The Northman (2022)
Web: Titlovi.com
Kategorija: Filmovi i serije
Ime foruma: Komentari na filmove
Opis foruma: U ovom forumu će biti komentari na filmove
URL: https://forum.titlovi.com/forum_posts.asp?TID=100756
Datum ispisa: 08.Lipanj/Jun.2026 u 23:57 Verzija Softvera: Web Wiz Forums 11.01 - http://www.webwizforums.com
Tema: The Northman (2022)
Objavio: tuberajt88
Tema: The Northman (2022)
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2022 u 09:02
|
Svaka čast dobro si me nasmijao. Rasturaš filmove sa rupama :)
|
Odgovori:
Objavio: ernad-fakic
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2022 u 11:47
Objavio: puppet_master
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2022 u 12:14
|
Dobro to sa eventualnim lutanjem u samoj temi filma, no kažite vi meni, ima li dobrih vikinških borbi, berserker mod-a, vitlanja mačevima i sekirama, "biju naši al' biju i nji'ovi", krvi do kolena? Briga mene baš za odnose i izdaje u familiji (preko glave mi je moje, šta ću tek sa nordijskim iz ko zna kog veka?), gde je borbena epika? Ili je bolje da se vratim ipak filmu "13th warrior"...kakav crni Šekspir i siroti Kafka tek...
Zaboravih i sve u vezi onog vikinško-indijanskog (Pathfinder?) možda bi i to trebalo ponoviti.
|
Objavio: JoxerTM
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2022 u 16:12
|
Eggersov scenarij i režija, zna se što tu treba stilski očekivati i tu on dosad nije omanuo.
Sadržajno
ja bih ga odjebo čim čujem engleski jezik.
Koji je ku**c da prostite tim
amerikancima pa snimaju filmove o neamerikancima?
Ne, nećete nam vi
pisati našu povijest. Pišite svoju. I uostalom ako su mafijoze
talijani snimali westerne sa engleskim jezikom ma koliko povijesno neutemeljeni ili istiniti bili, pa onda je red da i ti
današnji kauboji uzvrate uslugu i snime na izvornom jezioku vikinge.
U mom slučaju, preskačem.
|
Objavio: calimero
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2022 u 19:59
|
Nisam ni očekivao drugačiju kritiku. U principu, bio bih iznenađen kad bih nekad naišao na neku pozitivnu.
|
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2022 u 20:37
JoxerTM piše:
I uostalom ako su mafijoze
talijani snimali westerne sa engleskim jezikom... |
Ma, otkud ti to sada...špageti vesterni nisu snimani sa tonom, tamo je svako ili pričao na svom jeziku ili se čak izgovaralo puko brojanje, tek da se vidi da otvaraju usta. Daleko bilo da je sniman ton tih dijaloga (mada...bilo bi zabavno gledati i ta čudesa   ) Naknadno su se tek sinhronizovali, svakako nisu bili na engleskom ionako, ogromna većina na setu nije imala blagog pojma sa engleskim jezikom.
Nisam gledao čiji je film, blesavih se doduše oko bobene epike ionako  to bih tek ja voleo da vidim, da sam znao da je Eggersov ne bih se ludirao. 
|
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2022 u 22:25
|
Sve je tada bilo dub i zvuk iz studija. Danas to nije svugdje jer nema potrebe osim ako je publika nepismena.
Ajde da ti onda bolje pojasnim.
Zamisli Bitku na Neretvi gdje Yul Brynner govori "oh my gosh". Bez duba ili s dubom, isti k.
|
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2022 u 23:08
Hajde onda i ja tebi da pojasnim (kada se već pravimo da nekome nešto nije kao jasno ), italo vesterni prosto nisu snimani niti prikazivani na engleskom jeziku osim pred publikom kod takvog i govornog područja. Šmekerica je western na žabarskom, sniman u Španiji, sa internacionalnim kastingom, nema tu ikakve uvrede za divlji zapad, niti za američke westerne (ma šta pričao o italo vesternima Di Caprio u Tarantinovom filmu ), čista eksploatacija, pa ko voli. Ja sam makar voleo da jurim njihove italo dublove (slava cinemageddonu).
Mada, meni je suštinski svejedno to sve (samo dok titl nije domaći ili ruska monotona sinhronizacija, da se pogledati sve). Ostaje pitanje na kom je jeziku kog vraga pričao Gidra (na setu) u tih 5-6 špageti vesterna koje je snimio  A da mi najednom smeta američki film (što je meni apsurdno samo po sebi) jer obrađuje i neki drugi prostor, tja. Toliko je tamošnjih autora, istina većina sada pokojnih jbg, čije bih filmove o kojem god prostoru gledao daleko pre negoli mase autora sa tih kao matičnih. Kud nestade to da je bitan film i to kako nam legne a ne nacionalnost autora, odakle je došla lova, ko ima pravo da priča priče odavde ili odande, meh. Ako je Kubrick hteo da snimi Napoleona, neka ga, dajem deset francuskih autora za njega (zezam se, but still...) 
|
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2022 u 23:29
Onda smo to riješili. Pa da rezimiramo. 
Ja
preskačem jer me u ovoj godini ne zanimaju vikinzi koji govore
engleski. Dosta mi je toga u Asassins Creed: Valhalla, ali to nije film
pa se dade zažmiriti. Da bar govore japanski, pa ajde to bih prožvakao.
Tebi ne smeta i srećom imaš vremena ovaj vikend pa ćeš ga pogledati.
|
Datum objave: 15.Travanj/Apr.2022 u 23:37
Nemam vremena , danas sam prosto morao da ostanem kod kuće, sutra u pet na noge lagane i u nove radne pobede...ukrašću nedelju though, ma nije ni izašao koliko znam, ne bih mogao da ga overim i da hoću, to je Iga verovatno u bioskopu gledao.
Brine me ta hamletovska zaebancija, meni bi legao vikinški ep, sa mrvom fantastike, misticizma, jok njihove sudbe klete sa tatom, mamom i stričevima, pa neka je ovaj i sjajan, džabe kada bih ja sada prsa u prsa sekirama  ako mu to fali uopšte, i dalje tapkam u mraku.
|
Objavio: Pretop
Datum objave: 18.Travanj/Apr.2022 u 11:03
|
Svaka cast za sajt i za titlove kroz sve ove godine. Tu ste cista 10tka.
Kada su u pitanju recenzije, ne valja. Suvise su subjektivne, proste i faktori koji uticu na to da li je film dobar ili ne su prazni i nebitni. Nisam gledao jos ovaj film ali za vecinu filmova su recenzije veoma negativne, (kao da je utrkivanje da se oblate filmovi) a to sam primetio i kod dobrih filmova. Mozda da batalite recenzije.
Egers je odlican reziser i kapiram da film ne moze da bude "Neverovatno Los". Mogu da razumem da je prosecan, ili da je malo bolji od prosecnog ali Neverovatno los, cisto sumnjam.
Sto se tice Jezika, Tako je kako je, svi su znali koja je produkcija. I meni bi bilo bolje da su ga uradili na Norveskom ili Svedskom, Danskom. Ako cemo oko jezickih problematike ne znam ni kako bi napravili film sa Starim Dijalektom koji danas ne razumeju ni Svedjanji, Danci, Norvezani,..Mozda bi Islandjani jedini mogli da razumeju. Dakle ako cemo da pricamo o jeziku trebao bi da bude uradjen sa starim dijalektom o kom se i dalje ne zna sve. Dakle razumela bi neka baba sa ivice Islanda :)
|
Objavio: IgaBiva
Datum objave: 18.Travanj/Apr.2022 u 11:11
|
norveški, švedski, danski, piše se malim slovom... Hvala za ostalo, pogotovo za "proste recenzije"... Ipak bi te savetovao, o Pretope, da prvo pogledaš film. Pa, napiši recenziju, verujem da će biti objavljena. A, naravno da je subjektiva, pa moja je... Kao što bi i tvoja bila subjektivna... Uostalom, kao i da je bilo ko napiše...
|
Objavio: nibiru2012
Datum objave: 18.Travanj/Apr.2022 u 12:44
|
Neki put je bolje ništa ne napisati....
|
Datum objave: 18.Travanj/Apr.2022 u 12:56
|
Recenzija treba objektivna da bude jer svako treba da je cita. Eto, nisam na žalost znao da svako moze da je napiše. Ne pišem recenzije. Utisak sam stekao jer sam citao recenzije ostalih filmova. Ovi su komentari, pisani brzo pa i nije bitno da li sam gramatički napisao kako treba. Onda ti izbaci 3 tackice na svakoj recenici. :)
Odgledacu film i ne verujem da je toliko los. Pored The Witch i Lighthouse tesko da je napravio loš film. Uostalom njegovi filmovi nisu bas za siru publiku što za ovaj ne bi moglo da se kaze jer je blockbuster.
|
Objavio: Wida
Datum objave: 18.Travanj/Apr.2022 u 13:33
Eggersa gledam OBAVEZNO
|
Objavio: Grobar95
Datum objave: 18.Travanj/Apr.2022 u 20:02
|
Kolko hejtera ima na ovom sajtu to je strasno...
Nisam gledao film ali po onome sto sam citao i uspeo da pogledam uopste ne deluje lose,vi uzmite pa napravite bolje...
|
Objavio: XXXYYYZZZ
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 12:52
|
Sasvim je u redu je da se napise negativna kritika o necemu sto je uglavnom hvaljeno, ali je deguntantno da se objavi ovako neargumentovano i polupismeno baljezganje za nesto sto recenzent ocigledno ne razume, vec svoje neznanje prikriva proizvoljnim (mahom netacnim) konstantacijama i opaskama za koje samo on misli da su duhovite. Da si se barem malo potrudio i procitao nesto o islandskim, farskim i (generalno) nordijskim mitovima, shvatio bi koliko je svaki detalj u filmu precizno odradjen i sta zapravo predstavlja. Bukvalno sve u filmu ima podlogu u nekom od mitova i ovo je svojevrstan omaz istim. Ali, bilo je lakse odmah nakon projekcije izbaciti gomilu neosnovanih gluposti, verovatno u isto vreme kad i na wc solji kilograme kokica cije te je zacepljenje omelo da barem malo ukljucis mozak dok si skrabao ovaj ispljuvak od koga bi se svako normalan momentalno postideo.
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 13:10
Duhovito
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 13:28
Cisto da vidis koliki si diletant, evo ti analiza jedne tvoje recenice.
"Dodajte tome i koketiranje s "onostranim", ničim opravdano, te, moram reći, scenu u kojoj (valjda Olga) leti na konju i ratnički se osmehuje s protezom u ustima..."
Ne, to nije Olga. To je skjaldmaer ili shield-maiden, zenski ratnik iz skandinaskog folklora, na kojem su kasnije bile bazirane valkire. Ne, to nije proteza, vec ugravirane linije u zubima koje su sluzile kao dekoracija, a prisutne su u gomilama vikinskih grobova, narocito na ostrvu Gotland (na onom na kojem je Bergman, ako si cuo za njega, snimio vecinu svojih filmova). Ne, to nije nicim opravdano, nego si se ti malo pogubio. Bukvalno se svaka recenica iz ovog tvog nakaradnog teksta (za koji je sramota da se uopste nazove kritikom) moze pokopati. A ti slobodno i dalje misli da nesto znas, opasno te bije Daning-Krugerov efekat.
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 13:33
|
Ti dečko, očigledno nemaš pojma šta je sarkazam. Ali, dobro, uživao si u fimu, i očigledno si načitan...
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 13:36
|
Daleko si ti od sarkazma, Miki. To je forma za koju je potrebno dosta toga sto tebi fali. Pre svega znanje, humor i smisao za ironiju.
|
Objavio: yolix83
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 13:46
puppet_master piše:
Mada, meni je suštinski svejedno to sve (samo dok titl nije domaći ili ruska monotona sinhronizacija, da se pogledati sve). |
Potpisujem. Par puta sam slučajno ubo te ruske sinhronizacije i ne mogu da vjerujem da ljudi tako gledaju film. Ono nećemo se ni truditi da unajmimo glumce da sinhronizuju, ne damo vam ni titlove da čitate nego evo vam jedan lik da monotono izgovara svaku rečenicu. Užas! Čak nisam ni neki fan sinhronizacije sa glumcima. Kod nas to rade samo sa animiranim filmovima radi djece, što mogu razumjti ali iskreno mislim da je gehota sinhronizovati npr. Edija Marfija u Šreku.
Dok Švabe, sinhronizuju sve živo i nemaju problem sa tim uopšte. Čak meni i moja sestra koja živi u Švajcarskoj kaže da se navikla na to i da joj ne smeta. Mene ne bi mogli tako lako konvertovati.  Sjetim se anegdote kad su se dva moja prijatelja raspravljala oko toga i onda ovaj što je bio protiv sinhronizacije u jednom momentu povila iznervirano:"Ali, ti nikada nisi čio glas Vesli Snajpsa!" Šah mat! 
Ovo ostalo ni meni ne smeta. Ono, malo je smješno kad tipa u Vikinzima pričaju na engelskom stalno a ubacuju povremeno poneki izraz samo na danskom. Više sam za to ako si krenuo na engleskom onda idi all the way... Ili kad se sretnu sa strancima pa ono da dočaraju da ovi pričaju drugi jezik onda oni prvu epizodu pričaju taj njima nepoznati jezik dok već kroz dvije epizode se svi već prešaltaju ponovo na engleski. Ali navikneš se na to.
------------- There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
|
Objavio: kjovo
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 13:59
|
XXXYYYZZZ
Cemu takav ton i uopste takva konverzacija,sve to sto si rekao mogao si u mnogo lepsem obliku. Eto tih par informacija sto si rekao o mitovima mi je vrlo interesantno i pojma nisam imao o tome.Nisam gledao film i ne znam da li cu ga gledati ali moze recenzija da ti se ne svidja ,mnogo puta nije ni meni ali jbga njegovo misljenje, ne moras da se slozis sa tim i tu je kraj. Neko rece u prethodnim postovima cim je Eggers snimio obavezno gleda. Covek snimio 3 filma i vec ga stavljaju u tu kategoriju. Mora on jos mnogo kilometara filma da prodje da bi mi bio i blizu tome,u stvari vise i nema ni glumca ni rezisera koga bih stavio pod obavezno. I neko rece puno hejtera na forumu,ako mi se ne svidi film i to kazem nisam automatski hejter,nisam rekao da mrzim taj film.Oduzi ga ja,zao mi je sto ne umem to lepse da srocim ko Alex ili Puppet ali mislim da ste razumeli sta sam hteo da kazem
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 14:00
|
@yolix
Uvek može biti iritantan recimo govor savremenog čoveka (odakle god) koji izlazi iz ustiju protagoniste iz npr desetog veka, jezik je manje bitan, ta svakako ga ne bih razumeo come on, jedva sam razumeo išta iz Zone Zamfirove, kako bih tek narečje kakve raje dalekog severa 1000 godina unazad npr.
Na švapskim sinhronizacijama sam nekim delom odrastao, sav mogući VHS je do malog puppeta prve polovine osamdesetih godina dolazio sa nemačkim dublom, no i pored toga bi mi tako šta bilo predaleko sada. Nevezano za to koji su mi jezici bliski, ugodni, melodični a koji mi paraju ušesa, već se valjda podrazumeva da želim slušati i doživeti glumce na (meni) pravi način, uz njihov glas.
|
Objavio: calimero
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 14:01
|
Iskreno kada ovaj "kvazi" kritičar popljuje neki film ili seriju, a to je uglavnom u 99% slučajeva, to mi je najbolja preporuka da ih pogledam.(function(){window['__CF$cv$params']={r:'6fe576e34d299165',m:'4abf9f5c47c36c129828b4615ac36758e5c8db71-1650369464-0-Af/t08ADz6nyd7FGyUJYf9PVlqIPsMpQec6aOUe6Ie9b0E2EUew2V7S+wqxpD5P+ANjxRXUZspd0W1svJT0/6NCvt28kfler4W9lwPeSzu6J+9D3b++2FDLhz5bstFVj5IDnJg6dPzxq62/195Uda4QF6+4zTDqJ7y75VuvHkRx+',s:[0x351a470365,0x63444364ef],u:'/cdn-cgi/challenge-platform/h/b'}})();
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 14:16
kjovo
Jos sam se i suzdrzao, s obzirom na stepen retardacije ovog teksta. Sto se tice Eggersovog opusa, nije potrebno da snimi 20 filmova da bi neko imao takav stav o obaveznom gledanju. Ako je nekome intrigantan njegov unikatni vizuelni aspekt iz prva dva filma, nacin na koji gradi tenziju (narocito u The Lighthouse-u), kako prikazuje klaustrofobiju itd, onda je jasno da ce pogledati svaki njegov film. Vikinska tematika je kao porucena za njega, narocito sto se temelji na staronordijskim legendama, a znamo (osim ovog frajera koji je pisao tekst) koliko je Eggers temeljan u takvom pristupu. U mom slucaju znam da cu to uvek uraditi kada se jave on, Ari Aster ili Nuri Bilge Ceylan, bez obzira sto zajedno nisu snimili ni 10 dugometraznih filmova.
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 14:31
|
Dečko, uživaj u filmovima, a vremenom ćeš se valjda naučiti i normalnoj komunikaciji, da ne kažem toleranciji različitosti mišljenja. Lepo je što te je moj tekst naterao da se registruješ na ovom forumu, a sad bi bilo još lepše i da pogledaš film koji tako žustro braniš, a da ga nisi ni pogledao. Btw, ako sretnem negde Eggersa, obavezno ću mu reći da si njegov ortodoksni i bespogovorni fan, te da te pozove na kaficu i lepo se ispričate...
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 14:42
|
Kao sto sam rekao, nemam nista protiv da neko napise negativnu kritiku ako je argumentovana i smislena. Ja bih, npr, takvu napisao bas za Eggersov "The VVitch". Ovo tvoje je, najblaze receno, tok debilnih misli koje si isprdnuo u etar, pa sad jos kmecis i ocekujes normalnu komunikaciju. A te nemuste forice "pogledaj film" ili "ortodoksni i bespogovorni fan" se uklapaju u devijacije i iluzije koje izviru u tvojoj glavici.
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 14:45
|
Ne vredi... Aj, nek ti je s srećom...
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 15:16
|
Ja i dalje mislim da se ne moze na osnovu jednog filma staviti pod obavezno jer ima milion okolnosti koje dovode do remek dela ,nije samo on kao reziser u pitanju ali dobro mozda ce me Eggers demantovati pa ce mu svaki film biti savrsen ,mada po meni mu nijedan od ova dva (jos Northman nisam gledao ali cu izgleda morati sada)nije bio na to nivou ali opet to je moje misljenje sto stalno ponavljam.Sve najbolje i bez nervoze nema nikakvog razloga za to.
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 15:21
puppet_master piše:
@yolix
Uvek može biti iritantan recimo govor savremenog čoveka (odakle god) koji izlazi iz ustiju protagoniste iz npr desetog veka, jezik je manje bitan, ta svakako ga ne bih razumeo come on, jedva sam razumeo išta iz Zone Zamfirove, kako bih tek narečje kakve raje dalekog severa 1000 godina unazad npr.
Na švapskim sinhronizacijama sam nekim delom odrastao, sav mogući VHS je do malog puppeta prve polovine osamdesetih godina dolazio sa nemačkim dublom, no i pored toga bi mi tako šta bilo predaleko sada. Nevezano za to koji su mi jezici bliski, ugodni, melodični a koji mi paraju ušesa, već se valjda podrazumeva da želim slušati i doživeti glumce na (meni) pravi način, uz njihov glas.
|
Naravno da se podrazumjeva i što se mene tiče. Skoro sam pogledah onu seriju Dark, jedna od serija koja mi je ovdje preporučena. Čudno mi nešto bi kad sam je počeo gledati a ne skontah u prvi mah, možda i previše vremena mi je trebalo da ukapiram da sam pročitao da je njemačka serija a da oni pričaju engleski. Netflix ti po defaultu daje da gledaš na engleski a ako hoćeš originalni zvuk moraš sam da prebaciš. Barem je meni tako bilo. Naravno da sam prebacio iako engleski znam dobro a njemački veze nemam. Zona Zamfirova kad je izašla bio sam 4. srednje i profesorica kolektivno razred vodila u kino da gledamo. I kasnije na sledećem času nas pita šta mislimo a ja isto tako pola nisam razumio. Slična iskustva su bila i sa lektirama. Pop Ćira i pop Spira ili Danteova Božanetvena komedija, više sam se rvao nego čitao. Daj nešto što je napisao neko ko priča kao ja. 
------------- There are two kinds of spurs, my friend. Those that come in by the door; those that come in by the window.
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 15:27
@kjovo
Pa, ako si filmofil, ne gledas valjda nesto samo kada ocekujes remek-delo? Nekada ti je dovoljno sto ti je stil intrigantan, iako ti se neki aspekti mozda ne dopadaju. Barem je tako u mom slucaju, inace bih pogledao 3 filma godisnje. Nikakva nervoza, s tobom normalna komunikacija, jer normalno i pises. Nisi u fazonu da u zvanicnom tekstu bez ikakve provere odvalis nesto tipa: "Ovako, ima se utisak da je film sklepan od kadrova i ideja potpuno nezavisno snimanih, nedefinisanih i u krajnjem slučaju baš dosadnih. Emotivno nedozrelih."
Zar ne?
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 15:41
|
Ma naravno da ne ocekujem remek dela ,pa u skorije vreme nije ni snimljeno nista ni blizu tome. Veruj mi meni recenzije Iga Bive uglavnom odgovaraju tu su nam negde ukusi slicni,bilo je naravno gde smo bili dijametralno razliciti po misljenju nekog filma ili serije ali nikad mu ne bih zamerio na nekoj recenziji gde je popljuvao nesto sto se meni svidja.Samo bih izneo svoje misljenje koje je drugacije i to je to. Ali da ne razvlacimo vise ,pogledacu ovaj film i reci cu svoje misljenje ,trebace malo vremena jer toliko toga ima ispred njega ali doci ce na red. Aj dobro nam dosao na forum i samo ti pisi i dalje uvek je dobrodoslo novo misljenje
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 15:43
yolix83 piše:
Naravno da se podrazumjeva i što se mene tiče. Skoro sam pogledah onu seriju Dark, jedna od serija koja mi je ovdje preporučena. Čudno mi nešto bi kad sam je počeo gledati a ne skontah u prvi mah, možda i previše vremena mi je trebalo da ukapiram da sam pročitao da je njemačka serija a da oni pričaju engleski. Netflix ti po defaultu daje da gledaš na engleski a ako hoćeš originalni zvuk moraš sam da prebaciš. Barem je meni tako bilo. Naravno da sam prebacio iako engleski znam dobro a njemački veze nemam. |
Dark mi je, tada kada je izašla serija, u sred spama preporučila Zrinka, tako što je u jednoj rečenici napisala obrt/rasplet čitave sezone  gde su čak i meni, koji sam totalno nenormalan, rasejan, zaboravan, potrebne vražiije godine (da prođu) da bih zanemario spoiler i seo konačno da je odgledam.  Dobro si me podsetio.
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 15:45
XXXYYYZZZ piše:
Nisi u fazonu da u zvanicnom tekstu bez ikakve provere odvalis nesto tipa: "Ovako, ima se utisak da je film sklepan od kadrova i ideja potpuno nezavisno snimanih, nedefinisanih i u krajnjem slučaju baš dosadnih. Emotivno nedozrelih."
Zar ne?  |
Nisam gledao film niti čitao recenziju ali nije to nkakav zvanični tekst to je njegova lična recenzija. Sasvim sam siguran da možeš i ti da pišeš za sajt recenzije ida bi bile objavljene na naslovnoj stranici, kad bi bio zainteresovan. Recenzija je lični stav autora i kao takva ne može biti pogrešna ako odražava njegov stav.
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 15:49
puppet_master piše:
Dark mi je, tada kada je izašla serija, u sred spama preporučila Zrinka, tako što je u jednoj rečenici napisala obrt/rasplet čitave sezone  gde su čak i meni, koji sam totalno nenormalan, rasejan, zaboravan, potrebne vražiije godine (da prođu) da bih zanemario spoiler i seo konačno da je odgledam.  Dobro si me podsetio. |
Dobra serija ali mogu slobodno da kažem da postane u određenom momentu teško upratiti šta se dešava. Bukvalno ti treba papir i olovka da zapisuješ ko je ko i odakle. meni i da je spojlao neko nešto ne znam ni da bi skontao šta je spojlao. 
|
Datum objave: 19.Travanj/Apr.2022 u 19:59
Amin 🙏 🙂
Šteta što i dalje ne mogu da stignem da pogledam ali baš zbog priče koju je izabrao i želim da ga pogledam. OK su i Vikinzi i Last Kingdom ali neko je trebao da napise pravu priču o Nordijcima, a ne iskrivljenu i pogrešnu kao napr u Novim Vikinzima itd. I mitologija i istorija su pogresno i protumaceni i predstavljeni u skoro svim prezentacijama Nordijaca do sada. A prateći Egersa znam da razmislja o svim detaljima.
Moj komentar je bio tu jer sa ovom recenzijom ne možeš ništa da zaključiš o filmu sem da se neko smorio dok ga je gledao.
Tek što nigde nema priče o režiji, scenariju, kameri, muzici itd.
|
Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 20.Travanj/Apr.2022 u 14:06
Koji `crni` kraj raspravi , ćeraćemo se još, na početku da se ogradim da je šala. Od sad komentare na slične filmove pisati isključivo koristeći runske azbuke ( Sovilo, prevod na maternjem, će uvek biti predmet rasprave, zna se zbog čega , a zna se i šta je pravo značenje) ,pa da biramo mitove i autore, Prozna Eda i Poetska Eda, Snorri Sturluson ili Saxo Grammaticus, možda Rudolf Simek, Jackson Crawford,Daniel McCoy, Roger Green, ima ih još, ili možda od Gaiman-a. A šta ćemo npr. sa slovenskom mitologijom, ali i drugim. Ja sam čitao dosta ali videh da ne mogu da pohvatam i odustao sam. Česta su pitanja u kvizovima, pa te podatke ozbiljni takmičari koji učestvuju na prvenstvima iščitavaju i pamte, a neko prosto voli da čita i bude upućen. Šalim se naravno u suštini, nego vidim da se razvila rasprava. Nije ovo baš laka tema. Kao i oko recenzije, redakture, pa lektura i korektura itd. Ne znam kako je oko tekstova vezanim za kinematografska ostvarenja, ali kod udžbenika recenzenti rade i recenziju i redakturu zajedno sa autorom ili autorima, a lektor i lekturu i korekturu.
|
Objavio: rikardo-rika-jambrek
Datum objave: 22.Travanj/Apr.2022 u 11:27
Objavio: daniel-antony
Datum objave: 22.Travanj/Apr.2022 u 13:53
Objavio: KrazyM
Datum objave: 23.Travanj/Apr.2022 u 21:37
|
Uopće se ne slažem s recenzijom, i svaka je rečenica napisana s podsmijehom jer je očito recenzent jako ljut na film kako se Skarsgard nije pretvorio u malog Conana. Pusti trule paradajze, očekivanja skoče na stotu kad gledaš tamo, pogotovo i sajtove gdje "kritičari" drže glavnu riječ. Film uopće nije zaslužio takav loš tretman prema mom mišljenju. Vizualno - super. Gluma - jako dobra, čak i dojmljiva - u par navrata mi Skarsgard doista izgleda kao zvijer. Priča - klasična (većim dijelom poslužila kao inspiracija za Shakespearovog Hamleta, tako da sve već znamo). Eggers je (za sada) sjajan redatelj sa "sluhom" za detalje koji su ovdje jako vidljivi ako ste upoznati sa staim kulturama sjevera, tako da jedva čekam njegov idući film jer ovih par do sada su odlični. Čini se da će ovo biti film oko kojeg se "lome koplja" tako da ga definitivno pogledajte sami a ovo moje napisano i recenziju iznad od IgaBiva stavite "mačku o rep".
|
Objavio: force100
Datum objave: 24.Travanj/Apr.2022 u 15:11
|
Pljuvačka recenzija za jedan solidan film?? Da je dokumentarac, složio bi se ali filmska fikcija, ne kontam.
|
Objavio: Wida
Datum objave: 25.Travanj/Apr.2022 u 17:17
KrazyM piše:
Uopće se ne slažem s recenzijom, i svaka je rečenica napisana s podsmijehom jer je očito recenzent jako ljut na film kako se Skarsgard nije pretvorio u malog Conana. Pusti trule paradajze, očekivanja skoče na stotu kad gledaš tamo, pogotovo i sajtove gdje "kritičari" drže glavnu riječ. Film uopće nije zaslužio takav loš tretman prema mom mišljenju. Vizualno - super. Gluma - jako dobra, čak i dojmljiva - u par navrata mi Skarsgard doista izgleda kao zvijer. Priča - klasična (većim dijelom poslužila kao inspiracija za Shakespearovog Hamleta, tako da sve već znamo). Eggers je (za sada) sjajan redatelj sa "sluhom" za detalje koji su ovdje jako vidljivi ako ste upoznati sa staim kulturama sjevera, tako da jedva čekam njegov idući film jer ovih par do sada su odlični. Čini se da će ovo biti film oko kojeg se "lome koplja" tako da ga definitivno pogledajte sami a ovo moje napisano i recenziju iznad od IgaBiva stavite "mačku o rep". |
|
Objavio: drakic
Datum objave: 25.Travanj/Apr.2022 u 23:31
Prevod? Pa da napisem i ja nesto :)
------------- Ako je Bog stvorio coveka, onda ga je AK-47 ucinio istim! http://www.fenix-igma.rs" rel="nofollow - Visit me!!!
|
Objavio: eric-johansson
Datum objave: 28.Travanj/Apr.2022 u 19:09
|
Nevjerojatno genijalan, autentičan, iskren i brutalan film, pravo umjetničko remek djelo i veliki tribute skandinavskoj kulturi i povijesti i nordijskoj mitologiji! Maestralna gluma i režija, sjajna kinematografija!
Ako ste očekivali Marvelovog Thora i Gospodara prstenova, slobodno preskočite film. Ako pak ne, samo hladno ignorirati recenziju, uživat ćete od početka do kraja, velika preporuka!
|
Objavio: Prckonja
Datum objave: 30.Travanj/Apr.2022 u 16:31
|
Recenzija je samo delimično dobra. Treba reći da je film ciljano snimljen rasistički, ali protiv bele rase. Vikinzi se poptuno lažno prikazuju kao krvoločne zveri sa rogovima na glavi. To je ikonografija koju je Vatikan izmislio prilikom pokrštavanja severa Evrope, Deluje i danas. A dobre ocene verovatno daju samo neki "obojeni" kritičari i Soroševi plaćenici.
|
Objavio: vito-belucci
Datum objave: 04.Svibanj/May.2022 u 11:56
|
Da li je neko najavio prijevod?
Hvala.
|
Objavio: Andrija Vrba
Datum objave: 05.Svibanj/May.2022 u 22:46
|
SLobodno zanemarite ovu recenziju i pogledajte šta Critical Drinker ima da kaže o The Northman. Poželjno nakon što odgledate film, zbog spojlera.
|
Objavio: jovan-strbac
Datum objave: 12.Svibanj/May.2022 u 13:36
|
Bas to Andrija,Pijani Škot je mozda i najbolji lik za recenzije
|
Objavio: tomislav-stamenkovic
Datum objave: 12.Svibanj/May.2022 u 16:59
|
Ko je tebi dao da pises tu recenziju? Jesi li svestan sta pišeš? Film je ok!
|
Objavio: sasa-stipisic
Datum objave: 12.Svibanj/May.2022 u 17:04
|
Film stvarno odlične glume, odličnog ugođaja i scenografije. Navodno kako pročitah od onih koji su upućeni u vikinšku povijest i povijest ljudi u fazi 9., 10. st. na prostoru današnjeg Islanda i Sjevernje Irske film je validno do detalja prikazao tadašnje ljudske navike, ljudsku plitkost i glupost, te sve ono što obilježava živote ljudi. Vizualno prikazan odlično i vjerodostojno, ovaj film je još jedan pravi "artistic" film Roberta Eggersa.
Nije toliko ni dinamičan na momente, niti je toliko miran na momente, pravi balans drame i retrospekcije date situacije i ondašnjeg života, te fantastičnih i brutalnih scena koje su prikazane uz ponavljam odličnu glumu, scenografiju i režiju.
|
Objavio: Cpt_Acid
Datum objave: 13.Svibanj/May.2022 u 00:35
|
Tebi je izgleda bio loš dan.
Film je ustvari veoma dobar u svakom smislu. Kad si već spomenuo Konana, ovo je najviše podseća na spoj Konana i Valhalla Rising od Refna.
U recenziji si podsmešljivo prepričao svaku scenu, ali iz toga baš nije najjasnije šta to ustvari kao ne valja?
Baš je moćan. A predstavlja verziju Hamleta prema originalnoj islandskoj legendi / epu koji je bio inspiracija Šekspiru, samo sa autentično severnjačkim motivima.
|
Objavio: dovedimolopove-navla
Datum objave: 13.Svibanj/May.2022 u 16:47
|
Odlična recenzija.... film loše uređen. po mnogo čemu..
ali avaj, ako se nekom sviđa u redu je .. mašta radi svašta
|
Objavio: Tom Brady
Datum objave: 13.Svibanj/May.2022 u 21:58
|
Ne znam, ovo je valjda kao trebalo da bude neko remek delo ili šta već?! Meni se nije nešto baš preterano dopalo. Iskreno očekivao sam dosta bolji film.
|
Objavio: Mejep
Datum objave: 14.Svibanj/May.2022 u 00:20
Мени је штрчало нездраво држање гл. глумца. Погрбио се скроз, избацио је трапезоиде, врат му је практично дошао у хоризонталу. Греоте. П.С. Стварно је невјероватно да му нико на то није скренуо пажњу или још горе - да су му дали такве инструкције, да изиграва грбавца од Нотр Дама.
|
Objavio: uredi ovo
Datum objave: 14.Svibanj/May.2022 u 10:49
Odličan film, pod uvjetom da brzinu postavite na x2 ili x10, zapravo ako ne utrošite više od 15 minuta na gledanje cijelog filma. Garantiram da nećete zaspati i da ćete nakon "gledanja" biti pametniji. Ako ste kao i ja film pogledali besplatno, e onda vam to ne daje pravo na kritiku ali imate pravo na osmjeh.
|
Objavio: gecmali
Datum objave: 14.Svibanj/May.2022 u 19:27
|
odlična recenzija a film tragično loš,diletantski, a šta li ti kritičari vide u ovome pretencioznom i predugačkom sranju je misterij,nadam se da su plaćeni za to
|
Objavio: drakic
Datum objave: 16.Svibanj/May.2022 u 14:38
Film je katastrofalno dug, spor, pun klisea, nedorecen po mnogo cemu. Uopste mi se nije dopao, cisto gubljenje vremena. Cista 1.
------------- Ako je Bog stvorio coveka, onda ga je AK-47 ucinio istim! http://www.fenix-igma.rs" rel="nofollow - Visit me!!!
|
Objavio: VonKoga
Datum objave: 16.Svibanj/May.2022 u 15:09
XXXYYYZZZ piše:
Cisto da vidis koliki si diletant, evo ti analiza jedne tvoje recenice.
"Dodajte tome i koketiranje s "onostranim", ničim opravdano, te, moram reći, scenu u kojoj (valjda Olga) leti na konju i ratnički se osmehuje s protezom u ustima..."
Ne, to nije Olga. To je skjaldmaer ili shield-maiden, zenski ratnik iz skandinaskog folklora, na kojem su kasnije bile bazirane valkire. Ne, to nije proteza, vec ugravirane linije u zubima koje su sluzile kao dekoracija, a prisutne su u gomilama vikinskih grobova, narocito na ostrvu Gotland (na onom na kojem je Bergman, ako si cuo za njega, snimio vecinu svojih filmova). Ne, to nije nicim opravdano, nego si se ti malo pogubio. Bukvalno se svaka recenica iz ovog tvog nakaradnog teksta (za koji je sramota da se uopste nazove kritikom) moze pokopati. A ti slobodno i dalje misli da nesto znas, opasno te bije Daning-Krugerov efekat. |
Druže ti živiš Daning-Krugerov efekt čim si se toliko raspojasao s objašnjenjima
|
Objavio: klass
Datum objave: 16.Svibanj/May.2022 u 21:35
|
Ukoliko ocekujete film u stilu Vikinga (serije) i varijacija na tu temu, bicete razocarani. Ukoliko film gledate kao obradu Sekspirovog Hamleta na koga najvise podseca, bicete veoma zadovoljni.
|
Objavio: dzindzin16
Datum objave: 17.Svibanj/May.2022 u 18:46
|
Steta za ovu scenografiju.Film je u ostalim segmentima katastrofalano los.Neverovatno, koliko su se pokenjali na potencijal ovoga.Pokusali su da pokradu od svega po malo i ispala je bljuzga, kakva je ispala.Razocaran sam.Hvala na prevodu p.s. nisam ni gledao do kraja
|
Objavio: Goran87BG
Datum objave: 20.Svibanj/May.2022 u 14:23
Očekivao sam nešto poput trinaestog ratnika a dobio vikinga koji obrađuje njive... šteta...
|
Objavio: s.t.a.l.k.e.r.
Datum objave: 23.Svibanj/May.2022 u 18:41
|
Zamalo pa dobar Mjuzikl ------ teško razočarenje od filma,
|
Objavio: s.t.a.l.k.e.r.
Datum objave: 23.Svibanj/May.2022 u 18:42
|
Nikol Kidman izoperisana nakaza ,,,, kakva propast od zamalo dobrog filma,
|
Objavio: Vladika
Datum objave: 23.Svibanj/May.2022 u 20:17
Mucno gledati. Prekinuto na pola (ne znam ni kako sam dotle stigao).
------------- Vladika
|
Objavio: Mufa
Datum objave: 24.Svibanj/May.2022 u 19:09
|
17 minuta moga života koje nikada ne želim da se vrate. Haj sad će nešto kako treba,pa hajde sad će,pa hajde sad će ,ma nikada kao u ovih 17 minuta nisam osjećao veće razočarenje. Doista se živ čovjek mora jako potruditi da film sa ovako niskim zahtjevima pretvori u negledljivo.
|
Objavio: Nefil
Datum objave: 28.Svibanj/May.2022 u 22:21
|
Loše, pokušali dodati holivudske fore u vikinšku tradiciju pa pri tom totalno uništili film. Izbjegavati!
|
Objavio: vedran-klemen
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 13:15
|
Techno viking. ;) Je, pogledao prvih 20 minuta, katastrofa od filma. Puno derače i krvi... :(
|
Objavio: Mufa
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 13:31
|
Nisam shvatio u prvih 17 minuta i kažem sebi -brate ti si glup za ovo. Vidi koji glumci i mene ništa da privuče,ma ni da me cimne. A vjerujte da nisam lik koji lako odustaje....
|
Objavio: robi75
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 18:11
Objavio: jocoiva
Datum objave: 31.Svibanj/May.2022 u 20:51
Objavio: Freak37
Datum objave: 01.Lipanj/Jun.2022 u 17:57
Objavio: Nothingm@n
Datum objave: 02.Lipanj/Jun.2022 u 15:33
|
Pošto vidim da su komentari uglavnom negativni, onda da iskoristim priliku i postavim pitanje znalcima, ako ih ima ovde. Zna li neko dobar skandinavski film sa ovom tematikom? Poželjno je da ima prevod, u krajnjem slučaju može i engleski titl ako ništa drugo.
|
Objavio: dzindzin16
Datum objave: 02.Lipanj/Jun.2022 u 15:41
|
Valhalla Rising(2009)."PERVERZIJA OD DOBROTE"
|
Objavio: AlexDeLarge
Datum objave: 02.Lipanj/Jun.2022 u 23:23
Meni se licno nije svideo film, ostacu na delima koje sam procitao i koja mi se svidjaju, ni prijatelji sa kojima sam diskutovao, ni njima se nije svideo, prosli smo malo i kroz kulturu i mitologiju, i ne bih sad da analiziram. I ne vidim sta fali negativnim komentarima, evo skoro sam gledao jedan film samo meni se svideo,a u temi na forumu samo negativni komentari, i sta fali, izneo sam argumente zasto mi se svidja, i to je to.
|
Objavio: tomasimic
Datum objave: 04.Prosinac/Dec.2022 u 01:11
Objavio: TheDudeAbides
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2024 u 09:38
Fenomenalan film, savršen spoj slike, glazbe i radnje, ne znam kako se ovo nekome ne može svidit...svaka preporuka :)
|
Datum objave: 28.Veljaca/Feb.2024 u 14:44
Kako misliš kako. Jednostavno.
|
Objavio: TheDudeAbides
Datum objave: 01.Ožujak/Mar.2024 u 10:08
Zato što likovi pričaju engleski jezik? Ne znam, meni je to + zato šta ih mogu razumit bez titlova koji me uglavnom ometaju od gledanja filma. A i ovaj film je prije svega vizualno iskustvo, sama radnja je sporedna, praktički nepostojeća. Što se tiče tebe, uočia san na par komentara da imaš dosta antiamerički stav ... veliš "Koji je ku**c da prostite tim
amerikancima pa snimaju filmove o neamerikancima?
Ne, nećete nam vi
pisati našu povijest. Pišite svoju." Šta bi ovo, pobogu, tribalo značit? I ako oni ne mogu, ko ste to "vi"? Ti si stari viking? Daj molim te
|
|