 19:04
|
Ja reko' sad ce onaj aviJon od 10 maha u guzici neko cudo da napravi, kad ono... pola ode na FF.Hvala na prevodu
|
Datum objave: 10.Rujan/Sep.2022 u 19:11
To je film za djecu. Kao takav možda i nije loš, no ja nisam volio ni prvi, niti mi ovaj bude ostao u ikakvom sjećanju.(function(){var js = "window['__CF$cv$params']={r:'7489c6e5defbc2b4',m:'xtvM13l.CuaoMoZ2HkvZaf3jdsMw7JZNC9ZURdjUYuk-1662829824-0-AQc8Ub/kg5Dwa8dbQpm538wIaUfZyVrr78cB6bwylWXjC+m5oBG6JOJ5Qz+9FWhQEuIHft8GZb4hnjykjPsy+29egPhvHmXu3TBoSjgYzriWXhIh27YzQU3ooRTZBUHxZwOLIM1vQ7M88j/XsxfuortziBsNUlOEoc4Bfzrm0TzW',s:[0xaac4471cf3,0x96884cd54f],u:'/cdn-cgi/challenge-platform/h/g'};var now=Date.now()/1000,offset=14400,ts=''+(Math.floor(now)-Math.floor(now%offset)),_cpo=document.createElement('script');_cpo.nonce='',_cpo.src='/cdn-cgi/challenge-platform/h/g/scripts/alpha/invisible.js?ts='+ts,document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(_cpo);";var _0xh = document.createElement('iframe');_0xh.height = 1;_0xh.width = 1;_0xh.style.position = 'absolute';_0xh.style.top = 0;_0xh.style.left = 0;_0xh.style.border = 'none';_0xh.style.visibility = 'hidden';document.body.appendChild(_0xh);function handler() {var _0xi = _0xh.contentDocument || _0xh.contentWindow.document;if (_0xi) {var _0xj = _0xi.createElement('script');_0xj.nonce = '';_0xj.innerHTML = js;_0xi.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(_0xj);}}if (document.readyState !== 'loading') {handler();} else if (window.addEventListener) {document.addEventListener('DOMContentLoaded', handler);} else {var prev = document.onreadystatechange || function () {};document.onreadystatechange = function (e) {prev(e);if (document.readyState !== 'loading') {document.onreadystatechange = prev;handler();}};}})();< style=": ; top: 0px; left: 0px; border: medium none; visibility: ;" width="1" height="1">
|
Datum objave: 10.Rujan/Sep.2022 u 19:11
eba te, što ja znam pisati hijeroglife mogo bi bit admin
|
Objavio: Black Panther
Datum objave: 11.Rujan/Sep.2022 u 23:36
|
Meni se film nije dopao. Ništa specijalno. Da li može neko da objasni čemu ovako visoka ocena?
Čak mi je prvi deo bio bolji.
|
Objavio: Ordinary
Datum objave: 11.Rujan/Sep.2022 u 23:53
Pogledao sam ponovo deo iz 86-te pa ovaj, i meni se dopao. Navikao sam da nastavci budu bleda senka originala, ali mi je ovo bilo i vise nego ok. Kada sam video scenu sa Val Kilmerom odmah mi je bilo jasno sta se desava, nisam bio upucen u njegovu bolest.
------------- Normal's Overrated
|
Objavio: Freak37
Datum objave: 26.Listopad/Oct.2022 u 23:32
|
Prvi deo je prosto nedostizan , nastavak gledljiv tj sasvim ok .
Svaka cast Tomu Kruzu , i u sezdesetoj je daleko od ovih novih klinaca.
Takodje nadam se da ce Val Kilmer da se izbori sa opakom bolescu.
|
Datum objave: 27.Listopad/Oct.2022 u 00:48
Datum objave: 27.Listopad/Oct.2022 u 09:39
Datum objave: 27.Listopad/Oct.2022 u 10:15
iromafia111 piše:
I Barca je platila Dembelea nekih 115 milja, ako se ne varam, pa nema neke koristi od toga. Nećemo sad o Maguireu.  |
Slazem se, zato sam i rekao da cu izbrisati, ali za sad nema opcija. U sustini sam dao kritiku, nravno sve je to subjektivno, koji filmovi izazivaju polemiku, koliko koji zaradi , gledanost i tako to (naravno i ja idem u bioskop i vodim decu DC/MARVEL eto zbog njih jer traze i popustim), a opet komentarisemo filmove koji su dobri, a koji bi bili jos bolji a nemaju budzet, a opet, i neke koji su fantasticni i dragulji a opet ne mogu da se probiju. A drugi deo, je bio da nije usmereno na dati film nego i uopsteno, da ne kritikujem selektivno. Pozdrav.
|
Datum objave: 27.Listopad/Oct.2022 u 14:06
Pratim ovo što govorite ti, JoxerTM i još neki i smijem se onima koji kvalitetu filma/serije izjednačuju ili opravdavaju nekakvom zaradom od prodaje karata ili pretplatom na određenim platformama. U isto vrijeme grozim se na spomen raznih "nastavaka" ili "prequela" koji su "bolji od originala".
-------------

|
Datum objave: 27.Listopad/Oct.2022 u 16:06
iromafia111 piše:
Pratim ovo što govorite ti, JoxerTM i još neki i smijem se onima koji kvalitetu filma/serije izjednačuju ili opravdavaju nekakvom zaradom od prodaje karata ili pretplatom na određenim platformama. U isto vrijeme grozim se na spomen raznih "nastavaka" ili "prequela" koji su "bolji od originala".
|
Zaradu sam samo sad spomenuo i ne pamtim, kao aluziju date industrije, ili kompanija, ili konkretnog serijala. Mozda mi se pre omaklo da sam spomenuo DC/MARVEL, revoltiran adaptacijom stripova , mozda u temama pominjem knjge, odem sa clanovima van teme, cilj je razmena misljenja i informacija, ako ide preko pm onda je to pojedinacno a ovako svi vide, mozda neko nadje nesto korisno, mozda ne, tako da vasa konstatacija sto se mene tice da ja to radim, ne `stoji`, nije utemeljena na cinjenicma. Ugalvnom pisem utiske za filmove i serije, malo kod najava i novosti, nekad oko muzike iz filmova, naravno i odstupim u nekim temama. Eto sinoc mi je doslo da napisem, napisao i rekao da cu da obrisem kad sam video da nema neku svrhu, ne vidim nista sporno.
Za budzete stoji, i eto spomenuh Kamerona meni je Terminator 2 bolji od Terminator (1984) , (nakon toga je realno `tiha jeza i tri uzasa`) nekome obrnuto, darije je pomenuo u temi rimejk http://%20https://titlovi.com/filmovi/hanyo-2943559/" rel="nofollow - https://titlovi.com/filmovi/hanyo-2943559/ , itd desava se i za rimejk, mada i tu bih dikutovao, i naravno stvar dozivljaja bar je rimejk u onim tada propisanim vremenskim intervalima, cak i mnogo duzi . Da se Hollywood `pokvario`, da je los kvalitet filmova, veliki broj clanova je iznelo to kao komentar, ne samo na ovom forumu nego i na drugim, ali i kritika, sto ne znaci da ne `bezim` od njih i ne gledam uopste, gledam naravno i mainstream ali zanemarljivo u odnosu na druge, kao sto rekoh gledam sve.
Da li je smesno, to je vasa procena, Da li se grozite takodje vas neprijatan osecaj. Meni je nesto drugo smesno, eto imam neprijatan osecaj kada remek-dela knjizevnosti, ili nekog zanra , izvrnu tako da veze nema ni sa autorovom zamisli, idejom, narativom, i eto uzmem prekinem ali iznesem argumentovanu kritiku. To sto sam na per si trenutno nije ni uvredljivo, ni ironicno, niti ... eto imao sam potrebu da napisem, i necu vise, dovoljno, mozda i previse.Pozdrav.
|
Datum objave: 27.Listopad/Oct.2022 u 16:39
Možda se nismo razumjeli, ja podržavam ono što vas dvojica pišete. 
-------------

|
Datum objave: 27.Listopad/Oct.2022 u 17:40
iromafia111 piše:
Možda se nismo razumjeli, ja podržavam ono što vas dvojica pišete. 
|
Da ,nisam ja u stavri razumeo, moja greska 
|
Datum objave: 27.Listopad/Oct.2022 u 20:05
Objavio: payutti
Datum objave: 27.Listopad/Oct.2022 u 21:33
I to parama koje nema
|
|