|
Eh, ovako. Imam jedan problem i nadam se da bi netko ovdje mogao imati rješenje. Problem se odnosi na .ASS format datoteke titlova, a u naslovu teme sam naveo "Android" jer sam isprobavao ovo što slijedi na MX-Playeru za Android. Za taj player mislim da je najbolji na Androidu za prikaz titlova. Također, ako netko od admina/moderatora smatra da ova tema ne pripada ovdje, molim vas da je onda prebacite onamo gdje spada. (Iako mislim da spada ovdje jer se radi o softwareu.)
Isto tako, obzirom da sam sve to radio na Androidu, i ovo pišem s mobitela, a i sve slike su screenshotovi sa ili mobitela ili tableta gdje je instaliran MX-Player.
Napravit ću jedan mali tutorial da bolje objasnim problem, a primjere titlova sam sâm radio u običnom text editoru. Evo prve slike:
To izgleda ovako na "ultrawide" ekranu gdje je i video tog istog omjera (21:9). Za primjer, gotovo svi mobiteli sada imaju taj omjer ekrana i kad se pusti video u kino-formatu, to izgleda kao ovo gore, tj. preko cijelog ekrana. .ASS titl za ovo gore izgleda ovako (umjesto zagrada "[" i "]" koje se inače koriste za "Script info" , "V4+ Styles" i "Events", ja sam stavio "(" i ")" ovdje da ne dođu u konflikt sa HTML oznakama na ovoj stranici.)
(Script Info) ; This is an Advanced Sub Station Alpha v4+ script. Title: primjer ScriptType: v4.00+ Collisions: Normal PlayDepth: 0
(V4+ Styles) Format: Name, Fontname, Fontsize, PrimaryColour, SecondaryColour, OutlineColour, BackColour, Bold, Italic, Underline, ScaleX, ScaleY, Spacing, Angle, BorderStyle, Outline, Shadow, Alignment, MarginL, MarginR, MarginV, Encoding
Style: Normal,publicsans.medium,24,&H00FFFFFF,&H0300FFFF,&H00000000,&H8D000000,0,0,0,100,100,0,0,3,0,1,2,10,10,12,1 (Events) Format: Layer, Start, End, Style, MarginL, MarginR, MarginV, Effect, Text Dialogue: 0,0:00:12.00,0:00:20.00,Normal,0,0,0,,Ovo je primjer prvog reda,\Na ovo je primjer drugog reda.
Primjetit ćete vjerojatno dvije stvari: Sjene (pozadina) oba reda se sudaraju i stvaraju tamniju crtu na sastavu i također ćete primjetiti da nisam nigdje naveo "AlphaValue" za prozirnost pozadinske boje titla. Alpha vrijednost više nije potrebno zasebno navoditi otkad .ASS skripte prihvaćaju 4 para heksadecimalne vrijednosti boje umjesto dosadašnjih 3 para. Ta vrijednost je u gore navedenom primjeru obojana Cyan bojom i iznosi heksadecimalno 8D, što je otprilike 60% prozirnosti, odnosno zatamnjenja.
Sudar sjena može se riješiti na slijedeći način:
(Script Info) ; This is an Advanced Sub Station Alpha v4+ script. Title: primjer ScriptType: v4.00+ Collisions: Normal PlayDepth: 0
(V4+ Styles) Format: Name, Fontname, Fontsize, PrimaryColour, SecondaryColour, OutlineColour, BackColour, Bold, Italic, Underline, ScaleX, ScaleY, Spacing, Angle, BorderStyle, Outline, Shadow, Alignment, MarginL, MarginR, MarginV, Encoding
Style: Custom,publicsans.medium,24,&H00FFFFFF,&H0300FFFF,&H00000000,&H8D000000,0,0,0,100,100,0,0,3,0,1,2,10,10,40,1 Style: Normal,publicsans.medium,24,&H00FFFFFF,&H0300FFFF,&H00000000,&H8D000000,0,0,0,100,100,0,0,3,0,1,2,10,10,12,1
(Events) Format: Layer, Start, End, Style, MarginL, MarginR, MarginV, Effect, Text Dialogue: 0,0:00:12.00,0:00:20.00,Custom,0,0,0,,Ovo je primjer prvog reda, Dialogue: 0,0:00:12.00,0:00:20.00,Normal,0,0,0,,a ovo je primjer drugog reda.
Primjetit ćete da sam kreirao novi Style i promijenio MarginV vrijednost, te rastavio jednu dvorednu liniju u dvije jednoredne linije. Ne znam je li taj slučaj sudaranja sjena na svim playerima (znam da je tako na MX-Playeru i na VLC-u za Android), ali ja to ovako rješavam. Znam, mislite da je to velika zezancija, ali stvarno nije. Kad se to tako napravi, dobije se ovo:
Sad dolazimo do toga zašto sam pisao ovaj uvod. Htio sam objasniti kako .ASS format uglavnom radi i htio sam naglasiti to mijenjanje MarginV vrijednosti koja označava početnu udaljenost titla od dna ekrana. Ta vrijednos je u ovom slučaju 12 (piksela) za donji red. Znam da ta vrijednost može varirati kad se u zaglavlju navede rezolucija za PlayResX (horizontalnu) i/ili PlayResY (vertikalnu) vrijednost. Ja tu rezoluciju inače ne navodim jer .ASS titlove radim isključivo za sebe, ali ako mislite negdje objavljivati titlove u .ASS formatu, to onda mora biti obavezno. Time "fiksirate" sve vrijednosti u datoteci na tu rezoluciju i onda nema veze ako netko drugi gleda film/seriju u SD-u ili HD-u, titlovi će se prikazivati na istom mjestu.
Ali... Sve je to fino i lijepo dok gledate format 21:9 na pripadajućem ekranu, bio to mobitel, projektor ili TV koji ima ekran 21:9. Problem nastaje kad video/film/seriju kino-formata pustite na "običnom" 16:9 TV-u i dodijelite tom videu titlove u .ASS formatu.
Tada se javlja ovo:
Na 16:9 ekranu gdje se pojavljuju ova dva crna polja gore i dolje, .ASS format će smatrati dno slike kao dno ekrana i prikazat će titlove u videu umjesto da ih spusti na dno fizičkog ekrana. SRT i VTT format će se prikazati normalno na dnu, da tako kažem, televizora. Otvorio sam ovo pitanje jer htio bih znati postoji li mogućnost "natjerati" .ASS format da poštuje dno ekrana u takvim slučajevima kad se kino-format vrti na 16:9 ekranu. Ili je to do playera, u ovom slučaju MX-Playera, pa onda moram mijenjati player. U tom slučaju, recite mi koji (za Android). U slučaju da nije do playera, što mi izgleda vjerojatnije, kako onda natjerati .ASS format da spusti titlove na dno. Meni je taj .ASS format najprikladniji jer mogu seliti titlove po ekranu kako hoću, koristiti različite fontove, veličine, itd. Probao sam upisati negativnu vrijednost u MarginV polje, ali evo što se dobije:
Titlovi će jednostavno biti prerezani na pola, ili ako je negativna vrijednost dovoljno velika, titlovi će biti sakriveni.
Malo sam pretraživao po netu da vidim koje su mogućnosti. Na jednoj stranici sam našao da je moguće u .ASS datoteku ubaciti nekakav kratak program (navodi se nekakav ffmpeg, ali ja kao takav nisam vičan nikakvom programiranju, ovo sa .ASS-om je moj domet) za izmjenu nekih parametara playera. Iako, primjer koji se tamo navodi samo je za CSS (stil karaktera, ili slova). Pa eto, ako znate kako to napraviti, recite.
|