Prevodi || Titlovi || Преводи || Podnapisi || Prijevodi
Početna strana Početna strana > Filmovi i serije > Titlovi.com Vam sa ponosom predstavljaju - filmovi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Die Hard (1988)
  FAQ u vezi foruma FAQ u vezi foruma  Pretraži forum   Events   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Pravila ponašanja na forumu :: Pravila za postavljanje prevoda :: FAQ u vezi prevoda :: Voditelji foruma
Potražnja prevoda :: Obaveštenje svim NOVIM članovima !!! :: UPUTE ZA IZRADU I SINKRONIZACIJU PRIJEVODA
OFICIJALNI KODI PLUGIN

Die Hard (1988)

Die Hard

Die Hard (1988)   | BA | HR | MK | RS | SI |

Naslov:

Umri muški

Godina:

1988

Žanr:

akcija, triler

Trajanje:

131 min

Režija:

John McTiernan

Scenarij:

Steven E. de Souza
, Jeb Stuart
, Roderick Thorp


Glavne uloge:


Bruce Willis
  >  John McClane
Alan Rickman
  >  Hans Gruber
Bonnie Bedelia
  >  Holly Gennaro McClane
Hart Bochner
  >  Harry Ellis
Reginald VelJohnson
  >  Sgt. Al Powell
William Atherton
  >  Richard Thornburg
Lorenzo Caccialanza
  >  Marco
Bruno Doyon
  >  Franco
Clarence Gilyard Jr.
  >  Theo
Paul Gleason
  >  Deputy Police Chief Dwayne T. Robinson
Alexander Godunov
  >  Karl
Joey Plewa
  >  Alexander
James Shigeta
  >  Joseph Yoshinobu Takagi
De'voreaux White
  >  Argyle
Andreas Wisniewski
  >  Tony

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
CSInvestigator View Drop Down
Translator
Translator
Avatar
Lady Justice

Pridružen: 01.Sijecanj/Jan.2010
Lokacija: Mesto zločina
Status: Offline
Points: 11271
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj CSInvestigator Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Die Hard (1988)
    Objavljeno: 04.Kolovoz/Aug.2011 u 18:59


Die Hard (1988)


Žanr: Akcija, Triler

Režija: John McTiernan

Jezik: Engleski

Uloge: Bruce Willis, Bonnie Bedelia, Reginald VelJohnson, Paul Gleason, William Atherton

Trajanje: 131 minFilm koji je od glavnog glumca serije 'Slučajni partneri' stvorio akcijskog junaka koji se s teroristima nosi na samo sebi svojstven 'McClane' način.

Film je snimljen prema romanu 'Nothing Last Forever' Rodericka Thorpa, nastavku knjige 'Detektiv' u čijoj se ekranizaciji 1968. pojavio Frank Sinatra. Nakon što su brojni, tada daleko razvikaniji kolege poput Schwarzennegera i Eastwooda odbile ulogu ista je pripala ne odveć poznatom Bruceu Willisu. Ostalo je povijest.

Willis je karizmatični policajac John McClane koji na Badnjak dolazi iz New Yorka u Los Angeles kako bi u obiteljskom krugu proveo blagdane. Dolazi u zgradu korporacije Naikatomi (inače Foxov sjedište) na prijem priređen na radnom mjestu bolje mu polovice.

Nedugo zatim kontrolu nad zgradom preuzimaju teroristi na čelu sa Hansom Gruberom (Alan Rickman). Svi koji su se u tom zatekli postaju taoci i jamac da će se ispuniti zahtjevi terorista koji su se namjerili na 600 mil. USD obveznica smještenih u trezoru koji se nalaze u zgradi.

To je, naravno, zadatak za FBI no stvar u svoje ruke uzima John McClane koji postaje prototip modernog antijunaka, policajca u potkošulji koji malo priča, ali kad nešto kaže to onda nerijetko završi u rubrici 'najcitati'.


Izvor: http://www.filmski.net


IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0095016/
TITLOVI


Ažurirao CSInvestigator - 04.Kolovoz/Aug.2011 u 20:44
Your soul could never grow old, it's evergreen
Na vrh
ghostwheel View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member


Pridružen: 22.Veljaca/Feb.2007
Lokacija: Srbija
Status: Offline
Points: 1415
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ghostwheel Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.Kolovoz/Aug.2011 u 20:00
Čega se plaši Amerika?
Odgovor se krije u vertikalnom paklu Nakatomi tornja. luka2
Come on, you apes. You want to live forever?
Na vrh
Kampfar View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Nadri-talentovan

Pridružen: 07.Lipanj/Jun.2010
Lokacija: Kruševac
Status: Offline
Points: 4124
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Kampfar Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04.Kolovoz/Aug.2011 u 20:39
Ulazi Brus Vilis u radnju kompjutera i kaže ''Daj hard!''.


I know who I am. And after all these years, there's a victory in that.
Na vrh
ghostwheel View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member


Pridružen: 22.Veljaca/Feb.2007
Lokacija: Srbija
Status: Offline
Points: 1415
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ghostwheel Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.Kolovoz/Aug.2011 u 00:53
Evo nekoliko crtica za bolje upoznavanje s filmom, a koje su možda promakle gledaocima s jeftinijim ulaznicama.
Umri muški je film o strahu. O strahu jedne nacije koja je na vrhuncu moći od nepoznatog.
Kako? Zašto?
Zaista je teško neverziranom gledaocu da ozbiljno pojmi film sa tako neverovatnim zapletom u kojem raspala pandurska, cinična ruina, na Badnje veče, pokušava da spreči nemačke teroriste da iz japanske zgrade ukradu američke pare, kao ozbiljno filmsko delo, a ne samo kao akcioni rollercoaster (meni je dovoljno i samo ovo poslednje). Ali zar taj sumanuti zaplet sam po sebi ne priziva malo studiozniji osvrt u odnosu na tipično žanrovsko otpisivanje koje se prišiva ovom filmu?


-Ameriku upoznajemo kroz spoljno delovanje, kroz ono kako je vide stranci. Amerika je izolovana, usamljena, sabijena, skučena. Jasno je da su taoci na jednom spratu. Na pedesetom spratu. Iako se sve naizgled događa u Americi, zapravo je Amerika odvojena od dešavanja jer zgrada je japanska. Prva žrtva koja strada je Japanac. Prvi Amerikanac koji strada to čini jer se ne ponaša "američki", sećate se Elisa, japi džankija koji je čak kolaboracionista, domaći izdajnik. Jedini Amerikanac koji je slobodan je Meklejn, ali o njegovoj slobodi kasnije.
-Neprijatelji su teroristi, što bi značilo da je njihov cilj politički (ideološki). Ali ne! Teroristi su zapravo kradljivci, njihov cilj je materijalni (finansijski), što znači da Amerika više nema ideološkog protivnika jer setite se da je film snimljen 1988. kada je potpuno jasno da je SSSR pred raspadom. Nema straha od komunizma jer ga zamenjuje novi strah, onaj od ekonomskog prodora stranih razvijenih sila, Japana i Evrope (EU, ako vam je draže). Zašto? Pa potpuno je razumljiva uloga Japana u filmu, a Evrope? U trenutku kad otključavaju sedmu bravu čuje se himna Evrope, Betovenova Oda radosti, uostalom, "teroristi" (sad je opravdano da budu pod navodnicima) su Nemci kao vodeća snaga ujedinjene Evrope.
-Amerika ne može, ili bolje reći, ne zna(!), kako da se bori protiv intruzije stranaca, štaviše američki sistem pomaže neprijatelju: sećate se kad Hans Gruber kaže "Dame i gospodo, predstavljam vam FBI" jer tek uz pomoć savezne vlasti, koja isključuje struju, otključavaju sedmu bravu.
-Protiv neprijatelja se bori samo jedinka, usamljena individua u liku Džona Meklejna. On jeste policajac, ali njujorški, nema jurisdikciju u Los Anđelesu što samo samo potcrtava njegov samostalni nastup. I tako bosonog, naoružan samo tvrdoglavošću i cinizmom (yippee ki yay, motherfucker; onelinera ima i previše u ovom filmu), Meklejn se bori kao stari vestern junak - zato što tako treba da bude, za njega zakon države ne važi jer nema države da nastupi umesto njega. Meklejn ima pomoćnike, ili preciznije sidekickove, dva crnca, otpatke koji su izmešteni na marginu sistema kao pozornik i vozač bogatih.

Ima još interesantnih tumačenja. Npr. da je Nakatomi pakao, kad Meklejn spusti bombu niz otvor za lift, a povratna reakcija sa plamenom neodoljivo podseća na neman koja proždire sve pred sobom. Ovo povlači i čitanje filma kao omaža Paklenom tornju.

(ima još, samo sam ja nemam kapacitet da se setim svega)Come on, you apes. You want to live forever?
Na vrh
cudak_31177 View Drop Down
The Legend Of
The Legend Of
Avatar
Seljačine U Splačine!!!

Pridružen: 21.Sijecanj/Jan.2008
Lokacija: Ivanjica
Status: Offline
Points: 11757
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj cudak_31177 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06.Kolovoz/Aug.2011 u 01:23
I ovo je dovoljno i odlično. Ali, (bez uključivanja mozga) Meklejn rocks!!! cudakluka2 LOL
Na vrh
ghostwheel View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member


Pridružen: 22.Veljaca/Feb.2007
Lokacija: Srbija
Status: Offline
Points: 1415
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ghostwheel Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Kolovoz/Aug.2011 u 03:59
...da li je Meklejn, prethodno definisan kao usamljena individua, zapravo američki građanin u potrazi za Amerikom, je li njegova borba kroz spratove tornja odiseja, lutanje,  jer se on upravo kreće bespućem Nakatomija (čas je u liftu, čas na krovu) u potrazi za Amerikom (za pedesetim spratom). Običan, slobodni građanin se mora boriti da bi dopro do domovine.
Isto tako je interesantna uloga medija, čiju glad za senzacionalnim, Mektirnan vidi kao pomagača terorista(Gruber tek na vestima saznaje ko je Meklejn), hranitelja neprijatelja.


Ažurirao ghostwheel - 07.Kolovoz/Aug.2011 u 04:01
Come on, you apes. You want to live forever?
Na vrh
Kampfar View Drop Down
Senior translator
Senior translator

Nadri-talentovan

Pridružen: 07.Lipanj/Jun.2010
Lokacija: Kruševac
Status: Offline
Points: 4124
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj Kampfar Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Kolovoz/Aug.2011 u 04:27
qq ovo da sam čitao a da nisam gledao film... Dead Sad bih twilight hvalio LOL

Šta reći tek onda za filmove Stivena Sigala, Dolf Luvgrena itd... Dead Ljudi koji suzbijaju recesiju, sindikate, podrume... Dead


Ažurirao Kampfar - 07.Kolovoz/Aug.2011 u 04:28


I know who I am. And after all these years, there's a victory in that.
Na vrh
bojanadj View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Avatar

Pridružen: 19.Srpanj/Jul.2009
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Points: 31481
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bojanadj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Kolovoz/Aug.2011 u 10:05
Znate, tumačenja najklasičnijih akcionih filmova na taj način me neodoljivo podseća na tumačenja Nostradamusovih stihova- ono što želim da vidim tvrdim da je baš to istina, a naravno, to radim nekoliko dekada/vekova nakon toga. (tipa "Šta čit'o, hodo po njoj"LOL)

Meni je ovo klasični i ujedno, naravno, vrhunski,LOL akcioni film 80tih, sa neodoljivim humorom tipičnim za akcione filmove i šmekere poput Brus Vilisa, a tumačenja poput ovog koje je kolega preneo priznajem samo ako scenarista i režiser napišu da je to ono što su želeli da prikažu.Wink
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Na vrh
ghostwheel View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member


Pridružen: 22.Veljaca/Feb.2007
Lokacija: Srbija
Status: Offline
Points: 1415
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ghostwheel Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Kolovoz/Aug.2011 u 12:40
Originalno postovano od strane bojanadj bojanadj piše:

a tumačenja poput ovog koje je kolega preneo priznajem samo ako scenarista i režiser napišu da je to ono što su želeli da prikažu.Wink

...da! to je ono što su želeli da prikažu jer, gle čuda, to je ono što je prikazano - sve se u filmu vidi. nema učitavanja. za sve napisano postoji adekvatna scena u filmu da to potkrepi.
Come on, you apes. You want to live forever?
Na vrh
bojanadj View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Avatar

Pridružen: 19.Srpanj/Jul.2009
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Points: 31481
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bojanadj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Kolovoz/Aug.2011 u 17:36
Ok, trebalo je da pretpostavim da će moj komentar biti tako primljen.Smile Dozvolite da preformulišemWink:
Tumačenje o filmu, koje je kolega preneo, je veoma inteligentno i logično i zaista otkriva jednu sasvim novu dimenziju filma Umri muški, ali ZA MENE je to samo viđenje iz nekog drugog ugla i ništa više nego "pogled iz nekog drugog ugla", sve dok sam scenarista i režiser ne napišu/kažu/potvrde da su zaista to želeli da (pri)kažu svojim filmom.


Odgovor na čuveno pitanje "šta je pisac hteo da kaže" može da da samo pisac (naravno, ako nije bio naduvan pa ni sam ne zna LOL), sve ostalo su naša viđenja i tumačenja nečega čega možda ima, a možda ni nema tamo Wink
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Na vrh
ghostwheel View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member


Pridružen: 22.Veljaca/Feb.2007
Lokacija: Srbija
Status: Offline
Points: 1415
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ghostwheel Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Kolovoz/Aug.2011 u 18:47
Već sam negde pisao o tome na forumu. Kad umetničko delo započne svoj život pred publikom, ono raskida veze sa umetnikom. Sad je na publici da ga tumači. Pošto je u pitanju film kao vizuelni medij, onda cenimo na osnovu onoga što vidimo. Sve osobine koje umetnik želi da prišije delu nakon projekcije se ne računaju. U suprotnom bismo imali uvrnutu situaciju da Mektirnan ide po bioskopima i objašnjava publici šta je hteo. Zamislimo slikara koji ide po galerijama i objašnjava svoje slike.
Ako Zigel nigde nije potvrdio da je njegov Prljavi Hari kritika liberal-demokratizma, da li to znači da sad taj film više nema tu osobinu? Čekali bismo autorov mig da mu prišijemo značenje.
Zar onda nije jednostavnije da sami otkrivamo film i to pre svega na osnovu onoga što vidimo?

@bojanadj
To o čemu ti govoriš se zove učitavanje, kad filmu dajemo značenja koja se ne mogu potkrepiti konkretnim scenama.

Come on, you apes. You want to live forever?
Na vrh
bojanadj View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Avatar

Pridružen: 19.Srpanj/Jul.2009
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Points: 31481
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bojanadj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Kolovoz/Aug.2011 u 20:41
Originalno postovano od strane ghostwheel ghostwheel piše:


To o čemu ti govoriš se zove učitavanje, kad filmu dajemo značenja koja se ne mogu potkrepiti konkretnim scenama.Ne, kolega, naprotiv. Rekla sam, isto kao i vi, da je u pitanju tumačenje i složila sam se da je logično (drugim rečima nije "trešenje prazne slame"), ali sam naglasila da se JA ne slažem sa njim.

Možda je moja reakcija na to tumačenje zapravo rekacija idealiste i/ili deta u meni Embarrassedkoji ne žele da im "politički" (namerno sam stavila navodnike, jer trenutno ne mogu da nađem bolju reč, pa mi ne zamerite) pogled na omiljeni film iz detinjstva kvari doživljaj istog.Wink
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Na vrh
ghostwheel View Drop Down
eXtreme member
eXtreme member


Pridružen: 22.Veljaca/Feb.2007
Lokacija: Srbija
Status: Offline
Points: 1415
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj ghostwheel Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07.Kolovoz/Aug.2011 u 22:52
Ali ja ne želim da diram u tvoj idealistčki doživljaj filma, samo ukazujem da postoji još jedna dimenzija (ili više njih), a i meni je najznačajnija ona najočiglednija - da je u pitanju perfektno snimljena visokooktanska akcija. Bez nje nema filma.
Umri muški je jedan od onih filmova koji su toliko ripovani, klonirani, kradeni da je zbir klonova "ugušio" original. Mlađi gledaoci i ne znaju da su neke scene prvi put u njemu viđene. Npr. Beson je u Nikiti "pozajmio" jednu scenu.
A evo još jednog viđenja filma kojem se možda može pripisati površnost, ali je definitivno duhovito:

http://www.cracked.com/blog/5-reasons-die-hard-is-the-best-christmas-movie-ever-made/


Ažurirao ghostwheel - 07.Kolovoz/Aug.2011 u 22:53
Come on, you apes. You want to live forever?
Na vrh
bojanadj View Drop Down
Senior translator
Senior translator
Avatar

Pridružen: 19.Srpanj/Jul.2009
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Points: 31481
Opcije posta Opcije posta   Thanks (0) Thanks(0)   Citiraj bojanadj Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08.Kolovoz/Aug.2011 u 08:49
Originalno postovano od strane ghostwheel ghostwheel piše:

Ali ja ne želim da diram u tvoj idealistčki doživljaj filma


Hvala Embarrassed U tom slučaju, slobodno nastavi LOL


Originalno postovano od strane ghostwheel ghostwheel piše:


http://www.cracked.com/blog/5-reasons-die-hard-is-the-best-christmas-movie-ever-made/


LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL

Mislim da mi se referenca br 2 (All Glory Be To Christ) najviše sviđa LOLLOLLOL


A što se ovog tiče

 
Originalno postovano od strane ghostwheel ghostwheel piše:

  površnost


kolega, zarad naše buduće komunikacije, trebalo bi da vam objasnim nešto o meni:
sve sve, ali Brus Vilis je Brus Vilis LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
Life isn't about waiting for the storm to pass; it's about learning to dance in the rain...

Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosledi temu   

Pređi na drugi Forum Forumska ovlašćenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.01
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.