Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > HI-TECH i informatički svijet > Software
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Dokle će Windows 7 biti podržan
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Dokle će Windows 7 biti podržan

Odgovori Odgovori Stranica  12>
Korisnik
Poruka
Marijana T View Drop Down
Senior translator
Senior translator
As time goes by

Status: Offline
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Marijana T Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Dokle će Windows 7 biti podržan
    Objavljeno: 14.Svibanj/May.2015 u 11:25
Prijatelji,
molim vas pomozite mi da rešim konfuziju u glavi. Juče sam bila u jednom IT shopu u nameri da pogledam neki manji i slabiji laptop, koji bi odgovarao mojim potrebama, a da moj snažniji poklonim unuku. Ima ih svakakvih, nije da nema. Pošto bih ja taj lapsi topsi najviše koristila kao projektor filmova (2D i 3D) na TV aparatu, da li integrisana grafička kartica daje lošiji kvalitet slike? Prodavac kaže da to nema veze. Međutim, veći problem je OS. Neku aparati se prodaju sa već ugrađenjim Windows 8.1 a neki nemaju ništa, ali ako se doplati 14.000 din, (oko 130€) taj Win 8.1 se dobije posebno i instalira. Prvo i prvo, 130 € je visoka cena (na e-Bay-u košta najviše do 70$) Drugo, ja ne bih sada da učim maltene sve iz početka. Treće, pročitala sam negde da je osmica loša i da je porede sa Vistom. Zato je već izašla desetka, a naš trgovinski lobi rasprodaje naivcima lošu osmicu po visokoj ceni. Na moje pitanje da li se može ugraditi sedmica, rekli su mi da ne može jer nema drajvera za nju. Koliko ja znam drajveri se mogu naći na internetu. Prodavac kaže da je sedmica već povučena i da će je Microsoft podržavati još kratko. Znate li dokle? Ako će biti podržana još 4-5 godina, ja bih je ipak instalirala. Posle (ako budem živa) mi verovatno neće više trebati.
Kao svitanje i zalazak sunca, pojavljujemo se i nestajemo. Nekome smo toliko važni, a ustvari smo samo u prolazu.
Na vrh
Fokan View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Fokan Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2015 u 11:45
1. Trgovci nisu tu zbog nas već zbog sebe.
2. Tko kupuje Windowse?
3. Windowsi 8.1 su Ok ali za one navikle na XP i 7-icu bolje se držati 7-ice.
4. Trgovci lažu - 7-ica će trajati kao i XP (vječno).
5. Trgovci lažu - da laptop ima drajvere za 8-icu a nema za 7-icu? Budimo realni. Moguće, ali budimo realni.
6. Integrirani grafički procesor nema svoju memoriju već koristi sistemski RAM koji je generalno slabiji i sporiji (limitiran). Za surfanje i uredske poslove sve OK ali za video (2D i 3D) se možda može pokazati pomalo (poviše) problematičnim. Recimo da se sustav može zagušiti (usporiti) kod HD videa.
7. Da li si radila životni horoskop u zadnje vrijeme?
Na vrh
Senior translator
Senior translator
As time goes by

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Marijana T Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2015 u 12:12
Hvala, Fokan.
Ovo mi je koristilo.
Kao svitanje i zalazak sunca, pojavljujemo se i nestajemo. Nekome smo toliko važni, a ustvari smo samo u prolazu.
Na vrh
Fokan View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Fokan Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2015 u 12:19
Na vrh
intoxic View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj intoxic Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2015 u 12:28
Ništa strašno.
On January 13, Microsoft's mainstream support for Windows 7 Service Pack (SP) 1 ends.

Nobody panic. This does not mean Microsoft is going to stop issuing security fixes for Windows 7 SP1 tomorrow. Or anytime soon.

"Mainstream support" is the period during which Microsoft provides for free security and non-security updates and telephone support for its products. "Extended support" -- the period during which Microsoft continues to provide for free security updates for products -- doesn't end until January 14, 2020 for Windows 7 SP1. http://windows.microsoft.com/en-us/windows/lifecycle

Januara prestaje Standardna podrška operativnom sistemu Windows 7, dok će proširena podrška ( windows update ) postojati do januara 2020. godine.

Ovaj operativni sistem više neće dobijati nove funkcije ili dizajnerske promene, ali će do 14. januara 2020. godine dobijati bezbednosna ažuriranja.
Sistem Windows je najkorišćeniji operativni sistem pošto ga koristi preko 50 odsto računara u svetu.

Za Windows 8.1 podrška prestaje 9, jan. 2018 ali update traje do jan. 2023
Daleko su te godine... Za godinu, dve možda ćemo preći na win 10 ;)

Pusti trgovci. Uz svaki kupljeni Ps, komponentu, lap idu (dužni su da daju) drajveri za ploču, grafičku.
Na vrh
Fokan View Drop Down
Junior translator
Junior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Fokan Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2015 u 12:47
Točno tako.
Stvari se ubrzavaju. Ili kao što je svojevremeno rekao Arthur C. Clarke: Japanci ukidaju kao zastarjelo a ja nisam znao niti da postoji.
Da pojednostavim: XP je imao 3 Service pack-a - zbira zakrpa. Vista 2, 7-ica samo jedan i kažu da ih više neće biti. Kod 8-ice su izdali skoro pa novi OS - 8.1.
Preporučam kod Automatic Update-a da se uključi u opcijama "Microsoft Update" - ažuriranja za sve softverske komponente.
Baš sam prije nekakvih mjesec dana radio jednu instalaciju 7-ice na poprilično starom PC-u i nisam mogao pronaći drajvere za neke hardverske komponente (grafika i zvuk) pa sam instalirao od Viste i sve radi OK. Ne prolazi Microsoftovu verifikaciju WHQL ali radi bez problema.
"Trebate kupiti novi uređaj, neće to raditi".
Mo'š si mislit!
Na vrh
redorm76 View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj redorm76 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2015 u 14:11
Šta će vam ta podrška i windows update meni to isključeno ima 5-6 godina smajlicaJeca
kad se nešto zezne majstor reko doćeraj ti komp sa diskovima od grafičke i matične ostalo nema misliš koji god da ti je windows il ako nestane iz kompa  LOL Eve na starom kompu je instaliro sestriću XP zbog nekih starijih igrica i to tamo šljaka odlično iako ga niko ne podržava iz windowsa LOL

Ažurirao redorm76 - 14.Svibanj/May.2015 u 14:12
Na vrh
Danilo-Naissus View Drop Down
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2015 u 15:00
Poštovana MarijanaT,

(otišlo mi je napajanje na PC Win7 pa) silom prilika sam skoro koristio OS: Windows Last XP verzija 2002 i veruj mi da mi je stalno stizao update za taj OS od Microsofta. Znači da samo plaše narod i žele da prodaju nove proizvode kupcima. Ja taj kompjuter ne koristim zbog male memorije (75GB) i 512MB RAM memorije koju mi udavi današnji internet i današnji softveri, browseri,...
Čini mi se da Lap Top mora da ima integrisanu grafičku karticu tako da moraš pažljivo izabrati model koji Ti najviše odgovara.
Moja sestra je skoro uzela Toshiba Stelit (nešto) model i nisu joj prodali OS već su joj samo instalirali OS i (možda) naplatili tu uslugu.
Moderator BojanaDj isto planira kupovinu Lap Topa pa joj se možda možeš i obratiti po tom pitanju preko PP.
Već sam dragoj BojaniDj dao neke predloge + UVEK uporedi cene kod ostalih jer razlika u ceni novog istog identičnog Lap Topa može biti i 5.000 din.
Verujem da ćeš izabrati i kupiti ono što želiš po najpovoljnijoj ceni.

Ps.trgovcima ne veruj ni reč jer 95% njih i ne rade svoj posao u struci, nisu motivisani, ne znaju specifikacije proizvoda i..... ne govore istinu (u prevodu: LAŽU) I oni koji se stalno reklamiraju i imaju AKCIJE su ujedno i najskuplji na tržištu. Razlika u ceni - razlog: isti lap top ja uvezem, pa ga prodam Tebi, a Ti prodaš dalje i tako 3,4,5 ruka je skuplja za nekoliko hiljada dinara od prvog nabavljača uvoznika.

Ps2.ako imaš svog servisera PC i Lap Top onda kupi i Lap Top bez OS, lepo odneseš u servis, kod proverenih ljudi ili na preporuku i lepo Ti instaliraju novi Win 7, 8, 9,.... po želji za 10 evra.

Ps3.što bi rekla moja prababa Roksanda ko brzo kupuje Lap Top posle se polako kaje natenane.

Ps4.mene je prodavac gledao u oči i lagao da su podigli cene zbog skoka švajcarskog franka, krize u Ukrajini (jer uvoze preko Ukrajine) i zbog skoka cene sirove nafte (skuplji transport). 3.500 din su bili skuplji u Aprilu 2015 u odnosu na Novenbar 2014. A susedna firma je digla cene za isti proizvod 0 (nula) dinara za taj isti period. Prodavac je WinWin inače.

Vel.pozzz.
Danilo Niš

Na vrh
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2015 u 15:15
Ukratko:
Pitanje: Dokle će Windows 7 biti podržan?
Odgovor: Sve dok postoji i jedan čovek koji koristi Win 7 i internet na Zemlji.
        Sve dok ima struje i dok radi bar 1 server Microsofta u slučaju nuklearnog rata.
        A onda na scenu stupa kinesko podzemlje.

Sve najbolje
Danilo Naissus

Na vrh
Senior translator
Senior translator
As time goes by

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Marijana T Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14.Svibanj/May.2015 u 22:53
Hvala vam svima na korisnim savetima.
Na vrh
redorm76 View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj redorm76 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15.Svibanj/May.2015 u 00:11
Ne znam da li je bitna informacija. Na području srbije nisam još čuo da privatno lice za svoje potrebe izdvaja  pare za windows. Ja imam u svojoj firmi plaćen i licenciran windows (plaćam svake godine 35 evrića podržan i legalan windows) inače to je samo zbog zakona i poreske policije jem mi je kazna 350 000 dinara ako inspekcija mi naleti i klepi da mi ta stavka nije legalna.
Na vrh
Senior translator
Senior translator
As time goes by

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Marijana T Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17.Svibanj/May.2015 u 23:33
Pitala sam više servisera i momaka koji instaliraju operativne sisteme. Novi lapsi topsi zaista nemaju drajvere za Widows7. Da se ubiješ. Ne mogu se naći ni na internetu. Izgleda da Uncle Billy, iako ima para da nahrani sve gladne u svetu i dalje balavi za novcima.
Na vrh
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Svibanj/May.2015 u 15:17
Draga Marijana T,

izvini ali novi lap topovi nemaju ništa pri kupovini. Nemaju OS instaliran.
Onda Ti izabereš koji želiš sistem da instaliraš.
Ubaci se instalacioni disk / DVD, formatira se memorija, instalira se komplet sve.
Znam jer posedujem originalni instalacioni DVD koji sam legalno kupio pre skoro 3 godina, WIN 7 i uvek 1x godišnje minimum reinstaliram sistem Win 7.
Inače preporuka svih ljudi iz te struke je da se odradi generalka na svakih godinu dana.
Sada imam svog servisera koji će to odraditi stručno/ profi u svom servisu.
Nakon instalacije OS se regularno updejtuje ako si konektovana na Net.
Automatsko apdejtovanje tako da ne moraš sama tražiti već OS sam prepoznaje, traži i nalazi šta mu treba da bi što bolje funkcionisao.

Ne zameri mi zbog ovog komentara, napisano je u najboljoj nameri.
Ako bilo šta zatreba slobodno kaži ovde ili PP.

Sve najbolje
Danilo N.

Ažurirao Danilo-Naissus - 18.Svibanj/May.2015 u 16:02

Na vrh
Senior translator
Senior translator
As time goes by

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Marijana T Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Svibanj/May.2015 u 20:51
Hvala ti, Danilo Naissus. Ovo o čemu ti govoriš ja znam. I moj postojeći lapsi topsi (namenjen unuku) ima kupljeni, dakle legalan Windows7. Do sada nije bilo potrebe da se resinstalira jer radi odlično. Prvu instalaciju nisam uradila ja, nego moj serviser (koji je sada u pečalbi) Rečeno mi je da se pri prvoj instalaciji napravi neki "BIOS" i da se disk formatira i naprave particije. Formatiranje i pravljenje particije znam da uradim. Ali šta je to BIOS? Je li onaj tekst što brzo promiče priliko podizanja sistema na desktopu, ili logo firme proizvođača na laptopu gde je disk legalan? E to ne znam da uradim. Da sam juče umrla, ostala bih u uverenju da je ovo dovoljno da se OS nabaci na računar. Ni u snu mi nikakvi drajveri nisu padali na pamet. Jedine drajveri koji su kod mene traženi (i nađeni) su drajveri za štampač, kad je sa desktopa skinut WinXP i nabačena sedmica. Ali meni od skora svi govore da i OS ima svoje drajvere i da ih na novim računarima nema za sedmicu. Svašta slušam o tome, te treba da postoje drajveri, te ne treba, te ima ih na internetu, te nema. Potpuno sam zbunjena.
Na vrh
Atrahasis View Drop Down
Junior translator
Junior translator
Onaj koji jeste

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Atrahasis Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18.Svibanj/May.2015 u 21:27
Bios je "most" ili sprega koja povezuje softver i hardver. Basic Input-Output System (BIOS) je zapravo upravljački softver koji usklađuje rad hardvera sa softverom i obratno. Zadatak mu je naravno i podizanje OS-a. 

WIKIPEDIA QUOTE:  Osnovna svrha BIOS-a je da inicijalizuje i testira ispravnost hardvera, i učita takozvani „boot loader“ ili operativni sistem iz stalne memorije. Više o BIOS-u naravno pročitajte na wikipediji.

I da, ko god da vam govori da za sedmicu nema drajvera taj itekako laže. Jer svaki drajver za osmicu može veoma lako da bude "preuređen" za sedmicu i obratno... Ukratko, drajvera ima! 

Drajver ili upravljački program (engl. driver) je računarski program koji omogućava komunikaciju između programa višeg nivoa (operativnog sistemaaplikacija itd.) i računarske opreme i komponenti. Instaliraju se isto kao i bilo koja aplikacija, nema tu nikakve mudrosti. Svaki serviser ovo naplaćuje sasvim solidno, a zapravo ne bi trebalo da se naplaćuje uopšte! 

I moram vas pitati, zašto kupujete originalne OS-e???

Ažurirao Atrahasis - 18.Svibanj/May.2015 u 22:08
We shall not cease from exploration, and the end of all our exploring
will be to arrive where we started and know the place for the first time. ॐ⊙
Na vrh
bojanadj View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bojanadj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Svibanj/May.2015 u 14:59
Mirjana, meni je muž tokom vikenda instalirao "našu" 7, koja je s neta povlačila sve drajvere za novi lapsi. Bilo je nekoliko začkoljica, ali ništa što dva muškarca s dva piva nisu uspeli da reše. LOL
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Na vrh
iromafia111 View Drop Down
Administrator
Administrator
Nabadač engleskog poznat i kao Gazda

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj iromafia111 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Svibanj/May.2015 u 15:08
Treba napomenuti da je u toj kombinaciji bitniji odabir piva od odabira muškaraca. LOL
Na vrh
bojanadj View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bojanadj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Svibanj/May.2015 u 15:22
Naravno.LOL Sa ženske tačke gledišta- da bude što jeftinije i jedno i drugo.  LOL
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Na vrh
Junior moderator
Junior moderator
Mολών Λαβέ

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Danilo-Naissus Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Svibanj/May.2015 u 15:42
I draga Bojana, koja je bila marka piva ???

Pitam jer je to indirektan način da shvatim tvoj psihološki profil.

Ps.koliko vidim a video sam i ranije da ste Marijana T. i Ti iz istog grada (NS aka New Now aka Novi Sad) pa je to još jedna prednost ovog našeg Foruma.

Draga Marijana T, nadam se da ćeš vrlo brzo naći prave ljude za reinstaliranje Tvog OS. Inače BIOS je duša PC/Lap Topa i neophodan je za podešavanje prilikom reinstalacije OS-a. Instalacioni DVD + osoba koja zna da reinstalira OS = začas posla. Svi updates idu automatski i skidaju se preko NET-a posle reinstalacije. Postoje samo 2 opcije: da te Lap Top prvo pita za UPDATE koji je našao na internetu ili da bez pitanjaskine update (ako je tako podešen).

Sve najbolje i Marijani T i Bojani Dj želi
Danilo Naissus

Ažurirao Danilo-Naissus - 19.Svibanj/May.2015 u 17:45

Na vrh
Senior translator
Senior translator
As time goes by

Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Marijana T Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19.Svibanj/May.2015 u 17:24
Originalno postovano od strane bojanadj bojanadj piše:

Mirjana, meni je muž tokom vikenda instalirao "našu" 7, koja je s neta povlačila sve drajvere za novi lapsi. Bilo je nekoliko začkoljica, ali ništa što dva muškarca s dva piva nisu uspeli da reše. LOL

Na novi lapsi topsi? Pa to je divno. Hvala ti na ovoj informaciji.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  12>
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.